Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile powinny kosztować formalności do pozwolenia na budowę?

Elwood

Recommended Posts

Witam,

mam następującą sytuację: mam działkę, czekam na wydanie warunków zabudowy, uzyskałem warunki przyłączenia z gazowni, czekam na warunki z energetyki. Dodam że upatrzyłem sobie projekt (gotowy).

Przygotowuję się do formalności mających na celu uzyskanie pozwolenia na budowę. Rozmawiałem z potencjalnym kierownikiem budowy, który zadeklarował, że może się zająć również formalnościami, które mają doprowadzić do wydania pozwolenia na budowę. Zaproponował takie warunki cenowe:

1. Mapka do celów projektowych: 500 zł

2. Adaptacja projektu gotowego i projekt zagospodarowania przestrzennego: 2000 zł

3. Projekt przyłącza wodnego i szamba: 1200 zł

4. Małe zmiany w projekcie gotowym: do uzgodnienia.

Razem: 3700 zł

Ciekaw jestem co o tym sądzicie? Czy to tyle musi wszystko kosztwać? Czy nie można wielu czynności wykonać samemu chcąc doprowadzić do obniżenia kosztów?

ja placilem (place) tak:

1. projekt - 1500

2. adaptacja - 1500 (troche zmian w projekcie, proj. zagosp. dzialki, badanie gruntu, odbieram projekt razem z pozwoleniem na budowe)

3. warunki pradu - 0zl

4. proj. przyl. pradu - 450zl

5. warunku wody - 5zl

6. proj. przyl. wody - 450zl

7. wypis z planu zagosp. - 50zl + 5zl

8. mapka do celow projektowych - 500zl

malo nie jest ale mysle ze i tak niezle

• 2 weeks później...

Ja zapłaciłam tydzień temu:

projekt zagospodarowania terenu 600

projekt budowlany adaptacji 1500

projekt adaptacji wewnetrznej instalacji elektrycznej 150

projekt adaptacji wewnętrznej instalacji wodno-kanal i CO 300

projekt przyłącza elektrycznego głównego 300

projekt przyłącza kanalizacji 250

projekt przyłącza wody 250

uzgodnienia i opinie do projektu 150

suma 3500

pozdrawiam i życzę niższych kwot

• 2 weeks później...

Ode mnie chcą:

1350 projekt gotowy

1500 adaptacja z zagospodarowaniem terenu

2500 za wszystkie mapki (media pełne czyli prąd, gaz, woda, kanalizacja) oraz przepchanie przez urzędy aż do pozwolenia

250 za warunki wody itd.

600 geodeta - mapka

Czyli powyżej 6000. Ale nic mnie nie interesuje. Można to zrobić taniej, jeżeli samemu się bedzie zlecać wszystkie mapki, adaptacja też zależy od liczby i jakości zmian. Poza tym Łódź jest droga, zupełnie nie wiem, dlaczego...

Witam,

Zauwazylem jedna rzecz ktora mnie zastanawia. Czesc z was pisze ile kosztowaly was projekty instalacji wewnetrznych. Czy to oznacza, ze do pozwolenia musze miec wszystkie te projekty ? Mam uzgodnienia ( zapewnienia dostawy ). Chcielibysmy wystartowac na wiosne, ale jezeli bedziemy musieli zrobic wszystkie projekty, to moze byc problem :( .

Pomocy !!!

PS.

projekt 2000

mapki 400

warunki zabudowy 100

adaptacja 500 ( zadnych zmian )

uzgodnienia :

woda 42

prad 0

gaz 0

do otrzymania pozwolenia na budowę potrzene są zapewnienia mediów o dostarczaniu prądu , wody, itd. Projekty instalacji wewnętrznych są najczęściej już w projekcie domu,(chyba że jest to projekt ndywidualny) Sprawdźcie w swoim Projekcie czy macie projekt instalacji sanitarnych, elektycznych itp.

Z tego co wiem do pozwolenia na budowę jest potrzebny jeszcze projekt szamba, jeśli nie ma kanalizy (a napweno jego wrysowanie w projekt zagospodarowania terenu)

Pozdarawiam i życzę powodzenia. JA jestem na etapie latania za "opiniami":)i też mam nadzieję zacząc jeśli nei wiosną to chociaż wczesnym latem:)

Dzieki. To dobra wiadomosc. Dzwonilem tez do starostwa i pani powiedziala, ze zapewnienia wystarcza :D . Ja w swoim projekcie mam niby schematy instalacji wewnetrznych, ale do projektow to jeszcze im daleko ( sam moglbym cos takiego zrobic :D ). Tez nie mamy kanalizy i zafundujemy sobie oczyszczalnie. Trzeba tylko zrobic odwierty jak puszcza sniegi. Jestesmy dobrej mysli.

Pozytywnego latania za opiniami. Nam zajelo to tylko 2 tygodnie. Byloby tydzien, ale pojawil sie koszmarny problem znaczka skarbowego za 7, 50. Paranoja.

Panie MR_SKOKU. Podał Pan cenę 450 zł za projekt przyłącza. Jeśli to możliwe proszę o namiary na tego projektanta. Ze mnie chcą zedrzeć ponad 3x tyle. [email protected] lub na tym forum. Z góry dziękuję i przepraszam, że wysyłam monity na wszystkich odwiedzonych ostatnio wątkach. Pozdrawiam :oops: ES

[/b]marek&agnieszka

Spawdźcie czy w warunkach zagospodarowania nie macie wpisu wykluczającego POŚ, my też chcieliśmy oczyszczlnie ale WZ wymusiły na nas szambo z obowiązkiem przyłączenia się do kanalizy jak tylko zostanie zrobiona(czyli nie wiadomo kiedy:)). Starostwo wam tego nie podpisze jeśli macie narzucone jakieś "odbieranie ścieków"

Co do projektu instalacji to faktycznie bardzo banalne co niektóre schematy, ale grunt że nie trzeba za nie dodatkowo płacic (mam nadzieję że "fachowcy" będą wiedzieli o co chodzi :D )

Pozdrawiam

Moje koszty to:

- 1300zł - projekt typowy

- 400zł - konstruktor (wydatek niekonieczny, ale ja chciałem mieć przeliczony projekt ponownie, bo słusznie uważałem, że opiera się on na wartosciach minimalnych)

- 600zł - podkład geodezyjny

- 0zł - pozostałe koszty potrzebne do pozwolenia na budowę (adaptacja, projekt zagospodarowania terenu)

Dodatkowo na tym etapie robiłem też projekty przyłączy:

- 400zł - energetyczne

- 600zł - wodociągowe, kanalizacyjne i gazowe

- 171zł - warunki przyłączenia do wodociągu i kanalizcji (dla pozostałych mediów jest to darmowe)

- 128zł - pozostałe koszty (nawet nie wiem co, na pewno jest w tym ZUD - coś koło 70zł)

Sam na etapie papierologii niczego nie robiłem. Wszystko od poczatku do końca załatwił za mnie architekt. Nawet chciał za darmo zrobić mi projekt, ale ponieważ znalazłem taki jaki mnie satysfakcjonował, więc już go nie fatygowałem :wink: .

• 2 months później...

My znaleźliśmy architekta, który zrobi za nas wszystkie formalności aż do pozwolenia na budowę, czyli wszystkie dokumenty, mapy, odwierty, przekwalifikowanie, kasyfikatora gruntów, konstrukotara , wszelkie zmiany w projekcie uzgodnienia, których (jak potwierdzili inni architekci) więcej już być nie mogło.

My płacimy pieniażki i odbieramy od architekta gotowe pozwolenie na budowę. Tylko, że nie bardzo wiemy czy cena nie jest zbyt wygórowana za taką usługę. Ma to nas kosztować łącznie 10 tys zł. Budowa będzie w Gdyni, więc zdajemy sobie sprawę, że czas na zalatwienie tych dokumentów będzie strasznie długi bez jakiś przetartych ścieżek.

Potrzebujemy waszej rady, czy jest to cena do przyjęcia czy raczej kategorycznie za wysoka?

projekt gotowy 1850

adaptacja z proj. zagosp. 1150

mapki do celów proj. 350

warunki wod. 200

warunki prąd. 0

wycena nier. (do kredytu) 730

pozwolenie na bud. 50

RAZEM 4330

na razie tyle i do tego nie są to pełne czyli jakies tam znaczki i takie tam... wymieniłem tylko "grubsze"

:D

pozdro świercz

projekt gotowy 1850

adaptacja z proj. zagosp. 1150

mapki do celów proj. 350

warunki wod. 200

warunki prąd. 0

wycena nier. (do kredytu) 730

pozwolenie na bud. 50

RAZEM 4330

na razie tyle i do tego nie są to pełne czyli jakies tam znaczki i takie tam... wymieniłem tylko "grubsze"

:D

pozdro świercz

u mnie sama mapka do celów projektowych kosztuje 1000 zł (działka 5100, taniej nie mogę znaleźć :-?)

mam pytanie

projekt zagospodarowania terenu wykinuj architekt tak? i on jest zawarty w projekcie, tak? czy jeszcze wykonuje się oddzielnie po uzyskaniu pozwolenia na budowe. jeśli tak to kto go wykonuje???

projekt zagospodarowania działki jest częścią projektu budowlanego. na jego podstawie otrzymujesz pozwolenie na budowę. W przypadku domów katalogowych projekt zagospodarowania działki wykonuje projektant adaptujący projekt do warunków miejscowych. Może to byc architekt lub inna osoba z odpowiednimi uprawnieniami.