dabell 27.03.2006 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Tabalugo - cena za domek to ok. 230 w wersji standard a 270 w wersji lux +ok. 30 tys, za podjazdy i różne duperele, zeby ładnie działka wyglądała. Generalny wykonawca daje tę przewagę, że mamy Vat 7% na wszystko. Na niego bedziemy kupować wszystko. mam nadzieję, że uda się maksymalnie oszczędzić. Wczoraj liczyłam sobie okna i drzwi wg ceny producenta - bez upustów (drewniane - cudooo - plastodrew.pl ) i wyszło mi, że trzeba liczyć ok 40tys na stolarkę . Ale to własnie wersja lux . Zobaczymy co da się zrobić. Będziemy w kontakcie, coby porównywać wyceny . Pozdrawiam serdecznie Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 27.03.2006 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 fajowy ten domek... pewnie, że fajowy. Dołącz do nas, bo dopiero dwie jesteśmy pod pistacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 27.03.2006 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 dabell, my załatwiamy materiały również z dużo niższym podatkiem, lub bez. Po prostu trzeba chodzić...Ja miałam również generalnego wykonawcę, który za całość stanu surowego zamkniętego zażyczył sobie 34 000zł. Oczywiście sam załatwiałby wszystkie materiały właśnie z 7% podatkiem. Fajnie, że jesteś. Koniecznie musimy porównywać swoje wyceny- będzie nam łatwiej. A jakie planujesz ogrzewanie?Kosztorys archona ma być gotowy na koniec tygodnia- dziś mój mąż dzwonił do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 27.03.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Tabalugo - ja też dzisiaj dzwoniłam i pytałam o kosztorys - z pewnościa będzie w tym tygodniu po tym, jak bombardujemy ich z dwóch stron. Mamy na działce gazociąg, więc będzie kocioł gazowy, do tego kominek z DGP grawitacyjnym. Mój mąż bardzo chce, żeby było możliwe podłączenie w przyszłości solarów, chociażby do CWU, bo mamy idealne wystawienie dachu na stronę południowo - zachodnią . Jak to u was wygląda? Ile płaciliście za adaptację? Jak dzisiaj podzwoniłam po architektach to mi się gorąco zrobiło - od 3,5 tys netto za adaptację (zmiana ścian)+ projekt zabudowy, zjazdu na drogę gminną i odrolnienie. Całe szczęście, że wstępnie rozmawiałam z architektami, o których już pisałam, i oni nie wezmą więcej niż około 2000 netto. Będziesz robić wentylację mechaniczną z reku? Nasza działeczka jeszcze na jesień była obsiana płodami rolnymi, więc czeka nas ściąganie 60cm humusu , matko ile to piasku pójdzie... Pozdrawiam serdecznie Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 27.03.2006 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 dabell Ja za adaptację zapłaciłam 600zł. Zgodę na zmiany w projekcie od archona miałam za darmo. Gazociąg, kanalizację i prąd mamy również na działce- ogrzewanie gazowe+ kominek z płaszczem wodnym. Z archona mam projekt DGP, ale jednak będzie płaszcz. O solarach też myśleliśmy, ale na razie dajemy sobie spokój.Reku również nie robimy. My mamy wejście od Wschodu- dach strona południowa i pólnocna.Wykonawca dopatrzył się jeszcze możliwości połączenia kominów wentylacyjnych w jeden. Będzie ekonomiczniej i ładniej. Poza tym zaproponował nam dodanie jednego stopnia schodów- było 16- dość stromych, będzie 17. Zresztą zastanawiam się jeszcze, czy nie zrobić dwubiegowych.My na pewno podniesiemy ścianke kolankową o jeden lub dwa pustaki, a Wy?Strop też nie będzie wylewany- raczej terriva lub ackermann. Pozdrawiam[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 28.03.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Tabalugo adaptację robił wam znajomy architekt , czy tak pierwszy z brzegu? - rozbieżności cenowe porażają... My byliśmy bardzo za płaszczem wodnym, ale zrezygnowaliśmy - po części koszty, po części zależność od prądu. Wiem, ze wyłączenie prądu nie zdaża się często, ale jednak ... Zdecydowaliśmy sie na rozwiazanie całkowicie niezależne. Solary będą kiedyś , ale trzeba zostawić otwartą furtkę dla rozwiązania. Są ekologiczne a my jesteśmy po ochronie środowiska . Może choć jeden element ze studiów zastosujemy w życiu . Podniesiemy z pewnością do ok.2,90 czyli wyjdzie ze dwie cegły silikatowe. Powiem zresztą tak, będziemy jescze rozmawiać z architektami na temat ścian. Uważam, że 3W jest rewelacyjnym rozwiązaniem, ale nie mówię, że nie wysłucham argumentów na 2W. Będziemy robili POŚ (między 6,5 a 7,5 tys zł), bo kanaliza to nie wiadomo kiedy, a nie mam się zamiaru bawić z szambem.(POŚ zwróci mi sie max, po 3 latach). Stropy - zobaczymy co powiedzą nam w biurze projektowym, myśle że będzie podobnie jak u was. Pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 28.03.2006 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 adaptację robił nam architekt zupełnie obcy- tyle u nas biorą. Jest to człowiek, który będzie również naszym kierownikiem budowy- nie pytałam jeszcze o cenę, ale u znajomych zażyczył sobie za to 1000zł.My myśleliśmy o solarach, ale ich koszt zwróciłby się dopiero wówczas, kiedy trzeba by było je znów wymieniać. Poczekamy, aż stanieją, lub Urząd Ochrony Środowiska zacznie zwracać choć częściowo koszty instalacji. A czy masz już może projekt DGP? Ja zamówiłam, ale przyznam, że mój architekt jak to zobaczył, to miał niezły ubaw. Nawet spytał kolegę, czy widział kiedyś coś podobnego. Poza tym znajomi bardzo chwalą sobie płaszcz wodny. Ścianka kolankowa ma u nas w projekcie 100cm- więc podniesiecie ją pewnie o jakieś 40-50cm, a tym samym strop będzie wynosił ok 290cm. Jeśli chodzi o ściany- początkowo planowaliśmy jednowarstwową- Porotherm 44P+W- ale nam odradzono. Nawet pani z biura archon poradziła, byśmy jednak budowali co najmniej dwuwarstwową- trudno bowiem znaleźć wykonawców, którzy zrobiliby tą ścianę dobrze, tak by nie było mostków termicznych. 3W na pewno będą cieplutkie.Stropy podobno są dość grube w projekcie- można spokojnie zastosować stropy lekkie. Nie wiem tylko, czy zwróciłaś uwagę na podciąg w salonie. Ja nie znam się na tym zupełnie, ale pokazał mi go w projekcie wykonawca.Jutro prawdopodobnie będzie gotowa wycena więźby na dach. A czym kryjecie dach? My zastanawiamy się nad cementową i ceramicznną.I jeszcze jedno pytanko: jak długo zamierzacie budować i wykańczać? My w tym roku planujemy stan surowy zamknięty, przyszły wykończeniówka i na Święta Bożego Narodzenia 2007 - przeprowadzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 28.03.2006 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Zapomniałam jeszcze o jednym- czy zwróciłaś uwagę na wysokość parapetów w kuchni. Wydaje mi się, że są zdecydowanie za nisko- tuż przy blacie kuchennym, albo nawet poniżej. Ja podnoszę je do 110cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 28.03.2006 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Tabalugo - jutro powinnam mieć już projekt, więc o technicznej stronie projektu nie mogę się na razie wypowiadać. Dzięki za uwagi - szczególnie się przyjrzę. Myślę, że tak jak mówisz - ściana kolankowa do podwyższenia. Dachówka będzie raczej ceramiczna, chociaż koleżanka ma Euronit (3 lata) i jest bardzo zadowolona. Bedziemy robić pełne deskowanie z papą, więc może nie Creaton, ale może coś polskiego (Rupp, Koramic) - nie będzie trzeba aż tak szczelnych zamków. Dzięki deskowaniu nie robi sie już wykończenia podbitki. Będziemy sie wprowadzali podobnie, no ... może trochę wcześniej. W tym roku stan zamkniety, w przyszłym wykończeniówka. To realny i zdroworozsądkowy scenariusz. Bierzemy kredyt na całość, więc może nas jednak trochę popędzi . Wiesz co - gdyby nie odległość i czas- to chyba bym robiła u was adaptację . Rozjazd cenowy jest koszmarny. U nas standard za kierownika to 2000-2500. Za Inspektora Nadzoru 1500-3000zł. Małe miejscowości mają tę przewagę. Znając życie dom wyniesie nas 10-20% więcej niż was. Ściana 1W odpada- z tych powodów właśnie, o których pisałaś. Mamy co prawda znajomych, którzy zbudowali 1W z BK 36 i są zadowoleni, ale facet siedział prawie cału czas na budowie i patrzył murarzom na ręce - ale musieli mieć go dość. Ekipa była solidna, więc wpadek nie było, ale nie zawsze tak jest... Teraz są standardy współczynnika U jakie są, a za parę lat mogą być podwyższone. Co do parapetów - myślę, żeby zrobić jest w ramach blatów. Jeżeli będziesz robiła pod oknem zlew, to daj na ścianie najmniejszy, pojedyńczy panelowy grzejniczek - zapobiegnie skraplaniu się wody na rurach i syfonie pod zlewem. Unikniesz zniszczenia (napuchnięcia) szafki, to bardzo częsty problem. Pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 28.03.2006 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Zlew będzie rzeczywiście pod oknem i dlatego między innymi podnoszę nieco parapet. A z tym grzejnikiem, to nie wiedziałam. Tylko gdzie go dokładnie umieścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 28.03.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Grzejnik dokładnie pod oknem, za rurami, oczywiście trzeba zrobić jakąś przerwę w blacie, w celu cyrkulacji powietrza. Ja też nie wiedziałam, zwrócił mi na to uwagę kolega (ten od wentylacji), jemu właśnie prawie przegniły szafki i za radą znajomego, u którego grzejnik rozwiązał problem, nam też tak poradził.Ja po prostu wytnę jakąś szczelinę we fragmencie blatu za zlewem. Podoba mi się jak blat jest jednocześnie parapetem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 29.03.2006 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Dostałam dziś telefon, że jutro archon wyśle mi kosztorys. Bardzo jestem ciekawa, na ile będzie wyceniona pistacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 31.03.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Mam projekt (kosztorys zamówiony) i kolejne zmiany mi krążą po głowie . Nasz wykonawca stwierdził jak zobaczył projekt, że warto zostawić lukarnę, ale pokój w którym sie ona znajduje otworzyć na holl poddasza. Zrobi sie wtedy otwarta przestrzeń ok 17m2 po podłodze i tam urządzimy chyba miejsce TV + biblioteczkę (sofa lub fotele z ławą). Bardzo mi sie to spodobało. Pozostałe 3 pokoje na poddaszu są i tak bardzo duże. Dzieciaki będa miały gdzie hasać . Tabalugo - jaka kolorystykę domu wybieracie? Ale mam mętlik Podoba mi sie brązowy dach, sciany ciepłu jasnożółty, podmurówka z ciemnoceglastego klinkieru. Ewentualnie czerwień, krem i ciemniejszy w tonacji klinkier na dole . Jak bedzie u was? Pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gourmand 01.04.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Witaj Dabell, Choć nie mam tego w zwyczaju, wtrącę się troszkę do rozmowy. Jeśli nie zależy ci na zamkniętym pokoju, to propozycja architekta jest bardzo dobra. Salon telewizyjny napewno jest potrzebny. Zniknie odwieczny, rodzinny problem, mecz czy jakiś film. Mama nie musi wtedy lądować w kuchni. Dzieci na "górze" też będą mogły w tym względzie się usamodzielnić. Co do kolorów, wczoraj odlądałem dom w tonacji o której napisałaś. Na pierwszy rzut oka wyglądał na kremowy. W rzeczywistości, kolor ten w opisie ma jeden z odcieni zieleni. Bardzo ładnie kontrastuje z dachem, stolarką i podmurówką. Wygląda jak bardzo jasna pistacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 01.04.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Witaj Dabell, Choć nie mam tego w zwyczaju, wtrącę się troszkę do rozmowy. Jeśli nie zależy ci na zamkniętym pokoju, to propozycja architekta jest bardzo dobra. Salon telewizyjny napewno jest potrzebny. Zniknie odwieczny, rodzinny problem, mecz czy jakiś film. Mama nie musi wtedy lądować w kuchni. Dzieci na "górze" też będą mogły w tym względzie się usamodzielnić. Co do kolorów, wczoraj odlądałem dom w tonacji o której napisałaś. Na pierwszy rzut oka wyglądał na kremowy. W rzeczywistości, kolor ten w opisie ma jeden z odcieni zieleni. Bardzo ładnie kontrastuje z dachem, stolarką i podmurówką. Wygląda jak bardzo jasna pistacja. gourmand - wtrącaj się nie ma sprawy - zawsze ciekawie jak do tej pory pisałeś . Początkowo chciałam TV przenieść do najmniejszego pokoju naprzeciw łazienki (salon uwolniony ) a środkowy tak jak pisałam podzielić i dodać do pokoi po bokach. Ale wydaje mi się, że ten nowy pomysł spełniając podobne funkcje, dodatkowo stworzy na górze wrażenie przestrzeni (w dodatku podniesiemy ściankę kolankową i ściany na dole). Pokoi wystarczy - dwa dla dzieci i pokój gościnno - komputerowy na górze, nasza sypialnia na dole. W razie powiększenia inwentarza pokój TV można zamknąć . Jestem pod wrażeniem, że w takim w sumie niezbyt wielkim (ale też niemałym ) domu udało się zaprojektować aż 6 sensownych pokoi. Bardzo, ale to bardzo jestem zadowolona z tego projektu. Jezeli chodzi o kolorystykę - to czy mogłbyś może zrobić zdjęcie tego domku ? Ta pistacja może być ciekawa . Wychodzi na to że, nie będziemy praktycznie zbyt wiele zmieniać poza ewentualnie ścianami. W dodatku nasz wykonawca (esteta jak się okazuje ) namawia nas - mimo trochę wyższych kosztów, na pozostawienie klinkieru na elewacji przy oknie z klatki schodowej. No muszę przyznać że jest to super element dekoracyjny - zobaczymy . Pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 01.04.2006 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Witaj dabell Z tym pokojem telewizyjnym to świetny pomysł- sama chętnie bym tak zrobiła, ale nam potrzebny jest jeszcze dodatkowy pokój. Kiedyś szukałam właśnie projektów z taką wolną przestrzenią na górze. Uważam, że domek jest super- zobaczymy jeszcze jak wyjdzie w rzeczywistości. Jeśli chodzi o elewację- to również chodzi mi po głowie wersja, o której piszesz- brązowy dach i żółta elewacja. Ale zielenie również wchodzą w grę- i nawet będzie bardziej pistacjowo. Poczekamy, zobaczymy. Zresztą mam kolornik z archona, więc spróbuję coś pokombinować.Wczoraj dostałam też kosztorys z archona. I tu muszę przyznać, że po raz pierwszy się rozczarowałam. Niestety nie da się go wydrukować. Nie uwzględniono instalacji c.o. Mąż miał wczoraj wieczorem coś z nim pokombinować, pościągać do niego jakieś programy, ale nie wiem czy mu się udało. Kosztorys jest w Rodosie.Pozdrawiam[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 01.04.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Tabalugo- jak rozmawiałam w Archonie, to powiedziano mi, ze mozna zrobić plik w Excelu. Zresztą jak kupiłam Apolla też z kosztorysem, ale na papierze, to równiż dostałam plik textowy z programu, który przerzuciłam do Excela. Sprawdź czy można zapisać w w formie textowej, jeżeli nie masz czasu się bawić potem w przerabianiena Excel - wyślij mi na maila ja to zrobię w parę minut.Pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 01.04.2006 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Dzięki dabellJak tylko mąż znajdzie chwilkę, zaraz Ci wyśle. Próbował wczoraj coś z tym zrobić- niestety nie udało mu się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 01.04.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Tabalugo, nasza grupa się postarała . W poradniku znajdziesz do ściągnięcia kosztorys, który znalazłam na forum jest ok. http://www.grupawroclawska.republika.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 01.04.2006 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Tabalugo - wysłałam na razie obrobiony kosztorys na stan surowy otwarty, reszta jutro . Pozdrawiam serdecznie Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts