Janussz 14.03.2006 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Kocioł miał by stać w piwnicy Pracować miał by tylko, kiedy jestem w domu ( mam dość syfu w salonie od kominka ) i wywalić chcę do piwnicy bałagan.. A kominek na jakim przewodzie pracuje? Chodzi o wymiary przekroju poprzecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alupin 14.03.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 A kominek pracuje również na rurze fi 130, ale taki przekrój zaleca producent.. 2 lata bez najmniejszego problemu. Acha, wysokość komina ok. 10m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 14.03.2006 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Kominek z płaszczem wodnym?Kominek jest urządzeniem mającym palenisko spalania górnego zazwyczaj. Kocioł ze spalaniem dolnym będzie miał kłopoty. Niższa temperatura spalin.Znam kilku co posiadali olejaki i prześli na Atmosy. Czyszczenie komina co tydzień. Też mają fi 130 kominy. Nawet wczoraj z jednym rozmawiałem.Ja sprzedając coś, muszę mieć pewność, że to będzie działać prawidłowo. Tutaj tej pewności nie mam. Nawet z hybrydą. Dla kotłowni nie wbudowanej najmniejszy przekrój to fi 150.Jeżeli już coś stoi i klient kupuje hybrydę, to zgoda.Ale zaczynać od hybrydy, to przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 14.03.2006 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Właśnie pięć minut temu wyszedł klient. Ma kocioł na kominie fi 130. No i jakoś mu się pali, ale przy otwieraniu drzwiczek dymi. Dowiedział się o hybrydzie.W takim przypadku jak najbardziej. Nie ma innego wyjścia. Ja mu ten kocioł ruszę. Nie wiem o ile, ale na pewno będzie o wiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alupin 14.03.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Januszku Nie zaczynam od hybrydy Mam po prostu taki komin a nie inny ( budowane w latach 60..) Kominek działa i specjalnie nie dymi... Pytanie brzmi, czy przy użyciu hybrydy jest sens podłączania kotła o małej mocy 12-16KW do przekroju komin fi 130 ...?? Od producenta kotłów KRUK otrzymałem informację, że do mocy 12 i 16KW ten przekrój powinien wystarczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alupin 14.03.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 ps. Mój kominek to tzw. koza, tyle że dobrej firmy i o mocy 14 KW.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 14.03.2006 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Januszku Nie zaczynam od hybrydy Mam po prostu taki komin a nie inny ( budowane w latach 60..) Kominek działa i specjalnie nie dymi... Pytanie brzmi, czy przy użyciu hybrydy jest sens podłączania kotła o małej mocy 12-16KW do przekroju komin fi 130 ...?? Od producenta kotłów KRUK otrzymałem informację, że do mocy 12 i 16KW ten przekrój powinien wystarczyć... To radzę Ci zrobić tak: Zamówienie złóż na piśmie informując, że masz taki komin. Przyda się. Ja bym jako producent nie ryzykował. Zazwyczaj klient mówi: panie, ciąg taki, że jak bym kamień włożył, to wyleci kominem. Ciąg to jeszcze nie wszystko. Jest jeszcze pole przekroju poprzecznego, a to ściśle wiąże się z ilością spalin wyrzucaną przez komin. Hybryda powoduje zwiększenie prędkości przepływu, a więc w jednostce czasu komin z hybrydą wyrzuci ich więcej niż bez hybrydy, ale przecież hybryda nie pracuje na okrągło. No chyba, że klient tak sobie zawinszuje. Jeżeli przychodzi do mnie klient i mówi o smolącym kotle, to ja mu wstawiam hybrydę. Zawsze będzie i jest lepiej. Nie znaczy, że na takiej rurce fi 130 po wstawieniu hybrydy jest dobrze. Jest dobrze w porównaniu do sytuacji sprzed wstawienia hybrydy. Projektując hybrydę myślałem o kominach minimum 14x14 i rurach fi150. Chociaż komin o przekroju 14x14 jest o wiele korzystniejszy od fi 150. Wolniej zarasta. A ty masz o zgrozo tylko fi 130. Kup tego Kruka, a po hybrydę zgłoś się w odpowiednim momencie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 14.03.2006 23:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Można sobie zadać pytanie: to po co ta hybryda?Kocioł pracujący z hybrydą szybciej o wiele wchodzi na "obroty". Nawet na prawidłowym kominie.Czasami są takie sytuacje:klient kupił kocioł etażowy. No i dzwoni, że kiepsko mu się w nim pali.Sąsiedzi obok mają takie same i jest super, a u niego nie.Po wizji lokalnej co się okazuje. Mieszkania są w dawnych carskich koszarach. Gość mieszka na ostatnim piętrze, a więc komin krótki. Byłoby dobrze, ale ten komin ma przekrój poprzeczny 30x30cm. Przekrój do kotła 150, a nie 15kW.I gość ma dwa wyjścia. Hybryda, lub wkładka zmniejszająca pole przekroju komina.Inny przykład.Raz się pali w kotle super, raz źle, a nawet wsteczne ciągi. Komin poniżej kalenicy dachu. Uzależnione jest wszystko od kierunku wiatru. Hybryda to załatwia. Nie trzeba psuć bryły budynku jak mawiają architekci. Taniej wyjdzie niż podnoszenie komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 17.03.2006 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Po zmianie tytułu wątka podnoszę do góry. Muszę się wstrzelić z nazwą urządzenia. Próbuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebal29 23.03.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Panie Januszu, więc jeżeli zakupiłbym piec FEX PLUS 30 i paliłbym drewnem sezonowanym dwu letnim to czy wystarczyłby aby ocieplić 300 metrów kwadratowych? Te trzysta metrów mam podzielone na trzy części. Poprostu dom podzielony jest na trzy mieszkania. Posiadam także bijler na c.w.u. Bardzo proszę o opinię.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 23.03.2006 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Najpierw wyjaśnienie dlaczego tutaj. Odpowiedź jest pewnego rodzaju reklamą, dlatego tylko tutaj można bezkarnie omawiać problem 300m2 to kawał chałupy. Jeszcze ciepła woda, trzy mieszkania. Wg mnie rozważania na temat ogrzania tego domu należy rozpocząć od 40kW, a nie 30kW. Fexy to kotły ze spalaniem dolnym, a więc niebezpieczeństwo przewymiarowania kotła jest znikome. Dziwię się, że zazwyczaj chcemy wstawić kocioł jak najmniejszy. Czym to jest podyktowane? Że mniejszy spali mniej opału? To tak jak do Poloneza wstawić silnik od Malucha. Pojedzie, ale jaka to jazda i jakim kosztem, jeżeli chodzi o paliwo? Na kominie 14x27 nie powinien chodzić raczej kocioł na nadmuchu. Mogą wystąpić problemy. Proponowałbym hybrydę i automatycznego palacza. Niedobory kominowe zlikwiduje tutaj hybryda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebal29 23.03.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Dziękuję Panie Januszu. O taką konkretną odpowiedz mi właśnie chodziło.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 30.07.2006 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Chronię wątek przed zapomnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 31.07.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Na dzień dzisiejszy potwierdzam działanie hybrydy - na kominie 14x27 dla pieca 30kW. Hybryda pracuje do zagrzani komina - potem się wyłancza i wszystko hula na grawitacji. Jak zauważyłem kocioł ma problemy na zimnym kominie (ciężko wchodzi na obroty ) - tutaj hybryda wspomaga to znakominie. jak komin się już zagrzeje - to wtedy praca kotła jest bezproblemowa. Zamykam dopływ powietrza pod pod ruszt - temp spada - standardowo palacz podnosi klapke i włancza hybrydę - przetestowałem to bez włanczania hybrydy - piec zaczyna hulac az miło chość oczywistym jest ze w połaczeniu z hybrydką temp podnosi błyskawicznie. Jestem bardzo zadowolony z hybrydy. Testy przebiegały jak na razie w okresie letnim, uapły, deszcze, wiatr, cisza - wszystko sprawdza sie znakomicie. Zima będzie test w warunkach normalnych Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 30.08.2006 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Prowadzę rozmowy z jednym z największych producentów wszelkiej maści wkładek kominowych stalowych. Może wyjdzie adapter do wkładek kominowych. Adapter oczywiście do hybrydy. Najprościej to wstawić hybrydę w czopuch. Jednak w przypadku kominków jest to kłopotliwe. Lepiej wywalić to poza salon. Pozostaje komin. Komin hybrydowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bul 19.09.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Troszkę z innej bajki ..mam przewód fi 200 ceramiczny (Wiśniewski) do kominka ustawiony na stropie.Czy to dobre rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 19.09.2006 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Każdy orze jak może. To jest strop nad kominkiem? Jeżeli tak, to trzeba zastanowić się jak podłączyć kominek do tego komina. No bo można mieć w kominku odstojnik spalin i ewentualnie kondensatu.Komin powiniem kończyć się poniżej wejścia do niego czopucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bul 20.09.2006 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Jest strop nad kominkiem i na nim ustawiłem komin. Takie rozwiązanie wymusił brak miejsca w salonie, wykonowce doradził, że tak się praktykuje w takich sytuacjach. A teraz po przeczytaniu Waszych postów zaczynam się zastanawiać czy to dobre rozwiązanie i jak podłaczyć do kominek do tego co mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 20.09.2006 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Niezbyt szczęśliwe to rozwiązanie.Tak jak napisałem wyżej. Wszystko z komina będzie spadać do kominka. Jeżeli będzie jakieś kolano na czopuchu, to często będzie przytkane.Czyli należałoby komin przedłużyć w dół jakąś rurą do samej posadzki, zakończyć to wyczystką, a kominek wpiąć w tę rurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roj2 30.09.2006 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Ja po pierwszym rozpaleniu Fex+H 30 odczułem duże drgania hybrydy. Kocioł mam umiejscowiony w piwnicy rezonans przemieszczał się po kominie i głośno było na piętrze, niemiły dźwięk. Wprawdzie nie wiem jak to się zachowa po całkowitym wygrzaniu ale sytuacja zaistniała. Guru nie gada ze mną na forum Ferrum bom nie godny. Może tu się wypowie. Roj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts