rafal9 09.01.2006 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Czy są jakieś przeciwskazania malowania kolorem na świeży - tzn. 4-5 miesięczny - tynk tradycyjny.Czy nie lepiej pomalować na początku na biało a później za jakiś czas dopiero kolor? Z tego co widzę u forumowiczów to większość maluje od razu kolorem, ale gdzieś słyszałem taką opinię, że w pierwszym roku lepiej na biało. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawciol 09.01.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Ja pomalowalem na bialo(gruntowalem),pozniej kolor pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 09.01.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Gruntowaliśmy... a właściwie moja lepsza połowa gruntowała wszystkie ściany gruntem z domieszką emulsji. Tak na oko objetościowo 1/3 białej emulsji + 2/3 gruntu. Na to już szła docelowa farba - w naszym przypadku Dulux. Przy malowaniu pędzlem okazało się że pomimo naszych obaw szare nie wyłazi . Niektóre pomieszczenia mamy tylko raz malowane - i naprawde trzeba się dobrze przyglądać ścianom by poznac które. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawciol 10.01.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 zgadza sie o tym wlasnie pisalem,zagruntowac.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmar 10.01.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Gruntować, ale tylko rozcieńczoną białą farbą , odradzam stosowanie gruntu bo to niezawsze daje dobre efekty (raczej żadko) - przećwiczyłem to na swoich tynkach. Wiele zależy od samego tynku. Dobrym rozwiązaniem jest farba Kabe Aquatec przeznaczona specjalnie na świeże tynki- jest bardzo wydajna i maluje się znacznie łatwiej niż tanimi emulsjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 10.01.2006 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Z wypowiedzi wynika, że spokojnie można malować nie czekając całego roku tylko najpierw trzeba zagruntować, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawciol 10.01.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 spokojnie,jak wyschna to mozesz malowac(czas okolo 1miesiaca,zalezy od warunkow schniecia,temperatury,wilgotnosci,wetylacji).pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 17.10.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Podciągam Czy dobrze zrozumiałam że można malować już miesięczne tynki Oj to by mi pasowało Tynk skończyły się co prawda wczoraj, ale za miesiąc - dwa bym chciała malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozi 19.10.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Jak grzejesz pomieszczenia i wietrzysz, lub też używasz odpowiednich urządzeń do odprowadzania wilgoci - skraplaczy ( w ciągu doby potrafią nawet 15 litrów wody wytrącić z powietrza. Tynki muszą wyschnąć, a to zależy od warunków - wilgoność, temperatura itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.10.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 maluje się tynki SUCHE.... jeśli będą wilgotne to na farbie powychodzą Ci zacieki i plamy .... mimo wszystko polecałabym pomalować najpierw jakąś bialą badziewiastą .... takie nowe tynki potrafią wyżłopać farby .... a na nowych tynkach o farbie niby jdnowarstwowej to już całkiem można zapomnieć .... czyli trza więcej warstw coby przykryło .... a po co dawać mu warstwę więcej drogiego koloru jak możesz mu dać najpierw tania białą coby się napił ... wiem, wiem, wiem ... zaraz sie zlecą specjaliści od unigruntów i podkładowych ....do gruntów mam awersje przez złe własne doświadczenia u mnie najpierw dwie warstwy białego badziewia z marketu , na to biały nobiles zmieszany z pigmentem .... gra i buczy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 06.11.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 super dzięki jeśli będą wilgotne to na farbie powychodzą Ci zacieki i plamy to mi zupełnie nie przyszło do głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.11.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Podciągam Czy dobrze zrozumiałam że można malować już miesięczne tynki Oj to by mi pasowało Tynk skończyły się co prawda wczoraj, ale za miesiąc - dwa bym chciała malować To się nazywa kładzenie fresków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts