Ryszard1 20.01.2003 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Napewno niejeden z was pragnie lub realizuje juz, a moze nawet wybudowal dom swoich marzen. Ja zawsze marzylem o malym domku z drewna. Moje marzenie udalo mi sie zrealizowac i domek z bali juz stoi.Mialem tez mozliwosc wlasnorecznie sam go zaprojektować.I o dziwo z realizacja budowy nie mialem az tak duzo problemow.Zostala co prawda wykonczeniowka, ale ja mozna wykonac juz pomieszkajac w nim. Zdobylem ciekawe doswiadczena zwiazane z budowa domow oraz projektowaniem, chetnie sie z nimi podziele i pomoge. Ciekawe czy jest wiecej FORUMowiczow zadowolonych ze swoich marzen, czy sa tez tacy ktorzy dalej szukaja porad ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 23.01.2003 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 WitajNapisz coś więcej na temat swojego domku. Ja niestety jeszcze nie jestem na tym etapie mój domek podobno zaczyna się już tworzyć i mam nadzieję, że już niedługo będę go mogła zobaczyć co prawda jeszcze nie na swoim placu budowy ale będzie to już mój domek też drewniany z bala.pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 23.01.2003 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Moj tez byl tworzony gdzies na poludniu Polski. Trwalo to troszke. A puzniej byl "poskladany" z tych gotowych elementow.Dluzej trwal projekt, dobrze jest wszystko sobie zaplanowac,wczesniej, pozmieniac jeszcze przed postawieniem. Teraz jak juz stoi widze ze mozna bylo kilka szczegolow zrobicinaczej, ale to sa tylko drobiazgi. Dobrym pomyslem jest zebrac maksymalnie duzo wiadomosci naten temat. Ja spedzilem kilka miesiecy werujac pisma, stronywww i potem rozmawiajac i ogladajac oferty roznych firm zanimzdecydowalem sie. Oczywiscie jak wiekszosc tu nie jestem budowlancem ale teraz calkiem inaczej widze sprawy budowy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 23.01.2003 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Ja prawie rok przygotowywałam się do wyboru projektu i w końcu wybrałam. Wydawało mi się, że jest wszystko zaplanowane i jest o.k. Obecnie mam już fundamenty i wydaje mi się zbyt mały.Jaka firma budowała Twój domek.Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia0504 24.01.2003 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 także marzę o małym drewnianym.przeczytałam mnóstwo prasy i zobaczyłam mnóstwo ofert.interesuje mnie firma i koszty oczywiście.bede wdzięczna za każdąinformację.mieszkam na Śląsku.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 24.01.2003 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Kasiu ja również buduję na Śląsku a firmę mam, że tak powiem z okolicy /Beskidy/ jak będziesz zainteresowana to daj znać a może niedługo będziesz mogła już go już zobaczyć pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 24.01.2003 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Widzac fundamenty zawsze wydaje sie ze domek jest jakby mniejszywiec sie tym nie przejmuj. Fundamenty do domku drewnianego, zwłaszcza parterowego moga byc mniejsze. Moje skladaly sie z 4wylanych law, bo moj domek jest tylko malym domkiem letniskowym.Ja zwrocilem uwage na material, dlatego moj jest ze swierkuskandynawskiego, ktory podobno jest lepszy od polskiej sosny. Ma wiecej zywicy i gestsze sloje. Bardzo wazna jest izolacja poziomu powyzej fundamentow i solidnosc ekipy montujacej.Warto przemyslec grubosc scian. Moje jako "letniskowe" sa cieniutkie, ale jako "caloroczne" dalbym o grubosci 21 cm co umozliwiloby zrezygnowanie z nieekologicznego ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 25.01.2003 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 A dlaczego właśnie 21 cm a nie 20 lub 22? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 25.01.2003 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Ta ilosc cm tak dokladnie nie jest taka wazna. Poprostu im ich jest wiecej tym wieksza izolacja cieplna. Ale tak naprawde tozalezy ona tez od rodzaju drewna, jego "kondycji", jakosci,rodzaju i ilosci polaczen oraz ilosci, wielkosci naturalnychpekniec. U mnie jeszcze ich nie widac, ale moje bale maja dopiero kilka miesiecy i za soba troszke upalnego lata i mrozow.Wazne jest polaczenie bali. Ja mam np dwa wpusty, tak ze w przypadku nawet jak bale beda pracowac (a przeciez musza)to nie ma sily zeby powstaly szpary. Przynajmiej w to mocnowierze bo nie mam przeciez zadnej izolacji, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 25.01.2003 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Wracając do pytania tego wątku mam wrażnie, że zdecydowana większość forumowiczów to albo budujący albo zabierający się za budowanie. Dlatego więszkość z nas szuka tu porad ! A dom z bali to też było moje marzenie ale nie stać mnie było na "prawdziwy" dom z bali (gr bala powyżej 28cm bodajże) więc się "przesiadłem" na szkielecik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 25.01.2003 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Ewa, jak tam "nasza" firma ? Ja cały czas o nich myślę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 25.01.2003 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Maćku pisałam o tym w domach z bali. Robią mi więźbę na garażu i wczoraj miałam wizytę bardzo wymagającego kierownika budowy, który był pod wrażeniem solidności wykonania. Mam nadzieję, że dom zrobią mi równie solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 25.01.2003 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Właśnie przeczytałem. I się cieszę z tych wiadmości podwójnie Raz, że Tobie dobrze zrobili a dwa, że bliżej mi do wyboru firmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 25.01.2003 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Wiesz nie chciałabym zapeszać ale jak dotąd to jakieś dobre duszki czuwają nad moją budową. Pierwsze to był wybór kierownika budowy wszyscy mi go odradzali, bo jest bardzo wymagający wszystkiego się czepia i nic nie przepuści ja zaryzykowałam i się cieszę, bo jak dotąd jest bardzo zadowolony , bez dyskusji wszystkie prace mi zatwierdzał i dlatego tak się ucieszyłam z jego opinii a na budowie bywa bardzo często był już chyba z 5 razy. Sprzyja mi również pogoda. Jak w poniedziałek dowiedziałam się,ze przywożą materiał na więźbę to gdyby nie fakt, że byłam za granicą i nie miałam przy sobie ich numeru tel. to napewno odesłałabym ich z powrotem a tu od wtorku pogoda super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 25.01.2003 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Ja bym powiedział, że to Twoje pozytywne myślenie prowadzi Twoje sprawy w dobrym kierunku ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 25.01.2003 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Dzięki coś vchyba w tym jest. Acha zapomniałam dodać / mojej budowy to różni dziwni ludzie doglądają m.in leśnik obecnie stolarz i jego opinia na temat jakości drzewa również jest bardzo pozytywna. Mam nadzieję,że moja radość nie jest przedwczesna. pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 26.01.2003 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2003 Cos w tym jest, tzn podgladania w czasie budowy i zaraz po.U mnie tez bylo nieskonczenie duzo ciekawskich ludzi. Dobrze ze sam sie troche w tym orientowalem i jak jeszcze dostalemkatalog i inne materialy z firmy ktora w tym czasie budowalamoj domek moglem zastapic ich w odpowiedziach. Bo inaczej chybaby nigdy tego mojego domku nie skonczyli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 27.01.2003 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Wiesz u mnie to narazie jest to zwykła budowa a ludzie kręcą się w celu sprawdzenia wykonawców /ja nie mam możliwości w ciągu dnia bywać na budowie/. Problem o którym piszesz zacznie się tak przypuszczam w chwili montażu drewnianej części domu na placu budowy.Ewa [ Ta wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2003-01-27 08:50 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia0504 27.01.2003 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Dzięki Ewo , oczywiście jestem zainteresowana,a Twój domek z wielką przyjemnością zobaczę kiedy będzie już stał.o Twojej firmie możesz mi napisać na mój adres [email protected]Za wszystko z góry dziękuję.Ja tez chyba ze względu na koszty skupię sie na szkielecie drewnianym.Czy macie projekty indywidualne , czy gotowe,a jak gotowe to jakie?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 27.01.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Kasiu wysłałam Ci informację na podany adrespozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts