BKD 08.01.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Witam Wszystkich, Mam problem z drewnianym stropem. Chcę zaadaptować poddasze. Niestety na strychu mam dosyć duży rozstaw belek. Dodatkowo rozstaw nie jest jedanakowy od 90 do 100 cm. Przy takim rozstawie poszycie z płyty OSB będzie się uginać. Czy ktoś rozwiązał u siebie ten problem? Myślę o tym, żeby z łat zrobić gęste żebrowanie (co 30 cm) czy to wystarczy? Jakie łaty zastosować? Zaznaczam, że ze względu na koniczność wyciszenia na pierwszą warstwę OSB pójdzie 2cm styropianu lub wełny i dopiero druga warstwa OSB. Kolejne pytanie - czy lepiej zastosować jedną płytę 25 mm czy dwie skręcone 12 mm - ułożone pod kątem 90 stopni? Liczę na pomoc, za wszytkie komentarze będę wdzięczny.Bartosz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttt 09.01.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Witam Wszystkich, Mam problem z drewnianym stropem. Chcę zaadaptować poddasze. Niestety na strychu mam dosyć duży rozstaw belek. Dodatkowo rozstaw nie jest jedanakowy od 90 do 100 cm. Przy takim rozstawie poszycie z płyty OSB będzie się uginać. Czy ktoś rozwiązał u siebie ten problem? Myślę o tym, żeby z łat zrobić gęste żebrowanie (co 30 cm) czy to wystarczy? Jakie łaty zastosować? Zaznaczam, że ze względu na koniczność wyciszenia na pierwszą warstwę OSB pójdzie 2cm styropianu lub wełny i dopiero druga warstwa OSB. Kolejne pytanie - czy lepiej zastosować jedną płytę 25 mm czy dwie skręcone 12 mm - ułożone pod kątem 90 stopni? Liczę na pomoc, za wszytkie komentarze będę wdzięczny. Bartosz. Panie Bartoszu! Jak zrobisz żebrowanie co 30 cm to napewno wystarczy wtedy możesz położyć płytę 1 krotnie 12mm lub dla pewnosci ja bym to zrobił na 16mm jak chcesz dać 2 warstwy 12mm to spokojnie wystarczy rozstaw dzielący pola między belkami na połowę i 2 warstwqy 12mm osb z przesunięciem/ chodzi mi oto aby płyty nie nakładały się na siebie- ułożone pod kątem 90 stopni. Ten steropian między osb mysłę że lepiej zda egzamin jako ocieplenie między belkami oczywiście nie 2cm tyklo min. 10cm.Czy nie będzie taniej na 1 warstwę zamiast osb połozyc- przybic deski grubość 25mm na stelarzu co 45-50cm i na to paski filcu grubosci 5mm/filc zamontowany na belkach i stelarzu wytłumi chałas / na to deski i dopiero osb 12mm ./ Były stolarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BKD 10.01.2006 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Panie Bartoszu! Jak zrobisz żebrowanie co 30 cm to napewno wystarczy wtedy możesz położyć płytę 1 krotnie 12mm lub dla pewnosci ja bym to zrobił na 16mm jak chcesz dać 2 warstwy 12mm to spokojnie wystarczy rozstaw dzielący pola między belkami na połowę i 2 warstwqy 12mm osb z przesunięciem/ chodzi mi oto aby płyty nie nakładały się na siebie- ułożone pod kątem 90 stopni. Ten steropian między osb mysłę że lepiej zda egzamin jako ocieplenie między belkami oczywiście nie 2cm tyklo min. 10cm.Czy nie będzie taniej na 1 warstwę zamiast osb połozyc- przybic deski grubość 25mm na stelarzu co 45-50cm i na to paski filcu grubosci 5mm/filc zamontowany na belkach i stelarzu wytłumi chałas / na to deski i dopiero osb 12mm ./ Były stolarz Dziękuję za odpowiedz. Czy może Pan zasugerować jaki wymiar (szerokość x wysokość) powinny mieć żebra. Steropian (lub wełna) między osb nie ma zadania ocieplić tylko wygłuszyć. Ocieplenie (wełna 13 cm) jest między belkami stropu. Jeżli chodzi o deski to obawiam się tego, że gdy zaczną pracować, schnąć i wykręcać się - będą bardzo piszczeć. Niestety deski podłogowe suszone w suszarni są raczej drogie. Zamiast filcu chcę położyć właśnie 2 cm wełny lub steropianu. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję, licząć na poradę w sprawie wymiarów żeber. Bartosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 10.01.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Ja to wspomniane przez ttt zrobiłbym na łatach 30x30 i do tego kręciłbym OSB wymiary poszczegolnych poł mniej więcej 50x50.Na 1-sza plytę OSB połozyłbym pianke pod panele i mijankowo do tego przykręciłbym drugą płyte OSB.Pytanie jeszcze jedno co będzie na stropie tego poddasza - jezeli planujesz parkiet lub panel lub glazura lub np deska barlkinecka to radze zrezygnować z 2-giej warstwy OSB - spory ciężar się juz tego robi.Napisz jeszcze co planujesz jako posadzke ????sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttt 11.01.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Panie Bartoszu! Jak zrobisz żebrowanie co 30 cm to napewno wystarczy wtedy możesz położyć płytę 1 krotnie 12mm lub dla pewnosci ja bym to zrobił na 16mm jak chcesz dać 2 warstwy 12mm to spokojnie wystarczy rozstaw dzielący pola między belkami na połowę i 2 warstwqy 12mm osb z przesunięciem/ chodzi mi oto aby płyty nie nakładały się na siebie- ułożone pod kątem 90 stopni. Ten steropian między osb mysłę że lepiej zda egzamin jako ocieplenie między belkami oczywiście nie 2cm tyklo min. 10cm.Czy nie będzie taniej na 1 warstwę zamiast osb połozyc- przybic deski grubość 25mm na stelarzu co 45-50cm i na to paski filcu grubosci 5mm/filc zamontowany na belkach i stelarzu wytłumi chałas / na to deski i dopiero osb 12mm ./ Były stolarz Dziękuję za odpowiedz. Czy może Pan zasugerować jaki wymiar (szerokość x wysokość) powinny mieć żebra. Steropian (lub wełna) między osb nie ma zadania ocieplić tylko wygłuszyć. Ocieplenie (wełna 13 cm) jest między belkami stropu. Jeżli chodzi o deski to obawiam się tego, że gdy zaczną pracować, schnąć i wykręcać się - będą bardzo piszczeć. Niestety deski podłogowe suszone w suszarni są raczej drogie. Zamiast filcu chcę położyć właśnie 2 cm wełny lub steropianu. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję, licząć na poradę w sprawie wymiarów żeber. Bartosz te żebra jeżeli będą 30x30 to zrobiłbym z łat min.38mmx60mm takie stosuje się pod dachówke gdzie 60 było by wysokościa a 38 szerokoscia jeżeli przyjmie Pan rozstaw 45-50cm to łaty dałbym 45x90mm. Wracając do desek przy rozstawie 30x30 i przykręceniu ich wkrętami wątpie aby mogły się wykręcać podobnie przy rozstawie 45-50cm przy desce gr 25mm wkręty 2,5x40mm do regipsów będą lepsze niż gwozdzie w supermarketach można kupić wkrętarkę za 70-100 zl lub wkręcać je wiertarką nato paski filcu na belki i żebra na to dopiero przykręcić osb. 1m3 desek obrzynanych to koszt około 500-700 zł= około 40 m2 powierzchni.Niech Pan poszuka może dostanie materiał tzw. powietrznie suchy wilg.14-17%.Jeżeli zrobi pan rozstaw 30x30 może pan to zrobic z desek o grubosci 19mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts