Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Środek do impregnacji fug

Recommended Posts

Używałem delfina i ładnie mówiąc nie jestem zadowolony!

Być może problem wziął się stąd, że żonie nie chciało się zmyć podłogi zaraz po impregnacji podłogi i pozostały straszne mazie!

Ładne kafle straciły swój urok i wyglądają teraz okropnie!

Jeśli chodzi o fugi, to te wyglądają wporządku.

Adam

• 2 weeks później...

Kładłem w 2001 roku kafle na scianach w kuchni i stosowałem Delfina, moje uwagi:

1. rzeczywiście, jeśli nie zmyjesz świeżych zacieków z kafelek to zostana Ci na wieczność + 1 dzień dłużej, dlatego niezbędna jest oprócz wąskiego pędzelka wilgotna szmatka,

2. działa doskonale - kafelki mam przy zlewie i kuchence gazowej i do dzisiaj na fudze nie poajwiła się żadna plamka czy przebarwienie pomimo czestego przecierania róznymi środkami czyszczacymi, brudnymi i tłystymi gąbkami, stałego ochlapywania woda czy tłuszczem, itd.

Co do zacieków przy kładzeniu to trzeba po prostu stosować się do instrukcji, z tego co pamiętam to jest tam wprost napisane, że zaschniete zacieki mozna usunąć tylko mechanicznie.

Pozdrawiam

ZS

Ja także konserwowałam fugi na pomiędzy kafelkami DELFINEM. Używałam także cienkiego pędzelka i mokrej ścierczki. Co do właściwości samego preparatu, to w sposobie użycia na etykiecie jest ostrzeżenie, co do jego trwałości. Ja używając tego preparatu trzymałam się ściśle instrukcji, dzięki czemu uniknęłam niemiłych niespodzianek. A tak w ogóle, już po konserowacji pobrudzono mi totalnie podłogę (mieszanią farby z gipsem)i dzięki temu, że fugi byłu "pomalowane" udało się je pięknie doczyścić.