tabaluga1 09.01.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Witam Właśnie zakupiliśmy projekt domu. Ponieważ mamy wąską, długą działkę, z wejściem od wschodu, idealnie nadawał się na nią projekt domu "pod pistacją" z archonu. Jest to nowość (od wakacji), mam więc nadzieję, że znajdzie się więcej budujących według tego projektu. Proszę o opinię i ewentualne rady. My zaczynamy w sierpniu na Śląsku. A może ktoś już go buduję? Pozdrawiam tabaluga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 09.01.2006 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Wklejam link do mojego domku- jak mi się uda http://www.projektydomow.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m429c3e4e9158f chyba się udało- dopiero się uczę tak jak uczę się, jak pobudować dom. co o nim sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 10.01.2006 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Witam! Właśnie kupiłam projekt domu z pracowni archon. Oto link: http://www.projektydomow.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m429c3e4e9158f Co o nim sądzicie? Rena pisała, że lubi oglądać projekty. Mamy wąską działkę- ok. 18 m- więc dom wydaje nam się idealny I chyba niezbyt drogi- ok 240 000pln pod klucz. Mamy nadzieję, że uda się taniej. Budowę zaczynamy prawdopodobnie w sierpniu- teraz cała papierologia, potem załatwianie kredytu. Budujemy w Lublińcu. Proszę o namiary jakiejś dobrej i niedrogiej firmy budowlanej (do stanu surowego zamkniętego) Pozdrawiam tabaluga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 06.02.2006 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Wiosna coraz bliżej- mam nadzieję-.Czas pomyśleć intensywniej o budowie. To może teraz odezwie się ktoś, kto buduje ten śliczny domek. My chyba zaczniemy trochę wcześniej niż planowaliśmy- może lipiec albo nawet czerwiec? PISTACJOWCY- ŁĄCZCIE SIĘ!!!!!!!!!!!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulka1 08.02.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 tabaluga ja jestem na etapie szukania projektu na dzialke z wjazdem od poludnia, zastanawiam sie nad tym projektem, najbardziej podoba sie mojej corce , zwlaszcza te balkoniki wg mnie domek ladny, w srodku ilosc pokoi przy tym metrazu bardzo dobra. Spizarka troche mala, nie mam pojecia czy blaty w kuchni maja wystarczaja dlugosc, bo czesc metraza zabiera chyba ten piekny wykusz Sposrod "tysiaca projektow" pozostal mi ten i jeszcze LMP 118 teraz pozostaje mi sie zastanowic ktory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 09.02.2006 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Ja oczywiście planuję parę zmian, między innymi odrobinę przedłużę jeden blat w kuchni- zmniejszę przejście do pokoju dziennego o jakieś 50-60cm- tam będzie ścianka, a w przejściu zamontuję drzwi suwane. Prócz tego w wiatrołapie w miejscu gdzie stoi szafa będą drzwi do kuchni, a szafa w miejscu fotela. Myślę, że większa w wiatrołapie nie jest potrzebna.A projekt, teraz gdy go już mam, wydaje mi się naprawdę udany. Pokoje duże i ustawne. Mam nadzieję, że skusisz się jednak na niego. To będziemy już dwie na tym forum. Czekam na Twoje decyzje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulka1 23.02.2006 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 tabaluga u mnie stanelo jednak na projekcie z zupelnie innej pracowni, zerwalam troche nocy i ostatecznie stanelo na W19.12- mam nadzieje, ze to ten , bo domkow, ktore mialy byc " juz na 100%" bylo wiecej , powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 21.03.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Witaj Tabalugo:) Właśnie jutro będzie decydujacy moment wyboru- Pod pistacjami czy W paprociach - oba Archonu. Mieliśmy już kupiony inny projekt - Apollo II z Domusa, ale po rozmowie z wykonawcą został zwrócony - za duże koszty w stosunku do otrzymanej powierzchni. Właśnie wykonawca powiedział nam na co zwracać uwagę przy wyborze projektu (co rzutuje na koszty) - 1. powierzchnia zabudowy 2. co za tym idzie powierzchnia - koszt fundamentów i ogólnie robót ziemnych 3. i w efekcie powierzchnia - koszt stropu i dachu. Oba te domki mają pewne wskaźniki (sama sobie liczyłam ) identyczne. Różni je po prostu większa powierzchnia użytkowa Pistacji. Oba z dużym pozytywem zostały ocenione przez naszego wykonawcę. Dam jutro znac. pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 23.03.2006 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Witam dabell. Z postu wynika, że decyzja już podjęta. Z niecierpliwością czekam więc na odpowiedź. Niestety na forum jestem do tej pory chyba jedyna, która zacznie wkrótce budowę tego domu. Mam więc nadzieję, że do mnie dołączysz. Zapraszam do mojego dziennika, gdzie wkleiłam zdjęcia makiety i opisałam zmiany, jakie zamierzamy wprowadzić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 23.03.2006 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Dopiero teraz zauważyłam, że jesteś z Wrocławia. Mieszkaliśmy tam prawie 3 lata, tam urodził się nasz pierwszy syn. Kocham to miasto i bardzo za nim tęsknię. Na szczęście mamy tam świetnych znajomych, więc możemy we Wrocławiu bywać. Zresztą to wcale nie tak daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 23.03.2006 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Pistacje górą !!! Projekt kupiony Widziałam Twoją makietę - jestem pełna podziwu dla poświecenia . U nas zmiany będą takie: 1. zamiast ściany 2W - ściana 3W z silikatów 25cm+ 20cm wełny w środku+12cm , 2. na poddaszu bedą 3 pokoje- wyrzucamy lukarnę i dzielimy powierzchnię tego środkowego pokoju po połowie i dodajemy do pokoi po bokach. Będzie podcień na dole, ale wyrzucamy okna po jego bokach (z kuchni i z salonu), a potrójną taflę zmieniamy na dzrzwi balkonowe i duże podwójne okno. To rozwiązanie dlatego, by można było zamontować normalny grzejnik pod oknem, bo jest to duża powierzchnia, a są jeszcze drugie podwójne drzwi w salonie. Tam będzie najprawdopodobniej grzejnik w podłodze( podobno jest nowość Danfossa - o głębokości osadzenia tylko 6 cm zamiast dziury ok. 20cm). Takie drzwi muszą być z grzejnikiem bo inaczej bedzie ciągnąć od nich chłodem. Projekt urzekł mnie wrażeniem przestronności na dole, świetną kuchnią (zobaczymy czy bedziemy coś zmieniać - raczej nie) - mamy dwójkę maluchów: synek 4latka i córeczka 21 miesięcy - stół w kuchni to podstawa - nieależnie od jadalni . Ma w odróżnieniu od wiekszości podobnych projektów domków (czyli proste bryły i dach dwuspadowy) - bardzo ciekawą elewację- wykusz i balkon, co bardzo urozmaica jego wygląd. Okno z klatki schodowej też jest ładne. Ponieważ reszta jest prosta i funkcjonalna, to mogę zostawić te kosztowne fanaberie . Mam prośbę - ponieważ nie ma jescze kosztorysu z Archona - będzie w ciągu dwóch tygodni, czy mogłabym prosić Cię o zestawienia materiałów, które dostarczyli wykonawcy startujący w castingach ? Będziemy mieli jednego głównego wykonawcę, a on ma różne ekipy. Nie mamy szansy na inny typ budowy, bo mój mąż jest bardzo zajęty w pracy, a ja właśnie będę do niej wracać z urlopu wychowawczego. Czyli będzie praca, dom obecny + budowa domu... raczej na mojej głowie. Rok zapowiada się ciekawie Według oceny naszego wykonawcy powinniśmy się zmieścić w 300 tys łącznie z ogrodzeniem (180m w tym przy drodze gminnej 65m ) i zagospodarowaniem działki w podjazdy i inne sprawy. Oddajemy teraz projekt do adaptacji i uzgodnień, bo resztę papierów już mamy. Potem kredyt i ruszamy - oceniam to na czerwiec. Bardzo się cieszę, że będzie jeszcze ktoś budujący ten sam dom, będą podobne dylematy Pozdrawiam serdecznie Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 23.03.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Tabalugo, w Archonie powiedzieli mi, ze kosztorys ma byc do końca marca, ale dodaję kilka dni na poślizg. Widzę dużo podobieństw między nami:) - mamy kredyt na działkę , mój mąż też jest z budżetówki a raczej samorządówki i nie wiem co masz na myśli określając zawód swojego połówka jako zawód zaufania publicznego, ale mój małż to ostatnio też publiczny się staje powoli , chyba mu zafunduję szkolenia medialne . Ja będę zmieniać pracę, bo przy dwójce dzieci praca w miedzynarodowej firmie z przerwą na lunch i wieczornymi powrotami to raczej odpada . Na razie to ja ciągnę sprawę budowy. Acha - w dzisiejszej wyborczej była wkładka Kredyt na mieszkanie (niestety mąż zostawił w pracy) i był szerzej opisywany mechanizm tzw. kredytu zrównoważonego. Mąż nie potrafił mi dokładnie powiedzieć o co chodziło, ale wywnioskowałam, że chodzi o podobny schemat jak w Multibanku. Przychody niwelując częściowo zadłużenie rozliczane codziennie z kwotą zgromadzoną na koncie dają spore oszczędności w racie kredytu i w sumie wyliczono że kredyt w złotówkach wychodzi zamiast 5,6 - 3,2%. A to juz jest ciekawe. Pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gourmand 24.03.2006 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Witam budujące "pistację",myślę, że był to dobry wybór. Dom prosty w formie ale jednocześnie elegancki. Daje również duże możliwości aranżacji. Dabell, postanowiłaś zlikwidować na górze lukarnę i powiększyć pokoje. Czy nie będzie zatem problemów z doświetleniem ich?Mam jedną sugestię. Rozważ zmianę schodów zabiegowych na dwubiegowe ze spocznikiem. Dwubiegowe są bardziej praktyczne, i co chyba najważniejsze, bezpieczniejsze, szczególnie dla dzieci i osób starszych. Wszystko jest OK, dokąd jesteśmy piękni i młodzi i gdy możemy brykać jak tygrysek z Kubusia Puchatka. Dabell, wybrałaś jeszcze dość rzadkie rozwiązanie ściany 3W z 20 cm. ocieplenia. Niektorzy powiedzą dzisiaj, po co to skoro 10 cm wystarczy. Jestem przekonany o tym, że niedługo bedzie to standard i popieram twój wybór. Również, co do silikatów. Pamiętaj o odpowiednio szerokich fundamentach. Przy okazji pytanie, czy kalkulowałaś koszt wykonania 1m takiej ściany (robocizna oraz materiał)? Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 24.03.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 gourmand - nasz wykonawca ma ścianę 3W- z dociepleniem 20cm wełny, co prawda z ceramiki, ale w tej chwili silikaty są bardziej dostępne i rozpowszechnione, niz było to kilka lat temu jak budował swój dom, on ma współcz. U=0,18. Też do takiego dążę. Przedstawił nam taką propozycję: ściany 2W+15cm wełny lub w tej samej cenie 3W z 12cm wełny. 20cm będzie pewnie trochę droższe, nie mam jeszcze szczegółowego wyliczenia, ale to jest coś za coś. My chcemy na maxa obniżyć współczyniki cieplne domu, bo tak jak mówisz jeszcze pare lat temu mało kto zakładał więcej niż 10-12 cm ocieplanie na nowe domy a teraz i 20cm dają bardzo często. I tak nowe domu budowane w Polsce mają zapotrzebowanie ok 120-130 kWh/m2 powierzchni, gdzie standardem za zachodzie jest 50-60. Jeżeli Cię to interesuje, to napisz - dam znać jak bedę miała wycenę. Będziemy adaptować projekt w doświadczonym biurze będącym własnością małżeństwa architekta i konstruktora z wszelkimi uprawnieniami , więc wyliczenia fundamentów i zmiany ścian będą napewno ok. Już z nimi współpracowaliśmy i są bardzo solidni. Będziemy robić odwierty, żeby sprawdzić warunki geotechniczne podłoża do dostosowania fundamentów. Oni też uważają, że silikaty to bardzo dobre rozwiązanie. Co do schodów - masz rację - dwubiegowe ze spocznikiem są wygodne, porozmawiam na ten temat, nie wiem tylko czy będzie to możliwe, bo widzę, że częściowo wchodzą na ścianę łazienki. Nie znam się na tym - dzięki za zwrócenie uwagi . Jeżeli chodzi o pokoje na górze - przeliczymy z pewnością powierzchnię okien do pokoi, coś trzeba bedzie w tym względzie napewno zrobić. I jeszcze jedno - będziemy chyba podwyzszać sciany - wysokość pokoi to 2,63 - trochę za mało. Pozdrawiam serdecznie Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 24.03.2006 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Witaj dabell, bardzo się cieszę, że zdecydowałaś się jednak na pistacje. Kosztorysu niestety nie mam, czekałam na ten z archona. Niestety bardzo mi zależy na czasie- musimy go mieć do środy, więc sami będziemy coś kombinowali. Wtedy na pewno Ci wyślę. Pewnie będzie się on różnił nieco od Twojego- ze względu na materiały zastosowane na ściany zewnętrzne. Wykonawcy właściwie ocenili całość domu- bez podania cen za poszczególne etapy. Ten na którego się zdecydowaliśmy, policzył mi każdy etap- robociznę i ilość materiału. Poniżej napiszę Ci, co już mam wyliczone.Ściankę kolankową również podnosimy- o 1 a może nawet 2 pustaki. No i w pierwszej wersji również mięliśmy zostawić podcień z oknami, o jakich piszesz. Zresztą taka wersja jest również na makiecie (trochę różnią się jedynie okna w kuchni). Również nie wyobrażam sobie kuchni bez prawdziwego stołu, a w naszym projekcie ten wykusz w części jadalnej w kuchni jest po prostu super. A nie będziesz robiła dodatkowego wejścia do kuchni z przedpokoju?A jeśli chodzi o zawód mojego męża- jest lekarzem. Powiedziano nam, że to dla banku właśnie zawód zaufania publicznego. Niech i tak będzie- byle tylko dali kredyt. A teraz wyliczenia:-fundamenty:66 metrów (robocizna 1650zł)-stan 0 (1120zł)-mury I kondygnacji :207m2 (3500zł)-mury drugiej kondygnacji 157m2 (2660zł)-strop (tutaj policzył mi dwa stropy lane- tak chcieliśmy w pierwszej wersji)-110m2(obydwa) 4400zł-schody (wyliczył, że korzystniej będzie dodać jeszcze jeden stopień- czyli w sumie 17) 595zł-kominy ponad dachem ok.1500zł (tutaj też połączył kominki wentylacyjne w jeden)-podciągi 500zł betonitów na fundamenty będę potrzebowała ok 1000sztukstrop z ackermana ok 1300 sztukcegły na kominy ok 2500 sztukścianki działowe policzył mi z ytonga 240 sztuk (będzie jednak z porothermu)klinkier na kominy ponad dach- ok1500 sztuk Wycenę dachu podałam w dzienniku(dość ogólna dla euronitu). Jeśli będziesz chciała dokładniej, napisz. Nie mam jeszcze dachówkarza, z gościem od więźby rozmawiałam wstępnie telefonicznie. Zaproponował mi ok 2000zł za ułożenie. Drewna będzie potrzeba ok 10 m3 - u niego po 590zł. Zastanawiają mnie jeszcze tylko schody zabiegowe. Może faktycznie lepiej byłoby zamienić je na dwubiegowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 24.03.2006 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Tabalugo, myślałam o drzwiach do kuchni z wiatrołapu, ale nie będę ich robić. To nie jest duża odległość, kuchnia jest zaraz po wejściu do komunikacji. W wiatrołapie zostawia sie wszystko,rozbiera i potem wraca po zakupy. W dodatku z wiatrołapu jest wejście do kotłowni, która u mnie będzie stac w najzimniejszym północnym rogu, więc tam będę trzymała część grubszych zapasów spożywczych. Poza tym ustawienie stołu w kuchni w ciągu komunikacyjnym nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem dla mnie.Dzięki za materiały.pozdrawiamDabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gourmand 25.03.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Witam pistacjowe dziewczyny, Widzę, że podeszłyście do sprawy bardzo profesjonalnie. Zmian w projekcie nie należy się obawiać i jeśli tylko można, należy je wprowadzać. Przecież we własnym domu powinniśmy się dobrze czuć. Dabell, dziękuję za wyczerpujące informacje. Dalszymi oczywiście jestem zainteresowany. Zadam przy okazji pytanie. Czy do tak skomponowanych (ciepłych) ścian przewidujesz mechaniczną wentylację z odzyskiem tego ciepełka?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 25.03.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Reku jest super, jako odzysk ale i jako komfort w domu - rozmawialiśmy na targach Tarbud z właścicielem rekuperatory.pl, ale na razie nie będziemy się na to decydować - kasa . Trudno, potem bedziemy przerabiać.Może jedynie podjadę do nich z projektem, żeby ewentualnie przygotować się do zrobienia go kiedyś w przyszłości. Na razie bedzie GWC jako element wentylacji, do tego ewentualnie wyciągi (wentylatory) na kominach - coś na model wentylacji hybrydowej. Nie wiem jeszcze co z nawiewnikami w oknach, zobaczymy - może kuchnia?. Mam kolegę - projektuje wentylacje i klimatyzacje dla obiektów przemysłowych i w tej chwili bedzie wykańczał swój dom - on robi podobnie tyle, że bez GWC. Z GWC zrobimy jakieś podłączenie do przewodów DGP coby szło do wszystkich pomieszczeń - myślę nad tym obecnie . Jak będę miała dane o ścianach to napiszę. Pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 27.03.2006 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 dabellczy masz generalnego wykonawcę? Dość drogo wyliczył Ci ten dom. Ja właśnie dziś rozmawiałam z panem, który robił mi wyceny dachu i pracuje w hurtowni budowlanej. Powiedział, że powinniśmy bez problemu zmieścić się w kwocie 220 000zł. Pewnie dużo zależy od zastosowanych materiałów i robocizny. My mamy dość taniego wykonawcę (ale sprawdzonego i poleconego)Fakt, że za materiałami muszę biegać sama, ale sam też obiecał załatwić mi jakieś zniżki na stal. Zresztą za te kilkadziesiąt tysięcy to ja sobie chętnie pobiegam. No i my mamy już ogrodzoną działkę- brakuje tylko jakieś 10 m siatki. Co prawda, nasz płot na podmurówce nie jest zbyt atrakcyjny( stary) ale póki co -JEST. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 27.03.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 fajowy ten domek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts