Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 7 months później...
  • 1 month później...
budujemy się w żabiej woli,za jankami.procentowo legary nie są takie drogie.ogólnie domek nie jest tani...i nie taki mały jak nam się wydawało .elewacji narazie chyba nie bedzie , pewnie na wiosnę .teraz wykańczamy w środku...ale mamy już okna!!! :lol: pozdrawiam ,a wy się zamierzacie budować czy narazie tak gdybacie?

a już się doczytałam trochę.my też długo szukaliśmy projektu.w arlecie niczego nie zmienialiśmy i uważam że jest dobrze.ale wiadomo są różne preferencje:my nie chcieliśmy schodów w salonie ,ja chciałam spiżarkę ,dwa pokoje na dole itp.ale udało się i narazie jesteśmy bardzo zadowoleni :wink:

• 9 months później...

U nas wstępnie wybór też padł na Arlettę (w życiu nie myślałam, że projekt mojego domu tak się będzie nazywał :lol: ). Z wielu względów, wśród nich ten, że ten prosty projekt będzie w naszej opinii pasował do otoczenia - wieś, las i domy o podobnym charakterze. Liczę też na to, że nie będzie porównywalnie do innych drogi w realizacji, no i pasuje mi z niewielkimi przeróbkami trzypokojowy parter.

Czy jeszcze ktoś buduje, a może już wybudował ten projekt? Najbardziej marzy mi się zobaczenie projektu "na żywo", ale pewnie nie dane mi będzie. A może ktoś dokonywał przeróbek parteru? Albo ciekawie zaaranżował górę? A może pokusił się o pustkę nadsalonową? No i pytanie techniczne w zakresie elewacji - jak drogie i jak trudne jest w realizacji wyłożenie całości kamieniem? Bo nie wyobrażam sobie tego projektu bez kamienia i drewna.

A może jakieś inne uwagi? Poproszę. 8)

i link http://www.archipelag.pl/projekty-domow/arletta/

nikt więcej nie buduje? w sumie lepiej 8)

ale może komuś się podoba albo i nie? :wink:

od czwartku po przemyśleniach postanowiliśmy co nieco zmienić projekt, a nawet więcej niż co nieco

zmiany byłyby znaczne: wyciągnięcie bryły o troszkę celem zmieszczenia jeszcze jednego małego samochodu w garażu, przeniesienie schodów na bok, zrobieniu kominka trójstronnego na "słupku" końcącym ścianę nośną mniej więcej w środku domu i inne takie tam... :roll:

trochę ma to poprawić "fengszuj" domu, trochę "look" i trochę wygodę

projektant zamówiony na następny piątek, ciekawe co on na to :roll:

• 4 weeks później...
  • 1 year później...
  • 3 months później...

Witam, mi również spodobał się ten projekt. W tym roku jeszcze się nie budujemy, ale to nie przeszkadza w planowaniu ;-) Mam kilka pomysłów na zmianę w układzie pomieszczeń, a szczególnie:

1) kuchnie chcę zamienić miejscami z salonem,

2) przestawić małe WC w inne miejsce,

3) zamiast garażu pokoik,

4) powiększyć łazienkę,

5) utworzyć dodatkowy taras na lewym boku domu (w kształcie litery L),

6) "otworzyć" schody po jednej stronie (żeby po prawo nie było ściany tylko np, kolumny).

Na innym forum znalazłam zdjęcia z budowy tego domku więc jakby co mogę podać namiary.

W jakiej technologii chcecie budować?? My zastanawiamy się nad konstrukcją szkieletową - poddasze i tak już jest drewniane (strop)...

A jakie wy macie spostrzeżenia odnośnie tego projektu?? Widzę, że jesteście również z Wielkopolski, w jakim rejonie zamierzacie się budować??

Pozdrawiam!

Witaj kasia_basia:)

Niestety, ja planowałem budowę na przyszły rok, natomiast może się ona przesunąć na nieokreślony termin. Zabrali mi ponad 300m na drogę. Niby nie problem, bo działka ma około 3000m2, ale miejsca na dom było w tej części którą zabrali. Jeśli nie zmieszczę domu w tej części, gdzie był planowany, pozostanie mi szukanie nowej działeczki:(

Co do projektu też myśleliśmy o pewnych zmianach.

1) kuchnie chcę zamienić miejscami z salonem,

Tego nie planowaliśmy...

2) przestawić małe WC w inne miejsce,

Tak samo jak wyżej...

3) zamiast garażu pokoik,

Podobnie my:) Z tym, że kosztem garażu powiększyć łazienkę, a reszta to suszarnia, magazynek? W każdym bądź razie nie garaż. Garaż planujemy jako osobny budynek.

4) powiększyć łazienkę,

Opisałem powyżej:)

5) utworzyć dodatkowy taras na lewym boku domu (w kształcie litery L),

Hmmm... Ciekawe...

Ja jeszcze się zastanawiam aby zrobić taki kominek jak w projekcie Klementynki.

Na innym forum znalazłam zdjęcia z budowy tego domku więc jakby co mogę podać namiary.

Podaj...

W jakiej technologii chcecie budować?? My zastanawiamy się nad konstrukcją szkieletową - poddasze i tak już jest drewniane (strop)...

Tu jeszcze nie było ostatecznej decyzji. Moja działka znajduje się przy rzece, więc istnieje prawdopodobieństwo powodzi. Próbuje się zorientować w temacie materiałów najlepszych na taki wypadek.

Widzę, że jesteście również z Wielkopolski, w jakim rejonie zamierzacie się budować??

Konkretnie Kalisz.

pozdrawiam i czekam:)