Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy warto budować się?

jolix

Recommended Posts

Witam to tylko swiadczy,iz deweloperzy przycisnieci sytuacja na rynku jada po bandzie ,gdzyz np: w Krakowie koszt wybudowania 1.m.kw deweloperki to ok 2500zl ,a doliczyc trzeba jeszcze cene dzialki. W niektorych rejonach miasta realne ceny transkacyje poszly o 60-70% w dol (nie mowie tu o cenach zyczeniowych ludzi ktorzy chca miec droga dzialke na sprzedaz ,ale ludzi ktorzy musza sprzedac).przyklad Krakow Rzaska ,rok 2007-2008 ar po 40-50tys zl ,dzisaj po 16tys .zl i to wywolawczo .Pzdr

oj kolega wyzej, moze banika następnego?? :D

Jelenia Góra, mieszkanie 2008 rok 54m2 zrobione na Tip Top, kupione w granicach 200tys. zł. Chętnych na zakup dość sporo.

Jelenia Góra to samo mieszkanie 2012 rok, odświeżone na Tip Top - sprzedane właśnie za 155tys. zł

Nowe mieszkania - stan developerski J.G.:

2008-2009 - ceny w granicach 4k zł/m2

2011-2012 - 2500-3000zł m2 i kupujących jak na lekarstwo

do tego 4-letnia inflacja w granicach 15%.

To nie jest REALNY spadek cen??? Bredzisz człowieku, albo żyjesz w innej Polsce :D

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

po raz kolejny mijasz sie z prawdą!!! Nie "wyniósł", tylko wyniesie, bo o ile mi wiadomo, to SSZ nie można nazwac murów bez dachu i okien. I nie sciemniaj, że materiały i robocizna w pełni zapłacona, bo byłbyś większym ...... niż myslałem :D. Poza tym pamietaj, ze zawsze mogą wyjsć nieprzewidziane sytuacje (wydatki), a wtedy może być to duuużo wyższa kwota. Dach, to pierwszy element na budowie, który można poważnie spier...ć.

Żyjesz w cywilizowanej Polsce powiadasz. Może i tak, nie wnikam, nie chce obrazać Twoich krajanów. Atrakcyjna okolica powiadasz. Nie sądze, ze bardziej niz Karpacz, Szklarska Poręba, czy Wrocław. We wszystkich tych miejscowościach przez ostatnie 3 lata zanotowano spadki cen nieruchomości, także nie pie...l tatuś.

po raz kolejny mijasz sie z prawdą!!! Nie "wyniósł", tylko wyniesie, bo o ile mi wiadomo, to SSZ nie można nazwac murów bez dachu i okien. I nie sciemniaj, że materiały i robocizna w pełni zapłacona, bo byłbyś większym ...... niż myslałem :D. Poza tym pamietaj, ze zawsze mogą wyjsć nieprzewidziane sytuacje (wydatki), a wtedy może być to duuużo wyższa kwota. Dach, to pierwszy element na budowie, który można poważnie spier...ć.

Żyjesz w cywilizowanej Polsce powiadasz. Może i tak, nie wnikam, nie chce obrazać Twoich krajanów. Atrakcyjna okolica powiadasz. Nie sądze, ze bardziej niz Karpacz, Szklarska Poręba, czy Wrocław. We wszystkich tych miejscowościach przez ostatnie 3 lata zanotowano spadki cen nieruchomości, także nie pie...l tatuś.

a czym gumis ma sie chwalić??? Domem??? Domu nie buduje sie po to, zeby udostępniać zdjecia w necie i spuszczać sie potem pod komentarzami innych userów.

chlopie ,alez Ty bredzisz i to niemerytorycznie(trudne slowo sprawdz w slowniku ;-) ) ,wiesz ile wynosi srednia w mojej gminie? Dokladnie 2, 1 hektara ,wiec cala inwestycja w ziemie rolna ,bedzie mnie kosztowala ok 70tys zl ,ze nie wspomne iz majac wiecej hektrow warto postarac sie o doplaty roznego typu(obszarowka rzadki gatunki ptakow,Natura 2000, ONW,ekologia ) i raz w roku zatrudnic chlopa ,aby skosil trawe traktorem i mu zaplacic kilkaset zl za hektar , bo doplaty do hektara potarfia wynosic ponad 2 tys zl ,wiec majac nawet z kilkanscie hektorow mozna samych doplat miec wiecej zysku niz wynosi srednia krajowa i nic nie uprawiac .A goscie ktorzy chieli wybudowac te kilka domow w strefie ochronnej rezerwatu wnioski skladali niecaly rok temu ,dokladnie w maju 2011,wiec znow pudlo i kompromitacja na maxa Wyjasnisz moze o co chodzilo z ta wikipedia do ktorej zraczyles zapodac linki, czy juz odjechales zupelnie i nie kumasz o co Ci chodzialo?

Wybacz ale jak się czyta takie bzdury to kiszki się przewracają.Jestem rolnikiem i z dziką rozkoszą dowiem się gdzie to jest taka tania darmowa ziemia ,a szczególnie oświeć mnie jak to robić żeby nic nie siać i mieć dopłatę 2 tys do hektara? Polecam wycieczkę do ARiMR.

Jak dla Ciebie "cywilizowna Polska' jest ta syfiasta okolica w ktorej masz dzialke do tego na Slasku z okolica wygldajaca jak przemyslowe rejony Ukrainy lub Rosji to strach sie bac jak wyglada w Twoich wyobrazeniech "niecywilizowana" ,pewnie to taka okolica ,gdzie niema takich cudow ,miod i orzeszki domow jak w Twojej okolicy i do tego istnieje jakas przyroda ,a nie pola popegierowskie

Gumis - nie każdy może mieszkać w/pod Krakowem. Dla mnie to najładniejsze miasto w Polsce, ale mieszkanie na Śląsku ma też swoje zalety (bliskość Krakowa ;) ).

O co się kłócicie? W każdym regionie inaczej się kształtują ceny, niezależnie od subiektywnych opinii ich mieszkańców, na Śląsku jest drogo, mimo że brzydko, pod Krakowem jest taniej mimo że ładnie...

Wybacz ale jak się czyta takie bzdury to kiszki się przewracają.Jestem rolnikiem i z dziką rozkoszą dowiem się gdzie to jest taka tania darmowa ziemia ,a szczególnie oświeć mnie jak to robić żeby nic nie siać i mieć dopłatę 2 tys do hektara? Polecam wycieczkę do ARiMR.

Witam wiekszosci "przecietnych ' rolnikow sie kiszki skrecaja jak sie pisze w jaki sposob placacy ZUS i podatki ich utrzymuja ,ale to normane ,a odpowiedz na Twoje pytanie juz byla w moim tekscie pod ktory sie podpiles czyli: obszarowka rzadki gatunki ptakow,Natura 2000, ONW,ekologia , a jaky Ci sie chcailo kosic recznie to doplaty moga przekroczyc nawet 3000zl/h , fakt zadnemu rolnikowi nie chce sie kosiac recznie ,a poniewez tak sie sklada ,ze akurat wiekszosc ziemi mam w obszarze Natura 2000 to ma to pewne wady i pewne zalety ,min dotyczace doplat/W ARIMIR i ODRze bywam czestym gosciem wiec mozesz sobie darowac wkrety,a tak tania ziemia jest jak sie ja trafi, bo widzilem juz ziemie w mojej okolicy wystawiona zyczniowo 100 razy(slownie sto razy) drozej czyli po 2mln /h ,w jakim rejonie to juz zapodalem linki z miniej wiecej lokalizacja ,acha w okolicach Oswiemcimia widzialem juz ziemie orna po 50gr /metr ,ale nawet tego nie ogladalem ,bo tam nie ma zadnych perspektyw .Zeby brac doplaty o ktorych pisalem nie musisz nic siac ,nie musisz chodowac ,musisz raz w roku skosic w okreslonym terminie(jak bierzesz doplaty na rzadkie gatunki ptakow), no a jezlei ktos skosi to recznie kosa to doplata do 1 h za samo skoszenie wlasnego pola wynosi ok 1000zl ,a dobry kosiarz jezeli dzialka jest utzrymana w dobrej strukturze rolnej zrobi hektar w okolo 2-3 dni.Nie polecam wycieczki do ARIMRu bo oni tam g... wiedza ,lepiej sobie sprawdz w sieci ,w ODRze tez nieraz ich zagianlem ,wiec wlasciwie trzeba samemu sporo rzeczy wiedziec ,aby dobrze zakombinowac z niby "rolnictwem".A tak poza tym na samej roznicy pomiedzy rolnicza renta struktulana ,a przejsciem na emeryture to jezlei system sie do tego czasu utrzyma (w co watpie) to bede z kilkaset tys zl na czystao ,czyli na rente strukturalna wynoszoaca duzo wiecej niz moja "burzujska " (bom prowdzil D.G ) emerytura w wieku 55 lat a nie 65-57 ,nie wspomne iz otwierajc nowa D.G po 3 latach siedzenia grzecznie na KRUSie(z mocy ustawy) placil bede dalej smieszny KRUS wynoszacy 1/10 ZUSu,wiec na wstepie na samej roznicy w ubezpieczeniu bede ok 8000zl rocznie do przodu .Wiezr mi wiem co robie i wali mi chodowanie czegowkolwiek ,zreszta tak jak wiekszosc niby "rolnikow" w kraju.Apropo nie wiem czy wiesz prawdziwych rolnikow czyli majacych tych pow 20h(czyli faktycznie cos pracujacych w rolnictwie,a nie hobbystow) to tylko 6% ubezpieczonych w Krusie a reszta to tacy,czyli ok 94% "rolnicy "jak ja Pzdr

Edytowane przez gumis107

Gumis - nie każdy może mieszkać w/pod Krakowem. Dla mnie to najładniejsze miasto w Polsce, ale mieszkanie na Śląsku ma też swoje zalety (bliskość Krakowa ;) ).

O co się kłócicie? W każdym regionie inaczej się kształtują ceny, niezależnie od subiektywnych opinii ich mieszkańców, na Śląsku jest drogo, mimo że brzydko, pod Krakowem jest taniej mimo że ładnie...

Witam jak mawial Pawlak (nie premier ,tylko ten z filmu "Sami swoi" :-) ) ot madrego i dobrze posluchac :-) Pozdrawiam

p.s zawsze lubile ludzi z dystansem i lekka nutka sarkazmu :-)

Edytowane przez gumis107

Trollowanie (trolling) antyspołeczne zachowanie charakterystyczne dla forów dyskusyjnych i innych miejsc w Internecie, w których prowadzi się dyskusje.

Osoby uprawiające trollowanie nazywane są trollami.

Trollowanie polega na zamierzonym wpływaniu na innych użytkowników w celu ich ośmieszenia lub obrażenia (czego następstwem jest wywołanie kłótni) poprzez wysyłanie napastliwych, kontrowersyjnych, często nieprawdziwych przekazów czy też poprzez stosowanie różnego typu zabiegów erystycznych. Podstawą tego działania jest upublicznianie tego typu wiadomości jako przynęty, która doprowadzić mogłaby do wywołania dyskusji.

Typowe miejsca działania trolli to grupy i listy dyskusyjne, fora internetowe, czaty itp. Trollowanie jest złamaniem jednej z podstawowych zasad netykiety. Jego efektem jest dezorganizacja danego miejsca w Internecie, w którym prowadzi się dyskusję i skupienie uwagi na trollującej osobie.

Dziwne,że jeszcze admini nie zareagowali na takie występy...

good shot ,szkoda ze w kolano :-) , ze i tak nie skumasz ale odpwiem Ci najprosciej jak umie (i tak nie zrozumiesz ,ale coz. show must go an) http://pl.wikipedia.org/wiki/Projekcja_%28psychologia%29

Edytowane przez gumis107

Witam wiekszosci "przecietnych ' rolnikow sie kiszki skrecaja jak sie pisze w jaki sposob placacy ZUS i podatki ich utrzymuja ,ale to normane ,a odpowiedz na Twoje pytanie juz byla w moim tekscie pod ktory sie podpiles czyli: obszarowka rzadki gatunki ptakow,Natura 2000, ONW,ekologia , a jaky Ci sie chcailo kosic recznie to doplaty moga przekroczyc nawet 3000zl/h , fakt zadnemu rolnikowi nie chce sie kosiac recznie ,a poniewez tak sie sklada ,ze akurat wiekszosc ziemi mam w obszarze Natura 2000 to ma to pewne wady i pewne zalety ,min dotyczace doplat/W ARIMIR i ODRze bywam czestym gosciem wiec mozesz sobie darowac wkrety,a tak tania ziemia jest jak sie ja trafi, bo widzilem juz ziemie w mojej okolicy wystawiona zyczniowo 100 razy(slownie sto razy) drozej czyli po 2mln /h ,w jakim rejonie to juz zapodalem linki z miniej wiecej lokalizacja ,acha w okolicach Oswiemcimia widzialem juz ziemie orna po 50gr /metr ,ale nawet tego nie ogladalem ,bo tam nie ma zadnych perspektyw .Zeby brac doplaty o ktorych pisalem nie musisz nic siac ,nie musisz chodowac ,musisz raz w roku skosic w okreslonym terminie(jak bierzesz doplaty na rzadkie gatunki ptakow), no a jezlei ktos skosi to recznie kosa to doplata do 1 h za samo skoszenie wlasnego pola wynosi ok 1000zl ,a dobry kosiarz jezeli dzialka jest utzrymana w dobrej strukturze rolnej zrobi hektar w okolo 2-3 dni.Nie polecam wycieczki do ARIMRu bo oni tam g... wiedza ,lepiej sobie sprawdz w sieci ,w ODRze tez nieraz ich zagianlem ,wiec wlasciwie trzeba samemu sporo rzeczy wiedziec ,aby dobrze zakombinowac z niby "rolnictwem".A tak poza tym na samej roznicy pomiedzy rolnicza renta struktulana ,a przejsciem na emeryture to jezlei system sie do tego czasu utrzyma (w co watpie) to bede z kilkaset tys zl na czystao ,czyli na rente strukturalna wynoszoaca duzo wiecej niz moja "burzujska " (bom prowdzil D.G ) emerytura w wieku 55 lat a nie 65-57 ,nie wspomne iz otwierajc nowa D.G po 3 latach siedzenia grzecznie na KRUSie(z mocy ustawy) placil bede dalej smieszny KRUS wynoszacy 1/10 ZUSu,wiec na wstepie na samej roznicy w ubezpieczeniu bede ok 8000zl rocznie do przodu .Wiezr mi wiem co robie i wali mi chodowanie czegowkolwiek ,zreszta tak jak wiekszosc niby "rolnikow" w kraju.Apropo nie wiem czy wiesz prawdziwych rolnikow czyli majacych tych pow 20h(czyli faktycznie cos pracujacych w rolnictwie,a nie hobbystow) to tylko 6% ubezpieczonych w Krusie a reszta to tacy,czyli ok 94% "rolnicy "jak ja Pzdr

Bujaj dalej w obłokach,szczególnie jak przejdziesz na emeryturę strukturalną.Zawsze najwięcej o rolnictwie mają do powiedzenia ci co nie odróżniają pszenicy od żyta.Właśnie sprzedałam 1,87 ha pod Krakowem i buduję za to dom.Oczywiście to były tylko grosze.Miłego leżenia na sianie z 2tys bez roboty za ha.Marzyć każdy przecież może.

wiesz ,od ponad roku jestem na Krusie i troche siedze w temacie,a nie istnije cos takiego jak"emerytura strukturalna' ,jest renta strukturalna ,na ktora moza przejsc spelniajac okreslone warunki w wieku 55 lat,wczesniej wystarczylo 45,wiec sie troche poducz.Podlicz sobie wszystkie doplaty ktore wyliczylem to sam sie zdziwisz .A zyta od pszenicy nawet nie zamierzam odrozniac ,bo niby po co, skoro z zalozenia nie zamierzam nic uprawiac,( no moze z wyjatkiem dziwnych zwierzat w rodzaju alpak )zreszta jak wiekszosc siedzacych na krusie w mojej gminie.

• 1 month później...
A wracajac do tematu .Ostnio szukalem domu na sprzedaz w Krk i okolicy.Normalne obled co sie dzieje .Wiele nowych domow wystawionych jest ponizej kosztow wybudowania .Do tego dochodzi cena dzialki uzgodnien podlaczy itp, przy kupnie gotowego ,nowego domu mozemy dzis zaoszczedzic kilkaset tys zl..W wiekszosci przypadkow nie oplaca sie dzis budowac domu,lepiej kupic gotowy.Pzdr

• 3 weeks później...
. Poza tym jeśli ktoś twierdzi, że można wybudować solidny, ładny, ergonomiczny dom w cenie mieszkania to się myli. Zapłaci co najmniej 2 razy więcej, przekona się o tym już podczas budowy pomimo skrupulatnych obliczeń i założeń.

Nie jest to prawdą. Mniejszy funkcjonalny dom ma 100 -120m.kw natomiast mieszkanie od dewelopera za 200 tysięcy plus 50 tysięcy na wykończenie-45-60 m.kw. Bez problemu da się wybudować domek za 220-350 tysiecy tylko trzeba wiedzieć na czym można zaoszczędzić a na czym nie można. Jeśli ktoś robi centralne ogrzewanie kosztem izolacji i ma w domku kotłownię za 20 tysiecy zlotych(sam metraż) plus balkonik i 2 kolumny przed domem oraz duże okna bo widział w tv to później płacze że drogo. Projekt za 1000 zł i później koszty wchodzą na 400 kawałków i więcej za dziadostwo spalające 3-5 ton węgla.

• 4 weeks później...

Lekki offtop, ale ciezko sie powstrzymac! ;]

Arturo, gumis jestescie mistrzami obaj... czuje sie zaszczycony, ze pierwszy raz w zyciu wklepalem w wyszukiwarke google "czy warto dzis budowac dom" i trafilem na ten post w waszym wykonaniu. Usmialem sie lepiej niz na kabarecie, az zapomnialem w pewnym momencie po co tu przyszedlem hehe... Kargul i Pawlak przy was to przedszkolaki.

Wracajac do tematu czy warto...

Ja chce wybudowac dom dla rodzicow zeby w przyszlosci nie musieli chociaz by chodzic po schodach w bloku na 3 pietro. Dzialke juz mam w rodzinnym miescie 1100m2 . Na pewno bedzie to dom parterowy bez urzytkowego poddasza do 140metrow2 urzytkowych powierzchni max. Koszta budowy na projekcie do SSZ 240 tys . Pod przyslowiowy klucz zaokraglajac koszta budowy do 300 tys ...czy to realne czy naiwnosc?

Pozdr