Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniany domek marzen

Ryszard1

Recommended Posts

Bardzo fajny dialog.Jeslipozwolicie to się podłącze,bo jesli chodzi o gusta i marzenia to mamay zdaje się mocno podobne a wy jesteście bardziej zaawansowani w ich realizacji.Własnie czekam na obiecaną wiadomość od edzi i przeglądam sobie forum.Ryszerd zastanawiał się czy ktoś ma dom "100%" z drewna.Ja właśnie tak sobię mój planuję :ściany zew. z bala min.200mm(bez ocieplenia),dom parterowy z użytkowym poddaszem nad połową parteru(salon bez stropu-tylko belki),ogrzewanie kominkowe wspomagane grzejącymi płytami kamiennymi ,kuchnia murowana,krokwie widoczne od wewnątrz.łazienka...no własnie-jestem bardzo ciekawy twoich desek w łazience!

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piotr wysłałam Ci rano wiadomość emailem z trochę innego adresu z pracy sprawdź swoją pocztę.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2003-02-28 14:31 ]

Piotr dopiero teraz doczytałam Twoją poprzednią wypowiedź dokładniej. Napisz coś więcej o tych kamiennych płytach grzejących przyznaję się,że pierwsze o nich słyszę.

pozdrawiam Ewa

Edziu, jak tam izolacja, czy zaczeli juz montaz bali ?

Piotr, mam wszystko w swierku, i lazienke tez, zaimregnowac trzeba i po strachu. Ten twoj bedzie napewno super, moze taki jak widzialem w tym czasopismie :

Ogladalem wczoraj jakies budowlane czasopismo (na okladce byl dom z bali) : byl tam ciekwy artykul o domu z bali, okraglych,

Ryszardzie izolacja jest o.k./tak myślę/ a domek jeszcze za chwilę wybieram się na budowę to zobaczę stan z czwartku to ułożone ściany parteru i belki stropowe.

Ryszard Nie widziałem tego czasopisma (poszukam!)

Edzia-jest taka firma zdaje się z Wrocławia,która w granitowych lub marmurowych płytach montuje:a/.kable grzejne-wersja elektryczna;b/.rurki-wersja c.o.(oczywiście niewidoczne od frontu) .Całość ma grubość ok. 3cm.KIlkanaście rodzajów kamienia(polskie,portugalskie,włoskie),kilka wielkości i mocy,różne wykończenia(polerowane,prostokątne,łamane).Działa toto jak piac akumulacyjny.Wyposażenie dodatkowe to dwufunkcyjny termostat- temp.płyty i temp. pomieszczenia.Na żywo widziałem w siedzibie jakiejś firmy budowlanej we Wrocławiu(nie u producenta).Wyglądały super a ludzie byli zadowoleni.Jak znajdę namiar na producenta to dam znać.

Jedna z zalet domow z bala to szybkosc montazu : rosnie taki dom w oczach. U mnie bylo podobnie tylko szybkosc byla jeszcze wieksza, juz po kilku godzinach po rozpoczeciu ukladania scian byly wstawione okna. Okna mialem takie w kpl z oscieznicami i z okiennicami. Wszystko w drewnie, z szybami zespolonymi. Byly pomalowane na brazowo jeszcze przed montazem. Pod wieczor byl juz konczony dach. Az szkoda ze nie zabralem kamery, bo niemal na kilkugodzinnej tasmie moznaby nakrecic caly montaz.

Ciekawe jak bedzie u ciebie, kiedy bedzie juz dach, bo zamieszkasz napewno jeszcze w lecie, choc wykonczeniowka napewno troszke potrwa,

Zdaję sobie sprawę z tego, że mam szansę skończyć wszystko bardzo szybko. Jedynym ograniczeniem /opóźnieniem/ w wykończeniu może stać się kasa. Pozornie dobrze zaplanowane finanse ciągle zostają korygowane przez nieprzewidziane wydatki. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Kasa, zawsze jest ten problem. I dotyczy on wszytkich i wszystkie budowu. Znam te kompromisy : czas i wybor materialow, technologii. Zawsze trzeba kabinowac zeby bylo najlepiej przy danych mozliwosciach. Ja tez, jak chyba wiekszosc musialem czesciowo skonczyc za pozyczone, bo chcialem od razu zrobic prawie pod klucz. Zostalo mi w sumie polozenie instalacji elektyrycznej (choc kabel od tablicy do domku juz mam) oraz wodnej (choc spuczka z szambem juz dziala). Zostalo jeszcze dopracowac otoczenie : np brukowany taras i alejka i plot. Na to zbieram juz pieniadze i czekam na cieplejsze dni. I latem bedzie juz mozna poletnikowac,

Chcialbym zwrocic uwage na jedno co warto zrobic przy stawianiu domu. Warto zrobic sobie kronike jezeli juz nie filmowa, to chocby fotograficzna. Przez caly okres stawiania domu i jeszcze przed pstrykac zdjecia, potem mozna zrobic album i pokazywac go kiedys nawet wnukom jak budowalo sie dom. Wiem, ze okres budowy to straszne zamieszanie, ale trzeba znalesc chociazby chwilke i zrobic byle-jakie zdjecie. U mnie rownolegle ze mna robila je firma stawiajaca domek,

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Ryszard1 dnia 2003-03-02 13:57 ]

• 2 months później...

W koncu doczekalem sie cieplejszych dni, a w raz znimi mozna ruszyc z pracami wykonczeniowymi. Najpilniejsze to zabezpieczenie impregnatem, czyli Drewnochronem powierzchni zewnetrznej. Ze wzgledu na pogode na razie zabezpieczylem w lazience sciany i sufit impregnatem Herz Grunt i polakierowalem lakierem poliuretanowym (Domaluxem). Kacik kuchenny podobnie. Reszte pomaluje lakierwm akrylowym, wodnym, aby mi drewno nie zczernialo. jak skoncze to wezme sie za elektrycznosc i instalacje wodna. Macie jakies ciekawe pomysly na "wykonczeniowke" ?

Myślę, że w domu drewnianym nie ma co wydziwiać jesli chodzi o materiały użyte do wykończenia.Tylko naturalne:kamień,drewno,ratan,wiklina,szkło,cegła.Pokombinować można ze sposobami ich zastosowania.To oczywiście tylko moje osobiste zdanie i tak naprawdę to trzeba tylko pamietać , że budujesz dla SIEBIE i to TY masz się tam dobrze czuć.To też tylko moje osobiste zdanie. P.S.Są gdzieś na forum zdjęcia twojego domu?

Widok domku, w cyklu budowy przeslalem na e-maila (www).

Teraz jestem na etapie wykanczania, wewnatrz : robie instalacje elektryczna i wodna i chce robic meble. Na zewnatrz buduje sciezke i taras (niestety chyba z polbruku), miejsce parkingowe (z kratownic) oraz drewniany plot. Wszystko jest w planach, brakuje tylko czasu. Mam niestety opoznienia z roslinnoscia, posadzilem dopiero kikadziesiat dzikich iglaczkow,

On 2003-05-12 14:02, świerszcz wrote:

Witam serdecznie, chciałam się pochwalic, że ja też buduję drewniany dom z bali...

napisz cos wiecej o swoim domku, czym sie kierowales w wybraniu tej technologi, czy wspoluczestniczyles w projektowaniu, jak chcesz go wyposazyc ...

Ja jestem na etapie wykanczania, mam pewne pomysly, ale przy realizacji zawsze mozna cos jeszcze zmienic,

• 4 weeks później...

Chcialbym poruszyc sprawe zabezpieczenia, wykonczenia wewnetrznych scian z bala. Po dluzszych poszukiwaniach najlepszego rozwiazania zdecydowalem sie na impregnat. Warto dobrze zabezpieczyc sciany takze od wewnatrz przed szkodnikami atakujacymi drewno. Zastosowany przeze mnie na zewnatrz Drewnochron nie nadaje sie do scian wewnetrznych, dlatego znalazlem odpowiednik oparty na wodzie i dopuszczony do stosowania w pomieszczeniach, dziala przez 10 lat. Zastosowalem v33, bezbarwny wodorozpuszczalny impregnat nowej generacji, mozna o nim poczytac na http://www.v33.pl dokladniej : http://www.v33.com/v33_fr/index_comm.htm

Na ten impregnat w sypialniach dalem lakier akrylowy, wodny, szwedzki, a w salonie dalem lakier poliuretanowy, Domalux. Bo trzeba zabezpieczyc sciany i przed szkodnikami, plesnia i przed naturalnym starzeniem oraz czernienieniem drewna, Jakos nie moglem sie zdecydowac na napewno lepsze materialy w pelni naturalne, np woski,

• 1 month później...

Sezon urlopowo-letni w pelni, wykorzystalem go na dokonczenie instalacji elektrycznej i zabudowe pomieszczen. Gniazdka zamontowalem nisko, przy podlodze, przewody (na 750V) poprowadzilem dla bezpieczenstwa w rurkach izolacyjnych. Niezapomnialem o bezpieczniku roznicowym.

Z pozostawionych z budowy desek wykonalem meble. Aby w pomieszczeniach bylo duzo przestrzeni zmontowalem w jednym z malych pomieszczen na cala szerokosc sciany szafe i w niej bede przechowywac wszystko to co trzeba gdzies przechowac. Niezapomnialem tez o kaciku roboczym ktory zabudowalem solidnymi polkami. Zostal mi do wykonania stol i lawy, szukam sposobow jak je najlepiej (najprosciej) zrobic domowym sposobem, ma moze ktos na to sposob ?