tabaluga1 29.08.2006 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 A czy moglabys napisac ile kosztowala Cie adaptacja projektu ze wszytskimi zmianami jakie wprowadzilas. Rozmawialam dzis z kilkoma biurami architekt. wspolpracujacymi z archon i bardzo rozne ceny slyszlam- od 700 do nawet 4000 zl, a np za sam projekt garazu niektorzy zyczyli sobie 2 tys. anitkaxyz Ja za adaptacje zapłaciłam 600zł. Adaptacje robił mi nasz kierownik budowy- ma wszelkie uprawnienia. Zgodę na zmiany od Archonu miałam bezpłatnie. Czy Ciebie interesuje garaż wolnostojący? Bo jeśli chcesz w bryle, to są nowe wersje pistacji z garażem (pulpitowym lub dwuspadowym). pozdrawiam imienniczkę mojej siostry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkov 24.01.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Mam zamiar wybudować dom wg projektu Dom pod pistacjami z garażem dwustanowiskowym. Poszukuję osoby ,która ma ewentualne zdjęcia takieko domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 25.03.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Witam wszystkich - My tez budujemy Pod Pistacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 25.03.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Witaj jaką wersję Pistacji będziesz budował i na jakim etapie jesteś? Widzę że przybywa Pistacji na mapie . Pozdrawiam serdecznie - w moim i Tabalugi dzienniku budowy znajdzeisz sporo informacji, myślę, że warto przeglądnąć. Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 25.03.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 witam wiem, wiem przeglądam - wraz z moim przyszłym mężem jesteśmy na etapie papierologii - a jezeli chodzi o dom to wersja bez garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 25.03.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Dabell - mam takie pytanie czy dużo zmienialiście w projekcie - jeżeli tak to nad czym warto pomyslec, my bedziemy powiekszac dolna lazienke kosztem pomieszczenia gospodarczego - nawet nam doradzono aby w dolnej lazience postawic piec - podobno nowe wygladaja bardzo ladnie i nie szpeca co o tym myslisz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 25.03.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Mamy trochę zmian - zmiana schodów na dwubiegowe (zmiana kierunku schodów zmniejszyła łazienkę i pojawiła się mała kanciapka), zabudowanie drzwi tarasowych 180*230 na okno 180*150 (w części kominkowej) - poprawiła sie ustawność saloniku, dzięki rekuperacji (wentylacja mechaniczna)mamy mniejsze kominy, kominek będzie stał z boku nie przed kominem (mamy schiedla postawionego przed ścianą, więc wystawałby straszecznie), podwyższyłam wysokość okien z 80 na ok. 90cm, okno w kuchni jest na wysokości 120cm, wykusz został bez zmian. Strop Teriva zamiast monolitu. Na ścianie kolankowej mamy wieniec - jest wyżej o ok. 15cm. Ściany parteru wyszły nam wyższe - na gotowo będzie ok. 276cm (w projekcie 263), podłoga na gotowo 20cm (podogówka na parterze - całość) . Ocieplenie poddasza mamy większe 25 cm (zamiast 20). W najmniejszym pokoju mamy trzecie okno połaciowe. Reszta bez zmian (z tego co pamiętam).Pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 26.03.2007 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 nad zmianami caly czas mysle, aby w pozniejszym wykanczaniu domu nie zagracic go - mable raczej planuje minimalistyczne - zobaczym y co powiePani architekt na moje pomysly zmian - to juz niedlugo narazie życie nam zaprzataja inne kwestie - za niecale 4 miesiace bierzemy slub - wiec wiele czasu poswiecamy wlasnie temu wydarzeniu - cos mi sie tak wydaje ze slub i rozpoczecie budowy zbiegna sie w czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 16.04.2007 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 ale tu cicho - jakos wszystko i wszyscy ucichli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 16.04.2007 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 witamtez buduje pod pistacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 20.04.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Witam . Mi też bardzo się podoba pistacja i jeśli po dzisiejszej konsultacji u architekta będę wiedział,że mogę go na swojej działce zmieścić to na 100 % będzie moja . Tymczaem pozdrawiam wszystkich pistacjowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkness 20.04.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Witam Dopisuję się do grona wielbicieli Pistacji. Z wielkim zainteresowaniem czytam dzienniki dabell i tabalugi, może coś podpatrze i skorzystam z pomysłów My budujemy Pistację powiększoną o garaż (Aneks G). Pozdrawiam wszystkich "Pistacjowców" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FakirM 20.04.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Witam w pistacjowym towarzystwie Za ok 2 tyg skadam wniosek o pozwolenie na budowe. Papierologie juz mam praktycznie zakończoną - czekam jeszcze na mapkę od geodety. Nie kupujemy gotowego projektu. Architekt nam go rozrysowuje od nowa. Poniżej kilka koncepcyjnych fotek. Brakuje tylko rzutu piwnicy. W międzyczasie kilka zmian jeszcze się pojawiło ale w 95% zostaje tak jak jest. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d6d5c76c07ea7bae.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/95287939ec56c9a5.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f6565d1b939ca9b0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 20.04.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 To ja juz mogę się zapisać fo grona pistacjowo zakręconych . Po dzisiejszej konsultacji z architektem juz wiem ze pistacja zmieści sie na mojej działeczce więc składam zamówienie do archonu i czekam niecierpliwie na projekt . Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 23.04.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 przybywa pistacjowych zapalencow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 23.04.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 A więc projekcik już wysłany. . czekam z niecierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopik123 06.06.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Zastanawiamy się właśnie nad projektem pod pistacją z garażem Ale mam kilka pytań do zaawansowanych użytkowników... 1) Czy jest w kuchni komin? Jak jest tam rozwiązana sprawa wentylacji? 2) Czy dużo zachodu jest z przerobieniem stropu na teriva? 3) Niepokoi mnie też trochę widok bezpośrednio z jadalni na drzwi WC. 4) No i pokój nad garażem. Czy tam są stopnie? 5) Na dach zastanawiam się nad blachodachówką, czy ktoś u siebie kładł blachodachówkę? Cała reszta jeśli chodzi o układ domu i orientację (taras będzie na zachodnią stronę) bardzo nam odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 29.06.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Zastanawiamy się właśnie nad projektem pod pistacją z garażem Ale mam kilka pytań do zaawansowanych użytkowników... 1) Czy jest w kuchni komin? Jak jest tam rozwiązana sprawa wentylacji? 2) Czy dużo zachodu jest z przerobieniem stropu na teriva? 3) Niepokoi mnie też trochę widok bezpośrednio z jadalni na drzwi WC. 4) No i pokój nad garażem. Czy tam są stopnie? 5) Na dach zastanawiam się nad blachodachówką, czy ktoś u siebie kładł blachodachówkę? W kuchni nie ma komina. Jeżeli chodzi o wentylację, to ja mam u siebie mechaniczną i już nie pamiętam jak to w projekcie jest. To pytanie do Tabalugi . Przerobienie stropu to nie problem, tylko trzeba pamiętać, że pustak terivy jest wyższy (ok. 24 cm) niż strop żelbetowy (15cm). Rodzi to konsekwencje w postaci przeliczenia schodów (bo 9cm to prawie 1/2 stopnia więcej), wyższe ściany zewnętrzne. Tabaluga ma u siebie strop ceramiczny Acermana, który jest niższy - coś ok. 19cm. Ponieważ nie wszędzie da się ułożyć belki terivy z podparciem - fragmenty mieliśmy szalowane (np. nad łazienką na dole). Widok na drzwi WC - no coś za coś . U mnie drzwi będa się otwierały na wiatrołap, nie na salon (układ drzwi widać na zdjęciach w dzienniku). Blachodachówka i garaż - nie jestem w temacie, ale optuję za dachówką, choćby betonową. pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionek1975 08.08.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Witam wszystkich, my też dołączamy się do grona pistacjowych miłosników Przed nami jeszcze długi czas oczekiwania bo jesteśmy w trakcie załatwiania wszystkich urzędowych spraw, i pewnie ruszymy dopiero na wiosne Ale juz nie mogę się doczekać. Za to z zapałem śledzę wasze postępy w budowie. Szukam kogoś kto buduje Pistację w okolicach Krakowa , chętnie zobaczyła bym ten domek w realu Pozdrawiamy Aneta i Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 08.08.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 W Krakowie buduje Pistację Plento (wersja z garażem), Tabaluga ma swoja Pistację (bez garażu) niedaleko Częstochowy. Ja zapraszam do Wrocławia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts