Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie kolorem na świeży tynk

Recommended Posts

Czy są jakieś przeciwskazania malowania kolorem na świeży - tzn. 4-5 miesięczny - tynk tradycyjny.

Czy nie lepiej pomalować na początku na biało a później za jakiś czas dopiero kolor?

Z tego co widzę u forumowiczów to większość maluje od razu kolorem, ale gdzieś słyszałem taką opinię, że w pierwszym roku lepiej na biało.

Co o tym sądzicie?

Gruntowaliśmy... a właściwie moja lepsza połowa gruntowała wszystkie ściany gruntem z domieszką emulsji.

Tak na oko objetościowo 1/3 białej emulsji + 2/3 gruntu.

Na to już szła docelowa farba - w naszym przypadku Dulux. Przy malowaniu pędzlem

okazało się że pomimo naszych obaw szare nie wyłazi :). Niektóre pomieszczenia mamy

tylko raz malowane - i naprawde trzeba się dobrze przyglądać ścianom by poznac które.

Pozdrawiam

Gruntować, ale tylko rozcieńczoną białą farbą , odradzam stosowanie gruntu bo to niezawsze daje dobre efekty (raczej żadko) - przećwiczyłem to na swoich tynkach. Wiele zależy od samego tynku. Dobrym rozwiązaniem jest farba Kabe Aquatec przeznaczona specjalnie na świeże tynki- jest bardzo wydajna i maluje się znacznie łatwiej niż tanimi emulsjami.

• 3 years później...

maluje się tynki SUCHE.... jeśli będą wilgotne to na farbie powychodzą Ci zacieki i plamy ....

mimo wszystko polecałabym pomalować najpierw jakąś bialą badziewiastą .... takie nowe tynki potrafią wyżłopać farby .... a na nowych tynkach o farbie niby jdnowarstwowej to już całkiem można zapomnieć .... czyli trza więcej warstw coby przykryło .... a po co dawać mu warstwę więcej drogiego koloru jak możesz mu dać najpierw tania białą coby się napił ...

wiem, wiem, wiem ... zaraz sie zlecą specjaliści od unigruntów i podkładowych ....do gruntów mam awersje przez złe własne doświadczenia :roll:

u mnie najpierw dwie warstwy białego badziewia z marketu , na to biały nobiles zmieszany z pigmentem .... gra i buczy.... :D

• 3 weeks później...
Podciągam

Czy dobrze zrozumiałam że można malować już miesięczne tynki :roll: Oj to by mi pasowało 8)

Tynk skończyły się co prawda wczoraj, ale za miesiąc - dwa bym chciała malować

To się nazywa kładzenie fresków! :D