Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominki LECHMA proszę o opinie.

wojtekww

Recommended Posts

Mam zamontowany u siebie wkład Romotop KV 6 6 2TV i jestem super zadowolony.Grzeje 100% podłogówki w domu parterowym 110m2 z rekuperacją.Hydraulik trochę się ze mnie śmieje,co to za cudo sobie sprawiłem ale mi się podoba i to chyba najważniejsze.Palenisko całe wyłożone szamotem,popielnik w postaci skrzynki wyjmowany od środka no i szyba w miarę czysta po paleniu.Ogólnie polecam niezdecydowanym.Pozdrawiam i Wesołych Swiąt.

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam zamontowany u siebie wkład Romotop KV 6 6 2TV i jestem super zadowolony.Grzeje 100% podłogówki w domu parterowym 110m2 z rekuperacją.Hydraulik trochę się ze mnie śmieje,co to za cudo sobie sprawiłem ale mi się podoba i to chyba najważniejsze.Palenisko całe wyłożone szamotem,popielnik w postaci skrzynki wyjmowany od środka no i szyba w miarę czysta po paleniu.Ogólnie polecam niezdecydowanym.Pozdrawiam i Wesołych Swiąt.

Najśmieszniejsze jest to, że gdyby nie agitacja Mistrza na rzecz Romotopa na tym forum to może nawet uwierzyłbym w tą opinie...

Tak trudno Ci uwierzyć,że facet wchodzi do wkładu żeby popielnik

wyjąć ? :D

Odnoszę wrażenie, że więcej Romotop by sprzedał bez tej mistrzowskiej agitacji.

Szczerze to myślę podobnie. Gdyby nie forma, styl i wiedza Mistrza połączona z natrętnym wciskaniem w każdym wątku jednego jedynego słusznego rozwiązania jakim jest Romotop to podejrzewam, że nie raz biorąc pod uwagę inne czynniki można by polecić Romotopa, wypowiedzieć się o nim pozytywnie. Ale Mistrz nieświadomie uprawia czarny marketing na rzecz produktu z którego żyje:)

Ale nic to, nie będę dolewał oliwy do ognia...przed świętami przynajmniej:)

[quote=Kominki Piotr Batura;507924 :D

Odnoszę wrażenie, że więcej Romotop by sprzedał bez tej mistrzowskiej agitacji.

Piotrze jako ten który miał organizować i próbował organizować sprzedaż wkładów Romotop w 1/3 Polski , mógłbyś powstrzymywać się od złośliwych komentarzy na temat tych produktów. Brak firm które chciały współpracować z TOBĄ spowodował że teraz My obsługujemy hurtowo ten region sprzedaży .Całe negatywne pisanie o tej marce na FM to wpisy TWOJE i F.N. Szkoda że nie potrafisz swojego niepowodzenia przyjąć z klasą .

Koniec roku to czas podsumowań . Do większych sukcesów minionego

okresu, zaliczam fakt uwolnienia się od marki Romotop . Nie

cieszy mnie to z powodu marki Romotop, tylko możliwości zerwania

współpracy z Tobą. Z Ekkomem współpracuję nieustannie. Handel

z nimi ma w sobie klasę o której ty tylko piszesz.

Piotrek przecież Ty u mnie nic nie kupowałeś . Jak więc mogłeś zerwać współpracę ze mną ?? Miałeś prowadzić handel hurtowy zaopatrując się w fabryce . Naobiecywałeś złote góry i tysiące sprzedanych wkładów rocznie , nie miałeś efektów to z Ciebie zrezygnowali . Jeśli taki obrót spraw uważasz za sukces to życzę abyś w nadchodzącym roku nie miał już żadnych sukcesów zawodowych . Pozdrawiam Darek .

Cóż, przykro mi to mówić ale się dopraszasz. Perspektywa

nieuniknionych spotkań z Tobą nie skłaniała mnie do szukania

sukcesów na tym polu. Mam za to inne ale o nich się nie dowiesz,

bo zaraz byś wyklepał na forum.

To dla Ciebie. Nie zmądrzejesz od tego, ale

może Ci się nastrój zmieni :

http://www.youtube.com/watch?v=EZXlCUNm9cg&feature=related

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Piotrek przecież Ty u mnie nic nie kupowałeś . Jak więc mogłeś zerwać współpracę ze mną ?? Miałeś prowadzić handel hurtowy zaopatrując się w fabryce . Naobiecywałeś złote góry i tysiące sprzedanych wkładów rocznie , nie miałeś efektów to z Ciebie zrezygnowali . Jeśli taki obrót spraw uważasz za sukces to życzę abyś w nadchodzącym roku nie miał już żadnych sukcesów zawodowych . Pozdrawiam Darek .

Ładu, ani prawdy nie dojdzie z Wami...

Piotr pisze, że sam zrezygnował, MISTRZ pisze że z Piotra zrezygnowali...

I po co to wywlekać na forum publicznym, co to wnosi do forum.

Musze poprzeglądać e-maile i sprawdzić wśród ofert, czy nie ma tam oferty współpracy od wspominanago producenta...

A jest tych ofert całe multum.

No panowie widzę że w czasie przed Swiątecznego nastroju poczucie humoru Was nie opuszcza.Co do opróżniania popielnika to jak kto woli można nawet wejść do wkładu aby opróżnić popielnik:-)Ja na przyklad tak robię:-)Człowiek na tym forum nie może nawet dobrego słowa napisać o jakimś produkcie bo od razu jest podejrzewany że jest sprzedawcą tego produktu.Napisałem tylko swoją opinię i mam nadzieję że komuś to pomoże.

• 8 months później...

Witam, przymierzam się do kupna kominka z PW. Spodobał mi się ten model jako że jest tani a wygląda przyzwoicie i jest dobrze wyposażony - drukowana podwójna szyba, szamot, szczelny itd. Czy ktoś ma taki kominek i może się podzielić opinią? Głównie boję się smolenia szyby ponieważ kominek ten powstał na bazie kominka PL-200 który ma strasznie niepochlebne opinie co do brudzenia się szyby. Różnica między tymi kominkami jest moc i obłożenie PL-210 szamotem. Na forum wyczytałem, że obłożyli szamotem żeby obniżyć moc i zmniejszyć smolenie ale czy to wystarczy?

Będę wdzięczny za wszelkie opinie. Nie chce żeby się brudził bardziej niż to konieczne przez kiepsko zaprojektowaną konstrukcję....

Pozdrawiam

Witam.

Palenisko od jakichś dwóch lat jest na rynku. W tym roku zostało wreszcie docenione przez branżę, otrzymując jedną z prestiżowych nagród branżowych na najważniejszej imprezie - Poznańskich Targach Kominki.

Jest droższe od innych produkowanych przez tę firmę i np. tacy instalatorzy mający mało wspólnego na dobrą sprawę z kominkami, wciskają ludziom te tańsze modele. W dodatku niezbyt dobra opinia o wiecznie zakopconych "łomotach" Lechmy robi swoje - co widać na Twoim przykładzie.

Światełko w tunelu - to bez porównania lepsze palenisko niż pozostała produkcja Lechmy. I jeżeli mogę ją polecić to śmiało i bezinteresownie to z chęcią zrobię.

Dobra rada - jak kupować to ze sterownikiem Tatarka dedykowanym do tego paleniska - obydwie firmy ściśle ze sobą w tej chwili współpracują i przynosi to naprawdę bardzo pozytywne efekty.

Pozdrawiam.

Forest, dzięki za dobrą radę. Zgadza się, kominki Lechmy mają złą opinie co do kopcenia. Moje wątpliwości budzi fakt, że kominek ten jest rzekomo model PL-200 Exclusive SP-L obłożony szamotem. Dlatego się zastanawiałem czy to wystarczy by go polepszyć czy też zmiany są większe?

Co do sterownika z automatyczną przepustnicą to który model jest dedykowany dla tego paleniska? Sprzedawca mi wciska coś innego. Aczkolwiek wciąż zastanawiam się nad ręczną regulacją dopływu powietrza - odradzasz takie rozwiązanie?

Witam.

To nie jest tylko skórka produkowanego dotychczas paleniska uzupełniona szamotami. Ma całkiem przeprojektowane palenisko i całe wnętrze.

Ze sterownikami to jest tak - można się bez nich obejść, ale jak ktoś popróbuje to docenia wygodę. Najlepszym w tej chwili jest przy płaszczach wodnych pomiar zarówno temperatury wody jak i temperatury spalin przy zastosowaniu buforu. I do tego na ten przykład będzie całkiem inny sterownik (sterowniki) niż przy braku bufora i grzaniu całości systemu "na bieżąco" na podstawie temperatury wody tylko. Żeby dobrać sterownik, instalator musi wyjść z konkretnymi założeniami i projektem całej instalacji.

Jeżeli masz wątpliwości to najlepiej zadzwonić do działu technicznego w samej Lechmie albo do działu technicznego w Tatarku.

Pozdrawiam.

Forest, poleciłbyś coś innego w podobnej cenie? Ta lechma kosztuje około 7tyś netto. Szczerze o wiele bardziej podoba mi się Austroflamm Aquaheat ale kosztuje ponad 11tyś netto - znacznie drożej. A ten model lechmy robi świetne wrażenie z bliska - dobra jakość wykonania i dbałość o szczegóły.

• 1 month później...
  • 3 months później...

Ja już mam ale palone raczej sporadycznie bo dom w fazie wykończenia. Wygląda nieźle , przy paleniu od góry i sporej ilości suchego drewna w komorze spalania czystość szyby przyzwoita, nawet bardzo. Ale jeśli zapalamy szaczapami niekoniecznie suchymi i do tego drewno niekoniecznie suche i powoli to robimy to na wkładzie wewnątrz kondensuje się woda a szyba szybko traci przejrzystość. Ale podejrzewam podobny efekt przy takim paleniu był by nawet w Sparthermie raz droższym.

Sterownik Eco z przepustnicą z firmy tatarek ma ustawienia fabryczne takie że nie zamyka nigdy w 100% przepustnicy. Efekt jest taki, że przy sporym załadunku temperatura w płaszczu może spokojnie przekroczyć pewnie i 90st. Praktycznie nie widacćróżnicy w płomieniu jak sterownik przymyka przepustnice. Po rozkminieniu sprawy wiem już że to po to aby spełnić normy spalin (wkład głównie wysyłany do Niemiec oraz do skandynawii). Na szczęście da się zmienić to w ustawieniach żeby przepustnica z min 40% zamykała się na 0%.

Dalsze wnioski jak będe mieszkał , bo teraz wyziębiony komin i C.o. Ale przy odpowiedniej obsłudze powinien zdawać egzamin :)