Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chudy beton pod ławami

tomiii

Recommended Posts

Proszę o poradę, jaki jest sens wykonywania tak zwanego chudziaka pod ławy budynku.

W projekcie zauważyłem, że ławy mają szerokość 40 cm, a chudy beton ma szerokość 60 cm,

Zastanawiam się, jaka rolę pełni chudy beton pod ławami, planowałem kopać ręcznie pod ławy na ich szerokość i wylać je bez szalowania na łączną wysokość chudego+właściwego betonu, jednym betonem B-20, lecz zastanawiam się czy chudziak na 60 cm nie ma pełnić jakiejś roli przenoszenia np. obciążenia. W przypadku konieczności wylewania chudziaka na większa szerokość niż ławy właściwe będę zmuszony do zastosowania szalunków oraz zmuszony do podwójnego wylewania ław, co wiąże się z kosztami podwójnego transportu betonu chudego oraz właściwego na ławy. Czy może ktoś mi udzielić wyjaśnień jaką rolę pełni chudziak. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Witam

Nie wiem dokładnie jaką rolę pełni chudy beton pod ławami ale po ustaleniach z kierownikiem budowy i oględzinach na miejscu budowy zrezygnowałem z chudego betonu i beton na ławę zostały wylany bezpośrednio do wykopu wyłożonego uprzednio grubą folią budowlaną, co miało zapobiec "uciekaniu" zaczynu betonowego do ziemii. Zaznaczam że grunt był gliniasty i nie było niebezpieczeństwa obsuwania się ścian wykopu. Wykop wykonany został ręcznie na szerokość ławy fundamentowej.

• 2 weeks później...
Proszę o poradę, jaki jest sens wykonywania tak zwanego chudziaka pod ławy budynku.

W projekcie zauważyłem, że ławy mają szerokość 40 cm, a chudy beton ma szerokość 60 cm,

Zastanawiam się, jaka rolę pełni chudy beton pod ławami, planowałem kopać ręcznie pod ławy na ich szerokość i wylać je bez szalowania na łączną wysokość chudego+właściwego betonu, jednym betonem B-20, lecz zastanawiam się czy chudziak na 60 cm nie ma pełnić jakiejś roli przenoszenia np. obciążenia. W przypadku konieczności wylewania chudziaka na większa szerokość niż ławy właściwe będę zmuszony do zastosowania szalunków oraz zmuszony do podwójnego wylewania ław, co wiąże się z kosztami podwójnego transportu betonu chudego oraz właściwego na ławy. Czy może ktoś mi udzielić wyjaśnień jaką rolę pełni chudziak. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

chudziak:

1 jest warstwą wyrównawczą po robotach ziemnych czy to mechanicznych czy ręcznych,

2 warstwa ta służy do równomiernego ustawienia zbrojenia jednocześnie zabezpiecza zbrojenie przed zabrudzeniem

3 zapobiega odsączaniu mleczka cementowego z dolnej warstwy fundamentu, dzięki temu fundament pracuje równomiennie na całej wysokości

4 stanowi podstawę do ustawienia szalunków- dzięki powiększeniu szerokości chudziaka

5 dzięki niemu łatwiej jest wykonać izolację pionową fundamentów - mniejsze zanieczyszczenie ścian ziemią z wykopów

oczywiście istnieje możliwośc pominięcia tej warstwy szczególnie gdy wykonuje się fundamenty w gruncie spoistym bez szalunków ale należy pamiętać o folii nie tylko na dole ale i bokach fundamentu (chodzi o odciaganie zaczynu cementowego z fundamentu)

pomijam tu fakt wykonywania fundamentów w następujący sposób: wykopy byle jak, miejscami przekopane- miejsca przekopane zasypane ziemią bez zagęszczenia krzywe ściany wykopu, zbrojenie rzucone jak popadnie - częściowo zasypane przez robotników pracujących w wykopie a następnie wszystko zalane betonikiem

raz że betonu idzie więcej a drugi jakość pracy takiego fundamentu nieznana - a później ŚCIANY PĘKAJĄ- a fachowcy mówią że budynek pracuje i że to normalne. O!