Szaruś 07.01.2006 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Mam wyrzutnię wentylacji mech-naw od strony sąsiada. Odległość między naszymy domami to 18 m. Mimo tego sąsiad narzeka, że mu moja wyrzutnia hałasuje (podobno słyszy ją nawet przy zamkniętych oknach). Co można zrobić, aby zaspokoić sąsiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 07.01.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 A czy ta wrzutnia faktycznie hałasuje na tyle, że może być uciążliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 07.01.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 ... Co można zrobić, aby zaspokoić sąsiada? Mam pewne pomysły, ale nie napisze, bo mnie zbanują PS. Sorry nie mogłem się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 07.01.2006 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 No mi się wydaje (będąc w swoim domu), że ta wyrzutnia aż tak nie hałasuje. A on, 18 m dalej, za zamkniętymi oknami? Ale z sąsiadem trzeba żyć w zgodzie. Więc co można zrobić. Wstawić tłumik przed wyrzutnią? A czy są jakieś tłumiki, które można zakopać w ziemi? Bo moja wyrzutnia to jest zrobiona tak, że wychodzi z piwnicy (jakieś 1 m poniżej poziomu gruntu), potem kolanko 90, potem kawałek rury do góry i daszek. Więc zamiast tego kawałka rury do góry mógłbym dac ewentualnie jakiś tłumik, ale czy on mi nie zardzewieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.01.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 WitamUstaw ekran przeciwhałasowy. Taki płotek od strony sąsiada przy wyrzutni, podpórka pod pnącza w ogródku.Jak powie Tobie że słyszy przy Twojej furtce - to kup wiatrówkę i go odstrzel.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 07.01.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Rany, to co ty masz za wyrzutnię??? Silnik odrzutowy??? U mnie nie słychać NIC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.01.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Bo to chyba jakaś wyrzutnia rakiet (przy okazji). Adam M. Czyżby znowu "Polska wada?"? Brzęcząca moneta w Twojej wentylacji mu psrzeszkadza? Niech sobie też zrobi mechaniczną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 07.01.2006 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 On też ma wentylacje mechaniczną. Powiem więcej, pracuje w firmie, która się tym zajmuje. Może go boli, że nie od nich kupiłem? Czy są jakieś przepisy, ile mogę hałasować (dB), aby jak naśle na mnie jakąś kontrolę to było wszystko OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.01.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 To on ma zboczenie zawodowe:dobre, lepsze, JA stawiałem! Wszystko mu będzie złe. Audyt mu zleć i poproś o wyciszenie problemu. Może posmaryje łożyska wentylatorów i da spokój?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 07.01.2006 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Jeżeli nikomu innemu hałas nie przeszkadza, to możesz spać spokojnie. A jeżeli tak bardzo chcesz "zaspokajać" sąsiada, to zastanów się, czy biedny sąsiad nie wspominał wcześniej o szczekającym psie, miałczącym kocie, szumie liści na drzewach, piszczącej furtce, dymku z komina i o jeszcze tysiącu spraw, które zaczną mu przeszkadzać, gdy już zainstalujesz tłumik. Niech sobie kupi odtwarzacz MP3 ze słuchawkami, a jak mu się znudzi słuchanie muzyki, to zatyczki jakieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 07.01.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Widzę, ze odpowiedź na moje pytanie jest oczywista!Wyrzytnia nie hałasuje nadmiernie, a jedynie przeszkadza sąsiadowi.A może przewrotnie - zapytaj go jako specjalisty- co można w takiej sytuacji zrobić: tłumik, ekran, itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA44 07.01.2006 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Czy są jakieś przepisy, ile mogę hałasować (dB), aby jak naśle na mnie jakąś kontrolę to było wszystko OK? Oczywiście, że są. Poczytaj trochę. http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/1841.htm może i tu coś będzie: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/1316.htm http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/1228.htm Myślę, że sąsiada coś w "oczy kole" . Jeżeli się uprze to złoży wniosek o interwencję do WIOŚ i przyjadą do Ciebie na kontrolę i sprawdzą to. Przypuszczam, że nic Ci nie zrobią, co najwyżej dostaniesz jakieś pouczenie i zarządzenie pokontrolne, aby zastosować jakieś wytłumienie (tak mi się wydaje, ale dopiero się w to wdrażam ). Na Twoim miejscu nic bym na razie nie robiła, czekałabym spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 07.01.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 ... Co można zrobić, aby zaspokoić sąsiada? Mam pewne pomysły, ale nie napisze, bo mnie zbanują PS. Sorry nie mogłem się powstrzymaćNo co Ty, napisał sąsiada, a nie sasiadke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 07.01.2006 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Oczywiście, że są. Poczytaj trochę. Czyli znaczy, że w nocy mogę hałasować 40 dB, a w dzień 50 dB. Rozumiem, że to przy płocie z sąsiadem, a nie bezpośrednio przy czerpni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 07.01.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Czy hałasuje wyrzutnia (szumy na kratce wywiewnej), czy hałasuje wentylator, a wyrzutnia tylko przenosi ten hałas ?Czy to jest wyrzutnia, czy czerpnia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 07.01.2006 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Trochę słychać wentylator. To jest wyrzutnia, nie czerpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 07.01.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Najskuteczniejszy będzie tłumik przy wentylatorze.Ponieważ jest to kanał z nadciśnieniem, to może być to tani tłumik elastyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 09.01.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Mam wyrzutnię wentylacji mech-naw od strony sąsiada. Odległość między naszymy domami to 18 m. Mimo tego sąsiad narzeka, że mu moja wyrzutnia hałasuje (podobno słyszy ją nawet przy zamkniętych oknach). Co można zrobić, aby zaspokoić sąsiada? Może jego oczy i uszy bolą na myśl że masz wurzutnię i oszczędzasz, a on nie może zdzierżyć, że masz to czego on nie ma! Zwykła zawiść sąsiedzka Sposobem na wygłuszenie może być zrobienie tłumika ziemnego - tam gdzie wychodzi rura z budynku przystaw skrzynkę z betonu czy czegoś trwałego i z kilkoma zawijasami ( może być poziomo),zachować przekruj lub większy, może być kwadratowy, taki zygzak i z tego dopiero rura w górę. W skrzynce na dole, dobrze jest zrobić dziurę na odprowadzenie ewentualnych skroplin do gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 11.01.2006 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Najskuteczniejszy będzie tłumik przy wentylatorze. Ponieważ jest to kanał z nadciśnieniem, to może być to tani tłumik elastyczny. Przy wentylatorze się nie zmieści, bo już nie mam miejsca. Natomiast mógłbym zrobić tłumik w wyrzutnik zakopanej w ziemi (idzie z piwnicy, 1 m pod poziomem 0). Polecono mi włożyć do rury taką gąbkę: http://www.dunakanyar.net/~kszarkowicz/Murator/profiliuotas_porolonas.jpg Kto wie, gdzie taką można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 23.02.2006 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Witam Ustaw ekran przeciwhałasowy. Taki płotek od strony sąsiada przy wyrzutni, podpórka pod pnącza w ogródku. Jak powie Tobie że słyszy przy Twojej furtce - to kup wiatrówkę i go odstrzel. Pozdrawiam Adam M. Ta wiatrówka to by musiał być Career kaliber 9 mm Droga i do kupienia tylko w warszawce, i wymaga rejestracji Taniej wyjdzie coś na czarny proch - be żadnych rejestracji i pozwoleń, kalibry większe i moce potężne Oczywiście za odstrzelenie sąsiada pójdziesz siedzieć niezależnie z czego go zastrzelisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts