Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witaj :-) no to kiepsko, że zabrali Wam najlepszy odcinek działki, ale może nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :-) teście mojego szwagra mieszkają nad Wartą - jest tam tak pięknie, że zazdroszczę i Tobie i im :lol:

Widzę, że znalazłeś forum na stronie Archipelagu :-) zdjęcia są na tym drugim wątku "Zgrabny domek" ale pewnie je już znalazłeś.

Dla zobrazowania moich wymysłów postaram się zamieścić rozkład pomieszczeń przerobiony w Panit'cie tylko muszę się zorientować jak to zrobić :roll:

moja aranżacja

Chyba się udało 8) oczywiście proporcje nie są zachowane bo robiłam to "na oko".

witam, mieszkam w Arlecie od ponad dwóch lat i powiem, że jest to bardzo fajny domek poogladałem zaproponowane zmiany, które są ciekawe tylko proszę pamiętać, że jest i góra domu i na pierwszy plan nasunęło mi się jak odprowadzone będą spaliny i jak dojdzie wentylacja do kominka, bez komina raczej tródno a z kolei wstyawienie komina w zaproponowanym miejscu przy kominku, no chyba, że na górze będzie ścianka działowa ja nad salonem i kuchnią mam ponad 40 metrowy pokój, ale można też tam wstawić ściankę i jeszcze jedna kwestia -ogrzewanie, gdy będzie to kocioł gazowy nie ma problemu ale tak jak w moim przypadku piec na ekogroszek to już jest problem. Budując dom brałem nie tylko pod uwagę jego praktycznośc i funkcjonalność ale również koszty eksploatacji i różnica miiędzy gazem i do tego jeszcze z butli a ekogroszkiem jest znacząca. To po krótce tyle, gdybym mógł w czymś poradzić zapraszam

Ja jeszcze się zastanawiam aby zrobić taki kominek jak w projekcie Klementynki.

my chcemy zrobić specjalne palenisko z rusztem niedaleko tarasu, tego przy kuchni.

Budując dom brałem nie tylko pod uwagę jego praktycznośc i funkcjonalność ale również koszty eksploatacji i różnica miiędzy gazem i do tego jeszcze z butli a ekogroszkiem jest znacząca.

tzn. że gaz wychodzi taniej niż ekogroszek?? :roll:

(...)jest i góra domu i na pierwszy plan nasunęło mi się jak odprowadzone będą spaliny i jak dojdzie wentylacja do kominka, bez komina raczej tródno(...)

nie planujemy garażu w domu, tak samo jak u ReddyS, garaż będzie osobno a raczej na początek wiata jakaś.

Zastanawiam się jeszcze nad podpiwniczeniem... można by było tam piec trzymać no i różne sprzęty ogrodowe oraz rowery... nie wiem tylko o ile wzrośnie koszt budowy, bo wszyscy piszą, że wzrasta ale o ile % to już nie :-?

Zbychu-747 czy może pan podać koszt stanu surowego zamkniętego?? Ciągle rozważamy technologie i nie możemy się zdecydować i nie za bardzo wiemy czym się kierować...

witam ja rozxpocząłem budowę w listopadzie 2005 roku i wprowadziłem się po roku więc ceny przez ponad trzy lata znacznie się zmieniły dom jest wybudowany z gazobetonu bloczek zewnetrzny 36 budowała mi firma z pod Wrocławia i zapłaciłem za stan developerski po negocjacjach i to mocnych troszkę ponad 220 tys. nie budowałem więc sam choć z mojego rozeznania trzeba liczyć jakieś 150 tys na dzień dzisiejszy a co do podpiwniczenia są to spore koszty i istotny jest teren ja mam podmokły niedaleko Odra więc nie mogłem nawet o tym pomyśleć garaż wolnostojący fajna sprawa tylko znowu jakieś 15-20 tys chyba że gotowy np blaszak tynkowany lub na allegro widziałem drewniane poniszej 10 tys ja postawiłem drewniany domek 4,5 x 3,5 podzielony na 2 części w jednej trzymam wszystko do ogrodu i opony samochodowe lato/zima w drugiej części ekogroszek w workach wejdzie z 6 ton ale od września do końca kwietnia spaliłem niecałe 5 ton z tyłu domku jest mini weranda w której trzymam drewno do kominka. Powiem tak wszystko zależne jest od możliwości finansowych też myślałem o osobnym garażu ale jak się zaczyna liczyć kasę to z pewnych rzewczy się rezygnuje ogólnie z funkcjonalności domu jestem zadowolony gdybym jeszcze raz budował to powiększył bym salon o tzw. wykurz z boku zyskał bym znaczną powierzchnię zwłaszcza na komplet wypoczynkowy a i balkonik by powstał do górnego pokoju. Jak się wstawi wypoczynek i stół z 6 krzesłami może nie jest ciasno ale przestrzeń się zmniejsza i to sporo pozdrawiam Zbychu

Witam, mam pytanie do Zbychu-747

jaka jest ostatecznie powierzchnia domu razem z poddaszem? Czy poszerzał Pan dom we frontowej linii?? I czy dysponuje Pan zdjęciem, na którym byłby widoczny front - tak po prostu od przodu oraz cała tylna ściana - analizowałam na spokojnie zdjęcia i strasznie wielki mi się wydaje ten domek :-?

powieżchnia dołu ok 105 plus garaż ok 19 góra wg mojego projektu nad salonem pokój ok 40 nad garażem drugi pokój ok 26 łazienka ok 24 pralnia nad garderobą ok 9 i gar deroba nad wiatrołapem ok 15 wszystko po podłogach nie licząc w miarę wygodnego przedpokoju co do zmian bryły bud.wymiary są oryginalne 13,2 na 13,8 zdjęcia frontu oczywiście i w budiowie i obecny wygląd mam jeżeli jest Pani zainteresowana to wyślę tylko proszę podać adres

pozdrawiam zbychu

podoba mi się choć jestem chyba tradycjonalistą i z kuchni na taras z tyłu domu no nie wiem, brak spiżarki oj to chyba błąd, kuchnia ma wprawdzie 10 metrów ale jest okno i za dużo szafek się nie powiesi do tego lodówka, zmywarka okap robi się ciasno wiem z praktyki, ale nic nie sugeruję, po prostu rzucam tematy do przemyślenia

schody super przy tym rozwiązaniu bo u mnie jest hall dośc duży i 'czuć' przdestrzeń, oprócz tego część łazienka-pokój-sypialnia z garderobą traktuję jako część prywatną i ta ścianka przy schodach jest jakby naturalną zaporą i jeszcze jedno pod schodami mam dośc pokaźny schowek na pierdołki a wejdzie tam naprawdę sporo i temat który poruszałem parę postów wcześniej brak kotłowni no chyba, że ogrzewanie gazem ale przy tej kubaturze trzeba liczyć w okresach zimowych przy powyżej 8 stopni mrozu ok 1000 zł miesięcznie na ogrzewanie chyba, że wspomaganie kominkiem, który trzeba rozpalać dzień w dzień i na koniec wentyylacja komin z przdu domu nie ma sensu w tym układzie pomieszczeń a wentylacja wc, kuchni no i kominka- przewód dymny i wentylacyjny to trzeba rozplanować to tyle na pierwszy rzut oka pozdrawiam Zbychu

1) kuchnia od ogrodu - takie mamy usytuowanie działki względem stron świata, że wjazd na działkę mamy od południa, dlatego też zamieniłam miejscami by kuchnia nie była od południa. W kuchni tylko planuje drzwi balkonowe podwójne bez okna w ścianie więc są 2 pełne ściany na szafki do powieszenia. Jeśli chodzi o metraż kuchni to na moim rysunku jest sporo większa ponieważ nie ma tej spiżarni. Spiżarnia będzie pod schodami, lub ewentualnie gdy przyjdzie do zakupu projektu to ustalę to jeszcze z architektem. Zmieści się również stolik dla 4 osób. A wizja, że z różnych imprez będzie się wnosiło wszystko od razu do kuchni bardzo mi się podoba :wink: i rano kawka i śniadanie na tarasie we wschodzącym słońcu... bajka!!

2) brak kotłowni - jeśli nie będzie podpiwniczenia, gdzieś ją zrobimy - moja aranżacja robiona była na szybko :wink: dom jest na tyle duży na parterze, że na pewno wszystko się pomieści :)

3) wentylacja, kominy - ponieważ się na tym nie znam, to rozplanowywałam tak by mi się podobało - jak przyjdzie do zakupu to będę konsultować.

Ustawienie pomieszczeń jak i urządzenie domu jest dość subiektywne, ważne by odpowiadał mieszkańcom :wink:

W projekcie tego domu bardzo mi się podoba ten mój rozkład pomieszczeń, martwi mnie góra...:roll: bo w założeniach jest to PARTERÓWKA Z PODDASZEM DO PÓŹNIEJSZEJ ADAPTACJI.. ale żeby tam było z 80m2 do adaptacji :o poprzez moje zmiany na dole będzie 125 m2 i nie chciałabym już mieć tak wielkiego poddasza :-? chciałabym mieć tam max. 2 pokoiki po 15m2 i łazienkę oraz garderobę... Niestety na wizualizacji tego projektu domek się wydaje mały, dopiero na zdjęciach od Pana zobaczyłam jego wielkość :o Generalnie mogłabym zrezygnować z poddasza na rzecz 125m2 na dole i tak to mi się dużo wydaje. Póki co mam jeszcze czas na rozplanowanie, bo projekt kupimy "na chwilę" przed budową a to na pewno nie w tym roku :)

Na dniach planuję ponownie przysiąść do planu parteru i tym razem poprzestawiać kuchnię z pokojem bez ruszania komina i zobaczę jak to wyjdzie. Zamieszczę to również tutaj.

Pozdrawiam w ten piękny dzień :D

witam, fakt, że nie ma spiżarki przy kuchni i tym sposobem robi się większa i posiłki na tarasie popieram całkowicie dom rzeczywiście jest sporawy a przy pokoju w miejsce garażu jeszce bardziej

co do góry te 80 metrów liczone jest do 190 cm wysokości w rzeczywistiości jest ponad 120 po podłogach dlatego ja zrobiłem na górze pralnie z jednej strony trzeba wejśc na górę ale za to w łazience na dole nie ma prania, co do kotłowini można zmniejszyć zaplanowany przez Panią piokój po garażu i wydzielić kotłownię np do pieca na eko czy podobnego wystarczy ok 4 metrów kw. a komin można dowolnie przesunąć ja go przestawiłem o jakieś 0,5 metra

Gdy już będzie Pani w fazie projektowej i nasuną się jakieś pytania to proszę pisać na emaila lub na forum bo jest jeszce kilka istotnych spraw dotyyczących np konstrukcji dachu, które należało by zweryfikować no i jeszce sprawa salonu proszę się zastanowić nad tym o czym wcześniej czy go nie powiększyć bo 34 metry niby sporo ale jak się wstawi komplet wypoczynkowy, ławę jakiieś komody do tego kominek i tak jak w moim przypadku stół i 6 krzeseł nie jest wprawdzie ciasno ale... pozdrawiam Zbychu

• 3 months później...
  • 10 months później...

Witam,

miałem budować Arlettę, ale ostatecznie nie starczyło mi funduszy. W związku z tym mam niewykorzystany, kompletny projekt do odsprzedania (wersja lustrzana), taniej niż w Archipelagu. Zainteresowanych proszę o kontakt: 510 051 765

• 5 months później...

Witam.

Odświeżam temat, gdyż jesteśmy z Mężem zainteresowani kupnem projektu Arletta.

Tu link: http://www.archipelag.pl/projekty-domow/arletta/

Zapraszam do dyskusji na jego temat - mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto zechce podzielić się swoim doświadczeniami z tym projektem:)

• 2 months później...
  • 2 months później...

witajcie,

również budujemy Arlettę w okolicach Szczecina, nasze przeróbki to zmiana kata dachu do 35 stopni + podniesienie o jeden bloczek ścian kolankowych.

Właśnie wykańczamy dół, góra może trochę póżniej, dom bardzo nam się podoba i jest naprawdę bardzo funkcjonalny.

Nie mamy jeszcze elewacji, szukam pomysłu na nią bo nie chcemy kamienia ani drewna,myślę o strukturze w kolorze jasnego kremu(coś jak ekri), z białymi obwódkami wokół okien, co wy na to?

Acha i jeszcze podpowiedżcie pomysły na tzw.rzygowniki.