Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TRÓJMIASTO - Biała lista wykonawców.

Recommended Posts

GORĄCO POLECAM EKIPE Z OKOLIC KARTUZ MARIANA KLEIN. OCIEPLILI MI BUDYNEK, WJAZD DO GARAŻU WYŁOŻYLI MI KOSTKĄ WSZYSTKO SPRAWNIE, SZYBKO I CZYSTO ORAZ DOKŁADNIE !!! SERDECZNIE POLECAM TĄ EKIPE. [/b]PODAJĘ NAMIAR NA PANA MARIANA TEL. 608260587

Pan Marian chyba sam dokonał tego wpisu : :lol:

Pan Marian akurat u mnie tynkuje i po wykonaniu prac rowniez zamieszcze odpowiednia cenzurke. Co prawda mamy pewne problemy materialowe (wpisany na czarna liste Atlas sie nie wyrabia), ale mam nadzieje, ze ostatecznie calosc prac zakonczy sie OK.

A tak poza tym, to najlepiej brac sprawy w swoje rece. Otoz z braku ekip SAM wykonalem nastepujace prace:

- montaz stelazu pod sufit podwieszany

- ocieplenie welna szklana (2 warstwy)

- montaz oswietlenia

- montaz paroizolacji, plyt g-k, szpachlowanie, szlifowanie, obrobka okien dachowych

- ocieplenie tarasu na wykuszu, wykonanie szalunku i wylewki ze spadkiem

- wstawienie drzwi wewnetrznych

- montaz paneli podlogowych wraz z podkladem

- montaz grzejnikow

- montaz parapetow wewnetrznych

- malowanie sufitow i scian

- tynkowanie malych powierzchni wewnatrz

- przygotowanie strychu (montaz podlogi z desek).

Wszystkie te prace wykonywalem pierwszy raz w zyciu! To naprawde bardzo proste prace wymagajace znajomosci tylko kilku podstawowych kruczkow oraz czasu. Wiem, ze nikt obcy nie staralby sie tak bardzo jak ja dla siebie (chociazby przy ocieplaniu, bo sa miejsca trudno dostepne, gdzie trzeba barokowo przycinac welne).

Narzedzia potrzebne do tego sa tanie i powszechnie dostepne. Procz wkretarki za Allegro za 240 zl kosztuja po kilka zlotych. Naprawde wszystkim polecam wykonanie pewnych prac samemu - satysfakcja gwarantowana. A ile pieniazkow w kieszeniu pozostaje (no i narzedzi na przyszlosc). Jedynie do montazu plyt g-k przyda sie pomocnik - bo ciezkie sa. Ale i na to jest sposob, bo z drewna posostalego po budowie mozna sobie zrobic podporki.

A możesz podpowiedzieć skąd czerpałeś wiedze jak to eszystko robić? Ja bym chciał wziąc się za pewne sprawy ale nie wiem jak praktycznie do tego podejść. Rozumiem że np. grzjniki monowałeś ale instalacje juz miałeś zrobioną. Ja np. instalacji nie mam i chyba bede musiał zlecić.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A możesz podpowiedzieć skąd czerpałeś wiedze jak to eszystko robić? Ja bym chciał wziąc się za pewne sprawy ale nie wiem jak praktycznie do tego podejść. Rozumiem że np. grzjniki monowałeś ale instalacje juz miałeś zrobioną. Ja np. instalacji nie mam i chyba bede musiał zlecić.

Juz odpowiadam. Forum to akurat niewiele mi pomoglo - tylko raz pytalem o podwieszany sufit i otrzymalem dobra odpowiedz. Natomiast wiele pomogli mi ludzie z mojego forum Mitsumaniaki (jak wiadomo - na wiekszosci for mozna spotkac ludzi z roznych branzy). Natomiast czytalem sporo broszur w trakcie konkretnej pracy ze stron producentow. Np. Purmo na swojej stronie ma poradniki - jak niemalze kazdy producent (nie tylko ogrzewania).

Co do ogrzewania - tez robilem sam. Do pracy potrzebujesz troche narzedzi, ale te mozesz wypozyczyc. Potrzebna jest sprezynka do giecia rur PEX (no chyba, ze robisz z miedzi, to sie nie wypowiem, bo nie wiem), nozyce do ciecia PEX (warto kupic - ok. 50 zl), specjalny klucz do zaciskania duzych PEX (wypozyczony - przy montazu calego systemu sklepy fabryczne PURMO wypozyczyly mi go za darmo). Reszta wiedzy szla czesto od samych sprzedawcow - pytalem co z czym sie laczy, w jaki sposob i ile czego potrzebuje. Grzejniki lazienkowe maja inne srubunki od pokojowych. Do wszystkich potrzebujesz dwoch kluczy szwedzkich (lub tez plasko-oczkowych chyba 22 lub 24 mm - lepiej szwedzkie, bo maja nastawny rozmiar), imbusa 12 mm (na pewno grzejniki Purmo V22 i V33 takie maja) oraz nic Loctite 55 (czy jakos tak - za 50 zl i na caly dom starczy). System srubunkow ma albo gumowe oringi (tam sie to wtedy normalnie skreca), albo nic - tam trzeba dawac nic Loctite.

Do tego oczywiscie szafki z listwami (zasilanie i powrot) i calym tym ustrojstwem montazowym. Jak jest mieszana instalacja (np. grzejniki + podlogowka) to 2 szafki - kazda obsluguje osobny system, szafka podlogowki powinna dodatkowo miec termostat na powrocie by ograniczyc temperature.

Warto znac ilosc sekcji (czyli spirali podlogowki lub grzejnikow) by wiedziec jakie duze szafki i z iloma wejsciami listwy trzeba kupic. Potem flamastrem trzeba oznaczac - ktora rura do czego idzie i jakiego typu jest (zasilanie czy powrot). Naprawde duzo mozna zalapac od sprzedawcy w sklepie - ja polecam sklep KASIA w Kartuzach, bo tam kupowalem i dostalem max. rabat przewidziany przez producenta.

Ukladanie podlogowki jest proste jak wyszczanie dziury w sniegu, grzejniki jeszcze prosciej sie montuje. Do podlogowki kup siatke stalowa 3mm z oczkami 10 cm i plastikowymi opaskami zaciskowymi do tej siatki zamontuj. Zawsze daje sie wiecej rury w miejscu gdzie sa szafki czy podejscia grzejnikow - lepiej uciac niz sztukowac. Teraz jeszcze jakas wiertarka, mlot (ja mam ytong, wiec wykulem sobie dlutem do drewna i mlota nie potrzebowalem), troche zaprawy by zapackac ubytki. Wazne by na odsloniete rury dawac otuline z pianki. Podlogowke montowac tam, gdzie bedzie dzialac - czyli nie pod meblami, nie pod syfonami czy wanna lub prysznicem. No i nie tam, gdzie bedziesz cos wiercil w podlodze (prog, stelaz na scianki dzialowe z g-k itp). Wieksze polacie (powyzej 15 m2) robic z podzialem - np. w pokoju powyzej 15-20 m2 zrobic dwie spirale.

Troche wiedzy czerpalem z numerow specjalnych muratora - ale to raczej ogolniki. Nie umniejszam wagi tego forum, ale wyszukiwarka daje watpliwe wyniki - ilez razy szukalem tego watku a szukajka twierdzila, ze nie istnieje, a po 3-cim kliknieciu na te same slowa do wyszukiwania w koncu pokazala liste.

W razie pytan - wal na PW. Jak znajde czas, to odpowiem. Jak pisalem - to wszystko sa bardzo proste czynnosci. Jestem z wyksztalcenia informatykiem i nie mialem do tej pory nic wspolnego z tymi pracami. A w 1 dzien (czwartek) polozylem cala podloge w sypialni. Na pewno jestes w stanie to samemu wykonac - czego juz nie mozna powiedziec o wykoczeniowcach (tzn. ze nigdy nie beda w stanie wykonac mojej pracy). Dlatego robmy sami - jestem ostatnio strasznie ciety na tych wszystkich paprokow, ktorzy zaczeli sie cenic ponad norme i niewspolmiernie do poniesionych kosztow i nakladow na nauke czy stopien skomplikowania swojej pracy. A jeszcze rok temu bylo to 50% tego co teraz. Mi pensja nie wzrosla 100% jak im i dlatego nie mam zamiaru przeplacac.

Witam

Jestem już bardzo blisko wprowadzenia sie do wyśnionego domu (Tczew).

Na tym etapie mogę jedynie polecić:

- koparkowego - p. Imianowski tel. 502-665-261 (chyba z Pszczółek)

- elektryka - p. Wojtka tel. 603-536-835 (z Tczewa)

- kafelkarza - p. Jarka 607-931-915 (ze Starogardu Gd.)

Gdybym budowała jeszcze jeden dom to p. Jarek robiłby u mnie całe wykończenie domu - łacznie z wodą, co, tynkami, sufitami, kafelkami, montażem sanitariatów, ociepleniem i elewacją.

Wielka szkoda że tak późno go spotkałam, nie boi się żadnej pracy, nie narzeka na poprzednie ekipy, tylko poprawia tak że czasem nawet nie wiedzieliśmy a już było poprawione, podłączone itd.

Budującym życzę wytrwałości i cierpliwości, mimo wszystko chyba warto.

Pozdrawiam

Mogę dokonać swojego pierwszego wpisu w tym temacie.

Polecam, wcześniej już polecane przez CMyKa Tanie deski Kartuzy.

Bł dokładnie tak jak się umawiał, najtańszy wśród tych do których dzwoniłem, eski dobej jakości i jeszcze opuścił na transporcie.

Dla przypomnienia nr telefonu 501-525-416

A może tak po prostu podziałała pochwała na forum. Panowie zaczęli mieć sporo zleceń no i teraz nie wyrabiają się z pracą ,stąd problemy (dlatego mimo wszystko namawiam do podpisywania umowy z określonymi terminami wykonania kolejnych etapów). Tak jak pisałam powyżej - zobaczę, jak potoczą się sprawy w nadchodzącym tygodniu :-?

Witam...

Ja co prawda dopiero będę zaczynał budowę ale o "cyganie" słyszałem pochlebne opinie, budował domy dwóm moim sąsiadom, i nie mieli oni zastrzeżen co do pracy ekipy. Domy powstawały fachowo i w krótkim czasie, stan surowy z więźbą u mojej sąsiadki zrobili w niecałe dwa miesiące.

Zero alkocholu na budowie, sami załatwiają materiały, a mój przyszły kierownik budowy, którego notabene też polecam, p. Krzysztof Włodarz z Pszczółek, parząc na zdjęcia domu sąsiadów stwierdził że fachowca murarza po ścianie widać..

Wielkie dzieki za tą podpowiedź. przekonałem się i będe sie brał za to sam. Niepokoi mnie tylko jak to wszystko zaprojektować. No i mam jeszcze pytanie. czy miałes kierownika budowy i czy ci odbierał twoje prace.

Obliczenia mozna robic w roznym oprogramowaniu. Ja akurat mialem pozyczonego kolegi notebooka (zajmuje sie tym profesjonalnie, ale aktualnie juz nie mieszka w Polsce) i program Danfoss'a. A ze strony:

http://heating.danfoss.pl/Content/517CEDA0-465F-4804-9A4F-34B757449978_MNU17393784_SIT18.html

mozesz sciagnac demo.

Po wpisaniu niezbednych danych (czyli izolacyjnosc przegrody jak sciana, strop, ich ocieplenie, ew. otwory wentylacyjne itd.) wyrzuci jakie sa straty ciepla w pomieszczeniu lub tez jakie jest zapotrzebowanie. Wtedy na stronie np. Purmo dobierasz grzejniki, ktore sa w stanie zapewnic to cieplo - pamietajac o tym, jakie parametry bedzie mial kociol. Bo np. zasilajac instalacje 55/40 (w st. C) trzeba dac 2x wieksze grzejniki niz przy 75/65. Ale na stronie Purmo te przeliczniki sa wyraznie napisane.

Natomiast co do podlogowki, to po prostu dajesz spirale co np. 10-15 cm (sa takie siatki stalowe termozgrzewane) i nie martwisz sie o temp., bo dajac rury tak blisko siebie zawsze (przy dlugiej pracy oraz zakladajac dobrze ocieplony dom) zapewnisz komfort cieplny. Po prostu na powrocie dajesz zawor termostatyczny, ktory zamknie sie, gdy np. temp. powrotu (lub pomieszczenia, bo sa zawory sterowane przez kapilary umieszczone w roznych miejscach) przekroczy wartosc zaprogramowana. Wtedy nie przejmujesz sie, ze bedzie za goraco - ew. minus, to ciut wiecej wydane na nadmiarowe przewody pex.

Zawsze ukladajac podlogowke w spirale dajesz rure co drugi pret na siatce (czyli co 20 lub 30 cm) - wtedy po dojsciu do srodka tego "slimaka" bedziesz mogl rozpoczac ukladanie powrotu w brakujace miejsca a podloga bedzie sie rownomiernie nagrzewac. Bo ukladajac nie w spirale mozesz osiagnac wysoka temp. w jednej czesci pokoju a coraz nizsza - w miare stygniecia wody - w innej czesci. Trudno to wyjasnic piszac - w praktyce szybko skumasz :) A pex'a do siatki mocowalem takimi opaskami samozaciskowymi z plastiku (100 szt. kosztuje 10 zl). Mozesz kupic specjalnie frezowany styropian, ale jego koszt jest kosmiczny. Duzo taniej wyjdzie zwykle styro plus folia aluminiowa plus siatka. Acha - w pokoju wiekszym jak 15-20 m2 warto rozdzielic podlogowke na sekcje. Niezbedne sa tez odpowiednie szafki - duzo wyjasnia Ci sprzedawcy. Przynajmniej mi wyjasnili.

Kierownik nie musi tego odbierac - nie sa wymagane zadne wpisy do dziennika odnosnie instalacji CO. W kazdym razie ja nie pamietam, zeby cos wpisywal.

Witam!!

Chciałabym polecić fachowca z dziedziny, o której nie było chyba jeszcze mowy: kute ogrodzenia, balustrady itd.tzw.kowalstwo artystyczne.Może jeszcze wspomnę gdzie go "znalazłam".Rocznicę ślubu spędzaliśmy w Mielnie w hotelu Meduza, w środku balustrady-coś niesamowitego,to trzeba zobaczyć, ludzie pukają w nie sprawdzając czy aby na pewno są z metalu.W trakcie rozmowy z właścicielem dowiedzieliśmy się,że kowal , który je wykonał jest z "naszych"stron(kartuzy).

Pan Tomek właśnie skończył montować balustrady u nas w domu i jesteśmy naprawdę zadowoleni.Mimo młodego wieku jest bez wątpienia fachowcem-artystą w swojej dziedzinie.Jedyny minusik to tydzień spóźnienia, ale efekt końcowy pozwala o tym zapomnieć

pzdrawiam

podaje namiary Tomasz Płotka 663-768-024

Szambo kupiłem w firmie Jesbet z okolic Radomia. Szambo betonowe 10m3 z atestem, kominek, płyta górna wzmacniana (można jeździć po niej samochodem), płyta żeliwna, transport wraz z wstawieniem do dołu, wszystko za 3500 netto. Żadnych zaliczek, wszystko na telefon, rewelacja.

tel.kom. 502 037 636 tel. (048) 3215 385

Edytowane przez hub75

Czytałam na forum,ze poszukujecie dobrego cieśli do wykonania konstrukcji dachu.Moj wprawdzie nie robił u mnie dachu,a konstrukcje i zbrojenie schodów wachlarzowych(owalne),ale zrobił to pieknie.Po zdjęciu szalunku naprawde jest co podziwiać.Wiem,ze robi dachy-robił nawet wieżę kościelna!!Mogę go spokojnie polecić.Pan Mietek Labuda tel.058 6844848.Podobno za tydzień,dwa jest wolny...