Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki wspolczynnik

Gość

Recommended Posts

Oktavian,

właśnie otworzyłam książki, aby Ci pomóc i wypisać te wzory.

Ale jest tego bardzo dużo a jeden zależny od drugiego, a ten z kolei od parametrów w tabelach. Sorrki ale przepisałabym książkę.

Ja kupiłam w Castoramie - mają takie kąciki z poradnikami.

Kupiliśmy :

1. "OGRZEWANIE - praktyczny poradnik instalatora w pytaniach i odpowiedziach", coś jak ściągi na prawo jazdy - ale dobre.

(Pomaraczowa książka z żółtymi kręgami autor Spaethe/Mast, wydawnictow Instalator Polski ).

2. "Techniki instalacyjne w budownictwie mieszkaniowym"

Autor Ulrich Fox, wydawnictwo ARKADY - żółta kiążka z przekrojami domu na okładce.

Obydwie opisują instalacje ( także elektryczne ) w domach jednorodzinnych.

Widziałam, wcześniej opisywaną na forum książkę pana MEYERA,

Też dobra książka ale traktująca budowę domu ogólnie i całościowo. Według mnie dobra dla początkujących, którzy jeszcze nie wiedzą co to dom ( w budowie oczywiście ) - zależy czego szujkasz i gdyby nie wrodzone skąpstwo na książki, to kupilibyśmy jeszcze ze trzy !

Karina

P.S.

Nie wiem, czy to jest moja niewiedza, ale te byty, i słoneczko, które grzeje przez szyby U=1.1 to można pominąć.

Czy komuś wyszło podobnie ?