m.dworek 10.01.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 zdecydowalem sie praktycznei od samego poczatku, ze strop bedzie monolitycznychociaz nie mam wiele czasu na budowanie- to moj najwiekszy problem postanowilem nie stosowac technologii najszybszych, lecz najsolidniejsze tak wiec beda sciany z silki 18 cm i stropy monolityczne, sciana 3 warstwowa itd co do stropow monolitycznych- chyba zrobie je o grubosci 15 cm zazbrojone pretami fi 12 mm co 15 cm w kratke z odgieciem co drugiego preta przy scianach w gore zastanawiam sie jak to jest z wiencami w stropach monolitycznychtzn. wiem jak wygladaja standardowe zalecenia itd. ale interesuje mnie czy robiac monolit nie mozna byjakos odchudzic wiencow?przeciez cala konstrukcja takiego monolitu, bogato zbrojona jest bardzo duzym wzmocnieniem mysle wiec chy nie daloby sie zalac wienca o grubosci rowniez 15 cm?i na dodatek jakos rzadziej zbrojonego? co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 10.01.2006 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 kurcze nei jest zle moj watek z zawrotna presdkoscia pedzi w dol czyli frekwencja na forum rosnie no dalej geno i inni spece jak to jest z tym zbrojeniem z tymi wiencami w przypadku munolitu i twardego materialu scian czyli silki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.01.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Wieniec pracuje z innego względu więc akurat zbrojenie stropu aż tak nie pomoże - nie wiem jakie przekroje u Ciebie wrzucono betonu i stali - chociaz sprawa nie jest prosta w tego typu konstrukcjach liczonych oddzielnie a nie sumarycznie co często powoduje ,że są w stanie znaczie większe siły przenieść niż wynika z obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 10.01.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Nie jestem konstruktorem i prosze traktowac moja wypowiedz jako wypowiedz laika (za nic nie odpowiadam).Tym nie mniej robiłem taki strop u siebie (na dole monolit na górze teriwa) i dosc angażowałem się w samo projektowanie tego stropu (prosiłem projektantke o wytlumaczenie czemu gdzie jaki pręt) jak i wykonanie (sam se giąłem zbrojenie). A więc:Wieniec ma m.in. równo rozłożyć obciążenia z warstw wyższych. Np jak na górze są duże drzwi, to on nacisk ze ścian bocznych rozłoży w miarę równo. A więc to jaki zrobisz strop nie ma tu znaczenia. Po drugie - aby te nierówne obciążenia przenieść wieńce są projektowane na inną pracę niż strop - zauważ że w stropie nie daje się strzemion, które m.in. powodują, że wieniec pracuje na ścinanie. (Oczywiście strop też ma zabezpieczenia na ścinanie, ale to troche co innego). Te równe rozłożenie ma również znaczenie w przypadku drzwi pod spodem - zazwyczaj można w ten sposób uniknąć dużych nacisków w takich miejscach. Ja u mnie trochę pogrubione wieńce miałem za nadproża okien.Po trzecie wieniec spina dom, czyli dba, żeby przy nierównym osiadaniu (i trzęsieniach ziemi - jesteś z Katowic?) ściany ci sie nie rozjechały. W stropie monolitycznym obciążenie STROPU jest rozkładane bardziej równo niż w teriwie, ale to nie ma nic do obciążenia od ścian nad.Ergo - ja bym wieńców nie odchudzał. Co więcej, nawet w stropie monolitycznym robiłbym go opuszczony - żeby wyrównać rozłożenie obciążenia na ściany.Jeśli chodzi o zbrojenie - to co mówisz to zdaje się jest dość stary i klasyczny sposób robienia stropów. Podobno wg nowych norm robi się to zazwyczaj inaczej - masz pręty powyginane tak, że tworzą na dole kratownice i miejscami na górze. To zbrojenie zależy czy podpora jest tzw. utwierdzona czy nie. Poza tym daje się zbrojenia po skosie. Po co to wszystko ? Chyba ma szanse wyjść mniej stali (szczególnie chodzi tu o utwierdzenia !) i lepsze zabezpieczenia przed pękaniem i rysowaniem. Moja projektantka miała program do tego, który rozrysował gdzie jakie zbrojenie na dole, gdzie na górze, policzył nawet jakie rysy się tam zrobią. Bez takiego programu chyba żadnemu projektantowi nie będzie się chciało tego liczyć.Ale przy robieniu tego stropu to wolałem se wziąć urlop i mówiłem robotnikom gdzie co położyć, a sam wyginałem;. Powiedzieli że takiego zbrojenia jeszcze nie robili ...Polecałbym przedyskutowanie z twoim projektantem zmniejszenia przekroju prętów do fi10 - masz szanse na duże oszczędności. Bierze się to mianowicie z tego, że dobór ilości prętów jest uwarunkowany nie tylko przewidywanym obciążeniem, ale również grubością stropu. Innymi słowy - z obciążeń może ci wyjść pręt co przykładowo 20cm, ale ze względu na grubość stropu musisz dać co 15cm. I wtedy fi 10 często wystarczy. Z obserwacji tego programu wywnioskowałem, że rozstaw najczęściej uwarunkowany jest grubośćią stropu !. Nawet lepiej wychodzi tu fi8 (mniej wychodzi kg) - ja tak robiłem, ale z powodu wiotkości odradzam - ciężko po tym chodzić.Jeśli wolno mi pochwalić - uważam że grubość stropu powinna być duża - ja mam 14cm, twoje 15 cm to tez ok. Po prostu w obliczeniach nikt nie liczy sztywności, przenikania dźwięków od kroków i głosowych. A to polepsza sprawę.Jest to temat tak skomplikowany jeśli chce się go zrobić dobrze, i tak rzadko dobrze robiony, że musisz sam przypilnować projektanta - musi on być dość tolerancyjny (na pytania "a czemu tak?). Ale projektant jest tu konieczny - jest wiele "knifów" na które sam nie masz szans wpaść (np. sposoby utwierdzania ściany). Tyle że jeżeli projektanta o to nie przyciśniesz, to on to też oleje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 10.01.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Strop zeby tlumil dzwieki izoluje sie styropianem dzwiekochlonym. A na drucie nie ma co oszczedzc i ja bym nie zmniejszal jego przekrojów. W projekcie masz wszystko wyliczone i tego sie trzymaj. Jak zastosujesz drut o mniejszym przekroju wiele pieniedzy nie zaoszczedzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 10.01.2006 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 nie zamierzam oszczedzac na przekrojach pretow dlatego daje fi 12 i nie bede robil specjalnego projektu po prostu mam typowy strop i wiem ze tak jak powiedzialem bedzie dobrze moglbys powiedziec jaki to byl program? chetnie sobie taki skoluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 10.01.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Leon, chcesz solidny strop i szybko, to rozejrzyj się za stropem typu filigran. W Niemczech bardzo popularny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 10.01.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Styropian jest musem tak czy siak. Ale wszystkiego się tym nie załatwi. Gdyby tak było to stropy drewniane nie byłyby akustyczne.Oszczędzać oczywiscie nie można w głupi sosób tzn. samowolnie zmieniając przekroje. Trzeba z tym iść do projektanta. Sęk w tym że bez nacisku oni nie są zazwyczaj zainteresowani zrobieniem tego tanio i dobrze (chwała mojej projektantce za bycie chwalebnym wyjątkiem !). Mają szimel i trzaskają wg tego. A sprawdzić co jest na górze (utwierdzenia !) - to się im już nie chce.A zaoszczędzić można rzędu 20% procent stali (nie pamiętam teraz dokładnie).Dla mnie kilkaset kg stali to dużo. Najwięcej forsy idzie na rachunki, z których każdy wynosi 100-500 pln, czyli na nieduże. Jeżeli każdy obetniemy o 20 % (20-100 pln na rachunku) to cały dom jest też tańszy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 10.01.2006 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 powiesz wreszcie jaki to byl program? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.01.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 powiesz wreszcie jaki to byl program? Programó jest w cholere poczynając od INTERSOFT'u ,przez SPECBUD, prosty RM-WIN czy bardziej skomplikowany ROBOT i wiele,wiele innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 10.01.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 leon - jak nie oszczędzasz na prętach to po co chcesz odchudzać wieńce ? Podejście trzymania się projektu, nawet gdy nie jest najlepszy wydaje mi się (po mojej budowie - stan surowy) bardzo sensowne. W każdym razie zmiany mają większą tendencje do bycia nieprzemyślanymi niż przemyślanymi. I na pewno nie warto (gdyby ktoś się przejął moim postem) panikować i lecieć zaraz zmieniać projekt - jestem przekonany że fi 12 wg starych, klasycznych projektów ułożony prawidłowo ma większą szansę przeżyć ciebie niż ty jego. No i kilka stów też można odboleć kosztem łatwiejszej budowy.Po prostu twój post "natchnął" mnie do zebrania wniosków z mojej budowy ...Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 10.01.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 powiem powiem jak sie dowiem Nie nadążam pisać postów po prostu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 10.01.2006 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 powiesz wreszcie jaki to byl program? Programó jest w cholere poczynając od INTERSOFT'u ,przez SPECBUD, prosty RM-WIN czy bardziej skomplikowany ROBOT i wiele,wiele innych a ktory twoim zdaniem pozwoli mi w prosty sposob pobawic sie wariantami zbrojenia stropu, belek pod wiezbe itd bede wdzieczny za jakies namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.01.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 powiesz wreszcie jaki to byl program? Programó jest w cholere poczynając od INTERSOFT'u ,przez SPECBUD, prosty RM-WIN czy bardziej skomplikowany ROBOT i wiele,wiele innych a ktory twoim zdaniem pozwoli mi w prosty sposob pobawic sie wariantami zbrojenia stropu, belek pod wiezbe itd bede wdzieczny za jakies namiary RM_WIN nie ma płyt to stropy odpadają, ROBOT to wyższ szkoła jazdy sam jeszcze zgłębiam, raczej coś ze SPECUD'u albo INTERSOFTU - wraz z normami ASLAN cos można wykombinować http://www.specbud.pl http://www.intersoft.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 10.01.2006 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 powiesz wreszcie jaki to byl program? Programó jest w cholere poczynając od INTERSOFT'u ,przez SPECBUD, prosty RM-WIN czy bardziej skomplikowany ROBOT i wiele,wiele innych a ktory twoim zdaniem pozwoli mi w prosty sposob pobawic sie wariantami zbrojenia stropu, belek pod wiezbe itd bede wdzieczny za jakies namiary RM_WIN nie ma płyt to stropy odpadają, ROBOT to wyższ szkoła jazdy sam jeszcze zgłębiam, raczej coś ze SPECUD'u albo INTERSOFTU - wraz z normami ASLAN cos można wykombinować http://www.specbud.pl http://www.intersoft.pl spoko robota ma kumpel- niezle lewizny na tym trzepie- warto poznac ten programik moglbys podac jakis nazwy programow zamiast producentow softweru? musze wiedziec co wpisac do "wyszukiwarki" dobra zreszta zostaw jak bede mial toche czasu to posiedze nad robotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.01.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 powiesz wreszcie jaki to byl program? Programó jest w cholere poczynając od INTERSOFT'u ,przez SPECBUD, prosty RM-WIN czy bardziej skomplikowany ROBOT i wiele,wiele innych a ktory twoim zdaniem pozwoli mi w prosty sposob pobawic sie wariantami zbrojenia stropu, belek pod wiezbe itd bede wdzieczny za jakies namiary RM_WIN nie ma płyt to stropy odpadają, ROBOT to wyższ szkoła jazdy sam jeszcze zgłębiam, raczej coś ze SPECUD'u albo INTERSOFTU - wraz z normami ASLAN cos można wykombinować http://www.specbud.pl http://www.intersoft.pl spoko robota ma kumpel- niezle lewizny na tym trzepie- warto poznac ten programik moglbys podac jakis nazwy programow zamiast producentow softweru? musze wiedziec co wpisac do "wyszukiwarki" dobra zreszta zostaw jak bede mial toche czasu to posiedze nad robotem Nazwy z reguły to konstruktor cośtam np. konstruktor belka żelbetowa itp. chyba,że jest cały pakiet. Z robotem to życze powodzenia i cierpliwości bo będzie potrzebna - choć jak się już nauczy to jest sprytnie - niemniej jednak ROBOT popełnia tez błędy i jak ktos nigdy nie liczył "ręcznie" to może sobie małe kuku zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 10.01.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Leon Leon po prostu zrób jak masz w projekcie - nie kombinuj z projektowaniem sobie stropu monolitycznego. Chcesz eksperymentować z 70 tonami nad głową? Ja mam taki strop i chociaż każdy kandydat na wykonanie go namawiał mnie na zmianę na Terivę - nie dałem się no i mam. Wcale nie kosztował więcej. Pełne deskowanie około 115m2 z wieńcami i schodami trwało cały tydzień drugi tydzień układano zbrojenie no i pewnego pięknego ranka w 3 godz całość zalano. Zbrojenie był układane w ten sposób (dokładnie wg projektu), nie wiem czy wyjdzie pokazać z przekroju. _____________________________| \___________________________________________| \_____________ tzn co drugi pręt przed wejściem w wieniec odginany był do góry a potem 90 st w dół w wieniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 11.01.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Zdanie laika:Jestem przekonany że takie zazbrojenie jest OK (oczywiście z odpowiednimi rozstawami). To jest klasyka. I jeżeli taki projekt jest gotowy to bym go nie zmieniał. Ale podobno można lepiej i jak projekt jest w trakcie tworzenia warto chyba o to pomęczyć projektanta:Składa sie to mniej wiecej z takich elementów:__________|_________|______________________________________________| |_ Ich ułożenie (kiedy dół, kiedy dół+góra, kiedy góra) zależy m.in. od tego jaka ściana jest na górze. Poza tym (chyba jeśli na górze nie ma utwierdzenia) daje się jeszcze zbrojenie ukośne w rogach żeby się nie rysowało.Wydaje mi się że skutkuje to mniejszym zużyciem stali i mniejszymi pęknięciami. Te mniejsze zużycie stali bierze się stąd, że (o ile dobrze zrozumiałem) jeśli strop jest na brzegach pożadnie przyciśnięty (ściana nad) to inaczej pracuje i wymagania na zbrojenie są mniejsze - ten efekt łatwo sprawdzić na modelu - weź sobie linijkę i połóż między dwoma stołami tak, żeby np przy długości 30cm zachodziła na stoły po ok 3cm. I obciąż czymś w środku. A teraz mocno przyciśnij palcami na stołach - ugięcie się zmniejszy.Na pewno nie warto eksperymentować samemu - ale pomęczyć projektanta.Gdzieś już pisałem że mam i monolit (parter) i teriwe (pietro) - monolit o niebo lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 11.01.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 ten ostatni rysunek coś mi się rozwalił - ma to być po prostu górna część zbrojenia z rysunku powyżej (bez długiego pręta dołem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 11.01.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 tak dla jasności to co wyrysowałem to kolejne pręty obok siebie co 12cm idące dołem. Co drugi jest odginany w górę i w wieniec w dół tak jak narysowałem. Oczywiście całość na podkładkach dystansowych jakieś 2,5 cm nad deskowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts