MarzannaPG 07.01.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Mamy wykusz a właściwie ryzalit chyba, bo jest 'od ziemi'. Okna też mają kończyć się prawie przy podłodze. Prawie, bo gdzieś 25 cm od. No i dylemat: jak je wykończyć od wewnątrz? Parapetem? Jakim? Acha, okna to fix - nieotwieralne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 07.01.2006 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Uważam, że tak. Będzie elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 08.01.2006 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 No nie wiem... Parapet 25 cm (albo i mniej) nad podłogą? Macie może jakieś zdjęcia ryzalitów z takimi parapetami? Ja się jeszcze nie natknęłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 08.01.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 To zależy jak masz osadzone okno . Jeżeli zlicowane ze ścianą to chyba parapet nie będzie konieczny . Natomiast w przypadku dużej ( głębokiej )wnęki okiennej i tak powstanie Ci coś na kształt parapetu . I tę powierzchnię trzeba będzie czymś obłożyć . Spróbuj sobie przyłożyć do okna kawałek deski i zobacz jak to wygląda . Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 08.01.2006 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Raczej będzie wnęka okienna. Wiem, że powstanie wgłębienie, można je otynkować z listwą narożną , ale wiadomo że jest to miejsce, gdzie będzie się gromadził kurz, poza tym narażone będzie na uszkodzenia mechaniczne ( w wykuszu jest jadalnia - odsuwanie krzeseł!) bardziej niż gdyby to był parapet. Z drugiej strony są to typowe okna balkonowe a widział ktoś okna balkonowe z parapetem na dole? Nikt nie ma ryzalitu, nie widział u znajomych rozwiązań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 08.01.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 My mamy ryzalit ale nasze okna kończyły się 60 cm nad podłogą więc parapet był rzeczą naturalną ( zresztą jest pięknym elementem zdobiącym , drewniany , w kolorze podłogi ) . U Ciebie bardziej bym się skłaniała ku wykończeniu np . z jasnego marmuru , o głębokości wnęki okiennej ( nie będzie się rzucał w oczy a i do czyszczenia łatwy ) . Jeżeli wnęka nie jest zbyt głęboka i kwiaty postawisz na ziemi to tego miniparapetu nie będzie widać . Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 08.01.2006 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Dzięki, może właśnie taki mało widoczny parapet dostosowany do wnęki. Hm, rzecz do przemyślenia...Zapraszam jeżeli ktoś jeszcze ma inne pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.01.2006 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Mam dość nisko parapety drewniane w wykuszu i wygląda to dobrze.Pasują do parapetu w innym oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 10.01.2006 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Opal, można prosić o zdjęcia? Mam kiepską wyobraźnię co do parapetów w wykuszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2006 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Marzannko,postaram się. Ale u mnie mimo wszystko są sporo wyżej niż Twoje. Podtrzymuję,że drewnanie są ok,tyle,że może jak najmniej wystające i montowane na prosto-bez wcinania w ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 12.01.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Ja mam dokładnie taką sytuację. Parapety przy fixach na wys ok 15-20cm nad podłogą są wykonane z konglomeratu, podobnie jak inne wygląda super. Różnią się od innych typowych parapetów tym, że wystają tylko 5cm poza powierzchnię sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa G 13.01.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 W naszych wykuszach (w jadalni i w salonie) odległość od podłogi to 43cm. Pod dwoma oknami są grzejniki. Parapety chcę zrobić białe niewiele wystające poza ściankę pod oknem, do 3 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prystelka 27.05.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Mam pytanie odnośnie parapetów w wykuszu tj. czy robiliście jeden cały na trzy okna czy każdy osobno? Jakich materiałów używaliście - najłatwiej chyba zrobic jeden z kamienia ale ja marzę o drewnianych I w ogóle jakiej szerokości macie parapety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 27.05.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Mam 3 oddzielnie, tak moim zdaniem ładniej wygląda niż 1 cały Są drewniane o szerokości okna + po 4,5cm wchodzą w ścianę z obu stron a wystają na 4cm od ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prystelka 27.05.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Hm..po 4,5 cm wchodzą w ścianę? U mnie to nie przejdzie bo mam bardzo wąskie ścianki oddzielające okna zetka czy te parapety robił ci stolarz czy kupowałaś w jakiejś firmie produkującej parapety drewniane ...bo jakoś na necie nie moge żadnych znaleźc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 27.05.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Tak robił mi stolarz, ale z tego co pamiętam jak był na pomiarze pytał nas ile cm chcemy je mieć wpuszczone po bokach i na ile wysunięte więc pewnie można i mniej niż my sobie wybraliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 27.05.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 u mnie trzy wchodzą po 2 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabela Wawrzeń 27.05.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 ja mam 5 okienny wykusz zaokrąglony i wcale nie ma parapetów tylko kalorywery okna są bardzo nisko prawie od podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INWESTORKA71 27.05.2008 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Mam osobno i po 2cm w ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 27.05.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 u mnie też osobno i 2 cm w ścianie - stolarz bardzo ładnie połączył je ze sobą tak, że wygląda to jak całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts