Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TRÓJMIASTO - Biała lista wykonawców.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Również jestem na etapie wyboru okien - w sumie ofert zebrałem kilkanaście ... jak zaczynałem pytać to nie miałem żadnego pojęcia o oknach (jakie profile,firmy, rodzaj montażu, wyposażenie, dodatki etc). Wiedziałem co nieco o współczynnikach U ...

W międzyczasie (jakieś 2 miesiące) sporo poczytałem na FM o oknach, pojeździłem po różnych salonach ... wiem trochę więcej niż nic:) .

Dziwi mnie i trochę martwi, że firma Megabud jest jedyną firmą polecaną na tym forum (tzn. że nikt inny nie sprzedaje dobrych produktów i/lub nie potrafi wykonać dobrego montażu?).

Firma Megabud przedstawiła bardzo ciekawą ofertę - naprawdę wysoki standard - jednakże to samo cenowo. Podobno za dobre produkty trzeba dobrze zapłacić, ale od konkurencji (MS Okna-tytan termo i Vilglas-Vetrex-veka 90) dostałem porównywalne oferty jakościowo jednakże tańsze o 2 -3 tysiące.

Okna Vetrex generalnie na forum cieszą się dobrą opinią, a Vilglas polecił mi przedstawiciel firmy Vertex,

I kogo tu wybrać ... oprócz samego produktu ważny jeszcze montaż, ale czy ktoś ma złe doświadczenia z firmą Vilglas?

My właśnie 2 tyg temu wstawilismy u siebie okienka. Też robiliśmy rozeznanie wśród kilku firm oraz znajomych którzy wstawiali wcześniej okna u siebie w domach. Jeśli mogę polecić to zdecydowanie firma DRUTEX. Dali najlepszą ofertę, solidne wykonanie, montaż bez zarzutu, krótki czas realizacji. Raczej nie polecam Gdańskiej Fabryki Okien. Też byliśmy u nich, byli drożsi a już od paru osób słyszelismy nieciekawe o nich opinie jesli chodzi o montaż, podobno spieprzyli sprawę i dość długi czas realizacji, ale to tylko opinie od paru osób, może inni mają lepszę o nich zdanie ;) My aktualnie szukamy kogoś do schodów... Może ktoś ma kogoś godnego polecenia? Z góry dzięki za jakieś namiary.

My właśnie 2 tyg temu wstawilismy u siebie okienka. Też robiliśmy rozeznanie wśród kilku firm oraz znajomych którzy wstawiali wcześniej okna u siebie w domach. Jeśli mogę polecić to zdecydowanie firma DRUTEX. Dali najlepszą ofertę, solidne wykonanie, montaż bez zarzutu, krótki czas realizacji. Raczej nie polecam Gdańskiej Fabryki Okien. Też byliśmy u nich, byli drożsi a już od paru osób słyszelismy nieciekawe o nich opinie jesli chodzi o montaż, podobno spieprzyli sprawę i dość długi czas realizacji, ale to tylko opinie od paru osób, może inni mają lepszę o nich zdanie ;) My aktualnie szukamy kogoś do schodów... Może ktoś ma kogoś godnego polecenia? Z góry dzięki za jakieś namiary.

Na obecnym etapie, tj. na etapie zbierania ofert, najbardziej profesjonalnie wyglądają te z Megabud, Vilglas i MS Okna, czyli generalnie te, gdzie cena odstaje nieco na plus (choć z perspekty kupującego to raczej minus :p). Co do pozostałych mam mieszane uczucia, w szczególności jak widzę "montaż na piankę montażową" - specem nie jestem, ale pianka to chyba służy do uszczeczlnienia, a okna to się kotwi. Tak czy inaczej, to biała lista, więc na tym kończę post

Elektryk - p. Mirosław Zielonka z Kolbud. Człowiek, który długo pracował w Niemczech i z tamtej pracy odziedziczył nawyki. Instalacje poprowadzone pod kątem, w odległościach takich jak zalecane. Człowiek, który pracuje na dokumentacji. Fachowiec, z którym wszystko można uzgodnić, który doradzi w razie potrzeby. Trochę szorstki w obejściu, ale konkretny. Przewody klejone do porothermu, opaski z aluminium, a na to jeszcze gips. Wykonuje instalacje odgromowe. I to wszystko w rozsądnych cenach. Podłączy urządzenia, uruchomi, sprawdzi. Bardzo polecam - chyba najlepszy fachowiec, który pracował u mnie na budowie.

Ktoś jeszcze współpracował z Panem Mirosławem?

Robertko - podesłałbyś namiary? może być na priv

Witam,

Jesteśmy na etapie układania glazury i terakoty. Sama nieraz korzystałam z forum, w związku z czym chciałabym polecić z czystym sumieniem kilku wykonawców:

- Wykończeniówka - polecany już wcześniej p. Zbyszek Miętki ( 601-461-951 ) wraz z bratem, układali u nas wełnę, profile, płyt g-k, robili sufity podwieszane, zabudowy g-k, cekolowanie i malowanie. Prawdziwi z nich profesjonaliści, pracowici, dokładni, terminowi i pomysłowi, załatwiali materiał, doradzali, posprzątali po sobie. Stawki mają średnie, przy większych robotach można z nimi negocjować.

- Dekarz p. Mirek Labuda ( 508-294-043 ) – ma dużą ekipę, przez co robi szybko i dokładnie. Kładł u nas Monzę Plus Robena, robił orynnowanie i obróbki blacharskie. Stawki ma przystępne, jego pracownicy to porządne chłopaki, stosowali się do naszych najdrobniejszych uwag.

- Tynki i posadzki – p. Mirek Toporek ( 605-103-371 ) – jego ekipa robiła nam tynki i posadzki. Nie musieliśmy się o nic martwić. Materiał mieli swój, powyliczali wszystko dokładnie, nadlali spaprane przez wcześniejszą ekipę schody. Stawki ma przystępne, jest słowny i terminowy.

- Elektryk p. Sławek Sobisz ( 695-466-989 )– dokończył u nas to czego wcześniejszy elektryk nie raczył zrobić. Niedrogi, pomysłowy, doświadczony, prawdziwy fachowiec.

- Firma „MEGABUD” z Rumii ( 58 671-38-18 ), kupowaliśmy u nich okna Avante. Później jeszcze parapety, a teraz rozważamy zamówienie drzwi wewnętrznych Ronkowskiego i rolet drewnianych. Pan Michał – szef osobiście przyjechał na pomiar i odpowiedział na wszystkie moje pytania. Wysłałam zapytania ofertowe do siedmiu firm, ale ich oferta okazała się najlepsza.

- AMBIT Kartuzy (58 684-07-70) – kupowaliśmy u nich dachówkę, rynny i okna połaciowe. Atrakcyjne ceny, szybka dostawa.

To wykonawcy i firmy godne polecenia. O pozostałych fachowcach, z którymi się zetknęliśmy, wolę nie pamiętać…

W moim przypadku Ambit Kartuzy to było jedno wielkie rozczarowanie - kilka razy musiałem przypominać się z prośbą o wycenę i za każdym razem słyszałem, że już wycena jest wysyłana. Po kilku tygodniach telefonów w końcu dotarła, ale na współpracę nie miałem już ochoty

Ze swojego placu budowy mogę polecić następujące firmy i wykonawców:

- materiały budowlane - firma Patoka z Lublewa- dostawy na czas, możliwość negocjacji ceny

- prace murarskie - Michał Malinowski z Gdańska tel. 601 338 477 - fachowiec którego nie trzeba pilnować

- tartak sulęczyno tel. -602197344 - terminowi i służą radą

W miarę postępu prac będę dodawał osoby godne zaufania.

pozdrawiam

Witam.

Po raz pierwszy na forum wiec się przywitam :) Mam na imie Wojtek, budujemy z żonką domek w Rumi. Zaczeliśmy w tamtym roku i teraz jesteśmy w środku.

Chciałem wam polecić kilka osób odnosnie naszej dotychcasowej współpracy:

1. budowa domu do stanu surowego otwartego - p.Zenek tel. 508-294-043- szybko, miło, bez żadnych problemów i przedewszystkim bez ukrytych kosztów - tyle ile powiedział na początku tyle zapłaciliśmy

2. dach blachodachówka - firma borga - pani (nie pamiętam imienia - chyba Magda) tel. 691-399-838 - robiłem duże rozeznanie i mają fajne ceny i dobre i tanie ekipy do pracy

3. okna - firm wikęd z Wejherowa - dobra cena i jakość

4. rolety zewnętrzne - firma - Aldom z Somonina - robilismy rolety podtynkowe sterowane na pilotach - i naprawde różnice w cenie między nimi a firmami z trójmiasta to przebitka nawet o 100% - szybko, fachowo i precyzyjnie.

5. tynki wewnętrzne - ekipa z rumi P. Radek Krasowski tel. 513-331-933 - po długich rozważaniach wybraliśmy tynki gipsowe utwardzane - Knauf Diamant - mało sie o tym mówi ale te tynki to rewelacja. Panowie zrobili tak gładziutko, że o żadnym cekolowaniu już nie trzeba rozmawiać. A ten utwardzany Knauf Diamant po wyschnięciu twardy że moje dzieciaki na pewno tego nie zniszczą :)

6. wszelkie prace wykończeniowe - ogrzewanie, ocieplanie, wod-kan, elektryka itp. - p. Rafał z Bojana - tel.600044559 - Facet potrafi naprawe dużo i za nie duże pieniądze - na prawde polecamy

Teraz jesteśmy na etapie wykończenia wewnątrz, ale już widzimy po mału koniec budowy :) wiec jest ok. Jeszcze zostało ocieplenie z zewnątrz ale to zostawiamy sobie na okres po wakacyjny

Gdyby ktoś miał jakiś fajne namiary na drzwi wewnętrzne - najlpiej jakiś producent z pomorskiego - myślimy o drzwiach sosnowych to byłbym wdzięczny.

pozdrawiam

Jeśli chodzi o tynki - już pisałem, ale powtórzę: mogę z czystym sumieniem polecić Pana Kazimierza Wickiego z Pępowa. Szybka ekipa, dość tanio, dokładnie. Trzeba tylko dopilnować, żeby jego ludzie posprzątali posesję po pracy (u mnie został stos śmieci polany nie zużytym tynkiem i wylewką)

Pozdr.

S.

Na obecnym etapie, tj. na etapie zbierania ofert, najbardziej profesjonalnie wyglądają te z Megabud, Vilglas i MS Okna, czyli generalnie te, gdzie cena odstaje nieco na plus (choć z perspekty kupującego to raczej minus :p). Co do pozostałych mam mieszane uczucia, w szczególności jak widzę "montaż na piankę montażową" - specem nie jestem, ale pianka to chyba służy do uszczeczlnienia, a okna to się kotwi. Tak czy inaczej, to biała lista, więc na tym kończę post

No i stanęło na Megabudzie - przesądziło to quasi-ubezpieczenie na 12 mies. oraz oczywiście miła a przede wszystkim profesjonalna obsługa; Nie można nie wspomnieć o uczciwości - Panowie otwarcie powiedzieli, że ciepły montaż w moim przypadku to za bardzo się nie opłaca, a przecież więcej zarobiliby namawiając na dodatkowy element.

Witam,

Koncze budowe i chcialbym polecic moich wykonawcow:

- hydraulik Janusz Dymowski (takze przylacze wody) tel. 603 207 470

- geodeta Jacek Baczynski tel. 600 472 971

nie mialem z nimi problemow i co najwazniejsze sa uczciwi i solidni (i tani- choc to jest zawsze zalezne od wielkosci zadania)

Zdecydowanie polecam Zakład Stolarsko-Ciesielski FREITAG-LICZNERSKI z Wysina tel.501-619-602 lub 509-435-632

Firma wykonywała w moim domu w Baninie podbitke, jakość wykonania szybkość (mimo mrozów) rewelacja.Konstrukcja

podbitki też dostosowana do warunków gdzie mocno wieje i panuje duża wilgotność (taką stosuje sie w górach).Cena

zdroworozsądkowa..Profesjonaliści w każdym calu.Polecam.

No i stanęło na Megabudzie - przesądziło to quasi-ubezpieczenie na 12 mies. oraz oczywiście miła a przede wszystkim profesjonalna obsługa; Nie można nie wspomnieć o uczciwości - Panowie otwarcie powiedzieli, że ciepły montaż w moim przypadku to za bardzo się nie opłaca, a przecież więcej zarobiliby namawiając na dodatkowy element.

ja tez mam okna z Megabud Rumia.

Szybki montaz wszystko w 8 godzin a troche tego bylo , zdziwilam sie jak zobaczylam osmiu chlopa , czy nawet dziewieciu .Ale szlo im sprawnie.

Oferty dostalam z kilkunastu firm wybralam polecana z forum i srednio-tanio cenowa czyli Megabud. Sam szef przyjechal na pomiar -doradzil i zasugerowal pare fajnych rozwiazan.

Polecamy szczerze p. Pawła Kowalskiego z ekipą Marianem i Damianem ! Zaczęło się od klinkiera, a skończyło na remoncie całego domu i garażu oraz ogrodu zimowego. To prawdziwi fachowcy, sympatyczni i co najważniejsze - nie ma słów, że nie da rady - na wszystko znajdą " lekarstwo " :-)

Paweł Kowalski tel. 602406611 3miasto i okolice kompleksowo

Polecamy szczerze p. Pawła Kowalskiego z ekipą Marianem i Damianem ! Zaczęło się od klinkiera, a skończyło na remoncie całego domu i garażu oraz ogrodu zimowego. To prawdziwi fachowcy, sympatyczni i co najważniejsze - nie ma słów, że nie da rady - na wszystko znajdą " lekarstwo " :-)

Paweł Kowalski tel. 602406611 3miasto i okolice kompleksowo

Pierwsze logowanie i już reklama? coś tu nie tak.

Witajcie,

teraz po moich przeprawach z fachowcami mogę szczerze polecić elektryka p.Kolkę już wcześniej jego namiary przewijały się. No i po przebojach z hydraulikami i wywindowanymi przez nich cenami trafiłam na firmę godną polecenia HYDROBUD z Elbląga- kompleksowo, solidnie, terminowo, bardzo przystępni cenowo w porównaniu do gdańskich firm, nie ma problemu z dojazdem. tel. 511 254 635. Teraz robią u moich znajomych i są równiez bardzo zadowoleni.