Feft 25.01.2002 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2002 W artykule "Ile kosztuje ściana" (Murator 2/2002, str. 9:cool: można przeczytać, że ocieplenie styropianem 12 cm + tynk cienkowarstwowy kosztuje ok. 116 zł za m kw. Czy to prawda? Myślałem, że jest to około 2-3 razy tańsze?Jakie są Wasze doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.01.2002 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2002 Ocieplenie mojego domu styropianem o gr. 12 i 14 cm kosztowało ok. 85 zł za metr kwadratowy, łącznie z robocizną (wszystkie materiały oprócz styropianu pochodziły z firmy Caparol) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.01.2002 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2002 To co napisał ostatnio Murator to paranoja.Ja płaciłem (co prawda 2 lata temu, ale ceny prawie się nie zmieniły) ok. 35 zł/m2 za cały system Kreisla (b zresztą przyzwoity) + 25 zł/m2 robocizna (bez rachunku).Wiem, że kalkulacje z Muratora zawierają składniki typu zysk, koszta zakupu itp. ale kalkulacja jest i tak z kosmosu.Podobnie mylące jest porownanie ściany nośnej z silikatów i ceramiki.Wybrano najdroższy na rynku system Silka - faworyzowany zresztą gdzie się da (ostatnio z Muratorplusa dowiedziałem sie,że wyroby wapienno-piaskowe są dostepne w Polsce od 5 lat i to właśnie dzięki grupie Van den Brink - ciekawostka przyrodnicza). Tymczasem bloczki BSD 180 innych wytwórców można dostac za 1/2 tej ceny (niewiele ponad 20 zł/m2)Podobnie nierealnie niskie wydają mi sie koszta robocizny przy murach z porothermu.Nikt nie wymuruje ściany z P+W 18,8 za 10 zł/m2!!!Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 25.01.2002 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2002 To bardzo ciekawe zjawisko, występujące na łamach prasy związanej z tematyką budowlaną i wyposazenia domów: ceny są zwykle niższe, niż podają autorzy. Dotyczy to także sprzętu AGD, mebli etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 25.01.2002 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2002 Co do kosztów robocizny to faktycznie cena jest z kosmosu.Ja za wymurowanie 1 m2 porothermu 30 P+W (robocizna tańsza bo jest P+W) płaciłam 16 zł bez rachunku oczywiście z rachunkiem to jest kwota rzędu 20-25 złotych za m2. Mieszkam w małym mieście gdzie ceny nie są wysokie. Nie wiem skąd się wzieła w muratorze kwota 10PLN za m2. pozdrowieniaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 26.01.2002 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2002 warto wiedzieć ,że rozliczenia w świecie budowlanym dokonywane są np o KNR i tam podany jest konkretny naklad np 1 godzina na metr kwadratowy muru mnożymy to razy stawkę za godzinę i wychodzi .Dlaczego zaś nie wychodzi fachowcom o których wspominacie ,dlatego ,że są źle zorganizowani. Te nakłady są podawne przy dobrej organizacji robót, a ztym jak wiadomo ciężko.To tak jak w samochodach podaje się,że osiąga 100 w 9 sekund i niech ktoś spróbuje jedynie kierowcy fabryczni w określonych warunkach (temperaturowych, wietrznych itp).POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek M. 30.01.2002 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 Moje doświadczenia cenowe także są podobne. To co jest w muratorze, a to co ja płacę to dwie różne sprawy. Ceny różnią się zarówno na plus jak i na minus.A co do ocieplenia to cena styropianu łatwa do policzenia 1m3 kosztuje 90 zł to m2 12 cm około 10 zł. Siatka 1,6 zł/m2, klej 16 zł/m2, tynk różnie, a robocizna 25 zł/m2. Tyle płaciłem w ubiegłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 30.01.2002 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 ostateczna cena docieplenia styropianem to także listwy narożne itp. i np to,że okna wlicza wykonawca w robociznę lub liczy ościerza dużo drożej.W W-wie około 100 z racunkiem można znaleźć bez problemu z tym ,że nie są to renomowane systemy ociepleniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.01.2002 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 Ketiso - nie zgadzam się co do cenników i cen z Muratora. Przyjrzyj się ile kosztuje wykonanie (robocizna) ściany surowej z Porothermu i tych bloczków z Krotoszyna (Krotherm?). Nie mam przy sobie Muratora, ale to było coś koło 11 i 32 odpowiednio. Podobne rozmiary, P+W i 3 razy taniej? Mutator bazował na danych od producentów i widać, że niektórzy podali poprawnie, a niektórzy zaniżają, że heja. Tak samo jak w hutowni próbowali mi wcisnąć kit: "Bloczek Porothermu kosztuje tyle co betonu komórkowego". Na co ich obśmiałem "a cegła kosztuje 8 razy taniej". Dla tych co nie wiedzą - bloczek z betonu komórkowego (Prefbet Milicz i 3 inne) ma 59cm długości, czyli jest ewidentnie większy od Porothermu. To co napisałem nie oznacza, że komuś odradzam Porotherm, ale niech sam decyduje jaki typ materiału mu odpowiada i niech sam (lub jego murarze) policzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 30.01.2002 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 Frankai. Nie wiem czy wiesz ,że w Porothermie bywają promocje i zdarzają sie takie sytuacje ,że np metr kwadratowy Porothermu 30 P+W mogłeś przez około 2 miesiące dostać z transportem z rozładunkiem na budowie -25% od cennika 43,20zł . Nie kupisz niczego inn3ego o takich parametrach w takiej cenie. Sytuacja októrej piszesz że PTH 25 P+W byłotańsze od gazobetonów 24 też niedawno miała miejsce .Odnośnie nakładów robocizny to są one podane w KNR i ich się nie przeskoczy(tylko dobra organizacja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.01.2002 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 Ketiso - podaj mi gdzie przeczytam (może być KNR), że nakład na wykonanie muru z Porothermu jest 3 razy większy niż z podobnego Krotermu (czy jakoś tam). Ba - nie sądzę nawet, by na to była osobna pozycja. Będzie coś w stylu "wykonanie m2 ściany 36cm z ceramiki lekkiej na pióro i wpust : Xh".Jeżeli porównujesz Ytong i Porotherm to może tak jest. Jak kupowalem niecałe 2 lata temu i porównałem Porotherm i beton komórkowy z Milicza u tego samego hurtownika, to Porotherm wychodził mi około 25% drożej; dowóz i rozładunek w obydwu wypadkach wliczone.Jeszcze co do KNR-ów, to mylą się one jak diabli. Robiąc instalację elektryczną kułem 3 razy szybciej od normy, żeby było jasne - nie jestem jakimś osiłkiem, a zakładając osprzęt ledwo się wyrabiałem. Patrząc całościowo, to więcej godzin wychodziło wg cennika niż w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 30.01.2002 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 Frankai odnośnie KnR to można dowiedzieć się w Wienerbergerze ,ja nie mam. Odnośnie cen to przy promocjach są czasami bezkonkurencyjni tylko trzeba się dowiadywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Legion 30.01.2002 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 witam,w moich stronach cena ocieplenia styropianem + tynk cienkowarstwowy, wynosi ok. 55-60 zl. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 31.01.2002 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2002 Redakcjo - prosimy o podawanie pozycji z cennika przy podawaniu cen wykonania jakichś prac. Bardzo dobrze było przedstawione przeliczenie godzin (podanych przez producenta) na konkretną kwotę, ale tak duże rozbieżności w robociznie są bardzo wątpliwe. Plusy swoich materiałów producenci powinni wykazywać w inny sposób, a nie przez wątpliwe obliczenia.Szczegóły w "Wymiana doświadczeń"-"Cena ocieplenia styropianem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 06.02.2002 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2002 Wojtek M: płaciłeś tylko 25 PLN za robociznę? Bardzo tanio. Mieszkam w Poznaniu, tu 30 PLN za metr uchodzi za ofertę atrakcyjną. Dotyczy to także wykonawców z "terenu", którzy również żadają tu dość dużo. Jeden z nich zaproponował mi nawet 45 PLN. Gdy go wyśmiałem, opuścił do 40... Inna rzecz, że można "dogadać" się z chłopakami, którzy ocieplają: niedwuznacznie sugerują, że zrobiliby ocieplenie "za plecami" szefa poniżej 30 PLN za metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorus 06.02.2002 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2002 Jedno małe pytanko...Słyszałem, że Wienerberger ma znowu promocje na swoje porothermy (-15%). Ktoś o niej słyszał? (u mnie w hurtowniach nic - mają stare ceny)..Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych B. 07.02.2002 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2002 Może i ja coś dodam! Wyliczanie wg KNR-ów, nowocześniej z KNNR-ów podczas budowy domu dla siebie nie jest do końca uzasadnione, ponieważ norma normą, a jak założycie sobie styropian sami lub ustalicie dobrą cenę z wykonawcą to możecie te wyliczenia wyrzucić do śmieci. MURATOR podaje ceny, które nie należy przyjmować za wyrocznię (ot ktoś zbudował dom za 60tyś. - ale wszystko robił sam, trochę pomógł szwagier, trochę materiałów sprzedał taniej sąsiad, itp.) MOja rada liczcie sobie sami wertując ceny u hurtowników i wykonawców, a dane podawane przez czasopisma lub inne publikacje traktujcie jako szacunkowe- jak z trzech źródeł ceny Wam się pokryją tzn. że coś w tym guście należy wydać (A propos czasopism to chyba sprawdza się też zasada - kto posmaruje tan pojedzie - interpretację tych słów pozostawiam Wam drodzy forumowicze) PAPAPAPAPA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 09.02.2002 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2002 W listopadzie uczestniczyłem w pokazie systemu dociepleń i po pokazie w ramach promocji można było nabyć komplet materiałów za 35 zł +7% vat za metr kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.02.2002 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2002 Generalnie w większych miastach są wyższe zarobki. Kierując się tą zasadą budowlańcy odpowiednio dostosowują ceny. Na prowincji koszt docieplenia to 20 zł za m2 + koszt systemu dociepleń (do wyboru). Obchodzi mnie tylko zakup materiałów. Narzędzia, robocizna, rusztowania są robotników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts