Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzmacniacz ciągu kominowego, czyli hybrydowy komin, czopuch

Recommended Posts

• Odpowiedzi 160
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Super byłoby gdyby do hybrydy dołączano jeszcze drzwiczki do fexa z klapką - tylko że wtedy trza by dołączyć jakiś element rozdzielający palenisko od popielnika żeby górą nie ciągnęło (nad paleniskiem).

Piszę bo mam starszy model fexa i kombinuję jakby tu najlepiej ów urządzenie wykorzystać.

Ale od czego właściwie ręce i znajomi ślusarze oraz spawacze.

Damy radę.

Nie no nie będę nikomu pomysłu odbierał ,ale na zachodzi robiono "burze mózgów" a polegało to na tym że siadała ekipa nad jakimś problemem i kombinowała jak go rozwiązać.

Jeśli udałoby mi sie cos dopowiedzieć czy wymyslic toi byłbym naprawdę bardzo zadowolony.

Janusz w MI 12/2002 w artykule o ferrum jest napisane:

" Fe X plus ma wbudowany zbiornik wodny zapobiegajacy szokom termicznym. Pozwala to na podłączenie do instalacji CO bez dodatkowego osprzętu typu : zawory mieszajace, akumulatory ciepła itp."

Moja prośba o szersze info w sprawie tego zbiornika.

dzięki Grzesiek

Janusz w MI 12/2002 w artykule o ferrum jest napisane:

" Fe X plus ma wbudowany zbiornik wodny zapobiegajacy szokom termicznym. Pozwala to na podłączenie do instalacji CO bez dodatkowego osprzętu typu : zawory mieszajace, akumulatory ciepła itp."

Moja prośba o szersze info w sprawie tego zbiornika.

dzięki Grzesiek

Grześ - spójrz na jego przekrój na stronie. I miejsce montażu króćca powrotnego.

Chodzi o to, że uwolnienie rury powrotnej jest w miejscu, gdzie jest dużo wody, a więc nawet jeżeli powrót będzie bardzo chłodny, to ta woda z tego zbiornika podniesie jego temperaturę. Tak jak w mieszaczu. Ma to szczególnie miejsce wtedy, kiedy pompa jest włączana przy dość wysokiej temperaturze. Kocioł rozgrzany, a tu zimną wodą go się traktuje.

A co z pożarem sadzy????? 600-1200 C

Jeżeli Ci komin wytrzyma, to hybryda tym bardziej. Hybryda jest wstawiona poza głównym strumieniem spalin. Wątpie, żeby wtedy w samej hybrydzie temperatura wzrosła powyżej 400st.C, a taka temperaturę w ciągu pół godziny wytrzyma. Jeżeli w tym czasie byłaby włączona, to zadziała czujnik temperatury wmontowany w silniku.

Zresztą to jest pytanie typu: a co się stanie jak w chałupę strzeli piorun? Najwyższym elementem jest komin zazwyczaj :lol: .

Właśnie trzeci klient potwierdził nam, że hybrydka sprawdza się na kominie murowanym. Myśmy też sprawdzali.

Aby ją zamontować należy wykuć dziurę 25x40cm. Wkładamy w to hybrydę, przykręcamy i to wszystko, nie licząc podłączenia elektrycznego. 3/4 hybrydy chowa się w tym otworze.