Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominki LECHMA proszę o opinie.

wojtekww

Recommended Posts

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...
Od dwoch lat z powodzeniem użytkujemy taki kominek jako jedyne źródło ciepła(chwilowo :wink: ), podłączony do podłogówki i zasobnika ciepłej wody . Na razie wszysktko jest OK. Żadnych zastrzeżeń. Na własny koszt wykonaliśmy tylko zasilanie awaryjne (konieczne!, już raz się przydało).

• 1 month później...
Od dwoch lat z powodzeniem użytkujemy taki kominek jako jedyne źródło ciepła(chwilowo :wink: ), podłączony do podłogówki i zasobnika ciepłej wody . Na razie wszysktko jest OK. Żadnych zastrzeżeń. Na własny koszt wykonaliśmy tylko zasilanie awaryjne (konieczne!, już raz się przydało).

My też przymierzamy się do lechmy z płaszczem wodnym, szyba panoramiczna 15kw -sam wkład kosztuje 5300zł. Z jakimi kosztami muszę się jeszcze liczyć do montażu kominka? Nie mówię o grzejnikach czy obudowie tylko o niezbędnych do samego kominka elementach instalacji? (np to wspomniane zasilanie awaryjne?).

panie ciasteczkowy -luknęłam na Twój domek -jest piękny! Teraz sobie pluję w brodę, że nie zrobiłam "duszy" w schodach zabiegowych :roll: Ale już wylane no i przepadło...

Ja buduję mały prosty domek (wąska działka 14,5m...). oto projekcik:

http://www.projekty.z500.pl/projekt/z45.html

A oto budowa:

http://foto.onet.pl/4zes3,ck5z01c0wbkn,u.html

Pytanie za 100 punktów: w jakim układzie pracują kominki wodne lechma -otwartym czy zamkniętym? Byłam pewna że w otwartym (cokolwiek to znaczy :) ), ale dziś był u nas hydraulik, który ma robić całą instalację co -i mówi że on kominek wodny i kocioł gazowy kondensacyjny instaluje w jednej instalacji -zamkniętej. Co to w ogóle znaczy i czy tak się da? proszę o Wasze opinie.