Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmywarki - decybele, czyli Wasze odczucia subiektywne

jurg

Recommended Posts

Jak w temacie.

Mam kuchnię otwartą i zastanawiam się jak to będzie z głośnością pracy zmywarki. Producenci podają różne dane - często uznają sami, że 45 dB to bardzo cicha praca. Zrobiłem w internecie przegląd i chyba najcichsze są (teoretycznie) zmywarki firmy fagor. Są modele o głośności 33 decybele.

Właściciele zmywarek podzielcie się swoimi obserwacjami i odczuciami w ww. sprawie.

..., jesli sie nie myle.

Przecztałam "jesli się nie myje" :lol:

Ja do bloku kupiłam sobie amicę i jest o niebo cichsza od Wrilpoola mojej psiapsióły. Oczywiście jak się śpi u niej w salonie. Jak jest impra, to nie przeszkadza - dobrze zgłuszamy :wink:

Inna psiapsióła ma Bosha - i ten jest najgorszy (sic!). Ale to w Holandii, więc pewnie jakiś lewy egzemplarz. :wink:

Od 4 miesiecy uzywamy zmywarki Bosch Logixx Sielence comfort, jest wyjatkowo chicha, cos okolo 32 decybeli, jesli sie nie myle. Kuchnia jest otwarta na jadalnie, nawet kiedy sie ja uruchomi, a mamy gosci, to zupelnie nie slychac. Super

Czy kupiłeś ja w Polsce? Znalazłam tylko info na stronie Boscha , w sklepach jej nie widzę. Napisali, że ma 40 DB. Ciekawa jestem jaka jest jej cena.

Od 4 miesiecy uzywamy zmywarki Bosch Logixx Sielence comfort, jest wyjatkowo chicha, cos okolo 32 decybeli, jesli sie nie myle. Kuchnia jest otwarta na jadalnie, nawet kiedy sie ja uruchomi, a mamy gosci, to zupelnie nie slychac. Super

Czy kupiłeś ja w Polsce? Znalazłam tylko info na stronie Boscha , w sklepach jej nie widzę. Napisali, że ma 40 DB. Ciekawa jestem jaka jest jej cena.

Już znalazłam.

My mamy AEG Favorit 64070I głośność 34 albo 37 dB , nie pamietam , a w papierach nie mogę znaleźć . Jak jest włączona leciutko szemrze , czego poza kuchnią nie słychać ( a kuchnia jest otwarta ) .

Pozdrowionka :)

Według tego co tu piszą http://www.megamedia.pl/agd-do-zabudowy-zmywarki/aeg-favorit-64070i-m.php to ma 46 Db

Ale widocznie tyle wystarczy.

Rzeczywiście piszą 46dB a dałabym sobie rękę uciąć , że jak szukałam zmywarki to opisywali głośność zdecydowanie poniżej 40dB ( zresztą było to jedno z ważniejszych dla mnie kryteriów wyboru ) . Czasami podawane są dwie głośności , albo tylko jedna , ale z adnotacją ( A ) - 46dB (A) , co może oznaczać poziom najgłośniejszy .

Nie mniej jednak moja zmywarka jest naprawdę cicha - i o to chodziło :)

U moich rodzicow jest jakis Whirpool w zabudowie (kupowany ok.5 lat temu) i jest strasznie glosny - jak sie pierze (sczegolnie w nocy), to nawet na pietrze go slychac (kuchnia oczywiscie na dole) - jak nie zapomne, to sprawdze co to za model. U tesciow od niedawna jest zmywarka AEG i tamta jest o wiele cichsza - roznica jest naprawde kolosalna - niestety tez nie znam modelu :-?. Ale wniosek plynie z tego taki: trzeba uwazac, bo zdarzaja sie modele nieprzyjemnie glosne!

My mamy AEG Favorit 64070I głośność 34 albo 37 dB , nie pamietam , a w papierach nie mogę znaleźć . Jak jest włączona leciutko szemrze , czego poza kuchnią nie słychać ( a kuchnia jest otwarta ) .

Według tego co tu piszą http://www.megamedia.pl/agd-do-zabudowy-zmywarki/aeg-favorit-64070i-m.php to ma 46 Db

Ale widocznie tyle wystarczy.

To jest model z katalogu 2004. Z 2005 jest model 64080i ale to jest chyba to samo lub prawie to samo. W kwestii hałasu na pewno to samo. Właśnie taką nabyłem ale jeszcze nie uruchamiana.