Wos 21.01.2003 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Witam,jako, iz obecnie jestem przed etapem ocieplania domu chcialbym Was prosic o opinie (chodzi mi o walory uzytkowe, a nie estetyczne - nie sa one pozytywne) na temat elewacji wykonanej z paneli PCV. ( Boryszew, Royaleuropa itp). Sa sadzicie o takichelewacjach - jak wyglada sprawa przenikania wilgoci do oieplenia, trwalosc elewacji;czy czyszczenie takiej elewacji jest takie proste jak pisza (woda z detergentem). Jak wyglada to od strony montazu (mozna samemu czy trzeba brac ekipe). Czy jest to tansze rozwiazanie? Jakie sa koszty ? Czy welna jako ocieplenie, musi byc klejona do sciany czy wystarczy welna w macie wciskana miedzy ruszt ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 21.01.2003 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Niektore panele (te ktore widzialem) na elewacjach byly brudne - wchodzily w reakcje z zanieczyszczeniami atmosferycznymi i nie dawalo sie ich zmywac woda z detergentem - to byly biale panele ukladane poziomo. Na elewacji szczytowej w srodku domu polaczenie listwa co wyglada fatalnie.Welna byla wciskana pomiedzy laty ale mysle ze pewniejsze byloby jej zamocowanie do sciany (zalezy pewnie jaka wysoka elewacja) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janio 28.01.2003 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Bralem udzial w okladaniu domu mojego ojca panelami PCV. Robota wydaje mi sie prosta, nawet na pierwszy raz. Sporym problemem bylo tylko rusztowanie - dom pietrowy z wysokimi suterynami.Jak chodzi o estetyke, to moim zdaniem kiepsko. Szczegolnie trudno ladnie obrobic okna, balkony itp. Duzo odstajacych elementow typu listewki, katowniki itd.Z kolei pare lat temu pomagalem u krewnych (Slask) myc taka elewacje, tylko zrobiona z paneli o porowatej powierzchni. Koszmar. Mycie woda z detergentem dalo efekt "lekkiego przejasnienia szarosci". Lepszy efekt dawalo mycie ciepla woda pod duzym cisnieniem (Karcher), ale koszty niebagatelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts