Elwood 09.01.2006 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Witam,mam następującą sytuację: mam działkę, czekam na wydanie warunków zabudowy, uzyskałem warunki przyłączenia z gazowni, czekam na warunki z energetyki. Dodam że upatrzyłem sobie projekt (gotowy). Przygotowuję się do formalności mających na celu uzyskanie pozwolenia na budowę. Rozmawiałem z potencjalnym kierownikiem budowy, który zadeklarował, że może się zająć również formalnościami, które mają doprowadzić do wydania pozwolenia na budowę. Zaproponował takie warunki cenowe: 1. Mapka do celów projektowych: 500 zł2. Adaptacja projektu gotowego i projekt zagospodarowania przestrzennego: 2000 zł3. Projekt przyłącza wodnego i szamba: 1200 zł4. Małe zmiany w projekcie gotowym: do uzgodnienia. Razem: 3700 zł Ciekaw jestem co o tym sądzicie? Czy to tyle musi wszystko kosztwać? Czy nie można wielu czynności wykonać samemu chcąc doprowadzić do obniżenia kosztów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_skoku 10.01.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 ja placilem (place) tak: 1. projekt - 15002. adaptacja - 1500 (troche zmian w projekcie, proj. zagosp. dzialki, badanie gruntu, odbieram projekt razem z pozwoleniem na budowe)3. warunki pradu - 0zl4. proj. przyl. pradu - 450zl5. warunku wody - 5zl6. proj. przyl. wody - 450zl7. wypis z planu zagosp. - 50zl + 5zl8. mapka do celow projektowych - 500zlmalo nie jest ale mysle ze i tak niezle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oska 24.01.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Ja zapłaciłam tydzień temu:projekt zagospodarowania terenu 600projekt budowlany adaptacji 1500projekt adaptacji wewnetrznej instalacji elektrycznej 150projekt adaptacji wewnętrznej instalacji wodno-kanal i CO 300projekt przyłącza elektrycznego głównego 300projekt przyłącza kanalizacji 250projekt przyłącza wody 250uzgodnienia i opinie do projektu 150suma 3500pozdrawiam i życzę niższych kwot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oska 24.01.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 projekt 1400mapka do celów projektowych 450 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinga krakow 03.02.2006 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Witamwypis i wyrys -100projekt domu -1350adaptacja + zag. terenu ( w tym projekt zjazdu ) -1500proj. przył. prądu -300proj. przył. wody i szamba -300mapa do cel. proj. -450 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 03.02.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 A ja dałem 6050 za: - adaptację - aranżację wnętrza - projekt piwnicy i powiększenie garażu - projekty branżowe (woda, prąd, kanaliza) - projekt zagospodarowania - i parę innych drobiazgów jakie trzeba w międzyczasie zapłacić aby dostać upragnione pozwolenie za 40PLN. ekstra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.02.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Ode mnie chcą:1350 projekt gotowy1500 adaptacja z zagospodarowaniem terenu2500 za wszystkie mapki (media pełne czyli prąd, gaz, woda, kanalizacja) oraz przepchanie przez urzędy aż do pozwolenia250 za warunki wody itd.600 geodeta - mapka Czyli powyżej 6000. Ale nic mnie nie interesuje. Można to zrobić taniej, jeżeli samemu się bedzie zlecać wszystkie mapki, adaptacja też zależy od liczby i jakości zmian. Poza tym Łódź jest droga, zupełnie nie wiem, dlaczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekAgnieszka 09.02.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Witam, Zauwazylem jedna rzecz ktora mnie zastanawia. Czesc z was pisze ile kosztowaly was projekty instalacji wewnetrznych. Czy to oznacza, ze do pozwolenia musze miec wszystkie te projekty ? Mam uzgodnienia ( zapewnienia dostawy ). Chcielibysmy wystartowac na wiosne, ale jezeli bedziemy musieli zrobic wszystkie projekty, to moze byc problem . Pomocy !!! PS. projekt 2000 mapki 400 warunki zabudowy 100 adaptacja 500 ( zadnych zmian ) uzgodnienia : woda 42 prad 0 gaz 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagat 12.02.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 do otrzymania pozwolenia na budowę potrzene są zapewnienia mediów o dostarczaniu prądu , wody, itd. Projekty instalacji wewnętrznych są najczęściej już w projekcie domu,(chyba że jest to projekt ndywidualny) Sprawdźcie w swoim Projekcie czy macie projekt instalacji sanitarnych, elektycznych itp. Z tego co wiem do pozwolenia na budowę jest potrzebny jeszcze projekt szamba, jeśli nie ma kanalizy (a napweno jego wrysowanie w projekt zagospodarowania terenu)Pozdarawiam i życzę powodzenia. JA jestem na etapie latania za "opiniami":)i też mam nadzieję zacząc jeśli nei wiosną to chociaż wczesnym latem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekAgnieszka 12.02.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Dzieki. To dobra wiadomosc. Dzwonilem tez do starostwa i pani powiedziala, ze zapewnienia wystarcza . Ja w swoim projekcie mam niby schematy instalacji wewnetrznych, ale do projektow to jeszcze im daleko ( sam moglbym cos takiego zrobic ). Tez nie mamy kanalizy i zafundujemy sobie oczyszczalnie. Trzeba tylko zrobic odwierty jak puszcza sniegi. Jestesmy dobrej mysli. Pozytywnego latania za opiniami. Nam zajelo to tylko 2 tygodnie. Byloby tydzien, ale pojawil sie koszmarny problem znaczka skarbowego za 7, 50. Paranoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciagle_cos 13.02.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Panie MR_SKOKU. Podał Pan cenę 450 zł za projekt przyłącza. Jeśli to możliwe proszę o namiary na tego projektanta. Ze mnie chcą zedrzeć ponad 3x tyle. [email protected] lub na tym forum. Z góry dziękuję i przepraszam, że wysyłam monity na wszystkich odwiedzonych ostatnio wątkach. Pozdrawiam ES Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagat 15.02.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 [/b]marek&agnieszka Spawdźcie czy w warunkach zagospodarowania nie macie wpisu wykluczającego POŚ, my też chcieliśmy oczyszczlnie ale WZ wymusiły na nas szambo z obowiązkiem przyłączenia się do kanalizy jak tylko zostanie zrobiona(czyli nie wiadomo kiedy:)). Starostwo wam tego nie podpisze jeśli macie narzucone jakieś "odbieranie ścieków" Co do projektu instalacji to faktycznie bardzo banalne co niektóre schematy, ale grunt że nie trzeba za nie dodatkowo płacic (mam nadzieję że "fachowcy" będą wiedzieli o co chodzi ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagat 15.02.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 nie to wyszło mi pogrubione co miało ale nic to Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 19.02.2006 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Z tego co wiem do pozwolenia na budowę jest potrzebny jeszcze projekt szamba, jeśli nie ma kanalizy (a napweno jego wrysowanie w projekt zagospodarowania terenu) Kto robi taki projekt szamba i za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 21.02.2006 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Moje koszty to: - 1300zł - projekt typowy - 400zł - konstruktor (wydatek niekonieczny, ale ja chciałem mieć przeliczony projekt ponownie, bo słusznie uważałem, że opiera się on na wartosciach minimalnych) - 600zł - podkład geodezyjny - 0zł - pozostałe koszty potrzebne do pozwolenia na budowę (adaptacja, projekt zagospodarowania terenu) Dodatkowo na tym etapie robiłem też projekty przyłączy: - 400zł - energetyczne - 600zł - wodociągowe, kanalizacyjne i gazowe - 171zł - warunki przyłączenia do wodociągu i kanalizcji (dla pozostałych mediów jest to darmowe) - 128zł - pozostałe koszty (nawet nie wiem co, na pewno jest w tym ZUD - coś koło 70zł) Sam na etapie papierologii niczego nie robiłem. Wszystko od poczatku do końca załatwił za mnie architekt. Nawet chciał za darmo zrobić mi projekt, ale ponieważ znalazłem taki jaki mnie satysfakcjonował, więc już go nie fatygowałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 19.05.2006 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 My znaleźliśmy architekta, który zrobi za nas wszystkie formalności aż do pozwolenia na budowę, czyli wszystkie dokumenty, mapy, odwierty, przekwalifikowanie, kasyfikatora gruntów, konstrukotara , wszelkie zmiany w projekcie uzgodnienia, których (jak potwierdzili inni architekci) więcej już być nie mogło. My płacimy pieniażki i odbieramy od architekta gotowe pozwolenie na budowę. Tylko, że nie bardzo wiemy czy cena nie jest zbyt wygórowana za taką usługę. Ma to nas kosztować łącznie 10 tys zł. Budowa będzie w Gdyni, więc zdajemy sobie sprawę, że czas na zalatwienie tych dokumentów będzie strasznie długi bez jakiś przetartych ścieżek.Potrzebujemy waszej rady, czy jest to cena do przyjęcia czy raczej kategorycznie za wysoka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 20.05.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 projekt gotowy 1850 adaptacja z proj. zagosp. 1150 mapki do celów proj. 350 warunki wod. 200 warunki prąd. 0 wycena nier. (do kredytu) 730 pozwolenie na bud. 50 RAZEM 4330 na razie tyle i do tego nie są to pełne czyli jakies tam znaczki i takie tam... wymieniłem tylko "grubsze" pozdro świercz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 20.05.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 projekt gotowy 1850 adaptacja z proj. zagosp. 1150 mapki do celów proj. 350 warunki wod. 200 warunki prąd. 0 wycena nier. (do kredytu) 730 pozwolenie na bud. 50 RAZEM 4330 na razie tyle i do tego nie są to pełne czyli jakies tam znaczki i takie tam... wymieniłem tylko "grubsze" pozdro świercz u mnie sama mapka do celów projektowych kosztuje 1000 zł (działka 5100, taniej nie mogę znaleźć ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 20.05.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 mam pytanieprojekt zagospodarowania terenu wykinuj architekt tak? i on jest zawarty w projekcie, tak? czy jeszcze wykonuje się oddzielnie po uzyskaniu pozwolenia na budowe. jeśli tak to kto go wykonuje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 21.05.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 mam pytanie projekt zagospodarowania terenu wykinuj architekt tak? i on jest zawarty w projekcie, tak? czy jeszcze wykonuje się oddzielnie po uzyskaniu pozwolenia na budowe. jeśli tak to kto go wykonuje??? projekt zagospodarowania działki jest częścią projektu budowlanego. na jego podstawie otrzymujesz pozwolenie na budowę. W przypadku domów katalogowych projekt zagospodarowania działki wykonuje projektant adaptujący projekt do warunków miejscowych. Może to byc architekt lub inna osoba z odpowiednimi uprawnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts