Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

D12a - mój domek

Recommended Posts

Witam

Buduję domek D12aL z kilkoma zmianami (o nich niżej) i jestem bardzo zadowolony. Czym wiekszę postępy na budowie tym bardziej się przekonuję do tego projektu (no może poza powierzchnią i kosztami).

Gorąco wszystkim polecam i służę doświadczeniem przy budowie tego projektu.

Zmiany w projekcie:

- likwidacja garażu (nie stać mnie aby dla samochodu używanego 3-4 lata budować dom jak dla mojej rodziny :wink: - będzie wiata)

- dołożenie okna dachowego nad salonem (ma być jasno)

- wydłużenie domu w środku o 60 cm - więcej powierzchni dla pomieszczeń pomocniczych

- łazienka na parterze przeniesiona na miejsce trzeciego pokoju (większa)

- na miejscu łazienki garderoba dla dziecka (mieszkam obecnie w domu z garderobami - rewelacja, żadnych szaf)

- jeszcze jedna garderoba pomiędzy sypialnią i łazienką (wszystko połączone)

- zamiast toalety na parterze - spiżarnia - na wprost kuchni

- po namowach żony w holu wykroiłem jednak miejsce na małą toaletę

Reszta praktycznie bez żadnych zmian.

Prawdę mówiąc nie za bardzo wiem po co to piszę ale może akurat się komuś przyda :-? .

Następnym razem może jakieś zdjęcia i opis na jakim jestem etapie.

Pozdrawiam i Powodzenia

Dziś udało mi się pierwszy raz odpalić kocioł gazowy. Hurrraaaa można kontynuować wykończenie. Będzie ciepło.

Ale od początku:

- piątek wykonawca kończy wew. instalację gazową

- poniedziałek wizyta w Rejenie Gazowniczym w Gromniku, podpisanie umowy i o dziwo już w środę mogę spodziewać się montażu gazomierza

nad podziw szybko poszło z tymi gazami :-?

- środa montaż gazomierza i uruchomienie kotła przez instalatora

ale żeby nie było za dobrze na razie bez automatyki i termo-kominka.

To ma ruszyć w przyszłym tygodniu. Generalnie i tak jestem zadowolony.

Boję się teraz tylko rachunków za gaz, no ale zobaczymy.

Jutro mam nadzieję iż tempeatura podniesie sie z obecnych 3 na przynajmniej 10 i będzie można rozpocząć malowanie.

Tak jak pisalem grzeje juz ale w ciagu trzech dni poszlo 55 m3 gazu - sporo. No ale jak dom byl wyziebiony wiec mozna bylo sie tego spodziewac.

Co do malowania to jednak nie tak szybko. Okazalo sie iz po polozeniu regipsow (zamiast tynkow) ponad rok temu sciany pracowaly i fundamenty tez troszke osiadly wiec pojawily sie pekniecia a nawet kilka plyt odpadlo na plackach. W wyniku tego wierca dziury w plytach i ponownie je przyklejaja, nie wyglada to dobrze ale chyba nie da sie inaczej. Po zaszpahlowaniu praktycznie tego nie widac. Mam nadzieje iz nie bedzie to mialo wplywu na finalna jakosc.

Nie wiem czy dalo sie tego uniknac no ale trudno. Z drugiej strony az strach pomyslec jak bym wykanczal dom o razu i te pekniecia pojawily sie jak bym juz mieszkal. Mam nadzieje iz co mialo peknac juz peklo i juz bede mial spokoj.

Przy okazji okazalo sie iz wynajecie jednej ekipy do budowy domu tez ma swoje zalety. Nie musialem sie nic klocic, udowadniac, powolywac na umowe tylko poprostu sami zobaczyli iz przed malowaniem trzeba to poprawic.

Wciaz walcze z drzewem, ale przynajmniej wiem juz gdzie jest mokry Jawor, teraz mam problem gdzie go dobrze wysuszyc bo podobno Jawor jest szczegolnie wymanagjacy pod tym kate.

Mam tez juz wybrane drzwi wewnetrzne Wolomin - Avanti (z duza szyba). Wymyslilem tylko iz zamiast kupowac drzwi gotowe zlece stolarzowi wykonanie identycznych za to z prawdziwego drzewa (oczywiscie Jaworu). Mam nadzieje iz mu sie to uda dobrze zrobic bo projekt jest bardzo prosty.

Nie wiem tylko jak bedzie gralo jasne drzewo z duza szyba mleczna bo w ciemny drzewie wygladaja bardzo ladnie a jasne? - no coz zobaczymy.

Na razie tyle.

Pozdrawiam

A jednak z tego malowania to na razie nici. Dopiero po montazu oscieznic (klasycznych) i wykonczeniu szpalet no i oczywiscie monatazu parapetow. Bo potem i tak trzeba by bylo jeszcze raz malowac wokol parapetow i oscieznic.

Skoro wiec nie maluje to rozpoczynam zabawe z plytkami. Jutro spotkanie z wykonawca.

Caly czas mam problem z drzewem - ciezko znalezc ladane drzewo. Praktycznie zrezygnowalem juz z Jawora i mysle o ladnym Jesionie ale to tez nie tak latwo znalezc. Mam co prawda stolarza ktory jest w stanie to drzewo zorganizowac i wykonac elementy drewniane ale nie jest tani - 80 zł za metr drewnianych parapetow to troche za duzo. Jednak jak na razie tylko on podjal sie wykonac drzwi w okleinie naturalnej (Jesion a moze jednak Jawor) na wzor modelu AVANTI z Wołomina. Cena 1200 zł brutto z montażem - orginał kosztuje 700 zł bez montażu (foliowane). No coz musze podsumowac budzet ktorym dysponuje no i zobaczymy.

Czesc wykonczen drewnianych (oblozyc belki na poddaszu, itp) planuje wykonac w plycie w naturalnej okleinie, nie wiem jak to sie sprawdzi, moze ktos ma doswiadczenia z tym?

A jednak zdecydowałem się i zamówiłem drzwi u stolarza - raz się żyje. Pozostałe wykończenia w drewnie też planuje zamówić u tego samego stolarza. Wydaje mi się że ceny nie są zbyt wygórowane, np.: metr bieżący parapetu (szer. 27 cm) z drewna jesionowego 80 zl brutto - polakierowany. A tak wogóle to jednak zdecydowałem się na drzewo jesionowe - łatwiej znaleźć, łatwiej dobrać parkiety i chyba jest ładniejsze - wyraźny wzór słoi.

Jestem też po wstępnych ustaleniach z fliziarzem, trochę krzywił się na bardzo małą fugę przy gresie polerowanym na podłodze ale ostatecznie staneło na 1,5 mm ze względu na podłogówkę. Wszystkie Naroża też oczywiście będą wykonane "na styk" bez plastikowych listw. Generalnie nie będę robił żadnych cokołów z płytek tylko wykonam je z drewnianych listw wykonanych też przez tego samego stolarza.

Wracając do płytek kupiłem komplet materiałów wspomagających (klej, fuga, grunt) z firmy SOPRO - mało nie kosztowały ale mam nadzieje że będą dobre.

Dodatkowo kupiłem płytki do kotłowni - pralni i zastanawiam się jaką zamontować wanienke/brodzik/zlew gospodarczy. Mam z tym pewne problemy bo szukam nie szerszej niż 70 cm - brak miejsca więc prawdopodobnie wariant z podniesionym, głębokim brodzikiem nie przejdzie i zostanie wanna 100, dwupoziomowa.

Cały czas mam dylemat czy piaskowiec będzie odpowiedni na zewnętrzne parapety. Wiele osób mi to rozradza gdyż twierdzi iż będzie ciężko utrzymać je w czystości. Według mnie zależy to od metody zabezpieczenia przed wilgocią np. aquastopem. Jeśli ma ktoś w tym temacie jakieś doświadczenia, będę wdzięczny.

Zastanawiam się też nad dołożeniem do instalacji akumlatora ciepła (zbiornik) aby gromadzić je z kominka. Planuje dużo palić i mam nadzieje że to rozwiązanie pozwoli go efektywniej wykorzystać. Muszę tylko sprawdzić koszty czy to się wogóle opłaci. Również jeśli ktoś ma doświadczenia w tym temacie będę wdzięczny.

Wczoraj zainstalowałem własnoręcznie pierwsze żarówki, sukces był połowiczny gdyż udało mi się to tylko w przypadkach gdzie była jedna żarówka i jeden wyłącznik. W poniedziałek będę kontynuował tą nierówną walkę, zobaczymy. Generalnie jednak strasznie cieszy widok nawet częściowo oświetlony dom, miałem nawet myśl aby zostawić tak na noc, jednak względy finansowe wzięły górę.

Na dziś dość tego pisania, wystarczy.

Pozdrawiam wszystkich.

Wczoraj wreszcie udalo mi sie wybrac drewno na wykonczenia. Bylem az w Kalwari Zebrzydowskiej ale bylo warto. Mam kupione bardzo ladne Jaworowe forniry (a jednak Jawor). Praktycznie bedzie z tego wykonane: parapety, drzwi wew, obite belki podtrzymujace dach, drobne obrobki, polki a moze nawet schody. Co prawda ze schodami na razie sie wstrzymuje bo po kalkulacji wychodzi 8000 schody (16 stopni) + 4000 zl balustrady (13 m) - torche to wszystko duzo.

Caly czas fliziarz uklada plytki i z tego co widze to pierwsze pomieszczenie gotowe w nowym domu to bedzie kotlownia. Plytki sie juz klada, wanienka (105 x 65 - dwupoziomowa) kupiona, armatura tez. Zostal jeszcze parapet i drzwi. No i mozna sie wprowadzac :D

Zamowilem tez ceramike do lazienek z Kola - nowa seria Varius. Wbrew obawon czas oczekiwania nie jest taki dlugi :wink: bo "tylko" 4 tygodnie.

Zastanawiam sie obecnie nad drzwiami pod prysznic, wanna (jak najwieksza - moze 180 x 120 - kosztem wolnej przestrzenii w lazience) no i armatura - chyba sklaniam sie do tych satynowanych (matowych). Nie wiem tylko jak to sie sprawdza w eksploatacji.

Znowu dodałem kilka zdjeć:

http://pg.photos.yahoo.com/ph/jsiedlik2001/album?.dir=/bf25&.src=ph&.tok=phByZWEBWQHG3M4l

A teraz moze troche na temat zuzycia gazu"

Etap wykonczeniowki

-sciany 2W

-drzwi wejsciowe tymczasowe - nieocieplone

-brak parapetow

-piec Hoval (chyba troche nietypowy bo sie jeszcze z nim na forum nie spotkalem)

-na razie nie mam podlaczonego zadnego sterowania (tylko temp na kotle)

-podlogowka na razie wylaczona

-ogrzewanie uruchomilem 11 stycznia

-temperatura w domu wzrosla od 3,5 do 16 dopiero 20 stycznia po zuzyciu 142 m3 :cry:

-obecnie utrzymuje caly czas okolo 15 stopni i do 3 lutego zuzylem 429 m3

wiem ze sa to poczatki grzania nowego domu i zuzycie musi byc duze ale i tak mnie to przeraza. Chociaz widac juz oznaki iz zuzycie znacznie spadlo do okolo 10 m3 na dobe (ale i temp. na zewnatrz wyzsze).

Nie wiem czy komus sie to przyda?

Paraoety gotowe - pięknę (80 zl za metr). Jutro jadę oglądać przygotowane deski fornirowane na obicie belek na poddaszu (33 metry belek x 110 zl). Podobno bardzo ładnie wyglądają. Drzwi mają być gotowe wtorek - środa, zobaczymy.

Zastanawiam się jeszcze nad schodami - czy zamówić u tego samego stolarza - 8000 + 4000 balustrady (9 m) - trochę wydaje mi się iż dużo.

Szukam jeszcze innych ofert - może znajde coś tańszego.

Co do płytek to cały czas się ukłądają - dość wolno ale mam nadzieję iż dzięki temu dokładnie. Obecnie wybieram płytki do małej toalety. Szukam czegoś kontrastowego i kolorowego, żona znalazła za 80 zl ale to chyba troche dużo muszę sam poszukać.

Czekam z niecierpliwością na drzwi zewnętrzne, mają być 15 lutego zobaczymy.

Cały czas nie znalazłem wykonawcy zewnętrznych parapetów z piaskowca, może ktoś coś wie?

http://pg.photos.yahoo.com/ph/jsiedlik2001/album?.dir=/bf25&.src=ph&.tok=ph3vQYEByKYU3M4l

Belki na poddaszu już obłożone, wyszły bardzo ładnie. Naprawdę jestem zadowlony. Drobne niedociągnięcia maskuje odległość.

Tak jak miało być w środę będą montowane parapety i drzwi wewnętrzne - mam nadzieję iż efekt będzie równie dobry jak w przypadku belek.

Zdecydowałem się też zamówić schody u tego samego stolarza - ostatecznie stanęło na 11 000 zł, u konkurencji podano mi cenę 14 000 zł więc chyba nie jest tak źle ztym moim stolarzem.

Okazało się jednak iz drzwi zewnętrzne nie będą w tym tygodniu tylko na początku przyszłego, mam nadzieje iż na pewno bo przez te tymczasowe drzwi tracę jednak sporo ciepła a gaz kosztuje i to dużo.

Nie mogę sie doprosić instalatorów aby przyszli i ostatecznie uruchomili mi całą instalację CO (na razie działa tylko gaz) łącznie kominkiem i jego automatyką. Już nie wiem co z nimi robić. Oczywiście nie zapłaciłem im wszystkiego ale jak widać to nie działa.

A płytki dalej powoli się układają, choć chwilowo były robione obudowy do sanitariatów, wanienek, itp. Kupiłem też dużą wannę do łazienki - 160 x 100 - 1050 zł. Chiałem szerszą ale nigdzie nie mogłem znaleźć wanny przy długości 160 o szerokości większej niż 105. Trudno myślę iż powinna wystarczyć taka jak jest.

Wybrałem też już płytki do małej toalety, jednak stanęło na tym co żona znalazła bo okazało się iż te z projektu kosztują 150 zł za m2, etrów niby mało ale porzy takiej cenie to każda wielkość robi dużą kwotę.

• 1 month później...
Cześć wszystkim, długo mnie nie było ale tak to jest jak się intensywnie pracuje, wychowuj rodzinę i jeszcze buduje dom. Na początku zapraszam do mojej galerii, wrzuciłem tam kilka nowych zdjęć: drzewo - raz jeszcze, nowe drzwi zewnętrzne, pierwsze płytki na ścianach, no i początki malowania.

Chyba zapomniałem o linku: http://pg.photos.yahoo.com/ph/jsiedlik2001/album?.dir=bf25&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//pg.photos.yahoo.com/ph//my_photos

Byłbym wdzięczny za informacje czy ten link działa. Co do postepów prac to dalej nie mogę się doczekać na uruchomienie automatyki ogrzewania ale mam juz obiecane na 100% iż będą w poniedziałek - oby.

Łazienka - prawie gotowa. Fliziarzowi troszke wolno idzie ale za to wydaje mi się iż naprawdę robi dokładnie. Jeśli tylko ktoś szuka fliziarza w rejonie Tarnowa - gorąco polecam.

Miałem troszkę problemu z wyborem armatury ale ostatecznie stanęło na TRES - chrom. Początkowo myślałem o macie ale stwierdziłem iż zbyt tandetny. TRES podobno dość dobry i nie aż tak drogi no i podoba się żonie - a to chyba najważniejsze. Kończąc temat łazienki - ta duża jest już an ukończeniu. Mała dopiero przed nami ale podobno ma to zająć około tygodnia.

Na ukończeniu jest już też malowanie - głaszczą te ściany i głaszczą ale efekt na prwadę jest niezły. Początkowo kolory wydawały się wszytkim zbyt odważne ale teraz jak juz jest na ukończeniu wszystko bardzo ładnie wyszło - szczególnie w połączeniu z jasnym drewnem - Jaworem.

Dziś też oglądałem drewno na schody - wygląda podobnie więc pownno byc nieźle.

Co się jeszcze wydarzyło: błoto, błoto, błoto dlatego rozpocząłem intensywne poszukiwania kamieniarza, na razie mam dwie oferty - 120 i 150 zł za m2 materiał + robocizna. To na razie i tak wychodzi strasznie dużo przy moich 200 m2.

Wydawało mi się iż miałem gotowe projekty na wszystko:

- projekt domu

- projekt wnętrz - architekt

a tu nie ma dnia aby nie trzeba było coś ustalić, wyjaśnić, podjąć jakiejś decyzji.

Generalnie dom nabiera już takich kształtów iż co raz bardziej przypomina dom do mieszkania.

Aż chce się mieszkać. Wiecie o czym mówie, no nie.