Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł na drewno Ferrum?

Recommended Posts

Łoj, ale się naczytałem od wczoraj o kotłach.Moją głowę można byłoby podłączyć do C.O zamiast pieca, tak się w niej gotuje.No dobra, a teraz do konkretów, czyli dp pytania.Tak jak we wcześniejszej wypowiedzi pisałem moim głównym problemem jest to, że większąść oferowanych pieców ma za dużą moc.Oglądałem i czytałem dużo o kociołkach Ferrum i przyznam, że spodobały mi się.Niestety, najmniejszy z nich ma moc 20 KW, czyli jest dwa razy za duży jak na moje potrzeby(100 m2, do tego podłogówka).Czyżbym był skazany tylko na to?;http://www.ekokotly.com.pl/page.php?oferta=7

Kotłów o mocy 10kW jest w sprzedaży cała masa.

Trzeba tylko wziąć pod uwagę jedno.

Mały kociołek, mało miejsca na opał. Upierdliwość obsługi. Chyba, że opał to węgiel.

Kocioł na opał stały, to nie gazówka.

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1950,

pewnie ze dwa lata temu był czat z jakimś specem od ogrzewania i kotłów ma paliwa stałe.

Facet tak mnie wnerwił tymi pirolizami i zagazowywaniem opału, że postanowiłem postawić temu tamę. Myślę, że po części przynajmniej mi to się udało. Tym bardziej, że te rewelacje przyszły do nas z Czech. I wtedy właśnie walcząc na argumenty z niektórymi forumowiczami wstawiłem tego gifa, bo rency opadały :lol: . Potem zniknął samoistnie, ale niedawno gdzieś natknąłem się na niego ponownie. Podoba mi się i tyle :lol:

1950,

Tym bardziej, że te rewelacje przyszły do nas z Czech. I wtedy właśnie walcząc na argumenty z niektórymi forumowiczami wstawiłem tego gifa, bo rency opadały :lol: . Potem zniknął samoistnie, ale niedawno gdzieś natknąłem się na niego ponownie. Podoba mi się i tyle :lol:

Jakie rewelacje masz na mysli ?

kotły na gaz drzewny, kotły pirolityczne, kotły zagazowujące, itp. marketing.

wine za tego typu bzdury, wypisywane w materialach reklamowych ponosza po czesci sami klienci.

Kiedy u siebie wykonywalem instalacje, mialem juz przynajmniej wyrobione pojecie /na moje szczescie trafilem na doswiadczonych uzytkownikow ww. kotlow/, co i jak ma byc.

Dla zainteresowanych i niezorientowanych proponuje znaznajomic sie

jesli to mozliwe "na zywo" z instalacja, azeby uniknac rozczarowania w stylu mojego mojego znajomego, ktory po wejsciu do mojej kotlowni

wykrzsztusil: "O KUR...A"

Nie chodzilo bynajmniej o balagan, bo mam tam porzadek :)

Janusz pisząc o upierdliwości w obsłudze masz na myśli małą komorę załadowczą ?

Zawsze myślałem że komora załadowcza jest obliczana proporcjonalnie do mocy kotła - czyli kupuję piec 10 kW dla domku o pow. 100m2 i zużywam proporcjonalnie połowę opału w stosunku do kogoś kto ma piec 20 kW i dom 200m2 - oczywiście zakładając że mówimy o dwóch identycznych domkach tylko większej powierzchni.Jeżeli by było tak jak piszę to znaczy że ten 20 kW też ma za małą komorę ?Proszę o wyjaśnienie.pozd.

Stiff

proszę bardzo jak prosisz. Forumowicz nasz Pan :lol: .

Jest takie pojęcie jak minimalna grubość warstwy opału w palenisku.

Wrzuć jeden klocek drewna, albo jedną bryłkę węgla do kotła i spróbuj to spalić. A najlepiej to widać na koksie. Drewno może jakoś pójdzie. Węgiel trudniej, koksu nie spalisz.

I teraz niezależnie od wielkości kotła, grubości tej warstwy opału są podobne. Chodzi mi o spalanie prawidłowe o którym już kilka razy pisałem.

I teraz mając kocioł 20kW masz nad warstwą żaru tego opału więcej niż w 10kW. Mówimy o kotle ze spalanie dolnym.

Jeżeli w 20 masz nad żarem np. 60cm, to w 10 masz np.20cm tylko.

Dlatego mówiłem, że węglem palić będzie oki, ale drewno to w takim maleństwie ciągłe latanie do kotła, bo praktycznie wszytko zapala sie tak jak w górniaku.

Janusz, czyli wniosek, że mogę śmiało wstawić ten kociołek 20 KW.Moje obawy spowodowane były tym, że przeczytałem gdzieś we wcześniejszych dyskusjach, że jak piec pracuje na pół gwizdka to jest nieekonomiczny :( .A opcja rzadszego zaglądania do pieca podoba mnie się jak najbardziej :) .

Janusz ma do Ciebie pytanie a raczej dwa. Pytanie i raczej pomysl.

U mnie komin ma 9m wysokości przekrój 25x12,5. Dom usytuowany na samej terenie otwartym górujacym nad całością okolicy :)

Zainteresował mnie bardzo ten ferrumowski Fex -pytanie czy się nada do takiego przekroju (trochę o tych kominach się naczytałem i mam wode gotującą się na powrocie w głowie :))

Druga rzecz to moja wena twórcza - dywagowaliśmy z Brzozą na temat tego nowoczesnego czopuch dla nie takich kominów - co myślisz o ztuningowaniu strażaka wentylatorem wyciągowym (takim jak stosuje sie w urządzeniach laboratoryjnych utrzymujących wys temp suszarki, czu piece muflowe - te went wuyrzymuja temp 300C) Zasilanie tego wł wył w kotłowni lub po dalszych udoskonaleniach np w powiązaniu z temp. spalin.

Co myslisz - pytam Ciebie bo uważam Cie za specjalistę - ale kazdy inny szpec moze wywody swoje zapodać :)

Acha jeszcze bardzo ważna rzecz o której zapomniałem do ogrzani jest ok 140 m 2 w tym ok 40m chciałbym miec podłogówki czy to da się ze soba zgrac ??? Dom będzie ocieplony na ok U=0.35 czy starczyłby ten najmniejszy Fex czy raczej 30-stka

pozdrawiam

sebo8877

Ling - spytaj czy poprawili podajnik - chodzi o możliwość (a może bardziej kłopot) ze szlakowaniem się końcówki podajnika czyli paleniska.

Slyszalam ze to nie chodzilo o wade kotla tylko ludzie kupowali gdzies zlej jakosci pellet - podobno na rynku pojawialy sie jakies tragiczne za 100zl/t i to one powodowaly to co piszesz. Czy to mozliwe?

W sobote jade zobaczyc taki uklad z takim kotlem, ogladnac jak to dziala :p

Ja tak dorzucę na temat tego co pisze Janusz o warstwie opału. Są to takie wnioski z dotychczasowego palenia w FEX'ie.

Na początku dla "oszczędności" dorzucałem małe ilosci drewna. CHodziło o dociągnięcie do jakiejś godziny i dopiero wtedy solidne załądowanie. Co się okazało - że jest to najmniej ekonomiczna dorma palenia. DUżo lepiej wychodziło ładowanie kotłą na maksa i doładowanie go, niż palenie małymi ilościami. Te małe spalały się dużo szybciej. Jeśli załadowałem np 20 cm drewna (chodzi o wysokość załądunku w komorze) to spaliło się wszystko. jeśli załadowałem na maxa to w tym samym czasie drewno osiadło o połowę wysokości czyli tylko 10 cm. Dodam że drewno się nie zawieszało a na rusztach była piękna warstwa żaru...

I ponowię pytanie do Janusza - co sądzisz o zredukowaniu powierzchni rusztu przy paleniu drewnem? Czy nie powinno to wydłużyć czasu palenia? Obecnie jakaś ilość węgielków opada do popielnika, a tak przynajmniej te powinny dopalić się do końca.

Ling - spytaj czy poprawili podajnik - chodzi o możliwość (a może bardziej kłopot) ze szlakowaniem się końcówki podajnika czyli paleniska.

Slyszalam ze to nie chodzilo o wade kotla tylko ludzie kupowali gdzies zlej jakosci pellet - podobno na rynku pojawialy sie jakies tragiczne za 100zl/t i to one powodowaly to co piszesz. Czy to mozliwe?

W sobote jade zobaczyc taki uklad z takim kotlem, ogladnac jak to dziala :p

dokleje to co znalazlam na forum

cytuje wiec jednego forumowicza:

"Na 'dzien dobry' instalator wymienil czesc podajnika pelet (wada pieca, ale plus dla firmy, ze dostrzegla problem i bez szemrania wymienia wadliwa czesc, jak producenci samochodow). "

Ale to mowa o kotle kostrzewa a nie klimosz :roll:

Chciałem jednemyu z forumowiczów montowac Linga ,ale po rozmowie z serwisantem zrezygnowałem właœnie ze względu na ten drobiazg (uczulił mnie na to). I to w dodatku bez względu na jakoœć paliwa.

sobie chyba na prund zrobie i bedzie najlepiej o! :lol:

znalazlam uzytkownika kotla na pellet wyslalam priva z pytaniem o opienie - uzytkuje drugi sezon , mam nadzieje ze odpisze

Agnieszko - najlepiej nic nie robić. jak dobrze poczytasz to zawsze coś jest nie tak... 8)

no :p

bylam juz pewna ,zaczelam czytac i kicha :p

oniemialam ze jeden pisze ze ogrzewa dom 150mkw pelletami i idzie mu tona do poltora na miesiac ( ale to chyba pierwszy rozruch, mury zimne), inny ze 3 kondygnacje i dom nie calkiem ocieplony i idzie mu 900kg/miesiac.

Akurat kociol klimosz ling combi to kociol w ktorym mozna grzac tez i mialem i drewnem, wiec jakby co przezuce sie na drewno. Wazne ze jest dwubiegowy automatyczny no i ze zasyp raz na kilka dni. Najbardziej chcialabym gaz ale ni mam :cry:

juz mi rece opadaja razem z gaciami :lol: