Janussz 23.02.2006 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 popieram ps forum nie dziala Już działa, tylko teraz problem mam. Co zrobić z Adminem? Wykasowało wsio Można się zapisywać. Tylko się nie pchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 01.03.2006 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Podnoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 02.03.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Janusz a gdzie to forum bom by sie zapisał Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 02.03.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Janusz, przepraszam za pytanie, jeśli niedorzeczne, a do kominka 18W (Makroterm) to sie nadaje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 02.03.2006 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Janusz a gdzie to forum bom by sie zapisał Sebo8877 http://www.ekokotly.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 02.03.2006 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Janusz, przepraszam za pytanie, jeśli niedorzeczne, a do kominka 18W (Makroterm) to sie nadaje ?? Nadaje się do wszystkiego co ma komin. Najlepiej, aby komin był murowany. Wtedy wstawiamy to w komin. W sam czopuch, mogą być problemy. Obudowujesz czopuch, a tam jest jak w piekle. Silnik musi mieć chłodzenie. Musiałbym mieć więcej wiadomości jak ten kominek ma być podłączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 02.03.2006 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 u to d...pa zbita ja juz mam go zamontowanego (zob. album), czyli nic z tego?. A ile to cudo kosztuje??. Komin mam murowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 02.03.2006 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Cudo w wykonaniu do komina 600+Vat. Piszę wyżej przecież. W komin murowany nie ma problemu. A dlaczego Cię to zainteresowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 02.03.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 jeszcze nieskończony, brak kamienia na froncie No tak pytałem, czy cos daje w moim wypadku, czy raczej sie nie opłaca.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 02.03.2006 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 W ciągu tygodnia, dwóch zrobię próbę na własnym kominie murowanym.Próba polegać będzie na wpięciu hybrydy w komin murowany na strychu.Co daje hybryda dla "kominkowca".1) Zwiększa ciąg w kominie.2) Masz natychmiast ciąg po jej włączeniu.3) Podczas czyzczenia kominka masz mniej kurzu. Rzadziej malujesz salon.4) Wentyluje komin. Mniejsze prawdopodobieństwo wykwitów. W pewnym stopniu zastępuje wkładkę.5) Można spiąć hybrydę z detektorem tlenku węgla. Po pojawieniu się czadu następuje odpalenie hybrydy. Czyli jak widzisz coś daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 02.03.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 cZYLI DLA JUZ ZABUDOWANYCH KOMINKÓW, TO HYBRYDE MOŻNA WPIĄĆ NA STRYCHU DO KOMINA.? tAK jANUSZ TO CZEKAM NA WNIOSKI I UWAGI PO TWOIM PODLĄCZENIU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 03.03.2006 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Dla murowanych dlatego najłatwiej, gdyż wykuwa się dziurę i w miejsce cegieł wykutych wstawia się hybrydę.Jest to łatwe do wykonania. Przy systemowych i stalowych wkładkach jest trochę roboty, jeżeli chcemy umieścić ją na kominie.Najprościej wtedy umieścić ją na czopuchu, ale trzeba kombinować, aby silnik był poza obudową , tam gdzie jest wysoka temperatura, pod obudową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_futer 07.03.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Witam Janussz mam nadzieję że to właściwe miejsce to co z tym fexem z hybrydą czy golas bez automatyki (miarkownik czy tam miarownik ciągu???????). jeśli nie tutaj mam o to pytać daj proszę linka gdzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 07.03.2006 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Chodziło mi o moją stronę. Nie ma fexów bez automatyki. Fe mogą jej nie mieć. Od Fe wszystko się zaczęło. To wszystko. Instalatorzy idą na łatwiznę. Kocioł bez nadmuchu, czy wyciągu pójdzie na byle rurce zamiast komina. Staram się nie cofać w konstrukcjach, ale dopóki są chętni..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_futer 07.03.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 małe nieporozumienie przeskakuję na twoją stronę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 09.03.2006 23:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Co robi dobre ogłoszenie. Wszystkie kotły, kominki, kozy i inne stworzenia przestały dymić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alupin 13.03.2006 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Hejka Pytanie do Janusza Mam choroba mały przekrój komina, który mogę wykorzystać do kotła na paliwo stałe ( kwasówka fi 130 ) i brak możliwości zwiększenia przekroju komina...( kwasówka, bo w środku paskudnie wymurowany ).. + chcę na wiosnę założyć strażaka... Najmniejsze zalecane przekroje dla kotłow to 14x14 cm..Czyli troszkie brakuje ;( Czy przy użyciu twojej hybrydy kociołek będzie działał? Widziałem że sprzedajesz kociołki z hybrydą i automatyką... Czy do w/w. przekroju można podłączyć kocioł 15-16 kW?? Prośba o ofertę na @.. Potrzebuję kocioł z max dużą komorą zasypową.. Z góry wielkie dzięki RObert [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 13.03.2006 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Pytanie:ten kocioł będzie stał gdzie? W osobnym budynku, czy w mieszkalnym?Jeżeli w mieszkalnym, to nie biorę odpowiedzialności za zdrowie Twoje i Twojej rodziny.Dlaczego?Po wstawieniu wkładki kominowej masz przekrój poprzeczny komina trzykrotnie mniejszy od przewidzianego przepisami. Najmniejszy wg przepisów to 400cm2 w kotłowni wbudowanej. Ty dysponujesz kominem o przekroju 133cm2.Weźmy taki prosty scenariusz:odpalasz kocioł, hybryda pracuje, kocioł uzyskał założoną temperaturę, to i hybryda-stop. Duże prawdopodobieństwo zaczadzenia.Inny scenariusz: komin nowy, czyściutki. Po kilku godzinach nie będzie już czyściutki. Z każdą godziną spalanie będzie coraz gorsze. Coraz więcej będzie odkładało się w kominie. Kocioł o mocy 20kW nie osiągnie 5kW.Komin okrągły faktycznie ma najlepszy geometryczny kształt do odprowadzania spalin. Jednak naszybciej "zawala" się sadzą.Lepiej pomysleć co zrobić z tym 14x14, aby go udrożnić, niż iść po najmniejszej linii oporu. 14x14 jest "tylko" dwa razy za mały. Hybryda nie zastępuje komina. Może mu pomóc, ale nie zastąpić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alupin 14.03.2006 01:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Kocioł miał by stać w piwnicy Pracować miał by tylko, kiedy jestem w domu ( mam dość syfu w salonie od kominka ) i wywalić chcę do piwnicy bałagan.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alupin 14.03.2006 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Włąsnie poczytałem o jeszcze jednym rozwiązaniu: Czy jak bym zrównoleglił 2 przewody kominowe tzw. portkami, to miało by sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts