Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasobnik buforowy

zi_bi

Recommended Posts

zi_bi, przy układzie buforowym powinieneś zastosować układ z podmieszaniem powrotu, i dobrze jeśli system grzewczy pracuje na niższych parametrach co obieg kotła.

Czy ktoś mógłby mi napisać kilka słów na temat podmieszania powrotu (jak,z czym i dlaczego), albo chociaż info. gdzie można o tym poczytać. Po prostu chciałbym wiedzieć,bo często o tym słyszę ale żadnych konkretów.Podobno zawór taki niezbędny jest w kotlowni olejowej.No ale DLACZEGO!!! Ja nie wiem :oops: .Nie śmiać się :D , bo nie tylko ja nie wiem.

Mogę się mylić ale uważam że bufory powinno się montować do instalacji co gdzie źródłem grzanie jest piec na opał stały lub o niskich parametrach (pompa ciepła) lub opał jest o niskiej kaloryczności(słoma trociny)

Robi się to dla lepszego wykorzystania paliwa i lepszej pracy instalacji

Do kotła gazowego nie ma takiej potrzeby

Podmieszanie powrotu zwane też wygrzaniem powrotu ma na celu ochronę ( przedłużenie żywotności ) kotła Część ciepłej wody z zasilania kotła jest kierowana do powrotu i taki kocioł nie powinien mieć niższej temperatury na powrocie niż około 50-55 st zależy to od producenta

Dużo na temat instalacji można znaleźć tu

http://www.instalator.pl/

MarekMarecki nikt sie tu raczej nie śmieje, po to jest forum. Niezły Ci po krótce odpowiedział, ja dodam, że bufory stosuje sie jeszcze w instalacjach hybrydowych. Podwyższenie temperatury powrotu ma zastosowanie w kotłach żeliwnych i stalowych z tzw. dolnym ograniczeniem temperatury bloku kotła, w tym w kotłach na paliwo stałe.

Może koledze chodzi bardziej o bufor dla kotła niekondensacyjnego pracującego z dużą ilością podłogówki? Żeby kociołek nie włączał się i wyłączał pracując na niskich parametrach(dot. raczej układu bez sterownika pokojowego)?

Układ podmieszania - jest to np zawór 3 drogowy powodujący powrót gorącej wody do kotła jeśli jego powrót jest zbyt chłodny.Po osiągnięciu określonej temperatury zawór puszcza gorącą wodę w układ grzewczy.

Ale jest to ,jak napisał niezły , raczej układ do stosowania przy kotłach na paliwa stałe gdzie jest sporo "nadprogramowej" energii.Ale tez tam stosuje się bufory ponad 500l.

Problem polega na :

Są dwa układy wysokotemperaturowy(5 grzejników) i niskotemperaturowy(90m/2 podłogówki) na piecu ustawiona temp. 50 st do podłogóki zawór termostatyczny temp. zadana 40 st .

Więc piec pracuje z mocą minimalną mocą a nadmiar w.....komin

Zastosowanie bufora w tym układzie jest chyba logiczne.

MarekMarecki nikt sie tu raczej nie śmieje, po to jest forum. Niezły Ci po krótce odpowiedział, ja dodam, że bufory stosuje sie jeszcze w instalacjach hybrydowych. Podwyższenie temperatury powrotu ma zastosowanie w kotłach żeliwnych i stalowych z tzw. dolnym ograniczeniem temperatury bloku kotła, w tym w kotłach na paliwo stałe.

Grzesiek13

A czy ptrafiłbyś wytłumaczyć (ale tak żebym zrozumiał! :lol: ) co to takiego jest "dolne ograniczenie temperatury bloku kotła"?

Blok kotła żeliwnego czy stalowego koroduje, poci się przy niskich temperaturach wody kotłowej i spalin ( z grubsza), aby temu zapobiec potrzeba go wygrzać do temperatury z reguły 35 st.C. Oczywiście są kotły zbudowane ze specjalnych stopów ( np. siliminium+stal+żeliwo - słynny tempcon vieśmaka) które nie sa podatne na niskie temperatury wody kotłowej i tam takowej funkcji brak. W inne szczegóły się nie wdaję, i myslę, że Ci to wystarczy.

Blok kotła żeliwnego czy stalowego koroduje, poci się przy niskich temperaturach wody kotłowej i spalin ( z grubsza), aby temu zapobiec potrzeba go wygrzać do temperatury z reguły 35 st.C. Oczywiście są kotły zbudowane ze specjalnych stopów ( np. siliminium+stal+żeliwo - słynny tempcon vieśmaka) które nie sa podatne na niskie temperatury wody kotłowej i tam takowej funkcji brak. W inne szczegóły się nie wdaję, i myslę, że Ci to wystarczy.

Starczy!Jest zdrowiej dla kotla jak jego temperatura nie spada poniżej +35st.C.A spróbowałbyś odpowiedzieć na moje pytanie tutaj : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62042 tak po prostu co myślisz na ten temat.

• 10 years później...

Witam

mam pompę ciepła powietrze - woda 9kW , zamierzam do niej zastosować zasobnik buforowy z przepływowym przygotowaniem ciepłej wody , znalazłem taki : http://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/137/wgj-b-inox-z-wezownica-ze-stali-nierdzewnej czy ktoś z osób znających temat jest w stanie mi doradzić będzie dobry i da odpowiednią ilośc c.w.u. , rodzina czteroosobowa .

Pozdrawiam