Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniany domek marzen

Ryszard1

Recommended Posts

Domek w szkielecie drewnianym napewno bedzie tanszy, choc domek z bali, odpowiednio grubych i takich polokraglych, z odpowiednim wyposazeniem wewnetrznym to jest to. Ciekawe czy sa takie domki, takie z bala, tak do konca, gdzie wszysto, i w srodku tez jest orginalnie drewniane ? Ja bede chcial wyposazajac moj maly domek takze w srodku choc troszke zadbac zeby wszystko bylo z drewna, choc napewno nie bedzie to w staromodnym stylu. Musze pomyslec o dodatkach, ozdobach, np myslalem o starym kole od wozu, ktore powiesilbym na scianie. Narazie mam tylko powieszona stara lampe naftowa ...

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2003-01-28 21:54, EDZIA wrote:

Nie wiem co rozumiesz przez orginalnie drewniane. Ja planuję odnowić stare drewniane meble i częściowo będzie wiklina, materiały głownie lniane.

Wlasnie to !

Ja narazie mam tylko lampe naftowa. Teraz bede musial pozbierac jakies sprzety z drewna. Sam nie wiem jak sie za to zabrac. Czesc mebli poprostu zrobie sam. Napewno beda to polki, szafa : taka wnekowa ktora zrobie na waskim boku pokoju. I oczywiscie lozko : stelaz z belek, na to deseczki, a na nie materac, taki gotowy, sprezynowy. Wystroj powinien pasowac do calego domku, a moj jest co prawda z bali, ale nie sa to takie staromodne, okragle niestety. Dlatego wszstko w srodku bedzie z drewna, ale troszke takie bardziej nowoczesne, choc nie awangardowe. Staromodne, orginalne napewno beda dodatki : np kolo od wozu, lampa naftowa, moze wiszaca skora, obrazki ...

Oj duzo mam pomyslow, np przykleje szprosy na okna, (bo mam takie ladne drewniane, szczelne, otwierane na bok i do gory, z szyba zespolona) zeby wygladaly bardziej staromodnie choc juz nawet te okna nie da sie upodobnic calkiem do takich b.starych, niestety,

Nie chciałabym tak wszystkiego mieć w staryn stylu, bo nie wiem jak czułabym się w takich wnętrzach. Też myślę o drewnianych półkach no i nie wyobrażam sobie plastików i płyt pilśniowych w tym domu. Szczerze mówiąc nie mam jeszcze takiej ostatecznej koncepcji aranżacji myślę,że wystrój będzie się tworzył powoli nie chcę się wprowadzać do gotowca zaaranżowanego.

pozdrawiam Ewa

Powinna byc duza, z wygodnym duzym stolem, do tego krzesla, okna z zaslonkami w kratke. Pasowalby jakis kredens. Nowoczesne urzadzenia trzebaby jakos poukrywac, zeby sie za mocno nie rzucaly w oczy. Duzo naturalnego drewna, jasne kolory, z ew. ciemniejszymi dodatkami, nawet w czerwieni.

Ja w swoim domku bede mial kacik kuchenny (bo to domek letniskowy) razem z pokojem - calosc ma ok 25 m2. Ten kacik bedzie nizszy bo bedzie pod antresola, za to wlasciwy salon ma powyzej 4 m, wiec przestrzen chyba bedzie. Mam juz 2 typowe szafki kuchenne (pozostalosc po mojej starej kuchni w bloku). Okleje je boazeria i doloze taki kombajn - trzy w jednym : schowana lodowka, kuchenka elektyczna i maly stalowy zlew. Do tego beda puleczki i to musi starczyc,

Najgorzej jest własnie wykombinować coś w co dałoby się wsadzić takie urządzenia jak lodówka, zmywarka i zlew. Kredens mam taki wiekowy ale prawdziwy drewniany muszę go tylko oskrobać i czymś nan nowo pokryć.

On 2003-01-29 17:17, EDZIA wrote:

Najgorzej jest własnie wykombinować coś w co dałoby się wsadzić takie urządzenia jak lodówka, zmywarka i zlew. Kredens mam taki wiekowy ale prawdziwy drewniany muszę go tylko oskrobać i czymś nan nowo pokryć.

Lodowke mozna schowac do szafki, ja w domu mam tak zrobione. Inne urzadzenia tez sa w szafkach. Byle nie ustawiac/pozawieszac za duzo tych szafek i nie tak w jednym miejscu.

Ja mam w planach kupic do domku taka szafke-kombajn: srednia lodowka + 2 palnikowa kuchenka el. + umywalka ze stali nierdzewnej z plyta ociekowa + pod zlewem szafka. Ma toto wym 100x90x60. Kosztuje ok. 1200 zl. Drzwiczki okleje boazeria. Do tego 2 szafki, tez okleje. I jeszcze drewniane poleczki. I wystarczy bo to bedzie mala kuchnia. W normalnym mieszkaniu gorzej, bo trzeba wiecej mebli,

Szukam czegoś co by stylem pasowało do kredensu, bo nie chciałabym tak mieszać. Widziałam juz kilka rzeczy, które pasowałyby ale niestety z wymiarami krucho

A duza masz kuchnie ?

Moze ja polaczyc z salonem, tak jak ja zrobilem - wtedy miejsce sie znajdzie. A "zbierane" meble mozna upodobnic do siebie poprzez pomalowanie na ten sam kolor i poprzez dodanie takich samych dodatkow, np uchwytow.

Ja chce poprzyklejac na wszystkich drzwiczkach boazerie ktora niejako sprawi ze beda z jednego kompletu,

Moja kuchnia ma 14 m2 i jest oddzielona od salonu bo lubię robić domowe przetwory a w salonie trochę nie uchodzi np. kisić ogórki, robić dżemy. Napewno będzie z dużym stołem.

Moja kuchnia w mieszkaniu blokowym ma tez prawie 14 m2. Ale duzego stolu juz nie zmiescilem, za to mam duzo szafek z orginalnym blatem z granitu. Dobrze ze ja nie robie przetworow.

Niedawno, aby ja powiekszyc (tak, w bloku tez mozna powiekszyc kuchnie) poprzez wyburzenie scianki dzialowej polaczylem ja z duzym przedpokojem. I teraz jest przestronnie ...

Obecnie mam kuchnię 10m2 i stół swobodnie się mieści /taki dla 4 osób/. W domu mebli w kuchni nie planuję mieć więcej zatem stół większy się powinien zmieścić.

A co masz na podlodze ?

Ja w bloku gdzie mieszkam mam stsndardowe kafelki, te same co w przedpokoju z ktorym kuchnia stanowi jedna calosc. Sa chyba najpraktyczniejsze. Ale w domku z bala, tak jak wszystko tak i podloga bedzie z drewna, czyli z desek. Nawet w lazience sa deski. I naprawde wyglada to fajnie. Oczywiscie odpowiednio je zaimregnowalem i utwardzilem. Ciekawe ja sie sprawdzi w praktyce,

W mieszkaniu w bloku mam wszędzie panele w kuchni również. Naprawdę w łazience masz deski ? Ciekawe jak się sprawdzą. Mój mąż jest zagorzałym przeciwnikiem płytek ceramicznych i też coś ostatnio marzył o drewnianej podłodze w łazience

Caly domek mam ze swierka skandynawskiego. I deski podlogowe rowniez. Wszystkie podlogi pomalowalem Caponem i kilka razy lakierem poliuretanowym, polskim. Tylko o sama lazienke sie troszke balem i poszukalem czegos specjalnego. Znalazlem lakier do impregnacji drewna, specjalny, gleboko penetrujacy, oparty na nafcie. Pomalowalem nim 2 warstwy, ale juz bez Caponu bo Capon jak wiesz blokuje wsiakanie nastepnych warstw lakieru, a mi zalezalo zeby czyms nasycic te deski. Drewno troszke sciemnialo. Na ten podklad dalem normalnie juz 3 warstwy lakieru poliuretanowego w odstepach kilkugodzinnych (malowalem w upal), przecierajac papierem sciernym. Po lecie, bo mysle spedzic w domku juz te lato, sprawdze jak sie takie zabezpieczenie sprawilo,

On 2003-01-30 23:00, EDZIA wrote:

Myślę, że przed położeniem w naszej łazience "czegoś" zdążymy się jeszcze wymienić doświadczeniami na temat łazienkowej podłogi.

Ten czas szybko leci, i jak sie juz zacznie praca, to zobaczysz jaki bedzie mlyn, i na spokojne myslenie nie bedzie czasu.

Lepiej nieraz spokojnie pomyslec, a teraz przed wiosna jest na to czas. Ja np teraz rozwazam co zrobic przed zadaszonym tarasem i z czego zrobic sciezke do furtki. Zawsze takie przemyslenia pomagaja mi zasnac,

• 3 weeks później...
Dzięki za wsparcie. Izolacja zrobiona wg. mnie bardzo dobrze. Pogoda nam sprzyjała - słoneczko i plusowa temp.zatem nie było większych problemów.

Izolacja pozioma to podstawa, zwlaszcza w drewnianych domkach.

Bo zmokniecie drewna to nic takiego, ale jak nie bedzie ono moglo wyschnac to juz gorzej : bedzie butwiec i plesniec. Ciezko puzniej to naprawic. Ziemia jest czesto dlugo wilgotna i nie mozna pozwolic zeby drewno w naturalny dla siebie sposob wyciagalo wilgoc z gleby.