Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzmacniacz ciągu kominowego, czyli hybrydowy komin, czopuch

Recommended Posts

Hybrydowy komin, czopuch, hybrydowy ciąg kominowy, hybrydowy wentylator. Co to takiego?

Hybrydowy znaczy mieszany. Możemy mieć ciąg grawitacyjny, lub sztuczny wywołany działaniem wentylatora wysokotemperaturowego.

Cały wentylator jest umieszczony poza główną drogą spalin. W razie potrzeby zasysa spaliny z czopucha, komina i wtłacza je ponownie do czopucha, komina z dużą prędkością. Powoduje znaczne wzmocnienie ciągu kominowego. Może uda mi się namówić producentów wkładek kominowych do produkcji adaptera umożliwiającego montaż hybrydy na wkładce kominowej.

To tyle wstępu. Ma ktoś jakieś pytania to proszę bardzo :lol: .

PS. Ja jestem tego tworu autorem.

• Odpowiedzi 160
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hybrydowy czopuch, hybrydowy wentylator. Co to takiego?

Hybrydowy znaczy mieszany. Możemy mieć ciąg grawitacyjny, lub sztuczny wywołany działaniem wentylatora wysokotemperaturowego.

Cały wentylator jest umieszczony poza główną drogą spalin. W razie potrzeby zasysa spaliny z czopucha, komina i wtłacza je ponownie do czopucha, komina z dużą pędkością. Powoduje znaczne wzmocnienie ciagu kominowego.

To tyle wstępu. Ma ktoś jakieś pytania to proszę bardzo :lol: .

PS. Ja jestem tego tworu autorem.

Janussz, czy to jest ten owoc Forumowego natchnienia, o którym wspominałeś w jakimś wątku? :wink:

tom242

Taka malutka uwaga.

Ja założyłem ten wątek, więc bądź tak miły i załóż swój.

Jednocześnie chcę nieśmiało poinformować, że po ukazaniu się artykułu w Magazynie Instalatora, są firmy które chcą mi podebrać pomysł.

Informuję więc, że jest to zgłoszone w Urzędzie Patentowym RP.

Witam

wodzio Wysłany : Wto, 10 Styczeń 2006 08:52 Temat postu :

--------------------------------------------------------------------------------

A gdzie coś takiego można kupić?

Ile sztuk by Cię interesowało

tel: 0661700399

Janusza jest trzy razy tańszy i ma zastosowanie praktycznie wszędzie a nie tylko w wentylacji i kominkach.

A oto obiecane zdjęcie

http://foto.onet.pl/upload/41/9/_568125_n.jpg

To zielone duże, to kocioł jakby ktoś nie wiedział. Hybryda jest na górze. Tutaj spogląda w prawą stronę, ale można tutaj ją przestawić naokrągło w cztery położenia. Do tyłu, w lewo, prawo, a także możemy mieć komin za plecami patrząc na przód kotła, albo nawet pionowo do góry. To tylko przykładowe zastosowanie do konkretnego kotła. Czopuch może mieć różne kształty przekroju. Może być np. okrągły, prostokątny. Ten jest w przekroju kwadratowy. Pojechał do Warszawy.

Witam

wodzio Wysłany : Wto, 10 Styczeń 2006 08:52 Temat postu :

--------------------------------------------------------------------------------

A gdzie coś takiego można kupić?

Ile sztuk by Cię interesowało

tel: 0661700399

Janusza jest trzy razy tańszy i ma zastosowanie praktycznie wszędzie a nie tylko w wentylacji i kominkach.

Czyżby któryś z dealerów przyszedł mi z pomocą?

Dzięki.

A tak na dobrą sprawę nie można czegoś porównywać z czymś co nie istnieje.

No witam jak już piasłem w Wymianie doswiadczeń może taniej byłoby zastosowac normalnego strażaka zaopatrzonego w wentylator wyciągowy (np. went stosowane w urządzeniach utrzymujących wys temp. szuszrki laboratoryjne, piece muflowe - wytrzymuja do 300C) na wylocie z komina domniemam nie ma takiej temp. Wszystko wł wył w kotlowni - mozna by toi było posznurowac dodatkowo z innymi parametrami np. tem spalin itp??

Co myślicie o "takiej prowizorce" ma to sens działać.

Acha Janussz jak widzisz tego Fex-a na tym moim kominie i przy tych moich warunkach - boś się nie wypowiedział??

dzieki i czekam na Wasz odzew

sebo8877