Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TRÓJMIASTO - Biała lista wykonawców.

Recommended Posts

Okazało się że firma DOM-BUD stoi za wszystkimi kłopotami.

Chciałem przestrzec innych.

Krótkie info co się zdarzyło u nas na budowie:

- po wylaniu chudziaka pod ławy i zaszalowaniu, tuż przed laniem ław, dopatrzyłem się, że źle wytrasowali budynek i uratowałem im kupę kasy

- strop nad garażem wylali o wiele cieńszy niż w projekcie. też sam to odkryłem

- dom zgodnie z umową mieli zakończyć do końca stycznia tego roku a nadal nie jest zakończony. Nie ma pokrycia dachu. Przez pół roku nas zwodził, że zrobią i że miał kłopoty z dekarzem

- przez niewłaściwą hydroizolację domu zalewa nam piwnicę.

- przez całą budowę trzeba było wszystkiego pilnować i o wszystko się prosić. Jak nie to robili po swojemu (na skróty).

- więźba dachowa nie ma wentylacji a dach jest przykryty papą

- nie mają w zwyczaju sprzątać po sobie

-itd

Uważajcie. My się nabraliśmy właśnie na Białą Listę.

Leszek Wiśniewski

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Leszek Wiśniewski

Miałam z tym poczekać ale muszę stanąć w obronie firmy Dom-Bud.

Zaczęli u nas budowę w połowie kwietnia tego roku a na początku lipca mieli już postawiony stan surowy.

To prawda, że Pan Jacek współpracował z mało udanym geodetą - nam też źle wyznaczył posadowienie budynku co musieliśmy skorygować.

jeżeli chodzi o izolację budynku - naprawdę zrobili to dokładnie a z powodu wód gruntowych mamy zrobiony drenaż wokół fundamentów, który odprowadza wodę do studni (darmowa woda do podlewania trawnika:))- sprawdzone, drenaż działa.

Jeżeli chodzi o pokrycie dachu - przy podpisywaniu umowy należało określić czym ma być pokryty dach. Jeżeli nie miało być na nim papy wystarczyło dokładnie określić swoje wymagania w umowie.

Jeżeli chodzi o wentylację więźby - Pan Jacek położył papę, żeby póki co nie lało się wam na głowę. Podczas układania dachówek dekarz przecina papę na górze i wykańcza specjalną taśmą a na to idą gąsiory.

jeżeli chodzi o sprzątanie - wszyscy w okolicy dziwili się dlaczego nasza ekipa cały czas coś zamiata. Każdego dnia było posprzątane aż miło. Nigdy nie wzięli od nas zaliczki. Zawsze płaciliśmy za zakończony etap robót. Nawet było tak, ze Pan Jacek czekał aż skończy mi się lokata bankowa.

A tak poza tym to chyba normalne, że nadzorujesz budowę - Ty i kierownik budowy.

Reasumując - nie ma firm idealnych, wiele z nich popełnia błędy raz mniejsze raz większe. Ja również nie należę do łatwych klientów i dużo wymagam. Parę razy podnieśli mi ciśnienie na maxa, parę razy darłam się na budowie jak opętana ale z czystym sumieniem mogę polecić firmę Dom-Bud i pana Jacka Szymichowskiego.

Pozdrawiam o pozostałych ekipach później:)

Miałam z tym poczekać ale muszę stanąć w obronie firmy Dom-Bud.

Zaczęli u nas budowę w połowie kwietnia tego roku a na początku lipca mieli już postawiony stan surowy.

To prawda, że Pan Jacek współpracował z mało udanym geodetą - nam też źle wyznaczył posadowienie budynku co musieliśmy skorygować.

jeżeli chodzi o izolację budynku - naprawdę zrobili to dokładnie a z powodu wód gruntowych mamy zrobiony drenaż wokół fundamentów, który odprowadza wodę do studni (darmowa woda do podlewania trawnika:))- sprawdzone, drenaż działa.

Jeżeli chodzi o pokrycie dachu - przy podpisywaniu umowy należało określić czym ma być pokryty dach. Jeżeli nie miało być na nim papy wystarczyło dokładnie określić swoje wymagania w umowie.

Jeżeli chodzi o wentylację więźby - Pan Jacek położył papę, żeby póki co nie lało się wam na głowę. Podczas układania dachówek dekarz przecina papę na górze i wykańcza specjalną taśmą a na to idą gąsiory.

jeżeli chodzi o sprzątanie - wszyscy w okolicy dziwili się dlaczego nasza ekipa cały czas coś zamiata. Każdego dnia było posprzątane aż miło. Nigdy nie wzięli od nas zaliczki. Zawsze płaciliśmy za zakończony etap robót. Nawet było tak, ze Pan Jacek czekał aż skończy mi się lokata bankowa.

A tak poza tym to chyba normalne, że nadzorujesz budowę - Ty i kierownik budowy.

Reasumując - nie ma firm idealnych, wiele z nich popełnia błędy raz mniejsze raz większe. Ja również nie należę do łatwych klientów i dużo wymagam. Parę razy podnieśli mi ciśnienie na maxa, parę razy darłam się na budowie jak opętana ale z czystym sumieniem mogę polecić firmę Dom-Bud i pana Jacka Szymichowskiego.

Pozdrawiam o pozostałych ekipach później:)

Zazdrościmy, że u Was wszystko jest ok.

Jak jest u nas można po prostu zobaczyć na naszej budowie.

Cały czas mam nadzieję, że Pan Jacek poczuje się do odpowiedzialności i naprawi wszystko, ale jest to już bardzo nikła nadzieja...

I nie ma już czasu na dalsze czekanie.

Jak tak się stanie na pewno o tym uczciwie napiszę. na razie zaczęli naprawiać hydroizolację z jednej strony budynku.

Na początku u nas też było ok ale co z tego.

Jeżeli chodzi o wentylację dachu to chodzi mi o te części dachu, gdzie rozcięcie papy i tak nic nie da, bo są przestrzenie pozamykane krokwiami.

Sposób wykonania dachu był rzecz jasna uzgodniony.

Mieliśmy się wprowadzać na święta a musimy ratować co się da, żeby zima wszystkiego nie zniszczyła.

Edytowane przez leszekw72

Witam, ciężko doszukać się fachowca od elewacji a dokładnie potrzebuję położyć tynk mineralny biały, z wcześniej przygotowanym podłożem, oraz obróbka okien i położenie 13 szt. parapetów blaszanych. Proszę o polecenia z Państwa strony, okolice Somonina. Pozdrawiam,

• 2 weeks później...

Renia i Sew, przepraszam ale długo mnie nie było :) ( widziałem wiadomość na priv ) . Nie pamiętam nazwy producenta ale szambo kupowałem w Lniskach. Była dobra cena z transportem i wstawieniem w dołek :) .

Pana

Przy okazji polecę TOMKA, 798-198-919, [email protected] . Miałem awarię a firma która mi zakładała instalację hmmm chyba nie istnieje ( byłem tam i ...... cisza, głucho ) . Pan Tomek robił instalację u kolegi w Pszczółkach i dostałem namiar. Z awarii zrobiło się dodatkowo ........... grzejniki u góry, rozdzielacz i inne rozwiązanie z regulacją. Dobra rada! Polecam

Witajcie

Obecnie jestem na etapie stawiania krokwi na swoim domku. Nawet nie wiedziałam, że jest tak fajny temat. Ułatwiłoby mi to dużo problemów związanych z "fachowcami". Szukamy dobrych sprawdzonych okien i wstępnie padło na kilka firm VETREX, AVENTE, OKNOPLAST.

Szukam opinii o firmie vilglas, czy miał ktoś z nią do czynienia?

Jeśli chodzi o fachowców to polecam Pana do układania kostki, odwodnień, prac ziemnych Pan Łukasz 886-597-942 firma bodajże JULKO.

Witam W pażdzierniku 2011r. wstawiałam okna w swoim mieszkaniu firmy Vetrex,ponieważ na poprzednim miejscu zamieszkania też przez 12 lat miałam te okna -super.Poprzedni montażysta zmarł ,więc wybrałam firmę Vilgas,nie żałuję właścicielka i fachowcy znają się na oknach.Polecam.

Krótkie info co się zdarzyło u nas na budowie:

- po wylaniu chudziaka pod ławy i zaszalowaniu, tuż przed laniem ław, dopatrzyłem się, że źle wytrasowali budynek i uratowałem im kupę kasy

- strop nad garażem wylali o wiele cieńszy niż w projekcie. też sam to odkryłem

- dom zgodnie z umową mieli zakończyć do końca stycznia tego roku a nadal nie jest zakończony. Nie ma pokrycia dachu. Przez pół roku nas zwodził, że zrobią i że miał kłopoty z dekarzem

- przez niewłaściwą hydroizolację domu zalewa nam piwnicę.

- przez całą budowę trzeba było wszystkiego pilnować i o wszystko się prosić. Jak nie to robili po swojemu (na skróty).

- więźba dachowa nie ma wentylacji a dach jest przykryty papą

- nie mają w zwyczaju sprzątać po sobie

-itd

Uważajcie. My się nabraliśmy właśnie na Białą Listę.

Leszek Wiśniewski

Niestety, z uwagi na niechlubne, a zarazem i nieprawdziwe opinie jakie zaczęły krążyć o mojej firmie po wpisach pana Leszka W. muszę się do nich ustosunkować.

Komentarze te godzą w dobre imię mojej firmy oraz moich pracowników, którzy pracują profesjonalnie i rzetelnie, od lat tworząc dobrą jakość Dom-Budu.

Problemy z Panem Leszkiem W. zaczęły się już na etapie podpisywania ze mną umowy, kiedy Pan Leszek W. po skończonych negocjacjach i ustaleniu warunków umowy, podstępnie dopisał do uzgodnionego wcześniej między nami ostatecznego projektu umowy dodatkowe prace, na które wcześniej się nie zgadzałem. Pan Leszek W. najwyraźniej myślał, że jak dopisze dodatkowe prace, a ja tego nie zauważę, to później za umówione na dany etap wynagrodzenie będę musiał mu wykonać prace, które wcześniej podstępnie do tego etapu dopisał. Kiedy wykryłem podstęp i w obecności licznych świadków wyraziłem sprzeciw przeciwko takim praktykom Pan Leszek W. wycofał się z żądania wykonania podstępnie dopisanych prac. Dzisiaj żałuję, że już wówczas po takim zachowaniu nie zakończyłem współpracy z panem Leszkiem W.

W kwestii hydroizolacji w ofercie przedstawionej Panu Leszkowi W. zaproponowałem rozwiązanie izolacji piwnicy w sprawdzonym systemie, który stosuję u moich klientów. Natomiast Pan Leszek W. wbrew moim wielokrotnym sugestiom narzucił inny system - tańszy, który ponadto w trakcie wykonywania prac kilkukrotnie zmieniał - czego efekt teraz widać. Dodatkowo, wykleiliśmy Panu Leszkowi. W. papę na posadzce w piwnicy, którą następnie p. Leszek pociął nożem tłumacząc się, że chciał jedynie sprawdzić czy z dołu wybija woda. Nadmienić należy, że nie było najmniejszych podstaw, aby sądzić, że woda może wybijać, ale to nie zniechęciło Pana Leszka W. aby zniszczyć wykonaną przez nas rzetelnie pracę.

Na pokrycie dachowe Pan Leszek W. otrzymał ode mnie ofertę zgodną z dokumentacją projektową oraz zgodną z umową, uzgodniliśmy z jakich materiałów wykonany dach, rynny jakie zastosujemy, okna itp. Po ustaleniu materiałów ustaliliśmy cenę za jaką łącznie dach wykonam. Kiedy przystąpiłem do realizacji dachu Pan Leszek W. zaczął zmieniać materiały na znacznie lepsze, a co za tym idzie znacznie droższe, ode mnie oczekując wykonania tego w kwocie, która wynikała z wcześniej zawartej umowy – Pan Leszek W. nie chciał podpisać aneksu zmieniającego materiały na znacznie droższe. Nadmieniam, że umowa obejmowała robociznę + zakup materiałów przeze mnie.

Kiedy tłumaczyłem Panu Leszkowi W. że nie mogę wykonać mu dużo droższego dachu i innego niż ten na jaki opiewa umowa bez zawarcia aneksu ten stwierdził, że jak nie chcę mu wykonać dachu takiego jak on chce bez aneksów, to mam przestać wykonywać dach w ogóle. Pan Leszek W. uniemożliwił mi wykonanie dachu na jaki się umówiliśmy, a dziś śmie twierdzić, że to ja nie chcę wykonać dachu. Pragnę podkreślić, że wręcz pisemnie zwracałem się do Pana Leszka W. o to, aby umożliwił mi wykonanie dachu, ale pismo to Pan Leszek W. pozostawił bez odpowiedzi.

W ostatnim czasie dowiedziałem się, że Pan Leszek W. bez porozumienia ze mną i za moimi plecami chciał zlecić wykonanie dachu innej firmie. Wykonawca, który miał wykonać dach po kilku rozmowach z Panem Leszkiem W. odczuł na własnej skórze praktyki jakimi posługuje się Pan Leszek W. po czym bardzo szybko stwierdził, że nie chce współpracować z Panem Leszkiem W. i w ogóle nie chce mieć z tą osobą nic wspólnego.

Odnośnie porządku na budowie - należałoby porozmawiać ze wszystkimi moimi dotychczasowymi klientami, którzy bez wyjątku mogą potwierdzić, że zawsze na prowadzonych przeze mnie budowach panuje należyty porządek.

Należałoby także wspomnieć, że Pan Leszek W. krytykuje nie tylko mnie i moją firmę, ale również swojego kierownika budowy (wielokrotnie polecanego i wychwalanego na "białej liście"). Nie umiem przy tym zrozumieć z jakich przyczyn Pan Leszek W. szkaluje także kierownika budowy, który nie mógł obiektywnie wyrządzić mu nic złego.

Z przykrością muszę stwierdzić, że pomimo wieloletniej bardzo dobrej współpracy z rzeszą zadowolonych klientów, p. Leszek W. jest zaprzeczeniem nie tylko dobrego klienta, ale przede wszystkim uczciwego człowieka.

Po "przygodzie" z p. Leszkiem W. nasuwa się wręcz smutna refleksja, że w niektórych przypadkach należałoby stworzyć "czarną listę klientów", która pozwoliłaby wykonawcom

uniknąć wielu problemów z inwestorami pokroju Pana Leszka W.

Odnośnie rzetelności mojej firmy, każdego chętnego zapraszam na mje budowy i do rozmów z zadowolonymi klientami, którym tylko w tym roku moja firma wybudowała upragnione domy.

Chciałem przestrzec innych. ...

Leszek Wiśniewski

Jeszcze raz informacja na temat firmy DOM-BUD. Wczoraj pojawiła się na mojej budowie firma od wylewek żeby ustalić poziomy w budynku. Po wykonaniu wszystkich pomiarów stwierdzili, że jeszcze nigdy nie widzieli tak równo wylanego betonu. Takie samo zdanie mieli panowie od tynków wewnętrznych na temat moich ścian - równe jak z pod igły :)

W związku z powyższym ja osobiście jestem z pracy tej firmy bardzo zadowolona.

Jeszcze raz informacja na temat firmy DOM-BUD. Wczoraj pojawiła się na mojej budowie firma od wylewek żeby ustalić poziomy w budynku. Po wykonaniu wszystkich pomiarów stwierdzili, że jeszcze nigdy nie widzieli tak równo wylanego betonu. Takie samo zdanie mieli panowie od tynków wewnętrznych na temat moich ścian - równe jak z pod igły :)

W związku z powyższym ja osobiście jestem z pracy tej firmy bardzo zadowolona.

Dlatego zawsze trzeba wziąć pod uwagę dwie strony.

Że budowlaniec coś spieprzy ..........hmmm, pewnie częsta sprawa ale że inwestor "szuka w ten sposób oszczędności" pewnie się też zdarza.

pozdr,

Jeszcze raz informacja na temat firmy DOM-BUD.

Niezrozumiałe zachowanie p. Jacka spowodowało, iż mimo dogadanego zakresu, ceny itd nie doszło do współpracy.

Początek marca tego roku. Zapytanie ofertowe, wycena, spotkanie i dogadanie szczegółów prac, rozpoczęcia itd. a następnie słuch o p. Jacku zaginął. Przestał odbierać telefon i nie przesłał umowy na maila jak się umawialiśmy. Dzwoniłem kilka razy z różnych telefonów.

Dlatego mam mieszane uczucia bo wystarczyło żeby p. Jacek odebrał telefon lub wysłał maila że nie jest już zainteresowany. A tak straciłem czas i ochotę na współpracę. Tak się nie postępuje p. Jacku.

Dotyczy nieprzychylnej opinii o firmie Dom Bud.

Witam,

Zakonczylem budowe domu w Gdyni Wlk Kacku, ktorego stan surowy z dachem wykonala firma Dom Bud.

Pomimo kilku nieporozumien, o ktore nie jest trudno biorac pod uwage zakres i koszt takiego przedsiewziecia nie potwierdzam powyzszej opinii.

Budowa budynku byla prowadzona rzetelnie i terminowo.

Mielismy kilka sprzeczek dotyczacych dachu ale nie spotkalem sie na swojej budowie z brakiem porzadku, zla technologia czy zla wola.

Dlatego jestem sklonny potwierdzic ze Dom Bud solidnie wywiazal sie z budowy.

Pozdrawiam,

Radek P

Edytowane przez rapa72

Witam.

Jesteśmy już na etapie wykańczania domu, od samego początku korzystaliśmy z białej listy trójmiasto i podajrzewam dzięki temu nigdy nie mieliśmy jakichkolwiek nieporozumień czy kłótni na budowie a wszystkie prace wykonane są bardzo starannie i zgodnie z naszymi oczekiwaniami a co najważniejsze wszyscy wykonawcy byli bardzo uprzejmi i zawsze nawiązywała się miedzy nami nić porozumienia.

Teraz możemy odwdzięczyć się tym samym wpisując firmy które pracowały u nas i świetnie wywiązały się ze swoich obowiązków.

Zacznę od samego początku:

Adaptacja projektu - Bogdanna Ziętek - 501 487 134

Geodeta - Krzysztof Wiśniewski - 501 341 416

Kierownik budowy - Pan Paweł 783 390 084

Prace ziemne - Matbud Rumia - 667 694 004

Stan surowy wraz z więźbą - Grzegorz Get - 694 275 421

Dach wykonawstwo - Maciej Roszman - 601 491 280

Dach materiały - Ambit

Okna - Wik Gdańsk - 58 683-14-75

Brama garażowa - Bertrand - 58 679 69 99

Drzwi - Maszrol - 58 588 18 29 - z tą firmą mieliśmy trochę kłopotów ponieważ drzwi które przywieżli były kompletnie zniszczone... nie podpisaliśmy odbioru i nie zapłaciliśmy a po dwóch tygodniach drzwi zostały wymienione na zupełnie nowe więc na plus.

Instalacje elektryczne - robiliśmy sami:)

Hydraulika oraz wewnętrzne przyłącze gazowe - 601 684 503

Przyłącza wodne i kanalizacyjne - Pan Sławek -516 037 340

Tynki i wylewki - Radosław Krasowski - 513 331 933

Elewacja oraz poddasze Pan Paweł - 503 659 723

Parapety wewnętrzne - Pomorska fabryka parapetów - 58 663 69 81

Materiały budowlane Matbud oraz wiki bis - obie hurtownie dały duże rabaty i transport gratis i nigdy nie było problemu ze zwrotami.

Na minus zaliczam firmę Almares Wejherowo gdzie kupowaliśmy stal jak się później okazało sporo przepłaciliśmy...

Z czystym sumieniem polecam firmę Solidex p. Janusza Mielewczyka. Firma Solidex zrobiła mi docieplenie domu wraz z tynkami oraz wykonała podbitkę. Firma solidna, dokładna, pracują od samego rana bez zbędnych przerw- aż miło było popatrzeć :). Żadnych niedomówień. I co najważniejsze, zostawili po sobie porządek. Okna i posadzki były zabezpieczone, naprawdę super.

POLECAM

Edytowane przez Guerlain

• 2 weeks później...
Witamy sąsiadów !!!!

My też budujemy w Tuchomiu, mamy już stan surowy zamknięty, własnie zbieram oferty hydraulików :)

Nam stan surowy + dach z odeskowaniem robił Karol Barzowski (http://www.barzowski.pl). Jesteśmy bardzo zadowoleni: czysto, szybko, profesionalnie (całe zaplecze mają ze sobą - trzeba dać tylko prąd i wodę :)). Jakbyście byli zainteresowani zapraszam na budowę :)

Witaj,

Obejrzałem stronkę firmy i bardzo mi się spodobało. Mogłabyś podać cenę za jaką postawili stan surowy + dach z odeskowaniem??? No i ile metrów ma Wasz dom. Bardzo proszę i informację.

Z góry dziękuję i pozdrawiam