tabaluga1 05.04.2006 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Dziękuję dabell.Dostałam wczoraj wycenę więźby dachowej- jest w moim dzienniku. Cały czas zastanawiałam sę nad tymi schodami, niestety chyba nie da się zrobić dwubiegowych. Schody musiałyby być wysunięto nieco do przodu, a tuż przy nich są drzwie do pokoju na dole. No i jeszcze raz sprawa drzwi do kuchni. W niedzielę byli moi teściowie i dali mi trochę do myślenia. Faktycznie, może nie być wygodnie z tymi drzwiami do kuchni z wiatrołapu. Zobaczymy, jak ruszy budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 05.04.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Tabalugo mam juz gotowy kosztorys na całość. Zaraz wyślę, bo właśnie wróciłam. Przepraszam, że dopiero dzisiaj, ale dokończyłam go wczoraj w nocy . Od poniedziałku mam zakręt- w poniedziałek złożyłam do adaptacji projekt. Chcemy mieć wszystko gotowe do wniosku w ciągu 2-3 tygodni, więc musze ustawić geologa do badań gruntu, a żeby on mógł robić swoje to musi byc choć częściowy plan zagospodarowania działki. Jedno goni drugie . Dzisiaj byłam w banku (Nordea) by uściślić ich warunki kredytowania. Zobaczymy czy będziemy brali u nich, ale w 100% w PLN, przynajmniej na czas budowy. Potem zobaczymy. Pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 05.04.2006 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Dzięki dabell, kosztorys dotarł i bardzo nam pomoże w skorygowaniu naszych założeń.My załatwiamy kredyt przez Goldenegg w Millenium. Na 100% w CHF na 30 lat. Kiedy wejdziemy do strefy Euro pewnie trzeba będzie przewalutować, ale to potem. A załatwianie wszystkich papierów to naprawdę zmora. Dobrze, że nam został już tylko kredyt i mamy nadzieję wysłac wniosek do banku jeszcze w tym tygodniu. Wczoraj rozmawiałam z moim wykonawcą- umówiliśmy się wstępnie na połowę maja (ten termin ciągle się jakoś oddala, ale mam nadzieję, że ten jest już najbardziej prawdopodobny). Zresztą on w tej chwili jest jeszcze bardzo zajęty i u mnie też będzie budował z przerwami. Może to i dobrze, bo fundamenty będą sobie spokojnie schły, potem będzie przerwa po stropie. A nam się aż tak bardzo nie spieszy- do zimy zdążymy przykryć domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaR 30.05.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Witam Wszystkich!Czy ktoś buduje ten śliczny Domek pod PISTACJĄ z Archonu?Bardzo proszę o kontakt !My będziemy zaczynać w najbliższej przyszłości,jak tylko uporamy się z formalnościmi....Mamy działkę w Radomsku ( 40 km od Częstochowy).Bardzo proszę o rady i przestrogi dotyczące tego projektu....a najmilej widziane są WSZELKIE ZDJĘCIA z budowy....Z góry dziękuję.....Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 30.05.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Tabaluga buduje, a właściwie zaczyna. Tu jest jej dziennik http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=64776&sid=5cd525401a5ec3c9646c47d383af554f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 30.05.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 A tu już było o tym projekcie: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=61939&highlight=pistacj%B1 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 01.06.2006 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Witam Wszystkich!Czy ktoś buduje ten śliczny Domek pod PISTACJĄ z Archonu?Bardzo proszę o kontakt !My będziemy zaczynać w najbliższej przyszłości,jak tylko uporamy się z formalnościmi....Mamy działkę w Radomsku ( 40 km od Częstochowy).Bardzo proszę o rady i przestrogi dotyczące tego projektu....a najmilej widziane są WSZELKIE ZDJĘCIA z budowy....Z góry dziękuję.....Basia Basiu, ja zaczynam budowę pistacji. Napisałam Ci prywatną wiadomość. Również proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Plento 02.06.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 -------------------------------------------------------------------------------- Witajcie Tabalugo i Basiu, przyłaczam się do grona budowniczych domu "pod pistacjami".Od tygodnia śledzę zapisy w dzienniku budowy Tabalugi, bardzo interesujące i dające dużo praktycznych informacji. My z mężem będziemy budować powiekszoną wersje pistacji o garaż(aneks G). Mamy 3 dzieci więc potrzeba nam troche więcej miejsca. Jestesmy w trakcie zakupu działki 8 arowej w Krakowie, przed nami jeszcze batalia z WZ i pozwoleniem na budowę. Tak na marginesie na WZ czekamy juz drugi rok , głupia wydawałoby sie sprawa. Dla jednej z sąsiadujących działek urząd nie mógł ustalić adresu właściciela, ale postanowilismy sami działac, jak widac trwa to długo ale juz ten adres chyba wreszcie bedziemy mieć uf... To chyba jest cena za to ze kupilismy te działkę( a w sumie 2 wąskie działki po 12 metrow szerokie) naprawde za niewielkie pieniadze jak na Kraków (60 tyś.) i to w dodatku uzbrojoną, w sasiedztwie nowe domy w oddali widok na Klasztor Kamedułów i dosłownie za granicą działki rozpoczyna się Tyniecko-Bielański Park Krajobrazowy- ale sie rozmarzyłam.... Mam pytanie do Tabalugi bo jakos nie mogłam ostatecznie wywnioskować : jaki bank udziela Wam kredytu. Czeka nas niedługo wojna o kredyt. Mąż pracuje na uniwersytecie ( zarobki naukowców pożal się Boże) a ja nie pracuje więc możemy mieć kłopoty w dostaniem kredytu. Na razie mieszkamy w 46 metrowym mieszkanku na poddaszu i juz nie mozemy sie doczekać rozpoczęcia budowy. pozdrowienia Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 02.06.2006 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Małgosiu- odpisałam Ci w komentarzach do mojego dziennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaR 05.06.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Witaj Małgosiu!Bardzo się cieszę,że do nas dołączyłaś!!Pistacja jest śliczna,no nie?Ja jestem na tym samym etapie co Ty....Też nie mamy jeszcze WZ,mają być na dniach ...ale jest tak od 2 miesięcy....Jak już coś się u Was ruszy do przodu,to koniecznie daj znać!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 07.06.2006 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Basiu, Małgosiu, jak Wasze papiery?Czekam niecierpliwie na wiadomości.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaR 07.06.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Witaj Tabalugo!!! U nas ciągle nic...Nie mamy WZ. .Jak coś będę wiedziała,to natychmiast Ci napiszę!!!Powodzenia w "wykopkach"!!!Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 12.07.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Dołączam do gronka wielbicielek Pistacji. Nasza będzie się budowała od połowy sierpnia pod Wrocławiem. Jak tylko ruszymy postaram się stworzyć dziennik i prezentować postępy jak Tabaluga - będzie co porównywać - Pistacja w kolorze ceglanym -porotherm i białoszarawym - silikaty . Pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 12.07.2006 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Widzę, że temat odżył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ola 25.08.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Witam wszystkich wielbicieli pistacji.Mamy zamiar zakupić ten projekt bardzo się nam podoba z zewnątrz jak i w wewnątrz.Jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowe.Myśle że zaczniemy budowe w przyszłym roku,tak byśmy chcieli,ale jak wyjdzie to się okaże.Prosił bym jak można o pare wskazuwek co warto zmienić w tym projekcie a czego nie.Z gury dziękuje napewno wszystkie rady się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ola 26.08.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Witam wszystkich wielbicieli pistacji.Mamy zamiar zakupić ten projekt bardzo się nam podoba z zewnątrz jak i w wewnątrz.Jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowe.Myśle że zaczniemy budowe w przyszłym roku,tak byśmy chcieli,ale jak wyjdzie to się okaże.Prosił bym jak można o pare wskazuwek co warto zmienić w tym projekcie a czego nie.Z gury dziękuje napewno wszystkie rady się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitkaxyz 27.08.2006 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Nam tez bardzo spodobal sie ten domek. Jedyny problem to to, ze chcemy 3 pokoje na gorze (nie 4 jak w pistacji) i tak jest wlasnie nenufarach, ktore sa bardzo do pistacji podobne. Jesli chodzi o pistacje to wstepnie pytalismy architekta i doradzal takie zmiany:- zlikwidowac spizarke-drzwi przesuwane do kuchni zrobic-okna w dachu na poddaszu zlikwidowac-pomyslec nad usunieciem slupow w pokojach na gorze poza tym jest osoba na forum, ktora buduje ten domek i chyba wprowadzila kilka zmian, poczytaj. My sie chyba zdecydujemy jednak na te nenufary. Prosze napisz mi jakie formalnosci konkretnie zalatwiasz przed budowa bo my troche sie w tym zaczynamy gubic. Gdzie sie zalatwia media ile to mniej wiecej kosztuje? Dzieki z gory. Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 29.08.2006 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam kolejnych pistacjowców. Tą osobą budującą na forum jestem ja. Domek już wymurowany, właśnie robi się więźba. Ja również wprowadziłam parę dość istotnych zmian, ale o tym można dokładnie przeczytać w moim dzienniku- link poniżej. Jeśli chodzi o trzy pokoje na górze, to można wprowadzić taką zmianę, jaką planuje dabell-również na forum. Środkowy pokój z lukarną będzie po prostu powiększeniem holu na górze. Ja jestem domkiem zachwycona i już nie mogę się doczekać przeprowadzki. Dom jest naprawdę bardzo funkjonalny, przestronny i ładny. Z istotniejszych zmian, jakie wprowadziłam i z jakich jestem bardzo zadowolona to zmiana schodów na dwubiegowe i likwidacja podcienia w salonie. Jeszcze tylko zmniejszę okna w salonie, bo są stanowczo za duże.pozdrawiam i w razie wątpliwości- pytajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 29.08.2006 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witaj tomku i oluJa mam już mury pistacji- teraz robi się więźba. O szczegółach i poszczególnych etapach można poczytać w moim dzienniku- jest tam też sporo zdjęć- link poniżej. Wprowadziłam kilka zmian- między innymi zamiana schodów na dwubiegowe, likwidacja podcienia w salonie, wielkości okien, podwyższenie ścianki kolankowej i inne - szczegóły w dzienniku. Jestem bardzo zadowolona z domku. Wydaje się bardzo funkcjonalny, wygodny i przestronny. W razie czego - pytajpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitkaxyz 29.08.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 A czy moglabys napisac ile kosztowala Cie adaptacja projektu ze wszytskimi zmianami jakie wprowadzilas. Rozmawialam dzis z kilkoma biurami architekt. wspolpracujacymi z archon i bardzo rozne ceny slyszlam- od 700 do nawet 4000 zl, a np za sam projekt garazu niektorzy zyczyli sobie 2 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts