Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TRÓJMIASTO - Biała lista wykonawców.

Recommended Posts

Widzę, kolega Wakmen ma jakiś dziwny żal nie wiem z jakiego powodu ale cóż.

Jeśli koniecznie muszę wyjaśniać dlaczego polecam mojego elektryka służę wyjasnieniami i zdjęciami żeby pozostali grupowicze mogli wyrobić sobie zdanie na ich podstawie a nie tylko na podstawie oceny kolegi Wakmena który wyciąga daleko idące wnioski.

Jeli chodzi o punkty wiesz dobrze że robiłem instalację Eib i zapewnie również dobrze wesz że nie wycenia się jej tak samo ponieważ stosuje się dłuższe linie prowadząc przewody od np grup swietlnych, kontaktronów, rolet ( u mnie bramy) do rozdzielni. Z elektrykiem się umówiłem że jeśli linia będzie miała więcej niż 8 m to będzie liczona jako dwa punkty ( żeby nie było jesli są dwa gniazda nie są liczone jako dwa punkty tylko jako jeden). Kazde okno ma przewód z kontaktronem, nie ma 10 halogenów oddzielnie. W rogach podciągnięte są przewody do czujek i kamer, 6 przewodów antenowych , sieć w domu, głośniki, czujki ruchu do alarmu ( pytając o alarm chciałem firmę która zaproponuje czujki i centralkę z uruchomieniem i podlączeniem do Eib - nie wiem co w tym dziwnego że najpierw przewody chcialem mieć polożone pod tynkiem).

Co do przewodów - sa położone przewody telefoniki, które sam dostarczyłem jak również pozostałe materiały do wykonania instalacji - taki był warunek szybkiego wykonania prac a że znam się na tym ponieważ współpracuję z hurtowniami elektrycznymi wolałem sam wynegocjować ceny.

czy prawidłowo? myślę że zdjecia wyjaśnia tą kwestię, sprawdzałem dokkladnie z projektem i z tym co chce mieć bo poźniej bde uruchamiał instalację i wyglada, ze jest ok. Poza tym Pan Czesław dokładnie wszystko mi opowiedział i opisał. Będzie "szył" rozdzielnice ponieważ jeszcze jej nie mam i prawdopodobnie instalował osprzet.

To że nie ma strony internetowej nie oznacza że nie potrafi wykonać dobrze instalacji elektrycznych.

Nabijanie postów mógłbym zarzucić własnie Tobie bo robisz problem tam gdzie go nie ma.

Co do pracy to 4 osoby pracując od 6 rano do 19 ( już bylo ciemno) może wykonac instalację od środy do soboty rano ( skończyli dokadnie o 10 rano w sobotę)

Także widzisz - niektórzy siedzą o 17:38 na forum a niektórzy pracują

To tyle w tej kwestii - nie będę zabierał więcej zdania. Forumowicze niech sobie sami wyciągną wnioski

Wspomniany link do zdjęć

Instalacje elektryczne

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Jestem na ukończeniu budowy i mogę polecić:

posadzki - tel. 601831484 szybko i równo, 170 m kw w jeden dzień (styropian i folie były ułożone)

co i hydraulika - tel. 661 - 626-040 p. Paweł -czysto szybko, sprawnie i bez niespodzianek

więźba dachowa z deskowaniem, specjalizują się w Ytongu (u mnie robili tylko szczyty i ścianki działowe, kominy) tel. 695-572-249 p. Leszek

Bardzo polecam firme perfekt tynk

firma ta wykonywała mi tynki w moim domu, jak i również prace wykończeniowe jak kładzenie kafelek i malowanie.

Firma swoją prace wykonała szybki i tanio!!! Gorąco polecam jeśli ktoś potrzebuje tynki w domu lub wykończeniówka na terenie trójmiasta starogardu gdańskiego i okolic to polecam!

Podaję namiar na firmę

nr tel : 663 550 704 rafał kwaśniewski -

mam kilka ekip które moge polecic z czystym sercem

Elektryk - kładł mi całą elektryke- bardzo solidnie i z głową do tego wezwaliśmy go do podłączenia pieca bo moi hydraulicy nie dawali sobie z tym rady - dla niego nie był to żaden problem - p. Robert 602 605 910

i jak widze wyżej polecani:

Tynki gipsowe, ocieplenie poddasza i wykończenie - ekipa bardzo dokładna i czysta, kładli u mnie tynki gipsowe, nawet cekolować nie trzeba ( ja nie cekolowałam) ładnie wykończone przy oknach. Ocieplali poddasze i robili wszelkie zabudowy karton - gips. Bardzo dużo doradzali i kierowali budową jak nie mogliśmy być na miejscu a akurat trzeba było podjąć decyzje- p. Rafał 663 550 704 i p. Krzysiek 506 296 338

na potwierdzenie - link do mojego dziennika budowy:

http://forum.muratordom.pl/blog.php?79848-Spełnione-Marzenie-M10a

Edytowane przez nika78

Budowa mojego domu w Koleczkowie w zasadzie już się skończyła. Czas najwyższy na spłatę "długu" wobec społeczności zgromadzonej wokół tego forum. Podaję namiary na sprawdzonych wykonawców, z których, w większości dzięki temu forum, usług skorzystałem i z których tak po prostu byłem zadowolony. Dodam tylko, że moje zadowolenie wynika z jakości wykonanych prac, ale również z poziomu oferowanych przez n/w cen (zlecenie każdej z większych prac poprzedzała solidna akcja ofertowa):

1. Ekipa murarzy (od piwnic po dach) - Pan Grzegorz Hinc z okolic Stężycy - tel. 504 290 913 - świetny i doświadczony (cenne rady dziś procentują) fachowiec i przy tym niedrogi, ekipa spokojna, zasuwali aż miło.

2. Dekarze (konstrukcja dachu, pokrycie dachówką, obróbki blacharskie, podbitka drewniana, wycinane ozdobnie krokwie itp.) - Pan Robert Bałtruszis z Ustronia Morskiego - tel. 608 334 520 - świetna robota, dach podoba się chyba wszystkim.

3. Dachówki, rynny, okna dachowe, wełnę mineralną po zebraniu wielu ofert kupowałem w firmie MATELBUD w Gdyni przy ul. Chwaszczyńskiej. Chociaż nie jest to wykonawca postanowiłem polecić tę firmę na tym forum. Profesjonalne doradztwo, otwartość na negocjacje cenowe, życzliwość (w razie pilnej potrzeby dowozili na budowę nawet nieznaczne ilości towaru) i świetna obsługa. Polecam Pana Andrzeja Maślankę i kolegów.

4. Elektryka, instalacja antenowa, internet itp. - Pan Mateusz Meyer z okolic Luzina - tel. 511 109 112 - bardzo dobrze wykonana instalacja, ładnie opisana, dobry kontakt

5. Alarm - P. Sebastian z okolic Luzina - tel. 502 927 112 - komentarz jw.

6. Hydraulika (łącznie z solarem) - znana i chwalona na tym forum firma DESTO z Rumi - to już chyba klasa sama w sobie, na Pana Tomka Gawędę (tel. 605 848 430) i jego kolegów mogłem liczyć w każdej sytuacji, od etapu wyboru koncepcji ogrzewania domu do być może nie zawsze mądrych pytań w trakcie rozruchu i eksploatacji instalacji.

7. Okna - MEGABUD z Rumi i wymieniany wielokrotnie na tym forum Pan Michał Michnowicz - tel. 501 228 741 - doradztwo, jakość oferowanych okien/drzwi, montaż i serwis eksploatacyjny na najwyższym poziomie.

8. Zabudowa kominka - Pan Kwidziński z Chmielna - tel. 603 600 054 - dzięki doświadczeniu i fachowym radom tego Pana uniknąłem sporych kłopotów związanych z eksploatacją kominka a wykonana zabudowa jest w 100% zgodna z naszymi oczekiwaniami

9. Glazura/terakota - Pan Stefan Franek z Sierakowic - tel. 502 302 216 - po prostu Mistrz (to nie tylko moja opinia)

10. Tynki, posadzki - Pan Toporek z Przodkowa - tel. 605 103 371 - dobra robota, możliwość negocjacji cen

11. Elewacja zewnetrzna (ocieplenie, tynk + boazeria drewniana), regipsy, gładzie wewnętrzne - Pan Krzysztof Hinca z okolic Stężycy - tel. 509 836 578 - fachowo, sprawnie i naprawdę ładnie wykonane prace

12. Podłogi drewniane - Świat Drewna z Gdańska - tel. 058 302 43 22

13. Koparka - Pan Daniel z Koleczkowa - tel. 602 735 350

14. Adaptacja Projektu - projektantka Pani Bogdanna Ziętek z Wejherowa - tel. 501 487 134 - fachowe rady i niedrogo

Czekam na zkońzcenie prac stolarskich i brukarskich i jeśli będę zadowolony dodam wykonawców do powyższej listy.

Witam właśnie zamkłem stan surowy teraz czas na elektrykę i hydraulikę. \Mam wykonawcę ( szwagra nie muszę mu wiele płacić ) szukam taniej hurtowni gdzie kupię hydraulikę i elektrykę. O niedawna mieszkam w trójmieście proszę o pomoc.

teraz mogę się ja pochwalić z tego co już korzystałem.

buduję systemem gospodarczym mega gospodarczym więć cena gra istotną role ale nie tylko:

1 geodeci jak dla mnie za drogo ale solidni na czas kodem pruszcz gdański ( oprócz kasy bez problemu- są tańsi)608035655

2 piasek żwir itp panowie z pruszcza Bator ( 3 braci ) cena ok. zamawiałem dużo około 40 wywrotek zawsze na czas, czasem w 3 obracali z piaskiem czasem tylko jeden wedle potrzeb. 601637994

3hurtownia z materiałami Bat ul. tczewskiej w pruszczu ceny ok naprawdę przystępne , minusy zawsze płacimy za towar przed wyjazdem niema opóźnionego terminu płatności , nie puszczają towaru bez kasy ( jak spóżniła mi się transza musiałem pożyczać po rodzinie bo nie dali a towaru miałem wybranego wcześniej za 20 tyś i zapłaconego a chiałem tylko za 2) z transportem też kiepsko zawsze czekać trzeba. Ale ceny leczą wszystkie rany i pomimo niedogodniej kupuje dalej.

4 więźba - wszystko na telefon drzewo ok cieśla nie narzekał ( chłopa nie widziałem ale bez kłopotu) cena przystępna , dobra bym powiedział jak porównałem z lokalnymi składamy drewna. płatne przy odbiorze ,okazało się że przy rozładunku coś pękło coś było krzywe (2 szt. na cały dach to nic) dostarczono następnego dnia bez kłopotu. chyba z sulęczyna nie istotne mam kontakt 586844725 kom 696436070 . jeszcze jedno to tartak czasem nie słyszą i trzeba próbować dłużej się dodzwonić

5 koles o przyłącza pan Kanka cena super w porównaniu z konkurencią namiar podam po odbiorze przyłacza woda leci.haha

6 wykonawcy rodzina trudno powiedzieć jak pracują u obcych u mnie niema żadnych kłopotów za nie duże pieniądze robią od zera pod klucz jestem prawie w połowie) , ale jaki spokój nie szukam nie martwię się zawsze ci sami

Edytowane przez krzysiekewa

Witam właśnie zamkłem stan surowy teraz czas na elektrykę i hydraulikę. \Mam wykonawcę ( szwagra nie muszę mu wiele płacić ) szukam taniej hurtowni gdzie kupię hydraulikę i elektrykę. O niedawna mieszkam w trójmieście proszę o pomoc.

teraz mogę się ja pochwalić z tego co już korzystałem.

buduję systemem gospodarczym mega gospodarczym więć cena gra istotną role ale nie tylko:

1 geodeci jak dla mnie za drogo ale solidni na czas kodem pruszcz gdański ( oprócz kasy bez problemu- są tańsi)608035655

2 piasek żwir itp panowie z pruszcza Bator ( 3 braci ) cena ok. zamawiałem dużo około 40 wywrotek zawsze na czas, czasem w 3 obracali z piaskiem czasem tylko jeden wedle potrzeb. 601637994

3hurtownia z materiałami Bat ul. tczewskiej w pruszczu ceny ok naprawdę przystępne , minusy zawsze płacimy za towar przed wyjazdem niema opóźnionego terminu płatności , nie puszczają towaru bez kasy ( jak spóżniła mi się transza musiałem pożyczać po rodzinie bo nie dali a towaru miałem wybranego wcześniej za 20 tyś i zapłaconego a chiałem tylko za 2) z transportem też kiepsko zawsze czekać trzeba. Ale ceny leczą wszystkie rany i pomimo niedogodniej kupuje dalej.

4 więźba - wszystko na telefon drzewo ok cieśla nie narzekał ( chłopa nie widziałem ale bez kłopotu) cena przystępna , dobra bym powiedział jak porównałem z lokalnymi składamy drewna. płatne przy odbiorze ,okazało się że przy rozładunku coś pękło coś było krzywe (2 szt. na cały dach to nic) dostarczono następnego dnia bez kłopotu. chyba z sulęczyna nie istotne mam kontakt 586844725 kom 696436070 . jeszcze jedno to tartak czasem nie słyszą i trzeba próbować dłużej się dodzwonić

5 koles o przyłącza pan Kanka cena super w porównaniu z konkurencią namiar podam po odbiorze przyłacza woda leci.haha

6 wykonawcy rodzina trudno powiedzieć jak pracują u obcych u mnie niema żadnych kłopotów za nie duże pieniądze robią od zera pod klucz jestem prawie w połowie) , ale jaki spokój nie szukam nie martwię się zawsze ci sami

Też tam kupowałem i czasem dalej coś kupię, ale jednak są w okolicy hurtownie, z którymi można się dogadać i mieć niższe ceny.

Ostatnio za dużo mnie przycięli, mimo zapewnień że dostałem świetną cenę i tym się narazili.

Trzeba sprawdzać i nie wierzyć na słowo, bo klient, który jest pod koniec"budowy" nie jest już tak atrakcyjny i rabaty gdzieś ulatują.

Tyle co do cen, z resztą się zgadzam:)

REKUPERACJA - nie znalazlam watku gdzie moglaby zapytac czy ktos z Szanowych Forumowiczow bylby tak mily i pokazal mi w swoim domu jak dziala rekuperator, co by ewentualnie poprawil etc. Jestem z tych co musza zobaczyc i dotknac :-)

Z gory serdecznie dziekuje

Beata

przyłączam sie do prosby, tez chciałbym zobaczyć jak i co z tą rekuperacją :)

pozdrawiam

Witam, szukam firmy która zrobiłaby mi dojazd tymczasowy do działki. Prawdopodobnie trzeba byłoby to zrobić z płyt drogowych aby wytrzymało przejazd ciężkich samochodów, (np.grucha z betonem) choć tańsze rozwiązania byłyby mile widziane. Zależy mi jednak na solidnym dojeździe bo może będzie musiał wytrzymać parę lat. Droga ma mieć ok 45-50 m długości i 3 m szerokości, lokalizacja Gdańsk. Czy ktoś z Was może kogoś dobrego mi polecić ??

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Jakby ktoś potrzebował kutego ogrodzenia,bramy,balustrady itp. to zapraszamy do współpracy. Możliwość wskazania wykonywanych prac na terenie 3miasta. Pozdrawiam

faktem jest, że nieelegancko tak się reklamować - miałem tą przyjemność z tym panem rozmawiać, wyjął laptopa, pokazał, pochwalił się i na koniec wyliczył cenę:

11 000 + 22% VAT

2 dni wcześniej inny pan wycenił to samo ogrodzenie na 7300...

bez komentarza...

i szczerze mówiąc, to zupełnie nie obchodzi mnie, że ten pierwszy kuje sam a ten drugi kupuje - liczy się efekt końcowy i to, czy jest ogrodzenie ładne czy nie

więc po co płacić 2x więcej za TO SAMO?!