ewa i aleksander 10.01.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Chodzi mi o umiejsowienie w wylewce.Czy mozna je ulozyc je na chudziaku[oczywiscie beda one w koszulkach izolacyjnych zabezpieczajacych je przed utrata ciepla],na to styropian 10cm a na to wylewka.Czy tez kladzie sie je na styropian i zalewa sie je betonem.Czy wystapia duze straty ciepla w pierwszym rozwiazaniu?Fundamenty callego domu sa ocieplone styropianem 8cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawciol 10.01.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 mi hydraulik polozyl na chudziaku,pomiedzy rurami , podi nad dal jeszcze styropian(2cm) ,styropian ma 10cm.Chyba dobrze ze tak jest,kjak zalewali kumplowi gotowa wylewke i rury tam szly na styropianie to poniszczyli mu cala izolacje rur(zalewali mechanicznie),bo poco maja uwazac i waz od podajnika skakal im na ryrach,nie wiem czy nie uszkodzili mu rurek,wyjdzie w praniupozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa i aleksander 10.01.2006 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 No tak ,ale czy to jest zgodne z zasadami sztuki budowlanej?Bo na moj rozum aby nie bylo strat ciepla rury powinny lezec na styropianie.W koncu w ogrzewaniu podlogowym uklada sie petle na styropianie aby cieplo nie szlo w glab podlogi.Byc moze nie znam sie na tym i nie ma to znaczenia jesli w gre wchodza rury doprowadzajace wode do kaloryferow.Chodzi mi o straty pieniedzy w dobie tak drogiego gazu i oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawciol 10.01.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 i na styropianie folia ,rury,wylewka.Wtedy cieplo moze ci uciekac w wylewke,prawda?zreszta i tak to cieplo bedzie jak juz bedzie mialo uciekac to ucieknie do domu.Ja pisze jak mi zrobili,na chudziaku jest folia i styropian 10cm,hydraulik robil mi izolacje na chudziaku,bawil sie,to fakt ale wycinal bardzo dokladnie styropian przy rurach i pod spod i na wierzch klad paski styropianu (2cm),praktycznie otulil jeszcze zaizolowane rury styropianem,na to poszla jeszcze jedna folia i wylewka.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seti 10.01.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Moje rury co (grzejniki) hydraulik położył na warstwie: chudziak, potem dysperbit i papa termozgrzewalna. Najistotniejsze, że były w solidnych otulinach PE. Zwracałem (mu:) uwagę na łuki i kąty proste, tam otulinę najtrudniej ułożyć tak, by była dobra izolacja. Na piętrze rury co do grzejników też mam pod styropianem (a właściwie to w jego dolnych żłobieniach). Podłogówkę z kolei na styropianie no i bez jakiejkolwiek izolacji - ma oddawać ciepło do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa i aleksander 10.01.2006 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 SetiA co masz na mysli mowiac solidne otuliny?Grubosc?Jesli tak to jaka grubosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seti 10.01.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Seti A co masz na mysli mowiac solidne otuliny?Grubosc?Jesli tak to jaka grubosc. to co mam to standardowe szare (czy grafitowe raczej) otuliny z pianki. produkują przeróżne grubości, przekroje, a wszystko zależy od średnicy rurki co, no i miejsca (wysokości) w izolacji (i tak w kotłowni mam cienki styrodur i na to 4 cm wylewki, więc z otuliną nie mogłem przesadzać, gdzie indziej jest kole 1cm-1,5 cm). jeśli macie obawy dajcie tyle ile się zmieści, wydatek żaden (w porównaniu choćby z rurką co, czy to PE czy miedź) za to spokój ducha . No i jak napisano powyżej - jakieś straty ciepła zawsze będą - nie ma bola, dom to nie laboratorium dużo więcej ciepła ucieknie i tak oknami, dachem, drzwiami (otwieranie). tak a propos - macie też w planach podłogówkę...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa i aleksander 10.01.2006 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Dzieki za info.Podlogowki nie mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 10.01.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Rury do grzejników w podłodze powinny być przede wszystkim izolowane od spodu, jeśli podłoga jest na gruncie. To ciepło które ucieknie do podłogi nie jest stracone - grzeje podłoge, a więc pomieszczenie.Chodzi tylko aby podłoga nie popękała od gorąca. Wystarczy cienka otulina piankowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 10.01.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Chodzi mi o umiejsowienie w wylewce.Czy mozna je ulozyc je na chudziaku[oczywiscie beda one w koszulkach izolacyjnych zabezpieczajacych je przed utrata ciepla],na to styropian 10cm a na to wylewka. Czy tez kladzie sie je na styropian i zalewa sie je betonem. Czy wystapia duze straty ciepla w pierwszym rozwiazaniu? Fundamenty callego domu sa ocieplone styropianem 8cm. kładzie się je na podbetonce w izolacji ,potem rozkłada się styropian ,docinając do rur i zalewa betonem beż żadnych innych kombinacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 10.01.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Fajnie by było gdyby ułożone byłu w korytkach styropianowych, były w izolacji i na dodatek zostały podsypane piaskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 11.01.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 A jak wygląda sprawa z kompensacją rozszerzalności cieplnej? Czy trzeba robić jakieś "zawijasy" albo wolne przestrzenie na rozszerzanie rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 11.01.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 U mnie jest tak:-chudziak posmarowany dysperbitem,-2x folia budowlana,-5cm styropianu,-3cm styropianu, z "wtopionymi" rurami CO i CWU w peszlach - sporo zabawy w wycinanki,-5cm styropianu,-druga wylewka. Wyszło więc 13cm styropianu, ale z innych względów i różnicy poziomów wyszło, że ocieplenie z drugą wylewką muszą mieć 20 cm. PS. Teraz dałbym jeszcze warstwę folii pod drugą wylewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 11.01.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Ja mam tak:- na izolacji przeciwwilgociowej warstwa styropianu gr. 5 cm- na niej rozprowadzone rury miedziane w otulinie izolacyjnej- obok rur druga warstwa styropianu gr. 5 cm- przestrzeń na rurami uzupełniona styropianem gr. 2 cm dla wyrównania poziomu- wylewka betonowa gr. 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolumbik 11.01.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 ja chce zrobic cos podobnie jak andre59. tylko gosciu od instalacji powiedzial ze moge rozkladac folie i styropainy dopiero po ulozeniu wszystkich rurek. wydaje mi sie ze troche ciezko bedzie wtykac folie i styropian pod rurki. jak u was bylo robione ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 11.01.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 ja chce zrobic cos podobnie jak andre59. tylko gosciu od instalacji powiedzial ze moge rozkladac folie i styropainy dopiero po ulozeniu wszystkich rurek. wydaje mi sie ze troche ciezko bedzie wtykac folie i styropian pod rurki. jak u was bylo robione ? Izolację przeciwwilgociową miałem ułożoną na całej powierzchni przed rozpoczęciem instalowania rur. Płyty styropianowe były podkładane pod rury na bieżąco wzdłuż tras ich przebiegu. Potem korygowałem ułożenie tych płyt w zależności od potrzeby. Bez problemu dało się je przesuwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts