zi_bi 08.01.2006 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Posiadam w swojej instalacji 70% podłogówki plus grzejniki.Piec gazowy.Mam zamiar w układ co zastosować zasobnik buforowy(około 140l)większy jest dość drogi.Czy ktoś ma taki układ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 08.01.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Osobiście wykonywałem układy z buforem, z regyły w ogrzewaniach hybrydowych. Generalnie polecam jak sie ma kasę i miejsce w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 08.01.2006 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 zi_bi, przy układzie buforowym powinieneś zastosować układ z podmieszaniem powrotu, i dobrze jeśli system grzewczy pracuje na niższych parametrach co obieg kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 08.01.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 zi_bi, przy układzie buforowym powinieneś zastosować układ z podmieszaniem powrotu, i dobrze jeśli system grzewczy pracuje na niższych parametrach co obieg kotła. Czy ktoś mógłby mi napisać kilka słów na temat podmieszania powrotu (jak,z czym i dlaczego), albo chociaż info. gdzie można o tym poczytać. Po prostu chciałbym wiedzieć,bo często o tym słyszę ale żadnych konkretów.Podobno zawór taki niezbędny jest w kotlowni olejowej.No ale DLACZEGO!!! Ja nie wiem .Nie śmiać się , bo nie tylko ja nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 08.01.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Mogę się mylić ale uważam że bufory powinno się montować do instalacji co gdzie źródłem grzanie jest piec na opał stały lub o niskich parametrach (pompa ciepła) lub opał jest o niskiej kaloryczności(słoma trociny)Robi się to dla lepszego wykorzystania paliwa i lepszej pracy instalacjiDo kotła gazowego nie ma takiej potrzebyPodmieszanie powrotu zwane też wygrzaniem powrotu ma na celu ochronę ( przedłużenie żywotności ) kotła Część ciepłej wody z zasilania kotła jest kierowana do powrotu i taki kocioł nie powinien mieć niższej temperatury na powrocie niż około 50-55 st zależy to od producenta Dużo na temat instalacji można znaleźć tuhttp://www.instalator.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 08.01.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 MarekMarecki nikt sie tu raczej nie śmieje, po to jest forum. Niezły Ci po krótce odpowiedział, ja dodam, że bufory stosuje sie jeszcze w instalacjach hybrydowych. Podwyższenie temperatury powrotu ma zastosowanie w kotłach żeliwnych i stalowych z tzw. dolnym ograniczeniem temperatury bloku kotła, w tym w kotłach na paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 08.01.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Może koledze chodzi bardziej o bufor dla kotła niekondensacyjnego pracującego z dużą ilością podłogówki? Żeby kociołek nie włączał się i wyłączał pracując na niskich parametrach(dot. raczej układu bez sterownika pokojowego)? Układ podmieszania - jest to np zawór 3 drogowy powodujący powrót gorącej wody do kotła jeśli jego powrót jest zbyt chłodny.Po osiągnięciu określonej temperatury zawór puszcza gorącą wodę w układ grzewczy. Ale jest to ,jak napisał niezły , raczej układ do stosowania przy kotłach na paliwa stałe gdzie jest sporo "nadprogramowej" energii.Ale tez tam stosuje się bufory ponad 500l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zi_bi 08.01.2006 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Problem polega na :Są dwa układy wysokotemperaturowy(5 grzejników) i niskotemperaturowy(90m/2 podłogówki) na piecu ustawiona temp. 50 st do podłogóki zawór termostatyczny temp. zadana 40 st .Więc piec pracuje z mocą minimalną mocą a nadmiar w.....kominZastosowanie bufora w tym układzie jest chyba logiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zi_bi 09.01.2006 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Liczyłem na większe zainteresowanie. TRUDNO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 09.01.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Zi_Bi czy masz kociołek wiszący czy stojący? Wiszący ma modulację palnika, sam obniża lub zwiększa moc kotła (z grubsza) aż do wyłączenia kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zi_bi 10.01.2006 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Kocioł wiszący Saunier Duval isomax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zi_bi 12.01.2006 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Zainteresowanie bardzo cieńkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 12.01.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Nie narzekaj, przecież kilka osób Ci odpowiedziało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 15.01.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 MarekMarecki nikt sie tu raczej nie śmieje, po to jest forum. Niezły Ci po krótce odpowiedział, ja dodam, że bufory stosuje sie jeszcze w instalacjach hybrydowych. Podwyższenie temperatury powrotu ma zastosowanie w kotłach żeliwnych i stalowych z tzw. dolnym ograniczeniem temperatury bloku kotła, w tym w kotłach na paliwo stałe. Grzesiek13 A czy ptrafiłbyś wytłumaczyć (ale tak żebym zrozumiał! ) co to takiego jest "dolne ograniczenie temperatury bloku kotła"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 15.01.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Blok kotła żeliwnego czy stalowego koroduje, poci się przy niskich temperaturach wody kotłowej i spalin ( z grubsza), aby temu zapobiec potrzeba go wygrzać do temperatury z reguły 35 st.C. Oczywiście są kotły zbudowane ze specjalnych stopów ( np. siliminium+stal+żeliwo - słynny tempcon vieśmaka) które nie sa podatne na niskie temperatury wody kotłowej i tam takowej funkcji brak. W inne szczegóły się nie wdaję, i myslę, że Ci to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 15.01.2006 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Blok kotła żeliwnego czy stalowego koroduje, poci się przy niskich temperaturach wody kotłowej i spalin ( z grubsza), aby temu zapobiec potrzeba go wygrzać do temperatury z reguły 35 st.C. Oczywiście są kotły zbudowane ze specjalnych stopów ( np. siliminium+stal+żeliwo - słynny tempcon vieśmaka) które nie sa podatne na niskie temperatury wody kotłowej i tam takowej funkcji brak. W inne szczegóły się nie wdaję, i myslę, że Ci to wystarczy. Starczy!Jest zdrowiej dla kotla jak jego temperatura nie spada poniżej +35st.C.A spróbowałbyś odpowiedzieć na moje pytanie tutaj : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62042 tak po prostu co myślisz na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 16.01.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Też byłem ciekawy ile kosztują zbiorniki buforowe.Znalazłem taką ofertę;http://cewok.com.pl/cennik.php?id=cenniki/cennikZbiorniki%20buforowe&img=logo/logoREFLEX.jpg Nadaje się ona do naszych instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 17.01.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Ja mam zbiornik firmy Galmet. Na stronie mają cennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tozarek 25.11.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Witam mam pompę ciepła powietrze - woda 9kW , zamierzam do niej zastosować zasobnik buforowy z przepływowym przygotowaniem ciepłej wody , znalazłem taki : http://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/137/wgj-b-inox-z-wezownica-ze-stali-nierdzewnej czy ktoś z osób znających temat jest w stanie mi doradzić będzie dobry i da odpowiednią ilośc c.w.u. , rodzina czteroosobowa . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts