Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzmacniacz ciągu kominowego, czyli hybrydowy komin, czopuch

Recommended Posts

Ja po pierwszym rozpaleniu Fex+H 30 odczułem duże drgania hybrydy. Kocioł mam umiejscowiony w piwnicy rezonans przemieszczał się po kominie i głośno było na piętrze, niemiły dźwięk. Wprawdzie nie wiem jak to się zachowa po całkowitym wygrzaniu ale sytuacja zaistniała. Guru nie gada ze mną na forum Ferrum bom nie godny. Może tu się wypowie. Roj

Też mam FEX 30 + H , kocioł jest w piwnicy tak jak u roja2 parę razy już rozpalałem w kotle / zamontowany był w maju / i nigdy nie odczułem żadnych drgań hybrydy , bezpoœrednio nad kotłowniš jest kuchnia to nawet nie słychać pracujšcego silnika hybrydy jeszcze jedno dom to bliŸniak komin jest we wspólnej œcianie z sšsiadem , pytałem go czy coœ słychać jak pracuje hybryda powiedział że absolutnie.

roj2 może coœ Ÿle zamontowałeœ / chociaż tam nie ma co spieprzyć /

albo się uparłeœ na Ferrum i tak sobie wypisujesz / po przeczytaniu Twoich postów można tak sšdzić /

i nie mam zamiaru bronić załogi Ferrum i nikomu w tyłek wchodzić

piszę tak jak jest naprawdę.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 160
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

camelllcamelll ja nie ściemniam i nie mam nic do załogi Ferrum, ale u mnie hybryda nie była taka cicha jak ją reklamował sebo .Jak ja napiszę coś nie tak o produkcie Ferrum to zaraz padają głosy to nie możliwe a najlepiej jak się nie podoba to oddawaj. U mnie Fex palił się tylko raz, wszystko się dopiero wypalało i pociło, docierało. Hybryda niestety po raz głośno szumi i wywołuje niewielkie drgania na czopuchu. Nad piwnicą jest kuchnia gdzie wyraźnie było słychać kiedy sinik pracuje a kiedy nie. To niesie przewodem kominowym. Z samej pracy kotła byłem zadowolony, automatyka spisywała się b.dobrze kocioł szybko uzyskał ponad 90st. C oby tak przez kilka lat bo pewnie na gwarancję ciężko będzie liczyć w mojej sytuacji.[/url]

Witam

roj2

skoro ta hybryda chodzi tak głoœno to może jš używać tylko przy rozpalaniu , ja hybrydę uruchamiam przy rozpalaniu na około 15-30 sekund i to jest wystarczjšco tylko ze trzeba jš podłšczyć pod inne zasilanie nie pod tš centralkę co pompa.

pozdrawiam

Roj,

włóż hybrydę w paczkę i prześlij na koszt firmy naszej do nas.

Podczas transportu tak się raz komuś podobała, że rozebrał i nie potrafił złożyć(ten ktoś).

Nie ma prawa być drgań.

Nie odpowiadam na forum, bo tam nie zaglądam z braku czasu za co przepraszam.

Jesem naprawdę szczęśliwy, że Janussz się do mnie odezwał. Szkoda tylko,że w ulubionym stylu - niepodoba się ? To oddawaj.

Niebawem zacznie się sezon, kocioł będzie pracował już coraz częściej, jak ten hałas będzie ciągle przenosił się do kuchni to zaproszę Cię Janussz osobiście do mnie do domu byś mógł to niewiarygodne zjawisko sam ocenić.

Pewenie bywasz w Białymstoku to tak kiedyś przy okazji...

camelllcamelll Twoja propozycja będzie ostatecznością, gdyż ja mam ciasny komin 14x17 i pewnie hybryda częściej bedzie mi potrzebna. U Ciebie jest krótki czopuch, u mnie oprócz orginalnego odcinka jeszcze 40 cm przedłużenia jest. Może to przyczyną jest takiego stanu rzeczy? Nie wiem, może wszystko po prostu musi się wypalić, ułożyć i dopasować. Mam taką nadzieję, że następne rozpalenia będą lepsze.

Jak będzie źle to najwyżej spakuję hybrydę, wyślę do Ferrum może zainteresowany kurier poprawi to co porozkręcał :wink:

Jesem naprawdę szczęśliwy, że Janussz się do mnie odezwał. Szkoda tylko,że w ulubionym stylu - niepodoba się ? To oddawaj.

Niebawem zacznie się sezon, kocioł będzie pracował już coraz częściej, jak ten hałas będzie ciągle przenosił się do kuchni to zaproszę Cię Janussz osobiście do mnie do domu byś mógł to niewiarygodne zjawisko sam ocenić.

camelllcamelll Twoja propozycja będzie ostatecznością, gdyż ja mam ciasny komin 14x17 i pewnie hybryda częściej bedzie mi potrzebna. U Ciebie jest krótki czopuch, u mnie oprócz orginalnego odcinka jeszcze 40 cm przedłużenia jest. Może to przyczyną jest takiego stanu rzeczy? Nie wiem, może wszystko po prostu musi się wypalić, ułożyć i dopasować. Mam taką nadzieję, że następne rozpalenia będą lepsze.

Jak będzie źle to najwyżej spakuję hybrydę, wyślę do Ferrum może zainteresowany kurier poprawi to co porozkręcał :wink:

Nie oddawaj, tylko reklamuj. To miałem na myśli.

Nie wiem o jakim moim ulubionym stylu piszesz w sprawie oddawania czegokolwiek. Nie przypominam sobie jakiejkolwiek dyskusji z Tobą. Widocznie wiesz o mnie więcej niż ja sam.

Nie oddawaj, tylko reklamuj. To miałem na myśli.

Nie wiem o jakim moim ulubionym stylu piszesz w sprawie oddawania czegokolwiek. Nie przypominam sobie jakiejkolwiek dyskusji z Tobą. Widocznie wiesz o mnie więcej niż ja sam.

Jeśli Ty, to nie ten Janusz co się obraził, że reklamowałem kocioł to Cię naprawdę przepraszam. Jeśli ten co widnieje na fakturze to powiem tylko-nie graj głupa.

Odnośnie hybrydy- wycofuję, to że mocno drga, to było przesadzone. Drugie rozpalenie za mną i mogę stwierdzić, że szumi i przenosi lekkie wibracje, ale już nie tak uciążliwe. Zobaczymy jak będzie w nocy.

Przekrój jest nawet aż za duży, a wysokość? Przy hybrydzie starczy na 100%. Przy nadmuchu?

To zależy od wielu czynników. Dlatego to pytanie tutaj pozostawię bez odpowiedzi.

Musiałbym ten komin i jego otoczenie zobaczyć, aby móc dać w miarę wiarygodną odpowiedź

Wiem, wiem Janussz. Powtarzam się z pytaniami. Już mi odpowiedziałeś. Dzięki.

Ciągle coś trza dużo wcześniej wiedzieć, zaplanować, wykonać zanim będzie się wykorzystywać i orientować w temacie. Komin jest już wymurowany do stropu także przekrój będzie 27x27. Nie wiem co to hybryda, ale poczytam i się dowiem :).

Chyba, że kupię Fex'a 120tkę :wink:

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Janusz

Bardzo prosze Cie , zebys powiedzial mi kiedy zaczac myslec o Twoim wyciagu?

Do murowania komina zabieram sie za ok tydzien , jak pogoda bedzie :-?

Ogrzewanie bedzie na eko groszek , nie wiem jeszcze jaki piec kupie , poradz-prosze- jak sie zabrac do komina , wyciagu i w jakiej kolejnosci.

Bardzo dziekuje

ps. Pytam Ciebie , bo wiem , ze masz cierpliowosc do tlumaczenia :oops:

To zależy. Można hybrydę zamontować na kominie np. na poddaszu, to trzeba myśleć o tym już teraz. Przed budową komina.

Można zamontować ją na czopuchu kotła, to wtedy sprawę załatwia się po kupnie kotła. Po kupnie, gdyż nie wiadomo jaki ten kocioł będzie miał wylot spalin.

Druga opcja jest wygodniejsza. Masz hybrydę cały czas "na oku". Na poddaszu montujemy np. do kominków.

Nie musisz się więc martwić na zapas :lol: .

• 2 months później...

Teraz moja kolej na męczenie Janusza, wiec do rzeczy

Mam piec Defro Optima Plus 18kW a dom ok 160m2 wogole nie ocieplony(przepraszam strop ocieplony 6cm styropianem).Okna plastiki nowe c.o. na miedzi + c.w.o 120l.Niestety mala stalopalnosc ok 4h i to bez mrozów na zewnatrz.Komin ok 6-7m srednica to tylko 15cm. I jak rozpalam to jak sie właczy nadmuch to dym wychodzi tam gdzie tylko moze. Druga sprawa podczas przedmuchów lub jak sie właczy nadmuch gdy temp. na piecu spadnie jest t samo.Trzecia sprawa to ze dym przy paleniu weglem albo ekogroszkiem przy nadmuchu jest czarny jak smola, bez nadmuchu chyba zółty.

Gdzie moze byc brzyczyna tak krótkiej stalopalnosci

1.Za maly komin

2.Za maly piec

No i czy hybryda cos by w moim beznadziejnym przypadku poprawiła?

• 3 months później...

Masz za mały komin i za mały kocioł.

Czarny dym, to nic innego jak nieprawidłowe spalanie. Odgazowany, niespalony opał ucieka nam bezproduktywnie. To wina komina.

Pisałem w wielu miejscach, że przy słabym kominie lepiej nie stosować wentylatora nadmuchowego.

W ostatnim Magazynie Instalatora http://www.instalator.pl/

jest ring kotłów. Pod hasłem Ferrum jest trochę do poczytania. Jest to ring kotłów na biomasę, ale spalanie węgla niczym się nie różni.

Zapraszam do lektury .

Zapomniałbym dodać, że w artykule jest o hybrydzie i jest nawet sonda na którą można oddać głos

• 3 months później...