Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ogrzewanie podłogowe z C.O czy to się sprawdza jakie są wady i zalety?

Czy taki typ ogrzewania się sprawdza?(interesują mnie wypowiedzi osób które już użtkują takie C.O)

Koszty ułożenia i eksploatacji?

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź i z góry dziękuję.

https://forum.murator.pl/topic/46207-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-z-co-czy-to-si%C4%99-sprawdza-jakie-s%C4%85-wady/

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ogrzewanie podłogowe z C.O czy to się sprawdza jakie są wady i zalety?

Czy taki typ ogrzewania się sprawdza?(interesują mnie wypowiedzi osób które już użtkują takie C.O)

Koszty ułożenia i eksploatacji?

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź i z góry dziękuję.

Wady i zalety? Użyj szukaj i czytaj .Jest dużo opini negatywnych jak i pozytywnych.

Co do kosztu - zależy ile ma tego być - nikt nie położy kpl 2m2 za tyle za ile by połozył 200m2 ,bo sam osprzęt jest drogi.

A jak się sprawdza? - Najlepiej z kotłem kondensacyjnym lub pompą ciepła.Choc przy przewadze grzejników nad podłogówką spokojnie używasz nawet przy zwykłym "śmieciaku".

Racja Mały, trzeba to kalkulaować pod kątem automatyki, osprzętu i powierzchni i źródła ciepła.

Ja mam grzejniki Purmo -czyli tradycyjne ogrzewanie na opał, dodatkowo założyłem podłogowe w łazience holu i kuchni. Dla Mnie jest to rewelacja, równe ciepło w całym pomieszczeniu,(czasem bywa że przyjdzie się wymarźniętym tym bardziej w nogi-po prostu bajka) Też zastanawiałem się czy montować "podłogówkę" ,koszt nie jest wielki.a wyłączyć lub włączyć ogrzewanie podłogowe zawsze można.

PS.podłogówka dłużej trzyma ciepło!

pozdr.Leszko

Racja Mały, trzeba to kalkulaować pod kątem automatyki, osprzętu i powierzchni i źródła ciepła.

Ja mam grzejniki Purmo -czyli tradycyjne ogrzewanie na opał, dodatkowo założyłem podłogowe w łazience holu i kuchni. Dla Mnie jest to rewelacja, równe ciepło w całym pomieszczeniu,(czasem bywa że przyjdzie się wymarźniętym tym bardziej w nogi-po prostu bajka) Też zastanawiałem się czy montować "podłogówkę" ,koszt nie jest wielki.a wyłączyć lub włączyć ogrzewanie podłogowe zawsze można.

PS.podłogówka dłużej trzyma ciepło!

pozdr.Leszko

Ja sam polecam podłogówkę w:

łazienkach(logiczne), kuchni (ustawność), przedpokojach (czystość-nie nosi sie zimą po całym domu).

A dłużej 3-ma ciepło? W końcu jest ogrzewaniem akumulacyjnym nie? :)

Żeby tak jeszcze dało sie podłogówkę w łóżku zrobić :roll:

W łóżku to najlepsza jest żywa podłogówka :lol:(gdy jest pod Tobą)

Może i byc na Tobie :)

sebo8877

Chciałbym zastosować ogrzewanie podłogowe przy zwykłym kotle zgazywującym na drewno. Co o tym sądzicie? Słyszałem że temperatura wody wychodząca z kotła dla ogrzewania podłogowego powinna mieć 55 stopni co wydaje się nie osiągalne nawet przy kotle z elektroniką.
... Słyszałem że temperatura wody wychodząca z kotła dla ogrzewania podłogowego powinna mieć 55 stopni co wydaje się nie osiągalne nawet przy kotle z elektroniką.

Trzeba mieszać, mieszać...mieszać.

Jak mawia ojciec R. :lol:

Użyłem SZUKAM i znalazłem

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=990363#990363

Masa wiedzy która rozświetliła mi w głowie :o

Jabko Twój schemat z tego foróm chyba się mi przyda :lol:

DZIĘKI

Chciałbym zastosować ogrzewanie podłogowe przy zwykłym kotle zgazywującym na drewno. Co o tym sądzicie? Słyszałem że temperatura wody wychodząca z kotła dla ogrzewania podłogowego powinna mieć 55 stopni co wydaje się nie osiągalne nawet przy kotle z elektroniką.

Nie ma kotłów zgazowujących.

Jednak każdy kocioł na opał stały pracuje wg. schematu: szuszenie opału, odgazowanie i zgazowanie.

To samo dzieje się nawet ze zwykłą zapałką którą podpalasz. Jest mokra, to najpierw trzeba ją wysuszyć. Następnie następuje spalanie z płomieniem-to odgazowanie. Jak zniknie płomień, to widzisz czerwony żar.

To zgazowanie :lol: .

Deja vu? Janussz czy pisałeś kiedyś pod nickiem Bio ?

Jeśli tak , to wielkie dzięki , rozjaśniłeś mi kiedyś w głowie na temat kotłów na paliwo stałe. Zdecydowałem się co prawda w końcu na kondensat , ale komin odpowiednio wysoki i z odpowiednim przekrojem w razie czego czeka. Jeśli nie , to jako wyedukowany na postach Bio zgodzę się z tym co napisałeś.

Jeśli chodzi o temat wątku to dodam , że mam podłogówkę w łazienkach , kuchni , wiatrołapie , korytarzach. Jeszcze nie mieszkam ale już mieszkają rodzice i uważają teraz takie rozwiązanie za optymalne , choć wczesniej w ogóle odradzali mi podłogówkę.

Jak podłączyć podłogówkę to tego lub owego lub ewentualnie połączyć z tym i owym to na forum jest wiele wątków. Miłej lektury , z własnego doświadczenia wiem że nie warto zdawać się tylko na instalatora ( niestety :( ) , więc szybki kurs z CO przyda się na pewno.

Upss , jednak chyba Bio sądząc po adresie poczty :D

Sorry za ta osobista wstawke ale kiedy czytalem posty Bio akurat nie pojawial sie na forum ( warto uzywac funkcji "szukaj") , a dzis chyba mam okazje , wiec jeszcze raz wielkie dzieki Janussz.

Od 10 grudnia 2005 na swoim ! Było to najbardziej kosmiczne przedsięwzięcie w moim zyciu - budowa ropoczęta 02 lipca 2005 a zakończona 09 grudnia 2005. Pomimo skrajnego wyczerpania - warto było ))
rs6000 jak tego dokonałeś?!!! Chyba na stracie miałeś duży budżet?

Napisz coś więcej o swoim przedsięwzięciu.

Mam nadzieje, że Monika nie przeczyta :o

A propos Moniki - nie piszcie może tak ,bo sie zaraz jakaś mohercenzura za Was weźmie. 8) Mogą w końcu nie zrozumieć że nie pracujesz sam i powziąść podejrzenie co do orientacji s... :lol: