Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy - tynki gipsowe wysuszają powietrze w pomieszczeniach i źle sie w nich oddycha ?

Czy te tynki gorzej łączą się / trzymają ścian z gazobetonu ?

Jeden z potencjalnych wykonawców w ten sposób krytykuje te tynki i zachęca mnie do tynków tradycyjnych + gładź.

Rozważam oba warianty, gdyż róznica w kosztach jest znaczna :tynki gipsowe knauff to ok. 22 zł/m2 (r+m). Tynk tradycyjny to 2x 12 zł /m2 (roboc.) +plus tynki i gładź, czyli ponad 30 zł / m2.

Jakie macie o tym opinie ?

Albertini

https://forum.murator.pl/topic/46260-czy-tynki-gipsowe-z-automatu-s%C4%85-gorsze-od-tradycyjnych/

Tynki gipsowe utrzymują w domu mikroklimat, czyli jak jest za wilgotno to pochłaniają wilgoć a jak za sucho to ją oddają.

Ja 30 lat mieszkałem w tynkach tradycyjnych a następne 30 będę mieszkał w tynkach gipsowych i wtedy napiszę które są lepsze :D

potwierdzam to co napisał przedmóca. Tynki tworzą przyjemny klimat, ale jeśli masz małe dzieci to zapomnij o takich tynkach. Sa bardzo miękkie i każde uderzenie samochodzikem czy zabawką w scianę zostawia ślad.

Z kolei jak chcesz coś zmienić po wytynkowaniu (ja np. przenosiłem gniazdko w inne miejsce) to nie ma z tym problemu, z łatwością wyryłem nową brudzdę i ponownie pokryłem gipsem.