Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa domu stojącego blisko granicy działki

solidus-tom

Recommended Posts

Witam! Jestem nowym właścicelem domu, który w tym roku planuje rozbudować (dom połozony jest w odległości ok. 1 metra od granicy). I tu pojawia się problem - mój nowy sąsiad to zdziwaczały rencista, który z założenia negatywnie jest nastawiony do wszystkich (a tym bardziej do nowych sąsiadów). W gminie dowiedziałem się, że na prace związane z rozbudową potrzebna prawdopodobnie będzie zgoda sąsiada (urzędnik nie był w 100% pewien).

W moim przypadku rozbudowa polegać będzie na:

1. zmianie dachu (zrzucenie płyt eternitowych, wymiana więźby dachowej na nową - obniżeniu dachu, położenie dachówki)

2. połaczenie budynku mieszkalnego z wolno stojącym murowanym garażem (garaż położony jest ok. 11 metrów od granicy działki. Pomiędzy garażem, a granicą działki jest budynek mieszkalny, z którym chcę połączyć garaż)

3. przykrycie budynku mieszkalnego oraz nowego łącznika i garażu jednym dachem (dach będzie miał kształt litery "L" tzn. do dachu na budynku mieszkalnym równoległego do granicy działki dojdzie nowe skrzyło nad łącznikiem i garażem).

Moje pytanie: czy potzrebuję zgody sąsiada, a jeżeli nie to do jakich przepisów mogę się odwołać w rozmowie z urządnikiem gminy?

• 2 weeks później...

nie potrzebujesz zgody sasiada ale nowe ściany jakie będzies stawiał będą musiały być w odległości 3m od granicy bez okien lub 4 m od granicy z oknami, chyba,że wykarzesz, że ze względu na wielkość działki nie możesz zachować tej odległości.

wynika to z warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i budowle D.U. nr 75 poz.690 z 2002roku z pożniejszymi zmianami - znajdziesz np. na stronie sejmu