Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieruchomości na rynku UE

ZuzOla

Recommended Posts

Cześć, interesuje mnie kilka zagadnień związanych z nieruchomościami w krajach UE.

1. Zestawienia porównawcze cen nieruchomości w poszczególnych krajach UE.

2. Proporcje wartości działki i kosztu budowy domu (ktoś na tym forum pisał, że relacja miedzy wartoscią działki, a kosztem budowy jest zupełnie inna niż w Polsce)

3. Jak wzrastały ceny nieruchomości w poszczególnych krajach po wstąpieniu do UE?

Może wiecie gdzie takie raporty, analizy znależć?

Z góry thx

witam,

moge podac przyklad z niemiec zachodnich, gdzie zaleznie naturalnie od polozenia dzialki relacje jej kosztow do kosztow budowy osiagaja 50% na 50%. ale to jest jak wszedzie czym blizej duzych miast tym dzialka drozsza.

konkretny przyklad:

niemcy miejscowosc 30 tys. mieszkancow na pograniczu dortmundu 600 tys. mieszkancow. dzialka budowlana uzbrojona 1m/2

= 200-450 euro,

1m/2 zabudowy konwencjonalnej murowanej 1500-2500 €. dlatego tez buduje sie tutaj na 300m/2 domy a nie jak w polsce na 1000m/2.

wachania cenowe dzialek sa oczywiste: na wschodzie i polnocy niemiec taniej, an zachodzie i poludniu drozej, ale tam jest tez roznica w zarobkach.

moj facyt jest: ze wszystko w polsce osiegnelo lub przewyzszylo w wiekszym stopniu ceny EU, procz ziemi i zarobkow.

pozdrawiam

wyciag-bud

http://www.wyciagi-budowlane.com

.

• 3 weeks później...

Też jestem ciekawa jak się kształtowały ceny nieruchomości.

Wiem, że obecnie ceny mieszkań i domów są na tyle wysokie że np. wielu Londyńczyków wynajmuje mieszkania przez całe życie bo nie stać ich na zakup, lub nie chcą się wiązać dużym kredytem na całe życie.

Poza tym jakość nieruchomości pozostawia wiele do życzenia.

My naprawdę mamy świetne mieszkania i domy. A polski budowlaniec jest bardzo ceniony za granicą i to nie tylko ze względu na cenę usługi.

Snułam kiedyś refleksje z koleżanką, że gdyby takie kraje jak W. Brytania czy Hiszpania nie zyskały majątku na podbojach to na pewno nie byli by tak rozwinięci gospodarczo. My mieliśmy trochę pecha historycznego w ostatnich kilku wiekach, bo pomysłami i zdolnościami to często przewyższamy zachód :lol: i to w różnych aspektach....