Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krótkie pytanie: do ocieplenia domu wełna czy styropian?

Recommended Posts

Gość Alina Lozowska

Pomóżcie proszę w podjęciu decyzji. Mam nadzieję ,że to nie jest taki sam wątek jak ten czy lepsze okna PCW czy drewniane :-?

Dlaczego jesteście za tym czy innym rozwiązaniem.

Z góry dziękuję za sugestie.

pozdrawiam

Alina

https://forum.murator.pl/topic/46192-kr%C3%B3tkie-pytanie-do-ocieplenia-domu-we%C5%82na-czy-styropian/

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

..czy myslisz, ze ktos za Ciebie podejmie decyzje?...opowiedzi bedzie tyle ilu uzytkownikow forum...duzo znajdziesz sama, ale musisz skorzytac z funkcji szukaj...masz kase kup welne, nie masz kasy tez kup welne :D..moja prywatna opinia...

Ocieplaj styropianem. Po co ci się martwić o te różne szczeliny wentylacyjne i pilnować ekipy czy aby na pewno dobrze to zrobiła.

Nie wierz w oddychające ściany. 98% wilgoci jest usuwane przez wentylację.

Ja wybieram styropian , dlatego , ze zdarza mi sie za czesto widziec welne po wielu latach od polozenia

Moj wniosek

Jak nie masz alergii , a chcesz miec uzywaj welny.

styropian jest tanszy, i latwiej nim ocieplac. Welna wychodzi drozej ale niby oddycha ;) Styropian zjedza myszy a welny nie rusza (podobno)

styropian nie chlonie wilgosci a welna niestety tak. Ja wybiore styropian z myszami mam nadzieje sobie poradze ;) a oddychac bedziemy przez wentylacje a nie sciany.

Ocieplenie styropianem nie może być zbyt cienkie (od 12 cm wzwyż).

A wełną każda grubość, jeśli tynk będzie paroprzepuszczalny.

Skąd takie wnioski?

Ocieplenie o zbyt małej grubości powoduje wykraplanie pary wodnej (przybyłej z wnętrza domu) w murze w okresie mrozów.

(Punkt rosy w murze.)

Styropian nie przepuści wody i pary wodnej na zewnątrz.

Dopiero na wiosnę woda stopniowo odparuje z powrotem w kierunku pomieszczenia, bo nie znajduje ujścia przez styropian (nieoddychająca ściana)

Wynik : zamoknięcie muru i zagrożenie grzybem.

Zjawisko wielokrotnie omawiane na wątkach walki styropianu z wełną.

T.zw. oddychanie ściany nie służy wentylowaniu domu, tylko osuszaniu muru przez paroprzepuszczalną wełnę i tynk.

Dlaczego ocieplenie ze styrpioaniuu nie może byc zbyt cienkie - dlaczego nie moge sobie zrobić 8 cm styropianu? Dlaczego wełną każdą grubość?

No tak nam przeszła chęć ocieplenia domu wełną jak porównałam z mężem ile zapłacimy (wełna rocwool z osprzętem coś koło 44zł za m2). I ważną rzeczą jest to , że trzeba użyć również droższego tynku na wełnę czyli np. silokonowego. Ostatecznie mineralny, akrylowy się nie nadaje.

:( Aga

Będę się sprzeczał i to do końca moich dni. Kto wyciąga wniosek że 12 cm moze być a 8 to punkt rosy

Zasada jest taka że trzeba to przliczyc !!!!

Dla maxa - 29cm ok 12 ale juz dla muru trójwarstwowego starego pustak - popiół - cegła sprawa już nie jest oczywista bo np 5cm styr może dad punkt rosy wewnatrz pomieszczenia lub na zewnątrz pomieszczenia wsp, powiedzmy 0,37 a 12cm przesunie ten punkt - ale kto do jasnej anielki powiedział że na zewnątrz - tak samo może wyladowąc w warstwie ocieplenia i co grzybeczek :)

Tak więc nie ma co liczyć na to że stosując powyżej 12 cm na kazdy mur jest po sprawie. mur murowi nie równy i każde przegrody trzeba potraktowac osobno. kolejan sprawa kazda wewn wartwa np tynk cem-wap a płyta gk na stelażu da ci inny obraz Twojego punktu rosy. tak wiec uwaga z tymi grubościami branymi na oko.

A co do wełny i styropianu - najwazniejsza zasada poza gustem - konstrukcje "szybkopalne" - np drewno - tylko wełna, mury stal i betonu może byc styropian lub wełna wg upodobań. Nasiakliwośc wełny min to ok 1,5% styropianu 0.45% tak wiec to oddychanie to tez sprawa dyskusyjna. Wełna ma przewage nad styropianem tak że zaczyna się topić dopiero w 1100C styropian już w 150C.

Co do wyboru to zawsze pogląd użytkownika na materiał i dokładnośc pracy (wykonanie szczegółów) oraz koszt jest zawsze na 1 miejscu

Pozdrawiam

sebo8877

Te 12 cm oczywiscie jest orientacyjne dla ścian 2-warstwowych.

Były tu na forum przedstawiane obliczenia. Dla silnych mrozów i wysokiej wilgotności powietrza i temperatury wewnętrznej to i 15cm będzie za mało.

Zresztą napisałem od 12cm wzwyż

Tylko jak długo trwają takie warunki ?

Miejsce punktu rosy w ścianie zależy od wielu następujących czynników :

- Wartości izolacji termicznej muru

- wartości izolacji termicznej ocieplenia i tynku

- temperatury na zewnątrz budynku

- temperatury w pomieszczeniach

- wilgotności względnej w pomieszczeniach

Ponadto obliczenie jest słuszne dla stanu ustalonego, a mamy przecież duże wahania ww czynników w ciagu doby.

Na to nakłada się bezwładność cieplna ściany, oraz jej przenikalność dla pary.

Jeśli chwilowo nawet nam się para w murze gdzieś wykropli, to za dzień, dwa warunki złagodnieją i ściana odetchnie (woda odparuje), jeśli ma którędy.

Dotyczy to także okresowego wykraplania wody w warstwie ocieplenia z wełny elewacyjnej.