gervail 10.01.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 mam nowy budynek i nastepujacy problem: szczyt komina nie ma przestrzału na wylot w zwiazku z czym wiatr zimne powietrze dmucha mi do srodka kratkami wentylacyjnymi. czy wystarczy zrobic kolanko i wyjście z grzybkiem do góry czy lepiej wiercić w kominie ? w tej chwili raczej przytkam te kratki bo nie chce mi sie robic tej naprawy przy -10C. aha obecnie woda nie skrapla sie na oknach wszelakie rady mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 10.01.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 ja bym Ci zalecił przedłużyc przewód kominowy rurą stalowa zaślepiając ten otwór który ma byc na przestrzał i na koniec rury zamocować strażaka (TAKI WICHAJSTER POZWALAJĄCY NA PRZESUNIĘCIE OTWORU wylotowego ZAWSZE Z WIATREM sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 10.01.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 A po co "przestrzał" na wylot przy kratkach wentylacyjnych?Sprawdź lepiej, czy dalej Ci wieje jak otworzysz któreś okno.Może problemem jest brak dopływu powietrza do domu co powoduje nadmuchiwanie świeżego powietrza przez niektóre kratki wentylacyjne, żeby innymi z kolei mogło wylecieć. Pozdrawiam PS.A "strażaka" raczej się nie stosuje na przewodach wentylacyjnych, tylko na spalinowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gervail 10.01.2006 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 przestrzal po to zeby wiatr `hulał` na przestrzal w szczycie komina a nie zeby wpadal w przewod wentylacyjny. sytuacja wyglada tak ze jak mam zamknieta lazienke to nawiewa niewiele ale jak otworze drzwi to sie wiatrak kreci w przeciwna stronie (nawiewa). lazienka jeszcze nie ogrzewana. strazaka to raczej nie bo musialbym zamontowac ze 3szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 10.01.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 przestrzal po to zeby wiatr `hulał` na przestrzal w szczycie komina a nie zeby wpadal w przewod wentylacyjny. sytuacja wyglada tak ze jak mam zamknieta lazienke to nawiewa niewiele ale jak otworze drzwi to sie wiatrak kreci w przeciwna stronie (nawiewa). lazienka jeszcze nie ogrzewana. strazaka to raczej nie bo musialbym zamontowac ze 3szt Aha, źle zrozumiałem. Chodziło Ci o przestał w poziomie a ja o pionowym się rozpisałem. To może na razie jakimiś wentylatorkami się wspomóż. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gervail 11.01.2006 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 potrzebuje jeszcze pomocy ciagle nawiewa mi zimne powietrze, natomiast jak otworze okno czy drzwi co ciag juz jest dobry. nawiewa w lazience i kotlowni (oba pomieszczenia nieogrzewane) , natomiast w salonie gdzie pale kominkiem wentylacja ma dobry ciag. fi100 jest doprowadzone do wkladu - z pomieszczenia ciagnie niewiele. czy problemem w takim wypadku jest brak doplywu swiezego powietrza ? i jak to zmienic bo nie mam pomyslu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 11.01.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Napisz dokładniej:1. jak masz rozwiązaną wentylację w łazience i kotłowni - czy masz zapewniony dopływ powietrza (nawiewniki w oknach, "zetka" w ścianie itp.).2. jaki masz piec w kotłowni - z otwartą komorą spalania czy z zamkniętą? Na pierwszy rzut oka wydaje mi się, ze masz klasyczny problem braku doplywu odpowiedniej ilosci swiezego powietrza. Przy grawitacyjnej wentylacji dom nie moze byc w 100% szczelny - jak nie ma skąd pobierac swiezego powietrza, to za nic nie bedzie nieświeżego wywalał kominem wentylacyjnym. Dodatkowo jesli masz kociol z otwarta komora, to sytuacja moze byc wrecz niebezpieczna - kociol z otwartą komora potrzebuje ogromnej ilosci powietrza, ktore pobiera z kotlowni. Poczytaj koniecznie w starych postach na forum (funkcja szukaj na gorze) - temat bardzo szczegolowo omowiony byl wiele razy - wpisz np. wentylacja grawitacyjna, zetka lub cos podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 11.01.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 ..... jak to zmienic bo nie mam pomyslu ? Np. nawiewniki w oknach, zetka w kotłowni. Tu masz więcej http://www.aereco.com.pl pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gervail 11.01.2006 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 wlasnie to mnie dziwi, bo zetka w kotlowni jest a piec jeszcze nie pracuje wiec.........? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.01.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 ..... jak to zmienic bo nie mam pomyslu ? Np. nawiewniki w oknach, zetka w kotłowni. Tu masz więcej http://www.aereco.com.pl pozdrawiam Bys zupelnie nie potrzebnie nie wywalal kasy sprawdz czy naiwetrzak Ci cokolwiek pomoze. W danym pomieszczeniu rozszczelnij okno (o ile masz bo piszesz o kotlowni i lazience a tu czasem okien nie ma). Da Ci to taki doplyw powietrza jak nawietrzak, Jesli bedzie zmiana - zastosuj. Jesli nie to pomysl o jakis kanalach nawiewnych (zetka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 11.01.2006 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 A czy w łazience ten problem występuje przy otwartych dzwiach może masz np drzwi bez wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldswan 16.01.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Kurcze mam podobny problem. Z tym że u mnie podejrzewam, że zaciąga wentylacją bo mam kociołek z zamknieta komora spalania który na razie nie ma podpowadzonego poboru powietrza z zewnątrz i może zasysać z domu Czy oprócz wybicia zetki i/lub podłączenia rury z poborem przez ściane lub z komina można jeszcze coś zaradzić doraźnie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts