Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pozdrawiam wszystkich urzytkowników :lol:

Zamierzam urzyć cegłę "gandawa" firmy Terca do budowy podmurówki domu i wykończeń typu nadproża okien i drzwi, oraz kominy jestem ciekaw czy ktoś z was budował z podobnej cegły i co o niej sądzicie. Może ktoś ma zdjęcia z budowy bo chcę wiedzieć jak to wygląda w naturze.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/46183-czy-kto%C5%9B-budowa%C5%82-z-ceg%C5%82y-r%C4%99cznie-formowanej/

WITAJ TIM 100%, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi :)

A jak już poszukasz i nie znajdziesz to zapraszam do wątków:

Cegla klinkerowa formowana recznie

Cegła elewacyjna ręcznie formowana, trudny wybór koloru...

Co prawda nie ma tam nic o Terca, ale są zdjęcia np. domu Darpa który zrobił całą elewację z cegły ręcznie formowanej. Na jesieni miejmy nadzieję dołączą zdjęcia elewacji Brzuzensa, który też zrobi elewację :)

Pozdrawiam

Brzuzens

Tez mysle o tym tylko najblizszy dla mnie to Kadyks i chcialbym oprocz scian piwnic, kominow zrobic front ogrodzenia z cegly elewacyjnej. Kilka lat mam do czyninia z takimi ceglami w Anglii i ciezko mi zbnalezc zblizone odcienie u nas. Dzieki Brzuzens za podanie strony moze tez cos znajde.

Poltomy.

---------------------

Chcialem dobrze a wyszlo jak zawsze.

Oj bardzo mi się podobają cegły ręcznie formowane... Niestety u nas na zewnątrz takowej nie będzie, bo ta cena... :-? hmm...

W kazdym razie na pewno będzie we wnętrzach. Mi osobiście bardzo podoba się terca grenada - w piaskowo-oliwkowym kolorze :wink:

Cześć !

Dzięki Brzuzens za podanie pomocnych "linków". Trochę mi to rozjaśniło temat i teraz to już na pewno wiem, że nic nie wiem :lol:, ale jedno jest pewne Gandawa odpada na 100% jak na mój gust jest na ścianie zbyt pstra. W tej chwili biorę pod uwagę FB GD, terra cotta (CRH) i ewentualnie zaria i kadyks (Terca) co o nich sądzicie?

P.S.

Brzuzens jeszcze raz wielkie dzięki, nie jestem pasjonatem Internetu i wolę pytać niż szukać. Pomyślnych narodzin :D

Pozdro

TIM 100%