Janussz 09.01.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Vimar ma taki układ.Nawiew ma, ale wstawia tzn. zaleca wentylator wyciągowy. Dokładasz, kiepsko ciągnie komin to go odpalasz. Atmos już ma ten plus, że pracuje na wyciągu. Po co dublować wyciąg? Bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 09.01.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 KonAnie,Mogę coś tam wtrącić na temat, tego czy owego kotła, ale nie mogę nic zareklamować, bo chyba zacząłbym od siebie. To normalne. Swego czasu moi pracownicy próbowali coś tam przemycić, ale dostali po łapach i zaprzestali takich sztuczek.Paliwo jest suszone, odgazowywane i zgazowywane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 09.01.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Szkoda.Jak przyjdzie do konkretów, to wolałbym być zorientowany i nie być zdany na łaskę i niełaskę fachowca,który będzie mnie wykonywał instalację.Póki co biorę się za wałkowanie archiwalnych pogaduszek na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 09.01.2006 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Dzięki Janusz za info na priwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 09.01.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 KonAnie, Mogę coś tam wtrącić na temat, tego czy owego kotła, ale nie mogę nic zareklamować, bo chyba zacząłbym od siebie. To normalne. Swego czasu moi pracownicy próbowali coś tam przemycić, ale dostali po łapach i zaprzestali takich sztuczek. Paliwo jest suszone, odgazowywane i zgazowywane. Zastanowiło mnie co byś tam mógł reklamować, ale po paru minutach szukania w archiwum trafiłem na jakieś ferrum z Suwałk.Przepraszam za te "jakieś", bo na razie nnie znalazłem więcej informacji, ale szukam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 09.01.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Dobra Janusz, poddaję się. wyrwałem się jak Filip z konopii z tym pytaniem.Odnalazłem jedną z Twoich wcześniejszych wypowiedzi;"Spalanie, to reakcja między tlenem z powietrza a palnym gazem. Olej opałowy, drewno, węgiel też się palą chociaż nie są gazem. Żaden z tych opałów jednak nie zacznie się palić, dopóki nie zamieni się w gaz. Drewno w ognisku na pikniku jako takie nie pali się. Palą się jego gazy. Dlatego kocioł na holzgas, to chwyt reklamowy kotła przystosowanego do spalania drewna. Holz to drewno, gas to gaz po naszemu Tak samo kocioł na węgiel można nazwać Kohlegas, czyli kocioł na węgiel, itd, itd., bo jak napisałem wyżej zawsze palą się tylko i wyłącznie gazy (pary) danego opału. Inaczej nie idzie wymieszać tlenu z powietrza z opałem. Kamcia. Wszystkie kotły mają w reklamie napisane - ekologiczne. Trzeba tylko stosować opał do których są przystosowane. W Vigasie też spalisz węgiel, ale skutek marny. " Także sporo pracy przede mną i na razie muszę się podedukować.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 09.01.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 KonAnie, to naprawdę mój tekst? Tak ładnie kiedyś pisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 10.01.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Vimar ma taki układ. Nawiew ma, ale wstawia tzn. zaleca wentylator wyciągowy. Dokładasz, kiepsko ciągnie komin to go odpalasz. Atmos już ma ten plus, że pracuje na wyciągu. Po co dublować wyciąg? Bez sensu. Atmos ma tylko ten mankament ,że wentylator jest w "ścieżce dymnej" co może spowodować jego spalenie jak ktoś stwierdzi że popracuje na otwartych drzwiczkach - to jest zreszta jako ostyrzeżenie napisane w instrukcji. PS dla atmosiaków - czy instrukcja dalej jest po czesko-polsku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 10.01.2006 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Atmosy z taką czesko-polską instrukcja winny być dystrybuowane na Śląsku Cieszyńskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 10.01.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 A teraz pytanie z innej beczki.Czy tego vitoliga powiedzmy można podłączyc z zasobnikiem na ciepła wodę ???I jeszcze jak rozwiązać sprawę czasowych nieobecności np zimą ? Może sa piece na drewno z zamontowaną grzałką elektryczną ?Podpowiedzcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 10.01.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 A teraz pytanie z innej beczki. Czy tego vitoliga powiedzmy można podłączyc z zasobnikiem na ciepła wodę ??? I jeszcze jak rozwiązać sprawę czasowych nieobecności np zimą ? Może sa piece na drewno z zamontowaną grzałką elektryczną ? Podpowiedzcie. Każdy można połączyc z zasobnikeim to tylko kwestia pracy instalatora. Co do 2 pytania grzałka by Cię zeżarła ,radzę pomyślec o kociołku rezerwowym (np elektryczny kocpel) sterowanym prostym termostatem pokojowym - jak vitolig wygaśnie i dom się ochłodzi do temp zadanej włączy się kociołek elektryczny i podciągnie temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.01.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 A ja napiszę coś rozrywkowego dla posiadaczy FEX'a Rozpalamy dobrze w kociołku i czekamy aż zostanie warstwa żaru tak na wysokość palnika. Wrzucamy do kociołka grube kartony i trochę drewna brzozowego, zamykamy drzwiczki zasypowe, włączamy nadmuch i niezamykamy szyberka (tego z przodu). Ludzie - jakie fajne fuknięcia i pufnięcia, a jak pufnie w wentylator to dopiero uciecha, a jak dzieciaki piszczą ze stracu... Ech ale się wczoraj nabawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 10.01.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 rafałek a ty te dzieciaki strasz a sie naogladaja ognia i beda w nocy sikac Kurcze nie mam czasu wybrac sie do sklepu - możecie mi powiedziec ile Was ten Fex kosztował w zakupie - sam kociol ??? Dzieki sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.01.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Przepchałęm na 7% VAT i wyszedł coś około 3600. Mam 30 kW. Sprowadziłem z Suwałk bo produkcja w Wolsztynie gdzie poraz pierwszy zobaczyłem FEX'a na oczy była istotnie droższa. Nie wiem jak to wygląda obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 10.01.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 rafałek oscylując wokol koty 3600 +/- 1000 za kocioł powoli zaczyna wracać mi dobre samopoczucie pozdrawiam i dzięki za odpowiedź. Ale dzieci i tak nie strasz sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.01.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 To na prawdę dobry kocioł ale wymaga właściwego komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 10.01.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 To na prawdę dobry kocioł ale wymaga właściwego komina. co ile dorzucasz do niego? chodzi o czas pomiedzy kolejnymi dorzutami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 10.01.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 To na prawdę dobry kocioł ale wymaga właściwego komina. To fakt. Nie miałbyś tego fukania przy kominie o metr wyższym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 10.01.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Agnieszko Co prawda pytałaś Rafałka, ale może i ja spróbuję. To zależy od zapotrzebowania na ciepło, rodzaju opału. Ja palę suchą sosnę , dlatego muszę dorzucać węgla. Dwa dni w tygodniu nie ma nas przez 12-13 godzin i kociołek musi wytrzymać. Wczoraj (dosyć chłodny dzień) po 12 godzinach temp spadła do 50 stopni (z 70). Było w tym trochę mojej winy, bo nie chciało mi się ostatnio przeczyścić dokładnie kociołka i troszkę nie domykała się klapka "górnego spalania". Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 10.01.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 A ja Wam powiem coś takiego.Można przedłużyć okres palenia, utrzymywania prawie zadanej temperatury, gdyby zmienić oprogramowanie nadmuchów.Przy spadku temperatury np. o 10st.C poniżej zadanej, wentylator powinien się wyłączyć. A tak niestety nie jest. Spada nam temperatura, bo wypalił się częściowo opał, jest sam żar, a wentylator dalej dmucha z pełną mocą i wychładza wtedy nam kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts