Octavian 22.01.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Ten anonim to ja - Octavian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 22.01.2003 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Oktavian,właśnie otworzyłam książki, aby Ci pomóc i wypisać te wzory.Ale jest tego bardzo dużo a jeden zależny od drugiego, a ten z kolei od parametrów w tabelach. Sorrki ale przepisałabym książkę.Ja kupiłam w Castoramie - mają takie kąciki z poradnikami.Kupiliśmy :1. "OGRZEWANIE - praktyczny poradnik instalatora w pytaniach i odpowiedziach", coś jak ściągi na prawo jazdy - ale dobre.(Pomaraczowa książka z żółtymi kręgami autor Spaethe/Mast, wydawnictow Instalator Polski ).2. "Techniki instalacyjne w budownictwie mieszkaniowym"Autor Ulrich Fox, wydawnictwo ARKADY - żółta kiążka z przekrojami domu na okładce.Obydwie opisują instalacje ( także elektryczne ) w domach jednorodzinnych.Widziałam, wcześniej opisywaną na forum książkę pana MEYERA,Też dobra książka ale traktująca budowę domu ogólnie i całościowo. Według mnie dobra dla początkujących, którzy jeszcze nie wiedzą co to dom ( w budowie oczywiście ) - zależy czego szujkasz i gdyby nie wrodzone skąpstwo na książki, to kupilibyśmy jeszcze ze trzy ! KarinaP.S.Nie wiem, czy to jest moja niewiedza, ale te byty, i słoneczko, które grzeje przez szyby U=1.1 to można pominąć.Czy komuś wyszło podobnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 23.01.2003 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 KarinaZ:Dzięęęęki.Ja myślę że byty itd to ma znaczenie przy stratach na wentylacji - a i tak trzeba dać poprawkę. Szyby 1,1 nie uwzględniam gdyż biorę pod uwagę całe okno - czyli minimum 1,3.Hejpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts