Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mapa do celów projektowych czego oczekiwać od geodety

vooyo

Recommended Posts

OK, ja rozumiem, ze przepis mówi - to się mierzy, tamtego nie.

Wszystko byloby proste gdyby tutaj sytuacja była zgodna z przepisami. Ale nie jest:

Gruszka o średnicy ponad 10 cm rośnie sobie i JEST naniesiona na mapę.

Na mapie naturalnie nie jest nigdzie napisane 'to jest gruszka'.

W takiej sytuacji co jest silniejsze? - przepis o tym, że co jest drzewem na mapie to nie może być wycięte bez zgody, czy przepis, że drzewa owocowe można ciąć bez zgody.

Czy może jeszcze jakiś inny przepis...

Przepisy geodezyjne nie mówią, czy można wycinać drzewa, czy też nie. One mówią tylko i wyłącznie o tym, co stanowi treść mapy zasadniczej (treść obligatoryjną i fakultatywną).

To, że geodeta naniósł drzewa na mapie np. do celów projektowych jest tylko sygnałem dla projektanta, że coś w terenie rośnie w miejscu, gdzie planowana jest budowa domu.

Należy więc zrobić inwentaryzację zieleni i albo w trakcie budowy wyciąć, albo uzyskać odpowiednie zgody i ... wyciąć.

Ewentualnie zaprojektować dom tak, aby inwestor mógł z okna gruszki rwać 8)

Należy więc zrobić inwentaryzację zieleni i albo w trakcie budowy wyciąć, albo uzyskać odpowiednie zgody i ... wyciąć

ok, jak się taką inwentaryzację przeprowadza? Czy robi ją zaproszony przeze mnie geodeta czy ktoś z Gminy/Geodezji?

Proszę o wyrozumiałość - te tematy to dla mnie terra incognita a nie chcę żeby ktoś mi potem mandaty wlepiał za kawałek pniaka.

ok, jak się taką inwentaryzację przeprowadza? Czy robi ją zaproszony przeze mnie geodeta czy ktoś z Gminy/Geodezji?

Proszę o wyrozumiałość - te tematy to dla mnie terra incognita a nie chcę żeby ktoś mi potem mandaty wlepiał za kawałek pniaka.

Najbezpieczniej jest napisać do właściwego urzędu gminy (np. Wydz. Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska) wniosek o wyrażenie zgody na wycinkę drzewostanu. Jeśli wiesz co to za drzewa to nie musisz nikomu zlecać inwentaryzacji - Ty się pod wnioskiem podpiszesz.

Urząd zrobi wizję lokalną i:

- wyrazi zgodę i naliczy opłaty

lub

- odpisze, że takie i takie drzewo nie wymaga wydania decyzji i naliczenia opłat.

thx

Widzę że wizyta w Urzędach mnie nie minie. Miałem nadzieję, że uda się toto usunąć 'rachu-ciachu' ;)

Możesz do zrobić o wiele prościej.

Niech projektant robiąc zagospodarowanie terenu zaznaczy że jest to drzewo owocowe- do usunięcia i po kłopocie.

Jak dojdzie do budowy to je po prostu wytniesz.

chyba ze sobie zażyczy projektant już kilka razy przerabiałem pomiar lasu :D pikiety szły ze hohohoo (nie chodzi o mapy dc proj. dla budynków tylko pod drogi )

Heh mój były szef mierzył nawet świerki samosiejki takie na 15cm wysokości w odległosci 30m od aktualizowanej działki...Generalnie wszystko dla niego było obligatoryjne - drewniane sławojki bez fundamentu, drogi wydeptane przez zwierzynę chodzącą na łąkach nadrzecznych /serio,serio/,itp...Całe szczęście lasu:D:D z nim nie mierzyłem-podejrzewam,że siedziałbym obecnie za morderstwo...

Możesz do zrobić o wiele prościej.

Niech projektant robiąc zagospodarowanie terenu zaznaczy że jest to drzewo owocowe- do usunięcia i po kłopocie.

Jak dojdzie do budowy to je po prostu wytniesz.

Już po ptokach, dom stoi... :(

Co najwyżej mogę pokombinować przy inwentaryzacji budynku - ale pomysłu na razie nie mam.

• 6 years później...
Akurat to wiem, że to jest pięćsetka. A jak dokładnie można wymierzyć linijką? już po przeliczeniu milimetrów do 10 cm, do 5 cm czy do 27 cm?? W szerokości działki jest teoretycznie 3,0m + 14,59 m + "odległość do granicy" = wartość przybliżona "wylinijkowana" z mapy? A jak "odległość do granicy" wyjdzie 3,88 m zamiast 4,0 m to co wtedy? zamurować okna od strony salonu?