Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM POD PISTACJĄ pracownia ARCHON

Recommended Posts

A czy moglabys napisac ile kosztowala Cie adaptacja projektu ze wszytskimi zmianami jakie wprowadzilas. Rozmawialam dzis z kilkoma biurami architekt. wspolpracujacymi z archon i bardzo rozne ceny slyszlam- od 700 do nawet 4000 zl, a np za sam projekt garazu niektorzy zyczyli sobie 2 tys.

anitkaxyz

Ja za adaptacje zapłaciłam 600zł. Adaptacje robił mi nasz kierownik budowy- ma wszelkie uprawnienia. Zgodę na zmiany od Archonu miałam bezpłatnie.

Czy Ciebie interesuje garaż wolnostojący? Bo jeśli chcesz w bryle, to są nowe wersje pistacji z garażem (pulpitowym lub dwuspadowym).

pozdrawiam imienniczkę mojej siostry :p :p :p

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Dabell - mam takie pytanie czy dużo zmienialiście w projekcie - jeżeli tak to nad czym warto pomyslec, my bedziemy powiekszac dolna lazienke kosztem pomieszczenia gospodarczego - nawet nam doradzono aby w dolnej lazience postawic piec - podobno nowe wygladaja bardzo ladnie i nie szpeca

co o tym myslisz??

Mamy trochę zmian - zmiana schodów na dwubiegowe (zmiana kierunku schodów zmniejszyła łazienkę i pojawiła się mała kanciapka), zabudowanie drzwi tarasowych 180*230 na okno 180*150 (w części kominkowej) - poprawiła sie ustawność saloniku, dzięki rekuperacji (wentylacja mechaniczna)mamy mniejsze kominy, kominek będzie stał z boku nie przed kominem (mamy schiedla postawionego przed ścianą, więc wystawałby straszecznie), podwyższyłam wysokość okien z 80 na ok. 90cm, okno w kuchni jest na wysokości 120cm, wykusz został bez zmian. Strop Teriva zamiast monolitu. Na ścianie kolankowej mamy wieniec - jest wyżej o ok. 15cm. Ściany parteru wyszły nam wyższe - na gotowo będzie ok. 276cm (w projekcie 263), podłoga na gotowo 20cm (podogówka na parterze - całość) . Ocieplenie poddasza mamy większe 25 cm (zamiast 20). W najmniejszym pokoju mamy trzecie okno połaciowe. Reszta bez zmian (z tego co pamiętam).

Pozdrawiam

Dabell

nad zmianami caly czas mysle, aby w pozniejszym wykanczaniu domu nie zagracic go - mable raczej planuje minimalistyczne - zobaczym y co powiePani architekt na moje pomysly zmian - to juz niedlugo

narazie życie nam zaprzataja inne kwestie - za niecale 4 miesiace bierzemy slub - wiec wiele czasu poswiecamy wlasnie temu wydarzeniu - cos mi sie tak wydaje ze slub i rozpoczecie budowy zbiegna sie w czasie

• 3 weeks później...

Witam w pistacjowym towarzystwie :D

Za ok 2 tyg skadam wniosek o pozwolenie na budowe. Papierologie juz mam praktycznie zakończoną - czekam jeszcze na mapkę od geodety.

Nie kupujemy gotowego projektu. Architekt nam go rozrysowuje od nowa.

Poniżej kilka koncepcyjnych fotek. Brakuje tylko rzutu piwnicy. W międzyczasie kilka zmian jeszcze się pojawiło ale w 95% zostaje tak jak jest.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d6d5c76c07ea7bae.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/95287939ec56c9a5.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f6565d1b939ca9b0.html

• 1 month później...

Zastanawiamy się właśnie nad projektem pod pistacją z garażem Ale mam kilka pytań do zaawansowanych użytkowników... 8)

1) Czy jest w kuchni komin? Jak jest tam rozwiązana sprawa wentylacji?

2) Czy dużo zachodu jest z przerobieniem stropu na teriva?

3) Niepokoi mnie też trochę widok bezpośrednio z jadalni na drzwi WC.

4) No i pokój nad garażem. Czy tam są stopnie?

5) Na dach zastanawiam się nad blachodachówką, czy ktoś u siebie kładł blachodachówkę?

Cała reszta jeśli chodzi o układ domu i orientację (taras będzie na zachodnią stronę) bardzo nam odpowiada. :D

• 4 weeks później...
Zastanawiamy się właśnie nad projektem pod pistacją z garażem Ale mam kilka pytań do zaawansowanych użytkowników... 8)

1) Czy jest w kuchni komin? Jak jest tam rozwiązana sprawa wentylacji?

2) Czy dużo zachodu jest z przerobieniem stropu na teriva?

3) Niepokoi mnie też trochę widok bezpośrednio z jadalni na drzwi WC.

4) No i pokój nad garażem. Czy tam są stopnie?

5) Na dach zastanawiam się nad blachodachówką, czy ktoś u siebie kładł blachodachówkę?

:D

W kuchni nie ma komina. Jeżeli chodzi o wentylację, to ja mam u siebie mechaniczną :-) i już nie pamiętam jak to w projekcie jest. To pytanie do Tabalugi :-).

Przerobienie stropu to nie problem, tylko trzeba pamiętać, że pustak terivy jest wyższy (ok. 24 cm) niż strop żelbetowy (15cm). Rodzi to konsekwencje w postaci przeliczenia schodów (bo 9cm to prawie 1/2 stopnia więcej), wyższe ściany zewnętrzne. Tabaluga ma u siebie strop ceramiczny Acermana, który jest niższy - coś ok. 19cm. Ponieważ nie wszędzie da się ułożyć belki terivy z podparciem - fragmenty mieliśmy szalowane (np. nad łazienką na dole).

Widok na drzwi WC - no coś za coś :-? . U mnie drzwi będa się otwierały na wiatrołap, nie na salon (układ drzwi widać na zdjęciach w dzienniku).

Blachodachówka i garaż - nie jestem w temacie, ale optuję za dachówką, choćby betonową. :wink:

pozdrawiam

Dabell

• 1 month później...

Witam wszystkich, my też dołączamy się do grona pistacjowych miłosników :)

Przed nami jeszcze długi czas oczekiwania bo jesteśmy w trakcie załatwiania

wszystkich urzędowych spraw, i pewnie ruszymy dopiero na wiosne :(

Ale juz nie mogę się doczekać. Za to z zapałem śledzę wasze postępy w budowie.

Szukam kogoś kto buduje Pistację w okolicach Krakowa , chętnie zobaczyła bym ten domek w realu

:D

Pozdrawiamy Aneta i Grzesiek