Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki wspolczynnik

Gość

Recommended Posts

to prawda,

jeden z producentów bloczków komórkowych podaje lambdę 0,092 w stanie suchym co daje około U=0,27 W/m*2K, ale dla bloczków 36 cm grubości klasy 400, gwarantuje współczynnik U=0,3 W/m*2K, co licząc ponownie do tyłu daje lambdę około 0,115 ( czyli stan ciepły średniowilgotny ).

Należy o tym pamiętać przy obliczeniach, gdyż na całości budynku mogą wyjść niezłe różnice w bilansie energetycznym.

Karina

Bartt - nie wiem jaka jest lambda BK 600 ani lambda wełny szklanej. Mnie program komputerowy pokazuje od 0,17 do 0,44 w zależności od warunków wilgotnościowych. O ile pamiętam liczyło się to tak:

R(opór)=grubość materiału/lambda materiału

U=1/R

W przypadku różnych materiałów należy najpierw policzyć ich R a potem poszczególne opory zsumować i policzyć odwrotność.

Mam nadzieję że nie napisałem źle - sprawdźcie i ewentualnie poprawcie.

Hej

pzdr

są na to bardzo rozbudowane wzory, uwzględniające, byty ( ludzi, psy ), żarówki, lodówki, inne urządzenia, zyski roczne od promieniowania słonecznego poprzez okna.

Aby to dokładnie policzyć należy znać parametry materiałów przegród.

Jeśli ktoś jest zainteresowany wzorami, napiszcie, spróbuję odnależć je w zakupionych książkach, lub podam ich tytuły.

P.S.

te żarówki i słońce coś mi mało wyszło i zupelnie pominąłam w dalszych obliczeniach.

Karina

[ Ta wiadomość była edytowana przez: KarinaZ dnia 2003-01-21 20:29 ]

Do KarinaZ:

Podaj wzorki jak możesz albo literaturę - mnie interesuje np. obliczenie temperatury punktu rosy w zależności od procentowej zawartości pary wodnej, ciśnienia, temperatury otoczenia itp.

Jeśli chodzi o podany przeze mnie wzorek to jest wyidealizowany (żadnych zysków bytowych, żadnych zysków dodatkowych np z powodu orientacji ściany - strony świata, żadnych strat, idealne warunki wilgotnościowe -> zmiana lambda) - tylko materiał i jego parametry.

Hej

pzdr