Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak doprowadzic rury CO do kaloryferow w podlodze?

Recommended Posts

Chodzi mi o umiejsowienie w wylewce.Czy mozna je ulozyc je na chudziaku[oczywiscie beda one w koszulkach izolacyjnych zabezpieczajacych je przed utrata ciepla],na to styropian 10cm a na to wylewka.

Czy tez kladzie sie je na styropian i zalewa sie je betonem.

Czy wystapia duze straty ciepla w pierwszym rozwiazaniu?

Fundamenty callego domu sa ocieplone styropianem 8cm.

mi hydraulik polozyl na chudziaku,pomiedzy rurami , podi nad dal jeszcze styropian(2cm) ,styropian ma 10cm.Chyba dobrze ze tak jest,kjak zalewali kumplowi gotowa wylewke i rury tam szly na styropianie to poniszczyli mu cala izolacje rur(zalewali mechanicznie),bo poco maja uwazac i waz od podajnika skakal im na ryrach,nie wiem czy nie uszkodzili mu rurek,wyjdzie w praniu

pozdrawiam

No tak ,ale czy to jest zgodne z zasadami sztuki budowlanej?Bo na moj rozum aby nie bylo strat ciepla rury powinny lezec na styropianie.W koncu w ogrzewaniu podlogowym uklada sie petle na styropianie aby cieplo nie szlo w glab podlogi.

Byc moze nie znam sie na tym i nie ma to znaczenia jesli w gre wchodza rury doprowadzajace wode do kaloryferow.

Chodzi mi o straty pieniedzy w dobie tak drogiego gazu i oleju.

i na styropianie folia ,rury,wylewka.Wtedy cieplo moze ci uciekac w wylewke,prawda?zreszta i tak to cieplo bedzie jak juz bedzie mialo uciekac to ucieknie do domu.Ja pisze jak mi zrobili,na chudziaku jest folia i styropian 10cm,hydraulik robil mi izolacje na chudziaku,bawil sie,to fakt ale wycinal bardzo dokladnie styropian przy rurach i pod spod i na wierzch klad paski styropianu (2cm),praktycznie otulil jeszcze zaizolowane rury styropianem,na to poszla jeszcze jedna folia i wylewka.pozdro

Moje rury co (grzejniki) hydraulik położył na warstwie: chudziak, potem dysperbit i papa termozgrzewalna. Najistotniejsze, że były w solidnych otulinach PE. Zwracałem (mu:) uwagę na łuki i kąty proste, tam otulinę najtrudniej ułożyć tak, by była dobra izolacja. Na piętrze rury co do grzejników też mam pod styropianem (a właściwie to w jego dolnych żłobieniach). Podłogówkę z kolei na styropianie no i bez jakiejkolwiek izolacji - ma oddawać ciepło do góry.

Seti

A co masz na mysli mowiac solidne otuliny?Grubosc?Jesli tak to jaka grubosc.

to co mam to standardowe szare (czy grafitowe raczej) otuliny z pianki. produkują przeróżne grubości, przekroje, a wszystko zależy od średnicy rurki co, no i miejsca (wysokości) w izolacji (i tak w kotłowni mam cienki styrodur i na to 4 cm wylewki, więc z otuliną nie mogłem przesadzać, gdzie indziej jest kole 1cm-1,5 cm). jeśli macie obawy dajcie tyle ile się zmieści, wydatek żaden (w porównaniu choćby z rurką co, czy to PE czy miedź) za to spokój ducha 8).

No i jak napisano powyżej - jakieś straty ciepła zawsze będą - nie ma bola, dom to nie laboratorium :)

dużo więcej ciepła ucieknie i tak oknami, dachem, drzwiami (otwieranie).

tak a propos - macie też w planach podłogówkę...?

Rury do grzejników w podłodze powinny być przede wszystkim izolowane od spodu, jeśli podłoga jest na gruncie.

To ciepło które ucieknie do podłogi nie jest stracone - grzeje podłoge, a więc pomieszczenie.

Chodzi tylko aby podłoga nie popękała od gorąca.

Wystarczy cienka otulina piankowa.

Chodzi mi o umiejsowienie w wylewce.Czy mozna je ulozyc je na chudziaku[oczywiscie beda one w koszulkach izolacyjnych zabezpieczajacych je przed utrata ciepla],na to styropian 10cm a na to wylewka.

Czy tez kladzie sie je na styropian i zalewa sie je betonem.

Czy wystapia duze straty ciepla w pierwszym rozwiazaniu?

Fundamenty callego domu sa ocieplone styropianem 8cm.

kładzie się je na podbetonce w izolacji ,potem rozkłada się styropian ,docinając do rur i zalewa betonem :D beż żadnych innych kombinacji

U mnie jest tak:

-chudziak posmarowany dysperbitem,

-2x folia budowlana,

-5cm styropianu,

-3cm styropianu, z "wtopionymi" rurami CO i CWU w peszlach - sporo zabawy w wycinanki,

-5cm styropianu,

-druga wylewka.

Wyszło więc 13cm styropianu, ale z innych względów i różnicy poziomów wyszło, że ocieplenie z drugą wylewką muszą mieć 20 cm.

PS. Teraz dałbym jeszcze warstwę folii pod drugą wylewkę.

Ja mam tak:

- na izolacji przeciwwilgociowej warstwa styropianu gr. 5 cm

- na niej rozprowadzone rury miedziane w otulinie izolacyjnej

- obok rur druga warstwa styropianu gr. 5 cm

- przestrzeń na rurami uzupełniona styropianem gr. 2 cm dla wyrównania poziomu

- wylewka betonowa gr. 5 cm.

ja chce zrobic cos podobnie jak andre59. tylko gosciu od instalacji powiedzial ze moge rozkladac folie i styropainy dopiero po ulozeniu wszystkich rurek. wydaje mi sie ze troche ciezko bedzie wtykac folie i styropian pod rurki. jak u was bylo robione ?

Izolację przeciwwilgociową miałem ułożoną na całej powierzchni przed rozpoczęciem instalowania rur.

Płyty styropianowe były podkładane pod rury na bieżąco wzdłuż tras ich przebiegu.

Potem korygowałem ułożenie tych płyt w zależności od potrzeby. Bez problemu dało się je przesuwać.