katarzyna kulpinska 21.12.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Czegos tu nie rozumiem. Skoro z gory zakladacie odrzucenie rozwiazan "silowych" polegajacych jedynie na odseparowaniu toksycznej tesciowej od zycia najbizszej rodziny - to po co jeczec o rade? Na drugim biegunie jest rozmowa - do usrania - bo wiadomo ze tesciowa skoro dotad nie zrozumial delikatnych napomnien, insynuacji etc. to 1. Robi to co robi specjalnie i z rozmyslem, albo2. Jest chora i potrzebuje pomocy specjalisty3. 1 i 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka dyrektorka 21.12.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 jest to pójscie na łatwiznę ale nie ma ofiar , dzieci mają babcię , mąż mamusię ,ja bez hercklekotów mogę z teściową wypić kawę . jesteśmy tak różne, że nie znajdujemy wspólnych tematów, i o ile różne dziwne zachowania z jej czy mojej strony można "wyleczyć " to uśmiechanie się na siłę i chwalenie wypieków to za mało by atmosfera była poprawna więc poszłam na łatwiznę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 22.12.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Heh, a u mnie lepiej Na urodzinach wnuczka teściowa oficjalnie w obecności gości powiedziała mniej więcej co o mnie mysli. Do tej pory było smarowanie d.... miodem i obrabianie potem dookoła. A jako, ze lubię jasne sytuacje, ta fałszywa "miłość" mnie dusiła, to bardzo sie cieszę. ja też nie musze już nic udawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
js 22.12.2008 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Nie ma w życiu tylko kolorów białych albo czarnych. Nie ma tak, że albo z babcią albo be niej. W życiu dzieci na pewno spotkają się z sytuacją konieczności wypracowania jakiegoś kompromisu. Nie koniecznie np. życia z teściową lub rodzicem. Sytuacja może być dowolna. I co dziecko ma umieć tylko dwa rozwiązania albo miłość albo spier.... ? Wtedy faktycznie będzie jak Donald z Lechem. Kiedy się nauczą i kto ma je nauczyć że życie to jeden nieustający kompromis a wszystko to co skrajne jest nienajlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zakała35 27.12.2008 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 w zyciu tez tak nie bedzie, że wszystkim wokół zrobimy dobrze, umilimy życie kosztem nas samych. Tu trzeba zachowac umiar i zdrowy rozsądek. Mam przyszłą teściowa dokładnie Twojego pokroju i oczywiście że będzie opcja "albo z babcią albo bez niej" jesli babcia nie zrozumie, że knucie i kłamstwa na mój temat, to marna droga do sukcesu (czyt. rozpad związku)Nie będzie budowy wspólnego domu, jak sobie marzyła, bo to gwóżdź do trumny mojego jeszcze nie doszłego małżeństwa. Kompromisy oczywiście są na miejscu w stosunku do osoby, która mysli nie tylko o swoim interesie naczelnym. Ale nie kompromisy kosztem swojego zdrowia, rodziny i szargania spokojnej codziennosciI to nie jest tak, że kompromisy uznajemy jak biblijna zasadę nadstawiana drugiego policzka. Tego tez trzeba nauczyc dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
js 27.12.2008 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 w zyciu tez tak nie bedzie, że wszystkim wokół zrobimy dobrze, umilimy życie kosztem nas samych. Tu trzeba zachowac umiar i zdrowy rozsądek. Mam przyszłą teściowa dokładnie Twojego pokroju i oczywiście że będzie opcja "albo z babcią albo bez niej" jesli babcia nie zrozumie, że knucie i kłamstwa na mój temat, to marna droga do sukcesu (czyt. rozpad związku) Nie będzie budowy wspólnego domu, jak sobie marzyła, bo to gwóżdź do trumny mojego jeszcze nie doszłego małżeństwa. Kompromisy oczywiście są na miejscu w stosunku do osoby, która mysli nie tylko o swoim interesie naczelnym. Ale nie kompromisy kosztem swojego zdrowia, rodziny i szargania spokojnej codziennosci I to nie jest tak, że kompromisy uznajemy jak biblijna zasadę nadstawiana drugiego policzka. Tego tez trzeba nauczyc dzieci Jeśli mogę coś podpowiedziec abście nie powielali moich błędów. Powiem tak z "babcią" "mamusią" itd. da się życ, i to nawet nie na toksycznych zasadach tylko normalnych. Nie ma też większego znaczenia czy razem czy osobno. Nie w tym tkwi problem. Za zrozumienie tego gdzie jest problem bardzo drogo zapłaciłem, i to nie tylko ja. A problem jest w tym aby były od samego początku wyznaczone ostre granice gzdie się zaczyna wasza rodzina i gdzie nikt nie ma wstępu, i konsekwentne egzekwowanie tego. Wtedy nawet "mamusia" nie musi miec osobnych drzwi z zewnątrz do swojego pokoju. Ale do tego trzeba by mądrym nie "po szkodzie" ale "przed szkodą". Zasady są bardzo proste i uniwersalne, te same zasady mają zastosowanie wobec studentów w akademiku jaki i w psiej sforze. Każdy musi wiedziec na ile mu wolno wtrącac się do drugiego i to wszystko. Problem stawarza tylko to jak to uprzejmie zakomunikowac drugiej stronie że się zanadto wtrąca oraz żelazna konsekwencaja w tym względzie. Zwróccie uwagę że np. w sforze psów cały czas poszczególne osobniki walczą o swoją pozycję. Pytanie więc jest takie dotyczące zresztą naszych rodzin również po co to robią, po co ta ciągła walka ? Moim zdaniem odpowiedź jak zwykle jest czysto pragmatyczna bo życie razem w konsekwencji jest lepsze i łatwiejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniutaB 31.01.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Oglądałam kiedyś program w ,w którym poruszany był problem teściowej,wniosek jest taki,że problemy umierają wraz ze śmiercią teściowej.Smutne ale prawdziwe.Dziwne,że problem ten dotyczy najczęściej teściowej a nie teścia.Może dlatego,że kobiety dłużej żyją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuniamiii 03.02.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
js 26.02.2009 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Ewuniamiii cieszę się że udało Ci się znaleźć sposób na ułożenie spraw z teściową. Ja niestety nie potrafię pśiapsiulić z teściową przy herbatce. To własnie jest duży problem bo wcale nie interesuje mnie jej życie, to ona cały czas wpycha się z butami w nieswoje sprawy, to ona wypytuje dzieci o ich sprawy, wszystko musi wiedzieć i wszedzie się wciska ze swoją osobą. Picie herbatki z taką osobą to trauma. Nawet nie wiesz jakie masz szczęście że możesz sama ukłdać swoje życie rodzinne autentycznie ci zazdroszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 27.02.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 To własnie jest duży problem bo wcale nie interesuje mnie jej życie, to ona cały czas wpycha się z butami w nieswoje sprawy, to ona wypytuje dzieci o ich sprawy, wszystko musi wiedzieć i wszedzie się wciska ze swoją osobą. Picie herbatki z taką osobą to trauma. Sorry, ale czy nie przyszlo Ci do glowy, ze ona po prostu jest tego ciekawa i chce miec jakis udzial w zyciu swoich bliskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 27.02.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 To własnie jest duży problem bo wcale nie interesuje mnie jej życie, to ona cały czas wpycha się z butami w nieswoje sprawy, to ona wypytuje dzieci o ich sprawy, wszystko musi wiedzieć i wszedzie się wciska ze swoją osobą. Picie herbatki z taką osobą to trauma. Sorry, ale czy nie przyszlo Ci do glowy, ze ona po prostu jest tego ciekawa i chce miec jakis udzial w zyciu swoich bliskich? można byc ciekawym życia bliskich, ale jeśli to już ciekawstwo i wścibstwo, to nie dziwię się js, że przechodzi traumę po herbatce z teściową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
js 01.03.2009 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Sorry, ale czy nie przyszlo Ci do glowy, ze ona po prostu jest tego ciekawa i chce miec jakis udzial w zyciu swoich bliskich? Wcale nie jestem przekonany że to z ciekawości. "Babunia" to nie jest osoba o dobrym sercu która się stara tylko czasem jej coś nie wychodzi. Jest to osoba z gruntu zła nie licząca się z innymi. Nie przypominam sobie aby dla kogoś zrobiła coś dobrego. To o czym się dowiaduje często wykorzystuje do realizowania swoich celów. Nie chcę aby taka osoba miała jakikolwiek udział w moim życiu i moich najbliższych. Jest to osoba nieokrzesana bez żadnych zahamowań ani skrupułów. Jako "anegdotę" dla zobrazowania jej "subtelności" i "wyszukanego taktu" opiszę zdarzenie z przed paru lat. Otóż "babunia" jest osobą nieco otyłą, i kiedyś jakoś tak przed "choinką" wspomniała że przydałby się jej rowerek do ćwiczeń , taki stojący pokojowy, oglądała by se TV i przy okazji trochę popedałowała . No cóż dostała od nas pod choinkę rowerek. Ja pracowicie go poskręcałem i ustawiłem w jej pokoju tak aby se TV mogła oglądać. Po jakimś kwadransie przyszła i powiedziała że rowerek będzie stał w naszej sypialni bo zajmuje jej sporo miejsca i jak będzie chciała popedałować to będzie przychodziła do naszej sypialni , a to przecież dla nas będzie wygoda bo my też będziemy mogli pedałować kiedy chcemy. Dodam tylko że babunia ma największy pokój w całym domu ponad 20m2 (z wyjątkiem tylko wiekszego salonu) i w jej pokoju jest b.dużo miejsca nie tylko na rowerek ale spokojnie stół do ping-ponga by się zmiescił. I tak oto miód jej dobroci spłyną nasze serca. Niby bzdet a jak cieszy prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 01.03.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 trzeba bylo jej powiedziec, że do Waszej sypialni to NAWET dzieci nie mają wstępu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
js 01.03.2009 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Więc rowerek stoi u BABUNI, chodziło mi o pokazanie eterycznej i delikatnej powierzchowności BABUNI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 01.03.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 szkoda słów ...... musisz to wszystko jakos przeżyc ......kiedys sie to skończy przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
js 01.03.2009 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 szkoda słów ...... musisz to wszystko jakos przeżyc ...... kiedys sie to skończy przecież. Taaa pewnie masz rację tylko czy ja tego doczekam w jko takim zdrowiu abym mógł się jeszcze przez jakiś czas cieszyć życiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 02.03.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 przypominam ,że 5 marca jest DZIEN TESCIOWEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 02.03.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 przypominam ,że 5 marca jest DZIEN TESCIOWEJ gdzie moge kupić granat ręczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 02.03.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 zaczepny, czy obronny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 02.03.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 zaczepny, czy obronny? duzego rażenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts