Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co pierwsze? podłoga czy drzwi?

Azza

Recommended Posts

No i zdecydowałam się na wymianę drzwi ........ i jest z tym wielki problem. Panowie przyjechali z drzwiami, zdjęli stare, obejrzeli ościeżnicę i stwierdzili że jest bardzo solidna, super zamocowana, lepsza od nowej którą mieli zamocować ......... i bardzo się ucieszyłam, bo wychodziło na to że nie będzie zbyt dużo kucia ........ i nie było ....... mam stare drzwi

Ościeżnica jest niewymiarowa i trzeba wszystko wywalać. DOkłądniej to chyba trzeba wywalać prawie całą ścianę, bo ościeżnica ma jakieś wąsy w ścianie i wszystko trzeba usuwać.

Panowie - monteży - nie byli przygotowani na aż taką robotę więc tymczasowo robota przełożona. Albo nawet nie tymczasowo.....

trochę się tym przeraziłam i zadzwoniłam do firmy która wyprodukowała moje "stare" drzwi. Miałam nadzieję że robią nowe, lepsze, bardziej dźwiękochłonne, takie które tylko bym założyła do nowej ościeżnicy .......

i wiecie co usłyszałam? Pani mi powiedziała że to niemożliwe że mam drzwi szerokości 83 cm,bo podobno nigdy takich nie produkowali. A nowe produkują standardowe: 80, 90 cm. I też trzeba było by wymienić ościeżnicę bo system rygli jest nowy.

I ogólnie nie wiem co robić.

Za nowe drzwi nie zapłaciłam i mogę z nich jeszcze zrezygnować. Stare wiszą na zawiasach. Nadal przez nie wieje, wszystko słychać i jeszcze "latają", tak jak "latały".

Powiedziano mi że można zamontować do nowych drzwi jakieś ościeżnice hybrydowe, tylko nie mam pojęcia jak one wyglądają. Może ktoś z Wam mi podpowie? Będę wdzięczna.

Pozdrawiam

Gość tripper

a nie mozesz po prostu wywalic tego wszystkiego? jesli montazysci sa w porzadku, to poradza sobie ze wszystkim, nawet z oscieznica montowana na wasach. poza tym te 83 cm to moze byc jakis inny wymiar drzwi, ja nei wiem, gdzie jest ten wlasciwy, czy swiatlo oscieznicy czy drzwi z zewnatrz, ktore sa de facto troche szersze niz wspomniane oscieznicy swiatlo.

w swoim remontowanym mieszkaniu mialem dwie pary drzwi, w tym jedne 'antywlamaniowe', ktore byly megaslabe, podejrzewam, ze podobne byly do twoich. oscieznica tez montowana z jakimis wasami i kotwami, ale panowie montazysci przyszli, wyjeli wszystko, wlozyli nowe drzwi, zamurowali i jakos przez pol roku nie zauwazylem, zeby wypadaly albo zeby byly w takim stanie, zeby oscieznice mozna bylo wywalic kopnieciem

wymien calosc drzwi, nie baw sie w dorabianie drzwi do oscieznicy, przeciez wymiana drzwi to nie twoj problem, tylko fachowcow, ktorzy przyjda to robic, za TWOJA kase.

• 3 weeks później...

A ja bym nie usuwała tych wąsów tylko je odcięła. Po co rozwalać pół ściany? Nowe ościeżnice będą pewnie montowane na kotwach, nie opdejrzewam żeby kawałki metalu w ościeżu jakoś specjalnie przeszkadzały. Przecież ściany są często zbrojone.

Źle mówie? 8)

A ja bym nie usuwała tych wąsów tylko je odcięła.

Źle mówie? 8)

Tez tak bym zrobil, ale z fachowcami od drzwi jest różnie: widziałem kiedyś jak ekipa wymieniała drzwi wejściowe - zamiast przeciąć (drewnianą) futrynę w połowie i bez problemu ją wyjąć, to szarpali się z nią w całości ze 3 godziny :o :D

Myślałem nawet czy im nie podpowiedzieć, ale straciłbym pokaz 8)