Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Składki |ZUS po zawieszeniu działalności

aaalicja

Recommended Posts

Pozwalam sobie wkleić tu tekst z innego forum. Czy rzeczywiście nam to grozi? Jestem przerażona, bo dwa lata temu miałam zawieszoną działalność na rok. Jak przyjdzie nam płacić "zaległe" składki i to z odsetkami to tylko sobie w łeb strzelić!

Oto ten tekst:

Wszyscy z Was, którzy prowadzą działalność sezonową, z pewnością "zawieszali" działalność za pozwoleniem ZUSu na drukach wyrejestrowujących z ubezpieczeń, aby w tym czasie nie płacić składek zusowskich. ZUS przyjmował nasze papiery, czasem poprawiał wyliczenia za niepełne miesiące, informował na ssoich stronach jak zawiesić działalność, stworzył program PŁatnik żeby pomóc płatnikowi wyliczyć te niepełne składki, wydawał broszury itp.

Teraz jak zabrakło kasy, ZUS się obudził, odnalazł lukę w prawie i w ciagu 10 lat weziwe do zapłaty nalezności za cały okres, wktórycm firma była zarejestrowana. Bo jak mówi prawo, nie ma czegoś takiegi jak "zawieszenie" działalnośc, o czym ZUS informował wręcz na odwrót.

Zaczęły sie sprawy i ciagle ludzie przegrywają. dlaczego? Bo bronią sie nie tak jak trzeba. Zapłacić z punktu widzenia prawa trzeba, i to z odsetkami, bo narzuca je ZUS, wcale się nie śpiesząc by powiadomić o tym płatnika, bo po co? Więcej czasu, więcej odsetek, 40% rocznie, niezła kwota.A ZUS ma czas na sprawdzenie nas 10 lat.

Zatem, zostalismy wszyscy wprowadzeni w błąd. W błąd, za który ani myślimy płacić, bo powstał nie z naszej winy.Gdybyśmy wiedzieli że nie ma zawieszania, to nikt by nie zawieszał. I wszystko byłoby w porządku.

Teraz możemy czekać aż przyjdzie wezwanie do zapłaty - 15 ts, 20 tys, może węcej, albo WEŹMIEMY SPRAWY W SWOJE RĘCE.

Zaczynamy walczyć o swoje prawa. I jest coraz więcej chętnych do walki.

Piszcie i przyłączcie się do nas:

[email protected]

Jeżeli podczas ,,zawieszenia,, działalności nie wykazywałaś żadnych przychodów w skarbówce to możesz chyba spać spokojnie, jeżeli tak to zapłacisz, tak jak wszyscy inni. Zbyt wielu cwaniaczków potrafiło ,,zawieszać,, działalność np. na sobotę i niedzielę. tylko po to aby zapłacić parę groszy mniej, no i teraz mamy tego efekty.

ja tez "zawieszałam". Nie była to działalnośc sezonowa. Pani z ZUS-u poinformowała mnie, że nie istnieje coś takiego jak zawieszenie, i że trzeba się wyrejestrować. Po jakims roku zarejestrowałam się ponownie. Nie wiem, czy zus rzeczywiście błędnie informował, że można działalność zawiesić, mi kazał się wyrejestrować, tak jak się wyrejestrowuje przy zamknięciu działalności. I nie sądzę, Zeby kazali mi płacić, w razie czego mam ich poświadczenie, że nie zalegam ze składkami (potrzebne było do kredytu).

tak mi się jeszcze przypomniało, że jednoczesnie zgłaszałam w US zawieszenie działalności. Byłam w tym czasie na urlopie macierzyńskim. Nie wiem, jak to jest w przypadku osób, które regularnie zawieszają i odwieszają działalność.

aaalicjo, daj jakiś link do tego wątku na innym forum, przydałoby się więcej informacji, bo póki co to są same domysły.